|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sama natura...
Witam
![]() ![]() Od paru lat mam problem z niedoskonałościami cery. Nie jest to poważny trądzik, ale uporczywie zawsze coś jest nie tak. Postanowiłam, że zacznę się kurować. Pomimo prawidłowej pielęgnacji i jeszcze bardziej prawidłowej diety zalecanej przy cerze trądzikowej, nic się nie zmieniło. Tak więc po długim czasie męczarni dla mojej cery i portfela postanowiłam - koniec! Od dziś stawiam na prostotę. I tak cieszę się od paru miesięcy piękną cerą myjąc twarz 2 razy dziennie szarym mydłem i nawilżając ją kremem nivea. Raz w tygodniu maseczka z jogurtu, miodu bądź oliwy, w zależności na co mam ochotę ![]() Sprawą kolejną był makijaż. Po obcięciu włosów nabrałam pewności siebie. I zdałam sobie sprawę z tego, że jestem piękna i w gruncie rzeczy każda kobieta jest piękna. Wierzcie mi ![]() ![]() No i perfumy.... Koniec z nimi. Ostatnimi czasy każdy zapach perfum jest dla mnie nieprzyjemny. Przestałam ich używać. I tak jak wcześniej, myję ciało szarym mydłem. Nie mam już suchej skóry, bo zwracam baczną uwagę na to co jem i ile piję. Mój chłopak powiedział mi, że uwielbia mój zapach, i że żaden zapach perfum się z nim nie równa. Moja mała bratanica ostatnio stwierdziła, że moja skóra ładnie pachnie, co było bardzo miłe. ![]() No i włosy... Kiedyś myłam je codziennie, teraz co trzeci dzień szarym mydłem. Zdałam sobie sprawę, że codzienne mycie włosów to nie była konieczność tylko zwyczajny nawyk. Podsumowując - ograniczyłam kosmetyki do minimum - szare mydło, krem i pasta do zębów. I tyle. Wreszcie czuję sie sobą. Zdałam sobie sprawę, że najważniejsze jest nastawienie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sama natura...
Każda z nas ma inne zapotrzebowania ja np nie dałabym rady bez kremu dostosowany do mojej cery (po nivea miałam zatkane pory tragicznie i czułam się jakbym sobie olejem wysmarowała twarz) tonik, pianka do mycia twarzy to konieczność. Mydłem nie myje buźki bo wysusza za bardzo. Ja muszę mieć jakiś fajny żel pod prysznic i konieczność po to balsam nie wyobrażam sobie nie posmarować ciała. A co do włosów też obecnie używam paru kosmetyków.
Myślę że osoby które nie mają zbyt dużo wymagań bo mają normalną skórę, włosy i cerę to czemu nie. Nie jest to przejaw zaniedbania dbasz o siebie, tylko nie czujesz potrzeby używania aż tylu kosmetyków ![]() Makijaż perfumy lubię i rzadko kiedy wychodzę bez, po prostu zawsze czułam się lepiej z makijażem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mi też przeszkadzało to uczucie tłustości, ale po 15 minutach od zaaplikowania kremu, tłustą warstewkę ścieram chusteczką
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
jedyne slowo, jakie przychodzi mi na myśl, to zaniedbanie.
czułabym się okropnie, brudno i niekobieco. i nie ma to nic wspólnego z makijażem, bo są dni, kiedy nie maluję się wcalę i nie mam problemu z wyjściem tak do ludzi. Po prostu lubie czuć się zadbana. Balsam, krem, szampon, odżywka, jakas maska, maseczka. Zawsze pomalowane paznokcie. Źle się czuję, gdy brakuje mi czegokolwiek z tej listy. Ale jeśli czujesz się ok, to tylko pozazdrościc znalezienia własnej drogi, lekko pod prąd ![]() Edit: Moja skóra pachnie ładnie, bo używam kosmetyków dla niemowląt ![]() Edytowane przez 201605091007 Czas edycji: 2012-10-30 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Mnie też kojarzy się to z zaniedbaniem.
Żel do mycia twarzy, tonik, krem, szampon, odżywka, pianka do włosów, antyperspirant, mydło pod prysznic (czekoladowe/kokosowe - i moja skóra również pachnie fajnie ![]() Według mnie włosy nieumyte przez 3 dni są nieświeże, brudne i się nie układają. Mydło twarz wysusza. No ale co kto lubi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jeżeli naprawdę dobrze wyglądasz przy takiej pielęgnacji, to dla mnie jesteś oczko wyżej od "zadbanych kosmetycznie", bo nie problem mieć "ładną" cerę i "zdrowe" włosy dzięki kosmetykom, chociaż do Twojego zestawu minimum dodałabym dezodorant/antyperspirant i golarkę
![]() Ja nie zrezygnowałabym z perfum, chociaż nie uważam, że śmierdzę bez nich czy bez balsamów, których nienawidzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Inna sprawa, że nie rozumiem dlaczego stosowanie mydła, kremu i pasty do zębów miałoby być naturalne, a stosowanie innych kosmetyków już nie ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A co do innych kosmetyków - dokładnie tak jak pisze Chatul - należy to dopasować do siebie i swoich potrzeb. Moje "minimum"jest naprawdę spore i nie zrezygnuję z tego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja uwielbiam perfumy, na kimś i na sobie, czyli odpada.
nie myje się mydłem, bo mnie wysusza, muszę się kąpać w bardzo delikatnych płynach do pielęgnacji skóry niemowląt. mycie włosów co trzy dni jest dla mnie nie do pomyślenia. fajnie, że się dobrze czujesz, cieszę się. jednak to nie dla wszystkich, dla mnie na pewno nie. ja się nie ukrywam pod toną makijażu, ja podkreślam swoją urodę i manifestuje swoje upodobanie do określonych barw. tak samo nie czuje się stłamszona wymyślną fryzurą, a jedynie upiększona długimi, błyszczącymi i zadbanymi włosami. no co kto lubi
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
na pewno zaoszczędzisz pieniążki
![]() mnie używanie kosmetyków sprawia przyjemność ![]() ![]() ![]() ![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Co za odzew! Nie spodziewałam się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
głupio trochę sugerować, że jak kobieta poświęca czas na makijaż, to braknie jej czasu na porządną higienę ciała. to zupełnie nie tak
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż to.Mam wrażenie, że ten wątek jest taki trochę, żeby podreperować własne ego ![]() "Ja jestem naturalna a reszta to wyfiokowane lale, które się malują ale za to nie myją." Jeśli Ci to służy-okej.Ale nie dorabiajmy do tego ideologii na boga. Kobiety są różne.I takie co się nie umyją ale wymalują i takie co się umyją i użyją perfum. Poza tym na wszystko jest czas i miejsce.Na spacer do lasu makijaż może faktycznie nie jest niezbędny ale na jakieś wyjście nie wyobrażam sobie iść tak "saute"może absolutny brak jakiegokolwiek makijażu służy dziewczynom w wieku 15 lat ale kobietom po 20, 30 roku życia odrobina makijażu raczej pomaga niż szkodzi. Życie naprawdę nie jest takie czarno-białe. Ja tam się myję, maluję i używam perfum.Mogę się nie umalować ale z perfum nie zrezygnuję.I z prysznica też.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ładna prowokacja z mojej strony, prawda?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi?Czujesz się lepsza?Czy coś?
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;37342452]Jeżeli naprawdę dobrze wyglądasz przy takiej pielęgnacji, to dla mnie jesteś oczko wyżej od "zadbanych kosmetycznie", bo nie problem mieć "ładną" cerę i "zdrowe" włosy dzięki kosmetykom, chociaż do Twojego zestawu minimum dodałabym dezodorant/antyperspirant i golarkę
![]() Ja bym powiedziała, że jest zupełnie odwrotnie. Jeśli ktoś ma z natury ładne włosy, ładną cerę, to dla niego nie ma problemów. Natomiast dobranie odpowiedniej pielęgnacji i kosmetyków dla swoich włosów i cery jest problemem. Poza tym nie mam pojęcia, co jest takiego naturalnego w kremie Nivea. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Nie, absolutnie nie czuję się lepsza. Nie rozumiem skąd to wywnioskowałaś. Jeśli poczułaś się urażona, to naprawdę nie chciałam.
Wątek ten nie został stworzony z myślą o podreperowaniu mojej samooceny. Właściwie to jednym z moich celów było "zbadanie" na ile człowiek jest właściwie zdolny do ozdabiania ciała. Nie chodzi tutaj tylko o drobne poprawki. Raczej o tatuaże, operacje plastyczne czy makijaż 'drastycznie' zmieniający proporcje twarzy. I czy Waszym zdaniem to w ogóle ma sens. Taka walka z naturą na siłę. ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pisałam wcześniej-nie ma reguł, ludzie są różni.To jest szufladkowanie.I to jest złe. Jeśli tylko Tobie służy "sama natura" super.Znalazłaś swoją drogę, jest Ci z tym dobrze.I to jest okej. Ale nie każdemu musi służyć to samo co Tobie, nie każdy musi chcieć i nie każdy może mieć warunki do robienia tego samego.A trochę nie fair jest właśnie takie katalogowanie ludzi. Widziałaś jedną czy dwie umalowane panie, które były na bakier z higieną.A ile spotkałaś pań bez makijażu, które też dawno nie brały prysznica? A co do tatuaży-moim zdaniem to jest trochę inna kategoria.Tak jak makijaż służy poprawianiu urody tak tatuaże to jest jednak coś innego.Owszem jest to ingerowanie we własne ciało ale nie służy ono jedynie "urodzie". Czasem ludzie robią tatuaże z różnych powodów-aby coś uczcić, uwiecznić, zamknąć albo rozpocząć etap w życiu.No i to nie jest taki nowy wynalazek przecież.Ludzie się tatuują od wielu, wielu lat.Nawet w bardzo prymitywny sposób.
![]() |
![]() |
#19 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Ja tam maluję się oszczędnie, ale z kosmetyków nigdy nie zrezygnuję.
Kupowanie, otwieranie, smarowanie specyfikami to dla mnie chwila przyjemności z której nie zrezygnuje ![]() ![]() jedyne co mnie ogranicza, to mój.. portfel ![]() ale twarz myję Białym Jeleniem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja w sumie też używam niewielu kosmetyków, raczej się nie maluje, ale nie wyobrażam sobie np. zamienić żelu pod prysznic na mydło. no ale jeśli Tobie to odpowiada, to spoko, każdy ma inną skórę i co innego jest dla niej dobre
![]() ale dezodorantu też nie używasz? ja o perfumach zapominam średnio co drugi dzień, ale nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez użycia dezodorantu! :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
skoro autorka sama przyznała, że ten wątek był z jej strony prowokacją, to przypuszczam, że całość była wymyślona na potrzeby tego przedsięwzięcia
![]()
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Właśnie z tymi tatuażami jest różnie. Ostatnio oglądałam "Kobietę na krańcu świata" o kobiecie - wampirze. Nazywała się Maria Jose Cristerna. 98% powierzchni jej ciała została przyozdobiona tatuażami, kolczykami i szokująco wyglądającymi implantami. Zmodyfikowała nawet zęby, które zostały spiłowane przez chirurga-artystę na kształt wampirzych kłów. Sama nie wiem co o tym sądzić... rozumiem, że tatuaże służą wyrażaniu siebie, jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że ta pani jest po prostu uzależniona od "przyozdabiania" swojego ciała... To jest jeden skrajny przypadek. Z kolei przeciwieństwem tego są takie "nawiedzone" kobiety, dla których liczy się natura w najczystszej postaci od eko-butów i eko-bielizny, poprzez eko-długopis i eko-pastę kończąc na ekologicznym sprzęcie domowym i eko-podpaskach. A żeby uzupełnić swój eko-wizerunek noszą rozciągnięte swetry i stare niedopasowane spodnie. Te przykłady chyba pokazują, że dość łatwo się zatracić we własnej ideologii... Chyba człowiek nie może być w pełni naturalny nie ingerując w siebie bądź nie ozdabiając się
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-11-01 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
W sumie racja... Chociaż naprawdę, jak już wcześniej wspomniałam, nie miałam znowu takiej pięknej cery. A odkąd zaczęłam pić dużą ilość wody, naprawdę czułam się lepiej i byłam zdrowsza. Zrobiłam taki mały detoks - faktycznie rzuciłam większość kosmetyków i przestałam jeść słodycze i te niezdrowe tłuszcze - tłuszcze zwierzęce, wszelkie margaryny omijam do teraz szerokim łukiem. Ale faktycznie, zmiany hormonalne mogą nieźle namieszać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nie ma w tym nic złego
![]() ![]() ![]() Ja bym mimo wszystko dorzuciła tylko antyperspirant, zwłaszcza w dni, gdy intensywniej się pocisz, bo jednak jest przydatny. Sama perfum nie używam, chyba, że na jakieś wesela, więc Ciebie rozumiem. Po prostu nie zachwycam się nimi. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
W okresach wzmożonej potliwości używam talku, bo zauważyłam, że większość antyperspirantów nie działa na mnie, bądź działa nie tak jak bym się tego spodziewała. A wracając do makijażu - pewnie, mogłabym się malować. Jednak nie wiem dlaczego, ale fatalnie czuję się z pomalowanymi rzęsami i paznokciami. Wszytko tylko nie to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim - gratuluję! Ważne, że czujesz się dobrze i kobieco.
![]() Ja bym chyba nie dała rady ... ![]() Podzielam też zdanie Chatul - jeśli tobie to pasuje, nie mam nic przeciwko temu. Kosmetyki mają nam pomagać i dostosowywać się do naszych potrzeb i problemów.
Miła, piękna, uprzejma, wrażliwa, skromna. Cała ja ![]() Otwarta na nowe, niezobowiązujące e-znajomości zapraszam na nowo-powstający wątek o wszystkim, co francuskie ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.