![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wątpliwości dot. porodu ...
Witam serdecznie
![]() Mam 27 lat i od niecałych 5 miesięcy czekam na 2 dzidziusie ![]() ![]() I tu się pojawiają moje i jego wątpliwości ... czy nie lepiej od razu, z kilkumiesięcznymi dziećmi zostać w Polsce, poczekać powiedzmy 4-5 lat, żeby spokojnie nauczyły się jeść, mówić ... Ale żeby były na tyle małe, że nie miałyby jakiś wielkich przyjaźni, zobowiązań - wtedy byłoby dzieciom trudno się rozstać, a nie chcemy ich krzywdzić. Wtedy wrócilibyśmy do Francji. Dobrze nam we Francji. ![]() Chciałabym, żeby moje dzieci wychowały się tutaj (fr). Później, kiedy będą starsze (czyt:14-15 lat ...) moglibyśmy się gdzieś przeprowadzić ... Ale to odległe plany. Tylko czy nie lepiej od razu rodzić we Francji? Chcielibyśmy, żeby dzieci mówiło po polsku, z drugiej strony, jak już pisałam, pragnęlibyśmy, aby wychowały się we Francji - więc automatycznie ten język powinno tez znać. I nie wiem, czy jest sens brania 5-latków do Francji , wiadomo, będą mówić (bo to dziewczynki ![]() ![]() Tak, w jednym zdaniu - kiedy najlepiej zabrać dzieci z Polski,które urodziły się w Polsce do Francji,żeby mogło swobodnie nauczyć się francuskiego we Francji? Czy może lepiej zostać we Francji i tu rodzić? Ja chyba jednak wolałabym urodzić w Polsce, 'przypieczętować' polskie korzenie ... Ale jeśli dla dzieci będzie lepiej, żeby urodziły się we Francji, ja, mój mąż, ani nasze rodziny nie mają z tym żadnego problemu ... ![]() Mam nadzieję, że mnie zrozumiałyście ![]() Wiem, że nie podejmiecie dezycji za mnie, ale czy chociaż mogłybyście mnie nakierować? ![]() ![]() Druga sprawa, to imiona. Wiadomo, ostatecznie podejmie się dezycję, kiedy zdecydujemy, gdzie dzieci się rodzą i w ogóle ... Chcielibyśmy podróżować z dziećmi, jeździć po swiecie razem z nimi. I nie chodzi mi o branie 2-latków w Himalaje ... Tylko kiedy trochę podrośną ... Myślę, że zwiedzanie świata jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale wiadomo - to są na razie NASZE plany. A liczy się dobro dzieci. Więc jeśli coś będzie nie tak - zostajemy ... ![]() No więc właśnie. Prawdopodobnie będziemy się przeprowadzać i nie mam tu na myśli tylko Francji. Myślałam np. o Anglii, o powrocie do Polski ... Może trochę gmatwam, ale wybaczcie mi ![]() ![]() Chodzi mi o coś takiego - pl. Maria, fr. Marie, ang. Mary - imię bomba, tylko, że to moje ... ![]() Znacie może jakieś fajne takie przypadki? Żeby pasowało do nazwiska - wymawia się je podobnie do: Żodi coś takiego ![]() Macie jakieś fajne sugestie? Albo stronkę wwW? ![]() Przepraszam za długość posta i jego zagmatwanie ... wiem, że ciężko zrozumieć o co chodzi ... ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wątpliwości dot. porodu ...
nieźle pogmatwałaś swoje pytanie....
ja mieszkam od 2 lat w Niemczech, za 3 tyg. urodzę córeczkę i akurat co do porodu nie miałam wątpliwości-rodzę w Niemczech, ze względu i niebo lepszą opiekę zdrowotną i warunki porodu.... jeśli chodzi o wizyty w Pl, to na pewno póki nie będziemy związani przedszkolem będą częste, a aby Mała trenowała polski, mam zamiar na jakieś dłuższe wolne delegować ją do Polski-ale jak to wyjdzie w praniu nie wiem.... też mamy tutaj rodzinę, więc polski będzie na porządku dziennym, a niemiecki zacznie się w przedszkolu i mam nadzieję, szybko go załapie.... co do imion, myślę, że Zofia też jest imieniem uniwersalnym-Sophie....ewentualnie Anna....Hanna, Magdalena, Blanka, Lena.....myślę, że imion które są "międzynarodowe" jest naprawdę wiele.... nasza córeczka będzie Liliana ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja nic nie rozumiem
![]() ![]() ![]() Co do imienia nasza corka ma na imie Julia - kazdy wypowie, kazdy zrozumie, w obu krajach wymawia sie tak samo wiec luzik ![]() Jest jeszcze Anna, Hanna, w sumie wiekszosc imion wymawia sie prawie tak samo w wielu jezykach ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Strasznie to zagmatwane, ale może coś pomogę
![]() ![]() ![]() ![]() Jeżeli chodzi o ciążę, to wiele moich znajomych uważa, że lepsza opieka jest w Polsce - np. w Anglii kompletnie nie leczy się tarczycy w ciązy ![]() ![]() Ja do Francji wyjechałabym najszybciej, jak się tylko da po porodzie ![]() ![]() Mnie również bardzo się podobają imiona: Anna i Magdalena - bardzo ładne, niewydumane i będą pasować do nazwiska, przy czym w każdym kraju możesz je tak samo wymawiać i zapisać.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-13 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
dziękuję za szybkie odpowiedzi. Też mi się wydaje, że będzie bliżej do Francji ... Po co kombinować ...
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() Anegdotka rzeczywiście fajna ![]() Mówisz, że w Polsce lepsza opieka? No to już nie wiem ...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja nie rozumiem jednego tylko, po cholerę zostawać w PL 5lat
![]() Owszem, wg mnie mogłabyś do PL na poród wrócić i faktycznie na macierzyński (blisko rok) zostać, bo z dwójką maluchów łatwiej mając pomoc, ale potem wrócić. A co do imion, mnóstwo takich jest ![]() Joanna, Anna, Julia, Marta, Adela, Amelia, Ewa, Małgosia... Ile wlezie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Własciwie to zgadzam się z emigrą - po co rodzić w Polsce????
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja bym się nawet nie zastanawiała nad powrotem do pl tylko na sam poród, bo opieka nad kobietą w ciąży i podczas porodu to tutaj dobrze nie wygląda (no chyba, że w prywatnych klinikach). Na Twoim miejscu rodziłabym we Francji - tam nawet chyba o niebo lepsze są świadczenia socjalne niż z pl. do dziadków do Polski (nawet na kilka miesięcy) możecie przecież w każdym momencie przyjechać.
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowałam mojego posta w sprawie opieki w czasie ciąży - przeczytaj go jeszcze raz ![]() ![]() ![]() Oczywiście nie mówię o "opiece" na NFZ, kiedy chodzisz do zupełnie przypadkowego lekarza - bo taka na pewno nie jest lepsza. Ale jeżeli masz dobrego ginekologa w Polsce, to faktycznie opieka jest lepsza tutaj, sądząc po tym, co piszą dziewczyny mieszkające za granicą. Podobno w Niemczech jest bardzo dobra opieka jeżeli chodzi o kobiety w ciąży, jak jest we Francji nie mam pojęcia ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
A poród w prywatnym szpitalu nie jest też w PL czymś dziwnym czy niedostępnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35276305]A poród w prywatnym szpitalu nie jest też w PL czymś dziwnym czy niedostępnym.[/QUOTE]
Zgadza się, ale to zależy gdzie ktoś mieszka ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
tez nie widze sensu w porodzie w polsce po co
![]() co do jezyka to sie nie powinnas martwic, dzieci tak wszystko chlona i na pewno jej nie namieszasz. ja na twoim miejscu mówiłabym do malej po polsku, tz niech po francusku, fransuckiego i tak sie nauczyc bo tam bedziecie mieszkac a 2 jezyki jej sie przydadza ![]() ![]() u mnie jest na od wrót bede wlaczyc z calych sil zeby moja mała po wlosku i moze grecku ( oba jezyki sa tz ojczyste) tez mowila plynnie, bo mieszkamy w polsce a jakos z dziadkami musi sie kontakowac. co do imienia wybierz jakies wymienne, u nasz bedzie Giulia ( Julia) ![]() Edytowane przez kasiam187 Czas edycji: 2012-07-13 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
A propos - mój były Polak, jego żona Hiszpańskojęzyczna (Boliwia? tamte rejony w każdym razie) a mieszkają w... Irlandii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja się tylko wtrącę w kwestii uczenia się języka przez dzieci... dzieci dwujęzyczne często zaczynają mówić trochę później, ale są w stanie opanować wszystkie dźwięki danego języka (języków) - potem ta umiejętność zanika. Ich mózg też rozwija się troszkę inaczej (pełniej?) ze względu na większą stymulację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
dolanczam sie do posta ja tez jestem polka mam tz polaka mieszkamy w holandi mam 3 dzieci corka ma 8,5 roku miala niecale 2 latka jak przyjechalismy z nia do holandi synowie urodzili sie w holandi,Ivo ma 1,5 roczku a Theo ma prawie 2 miesiace,powiem ci tak niewiem czemu wogule rozwazasz porod w polsce w kazdym z krajow uni procz polski jest lepsza opieka nad kobieta w ciazy jak i niemowlakami,skoro wasza sytlacjia jest tam stabilna naprawde niewiem dlaczego to wogule rozwazasz,z jezykiem dzieci sie nieprzejmuj albo zrobicie to np tak w domu po polsku poza domem po francusku albo jedno z rodzicow rozmawia z dziecmi po polsku drugie po francusku ,tak bynajmniej radza w holandi,bo rzekomo tak dziecku najlatwiej przyswoic oba jezyki naraz zeby im sie niegmatwalo,doradzam pozostanie we francji,do polski zawsze mozecie jechac na wakcjie,mysle ze mimo wszystko we francji bedzie ci lepiej ,pewnie na kilka pierwszych tygodni mozesz sobie zorganizowac kogos z rodzinki z polski kto pomogl by ci na poczatku z maluszkami ,co do imion jest bardzo duzo imion ladnie brzmiacych w kazdym jezyku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
faktycznie dzieci dwujezyczne zaczynaja pozniej mowic-wiem po mojej siostrze. Moja mama mieszka w Niemczech razem z siostra,przyjechala do PL na porod ale tylko dlatego ze w DE nie miala ubezpieczenia i po 3 miesiacach poleciala do Niemiec z mala.Siostra ma 8 lat juz i smiga w dwoch jezykach
![]() Nazywa sie Weronika i nie maja problemow z wymawianiem jej imienia no,moze "r" troche dziwnie wypowiadaja. Ja bym rodzila we Francji,tu w PL to masakra jest ![]() W domu mozecie mowic po polsku i po francusku.Moja mama mowila do siostry tylko po polsku,a po niemiecku-jej babcia,czy tez na placu zabaw uczyla sie niemieckiego. Imie ladne to Julia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moja szwagierka rodziła w Niemczech i tam mieszkają. Mała ma 4 lata i mówi i po Polsku i po Niemiecku. Może trochę mniej niż rówieśnicy jedno-językowi
![]() ![]() ![]() Szwagierka w domu mówi do niej po Polsku a Niemieckiego nauczyła się w przedszkolu ![]() Na imię ma Amelia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Witam,osobiście dla mnie Twoja sytuacja jest wspaniała...wystarczy ,że ktoś powie przy mnie coś po francusku i odrazu dreszczyk mnie przechodzi....
![]() A tak na poważnie to wiele bym dała aby moje dzieci były dwujęzyczne -przecież to same zalety....A nasz kraj aż tak wiele nie oferuje,wszystko kuleje...służba med.,edukacja...Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiała..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Szczerze tonie wiem skád te watpliwosci.
Co do jezyka: poczytaj o dwujezycznosci. Jest watek na ten temat, z dosc duza iloscia informacji ![]() Wg mnie przeprowadzanie sie do Polski by po jakims czasie wrocic do Francji, motywowany przez to co napisalas jest glupota- znaczy nie widze sensu. Imion nie ma co przeksztalcac. Imie to imie. Jak bedzie Mary to Francuz to wymowi, postara sie. Bez przesady, zeby imie zmieniac ze wzgledu na kraj, w ktorym sie mieszka. O wiele latwiej znalezc imiona miedzynarodowe, np. Nel. Moja corka ma na imie Zofia. I tak wlasnie o niej mowimy. Nie przeksztalcamy na Sophie ![]()
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Wg mnie najlepiej we Francji, skoro oboje macie tam pracę, w Polsce nie wiadomo czy znajdziecie, a nawet jakby to bez wsparcia rodziny bedzie Wam ciężko, żłobków tu prawie nie ma, a niani trzeba oddać wypłatę.No i dzieci będą miały lepszy start jak się urodzą we Francji.Skoro Wam tam dobrze to po co szukać dziury w całym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dla mnie pomysl by zostac z dziecmi w PL 4-5 lat jest szokujacy,serio o ile jeszcze rozumiem kilka miesiecy to kilka lat to dla mnie kosmos, po co?
Przeciez sama dzieci nie bedziesz wychowywac masz meza i wierz mi duzo ludzi nie ma pomocy od rodziny a sobie jakos radza wiec jest wykonalne,ciezko ale wykonalne ![]() A co do porodu to ja bym bez zastanowienia rodzila we Francji,uwazam ze bedzie lepiej, jak w kazdym kraju sa plusy i minusy kazdemu cos innego odpowiada,ja akurat preferuje podejscie np ang,nie podoba mi sie przewrazliwione polskie ale tez wierze ze i w Polsce mozna trafic na fajnego ginekologa i szpital, Uwazam jednak ze skoro wybralas Francje i wiazesz z nia najblizsza przyszlosc to bym zostala i posmakowala francuskiego zycia w kazdym wymiarze ![]() Poza tym ja sobie nie wyobrazam ze zostaje z tym wszystkim sama bez meza i pozbawiam go tego "uroku"pomagania w pierwszych miesiacach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Szmaragdowy Kotek - ja tylko o UK slyszalam ze opieka nad ciezarna jest pozostawiajaca wiele do zyczenia, choc dziewczyny jak cos sie dzialo byly objete szczegolna troska i byly zadowolone, to gdy teoretycznie nic sie nie dzieje nie ma czestych kontroli itp Jesli chodzi o Niemcy to opieka jest super - na kazdej wizycie mialam usg, dokladne pomiary, wszelkie wazne badania, itp Bylam mega zadowolona, a chodzilam do gina na kase chorych, a PL nawet chodzac prywatnie nie mialabym takiej opieki (przynajmniej jesli chodzi o gina ktora mialam jak mieszkalam w pl - prywatny gabinet, a nawet usg nie miala, leczenie na oko, jak cos sie juz dzialo to dopiero do szpitala kierowala na badania). Jesli chodzi o opieke podczas i po porodzie to wiadomo, ze jak wszedzie trzeba trafic na ludzi z powolaniem - jednak ze szpitala w ktorym rodzilam bylam dosyc zadowolona, z tym ze moj porod byl bardzo ciezki, dwa dni pozniej nie umialam wstac na nogi taka bylam slaba, a ze zeszlo sie to z nadmierna iloscia porodow to niestety ale pomocy mialam mniej ze strony pielegniarek i poloznych. Jedno co bardzo zle wspominam to jedna polozna bardzo nastawiona na karmienie piersia - dwie doby nie pozwalala mojemu dziecku podac ani kropli mm, mocno przypierala moja corke do piersi i niestety ale nie byla delikatna trzymajac jej glowke wtedy a Julcia byla wyciagana vakuum i miala bardzo spuchniete miejsce zassania i ja zwyczajnie bolalo - te zachowanie zaowocowalo tym, ze mala zrazila sie do cyca i nie karmilam jej piersia....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Emigra - no właśnie słyszałam, że w Niemczech jest bardzo dobra opieka jeżeli chodzi o prowadzenie ciąży. Nie sądziłam tylko, że tam też panuje terror laktacyjny! A powiem Ci, że ja z dwojga złego wolę dmuchać na zimne w ciąży - miałam i problemy z tarczycą i szyjką, więc przy podejściu holenderskim czy angielskim nie wiem, czy w ogóle bym miała te moje dzieci...
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35276305]A poród w prywatnym szpitalu nie jest też w PL czymś dziwnym czy niedostępnym.[/QUOTE]
Cytat:
Mnie sie podoba podejscie angielskie, natomiast prowadzenie ciazy i opieka nad matka po porodzie juz nie, Polska ma tu prowadzenie Do opieki nad noworodkiem nie mam zastrzezen i tu i tam. Czemu z Francji chcesz docelowo gdzie indziej jak wam tam dobrze? Tam musisz poszukac, moze sa dobre opcje porodowe, a jak nie ma to myslisz dalej. Napisz nam jak jest prowadzona Twoja ciaza we Francji ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dzinek - dziewczyny z Irlandii i Anglii mówiły na naszym forum, że noworodkom np. nie robi się w ogóle USG bioderek - a wiadomo czym jest nieleczona dysplazja...potem tylko operacja...nie stwierdzi się dysplazji "na oko". Nie podaje się witaminy K przy karmieniu piersią - też jedna z dziewczyn pisała... nie wiem, jak wygląda reszta opieki, na pewno są szczepionki kojarzone bezpłatnie i dla wszystkich
![]() ![]() ![]() ![]() Emigra - dobrze, że trafiłaś na jakąś normalną położną, która choć trochę zamazała wspomnienie po tamtej jędzy ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem nie ma rutynowych badań usg bioderek dla wszystkich. Za to dla dziewczynek przy wadze urodzeniowej wysokiej usg jest przeprowadzane. Jeśli przy badaniu bioderek pojawiają sie wątpliwości, dziecko jest kierowane na usg. Wit K jest podawana tuż po porodzie, bez względu na sposób karmienia.
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-14 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze w sprawie dysplazji... u nas na wątku są już dwie dziewczynki z dysplazją, obie urodziły się nieduże i dopiero wyszło to na USG, pediatra nie miał żadnych podejrzeń, że coś jest nie tak. Absolutnie nie bronię polskiej służby zdrowia, zeby nie było, bo uważam, że ogólnie to jest beznadziejna
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.