Chronicie, ratujecie naszą Planetę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-02, 07:59   #1
pendraiw
Zakorzenienie

Chronicie, ratujecie naszą Planetę?

czy macie to gdzieś?
Czy w życiu codziennym staracie się chronić środowisko? Czy gasicie światło - dla dobra planety? zakręcacie wodę myjąc zęby? Wanna czy prysznic, środki chemiczne czy naturalne? foliówki z marketów czy własne torba? i inne sposoby na ochronę Ziemi? Czy wogóle nie zwracacie na to uwagi?

Zapraszam do dyskusji
Stary 2012-11-02, 08:12   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Chronicie, ratujecie naszą Planetę?

Prysznic, najczęściej własne torby, segregacja śmieciorów, nie spalam w piecu CO żadnego syfu - tylko papierzyska, drewno, węgiel.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 08:14   #3
pendraiw
Zakorzenienie

Co do palenia, to ja mam ten problem z głowy (blok).... ale rzeczywiście niektórzy lubią wrzucać do pieca różne wynalazki.
Stary 2012-11-02, 09:29   #4
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość
czy macie to gdzieś?
Czy w życiu codziennym staracie się chronić środowisko? Czy gasicie światło - dla dobra planety? zakręcacie wodę myjąc zęby? Wanna czy prysznic, środki chemiczne czy naturalne? foliówki z marketów czy własne torba? i inne sposoby na ochronę Ziemi? Czy wogóle nie zwracacie na to uwagi?

Zapraszam do dyskusji
oszczędzam wodę i prąd-również dla rachunków
segreguję śmieci
mam torby szmatki na zakupy
zdecydowanie wolę prysznic
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 09:48   #5
pendraiw
Zakorzenienie

To ja się pochwalę że do sprzątania i odświeżania używam sody i oszczędność i mniej chemii używam w domu..... jak i mniej tej chemii spuszczam do zlewu
Stary 2012-11-02, 10:40   #6
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
czy macie to gdzieś?

Zapraszam do dyskusji
Gasze swiatlo, wode zakrecam jak mi niepotrzebna. Torby do sklepu przewaznie biore swoje, chyba, ze zapomne, to wtedy biore ze sklepu foliowki.
Srodki chemiczne kupuje eko na promocjach, robie wtedy zapas. Jak zabraknie do nastepnej promocji, to przez jakis czas uzywam zwykle. Aha plyn do mycia naczyn caly czas zwykly uzywam bo kupilam kilka razy eko roznych firm i nie radzil sobie zbyt dobrze z tlustymi naczyniami.

Edit: No i smieci tez segreguje oczywiscie.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
To ja się pochwalę że do sprzątania i odświeżania używam sody i oszczędność i mniej chemii używam w domu..... jak i mniej tej chemii spuszczam do zlewu
A do czego konkretnie tej sody uzywasz?

Edytowane przez martynka89
Czas edycji: 2012-11-02 o 10:42
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 11:26   #7
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Gasze swiatlo, wode zakrecam jak mi niepotrzebna. Torby do sklepu przewaznie biore swoje, chyba, ze zapomne, to wtedy biore ze sklepu foliowki.
Srodki chemiczne kupuje eko na promocjach, robie wtedy zapas. Jak zabraknie do nastepnej promocji, to przez jakis czas uzywam zwykle. Aha plyn do mycia naczyn caly czas zwykly uzywam bo kupilam kilka razy eko roznych firm i nie radzil sobie zbyt dobrze z tlustymi naczyniami.

Edit: No i smieci tez segreguje oczywiscie.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

A do czego konkretnie tej sody uzywasz?
http://dziecisawazne.pl/dom-bez-chem...a-oczyszczona/

z tej strony, używałam sody do większości propozycji i muszę przyznać że działa Nie myłam tylko zębów sodą - bo się boję ale podobno wybiela zęby

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

W sumie, większośc tych działań na rzecz ochrony środowiska, również i nam daje korzyść. Płacimy mniej.
Ja natomiast chciałabym wiedzieć, czy ktoś z was robi coś więcej
np segreguje śmieci (parę odp było )
nie używa foliówek ,
nie kupuje nic w spreyu,
dokręca wodę , np w pracy czy w jakimś urzędzie,
i inne.
Chodzi mi o to czy któraś przejmuje się , albo inaczej - jest ekolożką bo chętnie chciałabym pogadać z kimś takimi
Stary 2012-11-02, 11:40   #8
coff3ina
Zadomowienie

Czesc,

staram sie pamietac o wylaczaniu swiatla oprocz dla ekologi rowniez dla rachunkow i swietego spokoju bo mam w domu takiego jednego, ktory uznal sobie za cel zycia wylaczanie ich w momencie jak nikogo nie ma w pomieszczeniu. Niewazne jest ze za 5 s do niego wroci

Uzywam torebek szmatek bo sa wytrzymalsze. Jesli mam juz jakies plastikowe to uzywam ich zamiast workow na smieci.

Jak kupuje paste do zebow to wybieram taka bez opakowania z kartonu.

Zamiast psikajacych odswiezaczy mam na kaloryferze zawieszony pojemniczek z woda i olejkiem. To moge zdecydowanie polecic zawsze swiezo pachnie i intensywnie plus powietrze nie jest wysuszone co jest zbawienne dla mojej alergii.

Segregacja smieci, ktora niestety idzie na marne bo i tak wszystko z roznych koszy laduje zazwyczaj do jednej smieciarki ;/

Tylko tyle na razie pamietam

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 11:55   #9
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coff3ina Pokaż wiadomość
Czesc,

staram sie pamietac o wylaczaniu swiatla oprocz dla ekologi rowniez dla rachunkow i swietego spokoju bo mam w domu takiego jednego, ktory uznal sobie za cel zycia wylaczanie ich w momencie jak nikogo nie ma w pomieszczeniu. Niewazne jest ze za 5 s do niego wroci

Uzywam torebek szmatek bo sa wytrzymalsze. Jesli mam juz jakies plastikowe to uzywam ich zamiast workow na smieci.

Jak kupuje paste do zebow to wybieram taka bez opakowania z kartonu.

Zamiast psikajacych odswiezaczy mam na kaloryferze zawieszony pojemniczek z woda i olejkiem. To moge zdecydowanie polecic zawsze swiezo pachnie i intensywnie plus powietrze nie jest wysuszone co jest zbawienne dla mojej alergii.

Segregacja smieci, ktora niestety idzie na marne bo i tak wszystko z roznych koszy laduje zazwyczaj do jednej smieciarki ;/

Tylko tyle na razie pamietam
Czesć
Wydaje mi się że takie włączanie i wyłączanie w odstępach sekundowych ,to więcej pradu pożera niż gdyby się świeciło cały czas tak jak z kompem.

To z śmieciami to racja, u mnie też tak jest.

Ja jednej rzeczy nauczyłam tż - żeby wyłączał światło jak ogląda tv, mówił mi, że lepiej dla oczu jak światło jednak się pali, nie wiem ile w tym prawdy ale nauczył się wyłączać
Pojemnik z wodą i olejkiem - heheh też tak robię

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

ooo przypomniało mi się ze "nawoże" swoje kwiaty drożdzami, skorupkami jaj, fusami herbat i wodą np po gotowaniu ziemniaków.
Tyle że znów wychodzi, że robię to dla oszczędności portfela
Stary 2012-11-02, 12:14   #10
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

oszczędzam światło, zakręcam wodę jeśli mi nie jest potrzebna oraz segreguję śmieci. Nie palę w piecu byle czego a poza tym bałabym się,że mi piec wybuchnie,serio .
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 12:14   #11
coff3ina
Zadomowienie

Cytat:
Czesć
Wydaje mi się że takie włączanie i wyłączanie w odstępach sekundowych ,to więcej pradu pożera niż gdyby się świeciło cały czas tak jak z kompem.

Ja jednej rzeczy nauczyłam tż - żeby wyłączał światło jak ogląda tv, mówił mi, że lepiej dla oczu jak światło jednak się pali, nie wiem ile w tym prawdy ale nauczył się wyłączać
Pojemnik z wodą i olejkiem - heheh też tak robię

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

ooo przypomniało mi się ze "nawoże" swoje kwiaty drożdzami, skorupkami jaj, fusami herbat i wodą np po gotowaniu ziemniaków.
Tyle że znów wychodzi, że robię to dla oszczędności portfela
Co do swiatla to ja to wiem ale nie bede sie o to klocila. Poczekam na inny powod jak na przyklad podlanie moich pieknych orchidei odstana woda z... PLYNEM DO NACZYN. Odkrylam ta zbrodnie rano i powod odpadania kwiatkow zostal wyjasniony.

Napisz cos wiecej o nawozeniu kwiatow bo po tym zamachu stanu to na pewno im sie cos extra przyda.

Co do TV to rzeczywiscie oczy sie psuja (a przynajmniej mialam tak wmawiane od dziecinstwa) dlatego ja ogladam zawsze ze swiatlem wlaczonym

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-02, 12:27   #12
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coff3ina Pokaż wiadomość
Co do swiatla to ja to wiem ale nie bede sie o to klocila. Poczekam na inny powod jak na przyklad podlanie moich pieknych orchidei odstana woda z... PLYNEM DO NACZYN. Odkrylam ta zbrodnie rano i powod odpadania kwiatkow zostal wyjasniony.

Napisz cos wiecej o nawozeniu kwiatow bo po tym zamachu stanu to na pewno im sie cos extra przyda.

Co do TV to rzeczywiscie oczy sie psuja (a przynajmniej mialam tak wmawiane od dziecinstwa) dlatego ja ogladam zawsze ze swiatlem wlaczonym
Wogóle nie mam w domu roślin kwitnących
Czyli jednak oczy się psują czy nie? wie ktoś
Stary 2012-11-02, 12:36   #13
martynka89
Zakorzenienie

Ja tez slyszalam, ze oglaanie TV bez zapalonego swiatla szkodzi wiec mam obok telewizora lampke, zeby duzego swiatla nie zapalac.

Uzywam jeszcze pieluchy wielorazowe dla dziecka. A zeby w pokoju ladnie pachnialo wkraplam kilka kropelek olejku z lawendy do pojemniczka.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 12:38   #14
incredibile
Raczkowanie

U mnie to mniej więcej tak:
- zawsze dokładnie zakręcam kran - dla ekologii, spokoju i dla siebie - nic mnie tak nie denerwuje jak dźwięk kapiącej wody
- wychodząc, gaszę światło
- mam specjalne żarówki energooszędne
- segreguję śmieci
- do pieca idzie tylko papier i drewno
- śmiecowanie-segregowanie
- własne torby na zakupy - obowiązkowo
I chyba tyle, reszty nie pamiętam...

oprócz tego, na mojej uczelni jest taki jakby projekt, że robimy różne rzeczy właśnie dla naszej Planety

Miła, piękna, uprzejma, wrażliwa, skromna. Cała ja
Otwarta na nowe, niezobowiązujące e-znajomości

zapraszam na nowo-powstający wątek o wszystkim, co francuskie
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982
incredibile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 12:41   #15
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez incredibile Pokaż wiadomość
U mnie to mniej więcej tak:
- zawsze dokładnie zakręcam kran - dla ekologii, spokoju i dla siebie - nic mnie tak nie denerwuje jak dźwięk kapiącej wody
- wychodząc, gaszę światło
- mam specjalne żarówki energooszędne
- segreguję śmieci
- do pieca idzie tylko papier i drewno
- śmiecowanie-segregowanie
- własne torby na zakupy - obowiązkowo
I chyba tyle, reszty nie pamiętam...

oprócz tego, na mojej uczelni jest taki jakby projekt, że robimy różne rzeczy właśnie dla naszej Planety
Fajnie
Stary 2012-11-02, 13:15   #16
incredibile
Raczkowanie

też mi się to podoba.

A wspieracie może takie akcje, jak czasami ogłaszają w telewizji - "kup coś tam, a połowa zysku z zakupu produktu zostanie przekazana na np. wsparcie niedźwiedzi dla WWF?"

Stary 2012-11-02, 13:24   #17
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez incredibile Pokaż wiadomość
też mi się to podoba.

A wspieracie może takie akcje, jak czasami ogłaszają w telewizji - "kup coś tam, a połowa zysku z zakupu produktu zostanie przekazana na np. wsparcie niedźwiedzi dla WWF?"
Ja nie - bo nie ufam że ta kasa tam pójdzie, może i to prawda, ale jakoś nie mogę w to uwierzyć
Stary 2012-11-02, 13:31   #18
incredibile
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie - bo nie ufam że ta kasa tam pójdzie, może i to prawda, ale jakoś nie mogę w to uwierzyć
Ja też. Wolę sama coś zrobić, coś mi śmierdzi właśnie z tym wydawaniem kasy.

Stary 2012-11-02, 15:18   #19
_Matilde_
Biała Dama

Staram się cuś tam robić w kierunku tego żeby jak najmniej szkodzić środowisku. Kupuję rzeczy możliwie jak najprościej opakowane, dziękuję za jednorazowe torebki w sklepach, jak mi się rzucą w oczy biodegradowalne środki czystości to chętnie biorę, segreguję odpady, używam dobrej jakości świetlówek energooszczędnych. Bywa że i zbieram śmieci z ulicy jak czuję potrzebę
Poza tym tępię rośliny obce i ekspansywne, jak chociażby
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klon_jesionolistny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdestow...ko%C5%84czysty
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85b_czerwony
czy "akacja" czyli robinia akacjowa
nie rozumiem jak można je polecać jako rośliny ozdobne jeśli robią więcej szkody niż pożytku, czy to niewiedza czy niefrasobliwość?

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 16:07   #20
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
czy macie to gdzieś?

Zapraszam do dyskusji
gaszę światło, zakręcam wodę myjąc zęby, mam wannę (ale nigdy nie leję do niej dużo wody, ilość lekko ponad kostki, czyli tyle ile zużyje się normalnie pod prysznicem), segreguję śmieci, nie wyrzucam śmieci gdzie popadnie, piec mamy nowy i z atestem (piece starszej generacji niby generują dużo syfu), no i to chyba tyle...

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-11-02 o 16:15
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 21:06   #21
ladymln
Zadomowienie

Witam,

segregujemy śmieci,
mamy piec olejowy+ kominek, do którego idzie tylko drewno i papier na rozpałkę,
wyłączamy światło, chyba że wychodzimy dosłownie na sekundę to wtedy nie,
mamy prysznic i wannę, większość rodziny korzysta z prysznica, a nawet jeśli z wanny to lejemy dość mało wody (no chyba, że raz na jakiś czas człowiek ma ochotę na relaks w wannie to też bez przesady, nie odmawiamy sobie),
zakręcamy wodę myjąc zęby,
używamy papieru toaletowego, który pochodzi z recyklingu,
używamy toreb materiałowych i plastikowych, ale mamy kilka takich mocnych plastikowych, których używamy już ponad 6 lat!,
jak ktoś gotuje wodę na herbatę/kawę, to pada pytanie do reszty, żeby nie gotować milion razy,
w ogrodzie używamy naturalnych nawozów tj. skoszonej trawy, gałęzi, które sobie leżą w specjalnym pojemniku i robi się z nich taki domowy obornik,
do pracy dojeżdżamy komunikacją miejską,
urządzenia elektryczne wyłączamy na noc (tj. żeby nie były w stanie czuwania),

i to chyba tyle.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.

Edytowane przez ladymln
Czas edycji: 2012-11-02 o 21:07
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 22:21   #22
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
czy macie to gdzieś?

Zapraszam do dyskusji
Wanna- to jednak moje przyzwyczajenie, ale często kąpię się tak, że nie zużywam całej wanny czy 3/4, bo to bardzo dużo, ale np niecałą połowę albo z 1/4, czyli minimum Nie tak często robię sobie takie kąpiele na całą wannę.

Tak, gdy myję zęby, to zakręcam wodę.

Gaszę światło, gdy nie korzystam.

Staram się używać toreb ekologicznych, mamy takie w domu.

Czasem środki chemiczne, czasem naturalne.

Śmieci też staramy się segregować, choć różnie z tym bywało.

Tak jak forumowiczka wyżej staramy się nie robić wody na herbatę milion razy, gdy nie ma takiej potrzeby.

Też jeżdżę komunikacją, ale to głównie ze względu na ceny, patrząc na to ile kosztuje bilet, a ile benzyna.

Żarówki energooszczędne kiedyś miałam, ale jak dla mnie, dają za słabe światło i już nie używam.
No więc nie jestem bardzo eko, ale w niektórych sprawach staram się

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-11-02 o 22:25
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 22:47   #23
samiramis
Raczkowanie

podoba mi się ten wątek. Ja tez staram się dbać o planetę choć nie zawsze mi się to udaje. Od najmłodszych lat zbieram makulaturę, dawniej harcerze w moim mieście organizowali Dzień Ziemi- przy tej okazji zbieraliśmy właśnie makulaturę na osiedlu i zawozilismy na skup. Było tego naprawde mnóstwo.

Teraz już jako dorosła osoba:
- oszzczędzam wodę- na tym najbardziej mi zależy bo na Ziemi wody brakuje od dawna:
do podlewania kwiatków mam deszczówkę,
do mycia zębów nalewam do kubeczka
myjąc ręce mam mały strumień wody,
czasem używam jednej wody "podwójnie" np gdy myję włosy nad wanną to podkładam miskę i wodę taką używam do zmycia podłogi poźniej,
używam zmywarki i uruchamiam zawsze gdy mam pełną,

- oszczędzam prąd
żarówki energooszczędne,
gaszę swiatło gdy wychodze z pokoju na dłużej
na noc lub gdy wychodzimy z domu wyłączamy wszystko z prądu aby urządzenia nie były w stanie czuwania,

- do ogrzewania domu mam piec w którym palę tylko drewnem lub węglem (a nie żadnymi śmieciami ),
- segreguję śmieci, osobno plastik, papiery, szkło,
- nie używam jednorazówek, jeśli mi się zdarzy to poźniej jednorazówkę używam jako worka na śmieci.
- staram się też oszczędzać papier- drukuję po obu stronach, lub gdy robię coś z dzieckiem to używam już zadrukowanych kartek, robimy też różne rzeczy zabawki z kartonów po sokach, butelkach itp. Bratanica ma wtedy niezły ubaw.
to chyba wszystko
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości