Czy gdybyscie mialy okazje... ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-12, 17:20   #1
Bloou
Rozeznanie

Lightbulb

Czy gdybyscie mialy okazje... ?

Hej! Mam do was mega wazne pytanie. Czy gdybyscie mialy mozliwosc studiowania wymarzonego, lecz trudnego kierunku na zagranicznej uczelnii, podjelybyscie ryzyko? Glownym powodem wahania sie jest fakt, czy znajomosc jezyka ang. jest wystarczajaca (wystarczajaca na typowo ciezki kierunek), bo ogolnie to mam b. dobry angielski. Boje sie, ze bedzie mi trudno, bo jednak najpierw trzeba bedzie tlumaczyc material na polski, a pozniej na angielski = mnostwo pracy. Jak myslicie? Tylko prosze, dawajcie sensowne odpowiedzi, a nie "wahasz sie to nie idz" itd.

Pozdrawiam

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:29   #2
Dorotxy
Zakorzenienie

Dot.: Czy gdybyscie mialy okazje... ?

ja bym zaryzykowała, po co masz sobie kiedyś pluć w twarz że nie skorzystałaś z szansy?
powodzenia

ja i blog
Dorotxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:37   #3
Ilsa Lund
Zakorzenienie

najwięcej co stracisz to rok, co zdarza się i tutaj w Polsce więc ja bym próbowała i może zapisała się na korki ze specjalistycznego słownictwa

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:38   #4
dimiti
Zakorzenienie

czasami bardzo dobra znajomość angielskiego wcale nie oznacza, że wszystko będzie się rozumiało są różne dialekty, wymowy itp więc trzeba przywyknąć- wcale nie będziesz musiała tłumaczyć rzeczy na polski i się tego wtedy uczyć, to nawet byłoby trochę bez sensu bo przecież będziesz po angielsku zdawać więc i musisz się uczyć wszystkiego w języku angielskim, słówek oraz całej reszty bo egzamin napiszesz jak? po polsku?
warto spróbować
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:40   #5
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

bez wahania bym się za takie studia wzięła.
angielskiego bym się uczyła, dużo, dużo, żeby umieć ogarnąć temat, a typowo naukowego słownictwa pewnie nauczyłabym się ucząc się na zajęcia.

co to za kierunek ? nie ma go nigdzie w Polsce?
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:44   #6
skazana_na_bluesa
.

zastanów się, czy nie warto przez rok uczyć się angielskiego, a później startować na tę uczelnię. ja bym podjęła ryzyko.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:51   #7
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dorotxy Pokaż wiadomość
ja bym zaryzykowała, po co masz sobie kiedyś pluć w twarz że nie skorzystałaś z szansy?
powodzenia
Masz racje!

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
najwięcej co stracisz to rok, co zdarza się i tutaj w Polsce więc ja bym próbowała i może zapisała się na korki ze specjalistycznego słownictwa
Dobry pomysl! Po prostu zakupie sobie ksiazki z biologii i chemii

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
czasami bardzo dobra znajomość angielskiego wcale nie oznacza, że wszystko będzie się rozumiało są różne dialekty, wymowy itp więc trzeba przywyknąć- wcale nie będziesz musiała tłumaczyć rzeczy na polski i się tego wtedy uczyć, to nawet byłoby trochę bez sensu bo przecież będziesz po angielsku zdawać więc i musisz się uczyć wszystkiego w języku angielskim, słówek oraz całej reszty bo egzamin napiszesz jak? po polsku?
warto spróbować
Zdaje sobie z tego sprawe, dlatego duzo rozmawiam i slucham. Myslisz, ze mozna sie uczyc po angielsku? Po prostu mnie to ciekawi, jak mialoby to wygladac... Masz racje, to mogloby byc bez sensu, bo w koncu egzaminy i pozniej kariera - wszystko po angielsku.

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
bez wahania bym się za takie studia wzięła.
angielskiego bym się uczyła, dużo, dużo, żeby umieć ogarnąć temat, a typowo naukowego słownictwa pewnie nauczyłabym się ucząc się na zajęcia.

co to za kierunek ? nie ma go nigdzie w Polsce?
W sumie... Czlowiek chcac nie chcac bedzie sie uczyl

Oczywiscie ze jest - to medycyna. Ale nie chce mieszkac w Polsce i tu studiowac. Wolalabym w Anglii, skoro mam okazje.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
zastanów się, czy nie warto przez rok uczyć się angielskiego, a później startować na tę uczelnię. ja bym podjęła ryzyko.
Mysle, ze mam jeszcze troche czasu to na pewno ogarne jakies ksiazki, z ktorych sie ucza ludzie do matury miedzynarodowej.

Dzieki za wszystkie opinie Jeszcze sie zastanowie, ale macie racje, nie mam nic do stracenia.

Nobody
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 18:02   #8
dimiti
Zakorzenienie

oczywiście, że się da sama jestem po angielskim i wszystkiego uczyłam się w tym języku, historii usa i uk, kultury, polityki, literatury, gramatyki opisowej czy kontrastywnej- wszystkiego może miałam 3 przedmioty po polsku przez całe studia (np gramatyke polska )
Początkowo jest trudno bo trzeba się przestawić, ale później człowiek już przywyknie i to taka norma, jak teraz nauka po polsku
Stary 2013-01-12, 18:14   #9
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
oczywiście, że się da sama jestem po angielskim i wszystkiego uczyłam się w tym języku, historii usa i uk, kultury, polityki, literatury, gramatyki opisowej czy kontrastywnej- wszystkiego może miałam 3 przedmioty po polsku przez całe studia (np gramatyke polska )
Początkowo jest trudno bo trzeba się przestawić, ale później człowiek już przywyknie i to taka norma, jak teraz nauka po polsku
Super! I jak sie uczylas takiej gramatyki np? Po prostu czytalas po angielsku i co dalej?

Nobody
- Cummings

Stary 2013-01-12, 18:26   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 18:32   #11
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
Super! I jak sie uczylas takiej gramatyki np? Po prostu czytalas po angielsku i co dalej?
z gramatyki praktycznej jest i dużo teorii, wyjątków i ćwiczeń, ale już np z kontrastywnej jest mało teorii, a ogromna ilość różnych ćwiczeń, rozpisek, co jak i z czym- dlaczego itd. Trzeba ćwiczyć sporo, uczyć się ważnych słówek, takich kluczowych, które są istotne kiedy chcesz coś wytłumaczyć. Ja zawsze czytałam, podkreślałam innym kolorem to co najważniejsze, później powtarzałam po swojemu, ale czasami niestety musiałam się nauczyć kropka w kropkę bo innej odpowiedzi jak z książki wykładowca nie uznawał pomaga też robienie notatek jedynie z najważniejszych rzeczy i ich krótkie opisy, później takie słówka czy krótkie regułki zapisujesz na osobnej kartce i omawiasz je z pamięci. W angielskim czasami jak zapomnisz jedno słówko, to musisz użyć z 10 innych żeby oddać sens także warto pamiętać o tych najistotniejszych
zresztą każdy ma inny sposób na naukę- musisz znaleźć swój, czy powtarzanie na głos, czy zapisywanie słówek kluczowych na kartce czy jeszcze co innego
raczej samej gramatyki nie masz się co bać bo w opisach zadań, teorii itp jest mało skomplikowanej gramatyki- to są proste czasy zazwyczaj present simple.

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ale musi te przedmioty mieć po angielsku bo jak sama będzie tłumaczyć na angielski i się uczyć to trochę bez sensu- jednak kłania się tutaj już fachowe słownictwo, rozbudowane zdania itp jedynie native speaker czy tłumacz przysięgły potrafi przetłumaczyć to porządnie bez błędów czy słówek, które w danym zdaniu nie mogą być użyte chociaż znaczenie mają takie jak słówko po polsku.

lepiej poszukać właśnie w necie czegoś
Stary 2013-01-12, 18:36   #12
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 18:38   #13
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta

zawsze też to jakieś przygotowanie, może przy okazji odnajdzie swój sposób na dobrą naukę po angielsku
Stary 2013-01-12, 18:38   #14
kasiencja
Pani Buka

Powiem tak: w liceum chodziłam prywatnie (kilkuosobowa grupa) na lekcje angielskiego - na końcu zdawaliśmy CAE. Byliśmy wszyscy na dobrym poziomie, ale raczej bez super specjalistycznego słownictwa itd. Nie miałam opcji studiowania za granicą, ale wydawało mi się to wtedy abstrakcyjne, miałam wrażenie że nie dałabym rady. A kolega z grupy po maturze poszedł na studia do Szkocji, na kierunek inżynierski i poradził sobie świetnie. Wydaje mi się, że bardzo szybko "łapiesz" te trudniejsze słówka i po prostu zaczynasz myśleć w obcym języku. Prawdopodobnie nie tłumaczyłabyś tego w międzyczasie na polski, na pewno nie w całości (a raczej sprawdzała znaczenie jakiegoś nowego, pojedynczego słówka).

Także - na pewno da się! Przed wyjazdem na studia możesz rzeczywiście poprzeglądać książki z Twojej dziedziny po angielsku. Trzymam za Ciebie kciuki!

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 18:43   #15
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Treść usunięta
Podnioslac mnie bardzo na duchu, dziekuje Inzynieria to tez trudny kierunek! Super, ze kolega tak szybko nabral wprawy i dal rade! Mysle, ze nie moze byc tak zle, w koncu tyle ludzi studiuje zagranica lub pracuje i daja sobie swietnie rade

Tak zrobie! Dzieki jeszcze raz

Nobody
- Cummings

Stary 2013-01-12, 18:45   #16
201705250955
Konto usunięte

Ojj tak, bez wahania bym się podjęła tego wyzwania. Gdybym miała fundusze to w ogóle zaczęłabym studia za granicą, ale to niestety małe realne. Jednak szanse, jakie dają takie wymiany jak Erasmus nastawiają mnie pozytywnie. Chciałabym wyjechać na 5 roku i wiem, że to wiążę się z pewnymi komplikacjami, właśnie z barierą językową i w jakimś stopniu mentalną. Ale ja lubię wyzwania.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 18:48   #17
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Tak zrobie Mysle, ze to nie zaszkodzi, a nawet sie przyda! A pozniej dopiero zobacze, jakie mam mocne strony i jak sie uczyc juz ogolnie.

Okej, dzieki Nie chodzilo mi tu konkretnie o gramatyke, tylko jaka masz technike uczenia sie, bo jednak gramatyka to czysta teoria w sumie Czyli dobrym pomyslem jest uczenie sie synonimow angielskich!
wim ale technika zależy od osoby i od przedmiotu w dużej mierze- gramatyka to część teorii i większość zadań w LO na samej teorii człowiek przejedzie bez problemu, ale później są schody (no, ale ja piszę z doświadczenia na kierunku anglistyki także wiadomo, że na studiach po ang jest jednak inaczej, moja siostra studiowała po ang i jednak to zupełnie co innego)
Nie masz się czego obawiać musisz zwracać uwagę na słówka głównie a reszta przyjdzie z czasem

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Ojj tak, bez wahania bym się podjęła tego wyzwania. Gdybym miała fundusze to w ogóle zaczęłabym studia za granicą, ale to niestety małe realne. Jednak szanse, jakie dają takie wymiany jak Erasmus nastawiają mnie pozytywnie. Chciałabym wyjechać na 5 roku i wiem, że to wiążę się z pewnymi komplikacjami, właśnie z barierą językową i w jakimś stopniu mentalną. Ale ja lubię wyzwania.
no i za to brawa!
Stary 2013-01-12, 20:55   #18
anekania
Zakorzenienie

Nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba próbować, żeby nie żałować, każdą szansę w życiu trzeba wykorzystać!
Stary 2013-01-12, 22:19   #19
69love69
Zakorzenienie

Ja jadę za 1,5 miesiąca na Erasmusa, wiem, że to tylko jeden semestr a nie cale studia, ale też jakieś wyzwanie. Nie czuję tego, ze mam znajomość języka, z którą będę mogła na luzie studiować, ale nie zastanawiałam się ani chwilę. Wyjazd za granicę to najlepsza okazja do nauki języka Zawsze jak nie wyjdzie to można zrezygnować, a jak się nie spróbuje to później zostają myśli co by było gdybym jednak pojechała/spróbowała. Więc jak bym w to weszła!
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 23:39   #20
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Hej! Mam do was mega wazne pytanie. Czy gdybyscie mialy mozliwosc studiowania wymarzonego, lecz trudnego kierunku na zagranicznej uczelnii, podjelybyscie ryzyko? Glownym powodem wahania sie jest fakt, czy znajomosc jezyka ang. jest wystarczajaca (wystarczajaca na typowo ciezki kierunek), bo ogolnie to mam b. dobry angielski. Boje sie, ze bedzie mi trudno, bo jednak najpierw trzeba bedzie tlumaczyc material na polski, a pozniej na angielski = mnostwo pracy. Jak myslicie? Tylko prosze, dawajcie sensowne odpowiedzi, a nie "wahasz sie to nie idz" itd.

Pozdrawiam
Co do pytanie odpowiedź brzmi tak.

W związku z podkreślonym po co chcesz uczyć się w tak żmudny sposób. Planujesz po uzyskaniu dyplomu wrócić do kraju?

Generalnie jeśli studiujesz całość w obcym języku wystarczy wszystko zrozumieć, przyswoić, a później zdać egzamin. Szkoda czasu na zabawę w tłumacza.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 00:06   #21
vril
Zakorzenienie

Cytat:
Glownym powodem wahania sie jest fakt, czy znajomosc jezyka ang. jest wystarczajaca (wystarczajaca na typowo ciezki kierunek), bo ogolnie to mam b. dobry angielski. Boje sie, ze bedzie mi trudno, bo jednak najpierw trzeba bedzie tlumaczyc material na polski, a pozniej na angielski = mnostwo pracy.
Zastanawia mnie to podejście do języka.
Wydaje mi się, że osoby z przynajmniej sredniozaawansowaną znajomością obcego języka automatycznie myślą już w tym języku i nie tłumaczą w głowie na gorąco, a tym bardziej nie robią na własny użytek pełnego tłumaczenia własnych notatek. W każdym razie ja tak mam i raczej z taką metodą spotykam się u innych. Twoje podejście kojarzy mi się z początkującymi. Twierdzisz, że znasz bardzo dobrze język angielski ogólny, OK, więc być może pomysł z tłumaczeniem, to podświadoma obawa, że jednak nie jesteś wystarczająco przygotowana do studiowania kierunku technicznego w obcym języku.
Jasne, że warto spróbować ale przemyśl jeszcze wielokrotnie kwestie techniczne związane z przeprowadzką do innego kraju, obcowanie z obcym językiem na codzień, nie akademickim ale zwykłym, ulicznym plus to, czy faktycznie dość dobrze znasz zagadnienia z twojego kierunku w tym obcym języku. Studia, to nie szkoła od podstaw, wybierając jakiś kierunek trzeba mieć już jakaś wiedzę z jego zakresu - pewnie już ją posiadasz ale... po polsku? Najprostszy test - wejdź na angielską wikipedię i wyszukaj jakieś zagadnienie z twojego kierunku i przeczytaj. Jeśli zrozumiesz cały tekst po jednej lekturze to będzie dobrze
Warto się uczyć i warto być przygotowanym, więc nawet jeśli najpierw musiałabyś poświęcić wiecej czasu na doszlifowanie języka i wstępne ogarnięcie tematu, to warto. Powodzenia.

Edit.
Doczytałam, że chodzi o medycynę. Zrób sobie test z podstawowej wiedzy o anatomii i sprawdź czy potrafisz nazwać większość narządów i części ciała po angielsku
Niestety ale na takim kierunku znajomość języka angielskiego ogólnego raczej nie wystarczy.
Nie, jeśli w efekcie można siedząc na wykładzie przez całe zajęcia nie zakumać, że prowadzący mówi o przetoce, tudzież innej influencji. Wtedy nie ma czasu na grzebanie po słowniku rozkminiając na gorąco co mówca ma na myśli.

Edytowane przez vril
Czas edycji: 2013-01-13 o 00:34
vril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 00:35   #22
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vril Pokaż wiadomość
Jasne, że warto spróbować ale przemyśl jeszcze wielokrotnie kwestie techniczne związane z przeprowadzką do innego kraju, obcowanie z obcym językiem na codzień, nie akademickim ale zwykłym, ulicznym plus to, czy faktycznie dość dobrze znasz zagadnienia z twojego kierunku w tym obcym języku. Studia, to nie szkoła od podstaw, wybierając jakiś kierunek trzeba mieć już jakaś wiedzę z jego zakresu - pewnie już ją posiadasz ale... po polsku? Najprostszy test - wejdź na angielską wikipedię i wyszukaj jakieś zagadnienie z twojego kierunku i przeczytaj. Jeśli zrozumiesz cały tekst po jednej lekturze to będzie dobrze
Warto się uczyć i warto być przygotowanym, więc nawet jeśli najpierw musiałabyś poświęcić wiecej czasu na doszlifowanie języka i wstępne ogarnięcie tematu, to warto. Powodzenia.

Edit.
Doczytałam, że chodzi o medycynę. Zrób sobie test z podstawowej wiedzy o anatomii i sprawdź czy potrafisz nazwać większość narządów i części ciała po angielsku
Zgadzam sie

Autorko co masz dokladnie na mysli mowiac b dobry angielski ?Czy oznacza to swobodna konwersacje na wiekszosc tematow?
Czy rozumiesz np bez problemu filmy zagraniczne bez napisow?

Wejdz na to forum dla studentow:
http://forums.studentdoctor.net/
Tam tez sa przyszli studenci medycyny,poczytaj dyskusje,sprawdz czy nie sprawia Ci problemu rozumienie wiekszosci zagadnien zwiazanych z medycyna.

Ogolnie ja bym probowala.Zauwazylam ze wiekszosc studentow z Polski wlasnie obawia sie czy dadza rade na studiach w innym kraju ale z tego co zauwazylam radzimy sobie b dobrze

Zycze powodzenia
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 15:04   #23
Absinth87
Raczkowanie

Medycyna w Anglii jest dużo mniej wymagająca od studenta niż w Polsce - co nie znaczy że jest gorsza, po prostu bardziej wałkują rzeczy ważne i przydatne, a u nas ciśnie sie wszystko, w tym w większości (?)nieprzydatne szczegóły ktore powinen znać już specjalista danej dziedziny- typu milion objawów z nazwami pochodzącymi od nazwisk z ortopedii -po ci to jak masz być np. anestezjologiem, i tak zapomnisz ;p Nie wiem jak teraz będzie, po "reformie 6w5". Wiem to stąd iż moja przyjaciólka studiuje w Dundee, a ja studiowałam w Polsce i nieraz porównujemy sobie wiedzę/system/zdawalność. Myślę że bedziesz żałowała jak nie spróbojesz Ja nie żałuje że zostałam w kraju, bo tu poznałam moje ciacho ale jak sobie pomyślę ile mniej nerwowe jest studiowanie za granicą to żal w dołku ściska U nas student to śmieć ("haha, dowalmy im pytania z ksiązek do specjalizacji, niech się zakują na śmierć, a co"), a tam jak 30% studentów nie zda egzaminu to wykładowca może mieć duży problem ;p (=że zle uczy)
Najlepiej przeczytaj to co piszesz, bo to się robi żenujące. Ty chyba z tych co wszystko łykają jak młody pelikan, jakbyś przyłapała ich w łóżku, a on by ci powiedział, że laska się potknęła i nadziała na siusiaka to byś uwierzyła, prawda?
Absinth87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 23:20   #24
weronika7
Wtajemniczenie

"Lepiej coś zrobić i żałować, niż żałować, że się tego nie zrobiło"
Stary 2013-01-13, 23:29   #25
mbamboo
Wtajemniczenie

Oczywiście masz świadomość, że na medycynę w Anglii trzeba mieć konkretną ilość doświadczenia zawodowego (wolontariat/work shadowing), genialne oceny i przylecieć na rozmowę kwalifikacyjną? Plus oczywiście egzamin językowy. Same studia nie mogą być aż tak ciężkie jak u nas, na mojej uczelni studenci medycyny angażują się we wszystkie możliwe prace dodatkowe i przedsięwzięcia, ale dostać się jest ciężko - tym bardziej nam z Unii, bo nawet po podwyżce czesnego płacimy mniej niż studenci z innych kontynentów. Zresztą sama zobacz, jaka jest konkurencja na moim uniwersytecie - [klik].
Broń Boże Cię nie zniechęcam, bo sama rzuciłam się na tę samą głęboką wodę (chociaż nie konkretnie na medycynę), mam tylko nadzieję, że znasz wymagania.

Jakie miasto rozważasz?

Edytowane przez mbamboo
Czas edycji: 2013-01-13 o 23:33
mbamboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości