KWC, a podróby perfum. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-13, 21:12   #1
Pomadka
Zakorzenienie

Question

KWC, a podróby perfum.

Może ten wątek powinien być umieszczony na Redakcyjnym, ale najpierw chciałam poznać Wasze opinie. Najwyżej Demonki mnie przesunie...

Tak sobie przeglądam mój ukochany dział Perfumy i zapachy dla kobiet w KWC i widzę, że są tam zgłoszone podróby perfum.
Nie chcę wytaczać jakiś armat i bawić się w reformatorkę [daleko mi to tego], ale czy naprawdę te podróby muszą być w KWC między zapachami z prawdziwego zdarzenia?
Na dodatek mają po kilka recenzji, reszta nieoceniona i jak widać nie cieszą się zainteresowaniem..., np. Bi-es
Przecież wiadomo, że zgłoszono podróbę popularnych perfumy znanej marki-dla mnie bez sensu. Choć [poniekąd] rozumiem, że nie wszystkich stać na górnopółkowe, oryginalne zapachy...

Co Wy dziewczyny na to? Ja osobiście apelowałabym o usunięcie tego i nie zaprzestanie zgłaszania podrób do katalogu.
Stary 2006-09-13, 21:27   #2
rachela
Zakorzenienie

Dot.: KWC, a podróby perfum.

Sama się zastanawiałam nad tymi Bi-Es.
Też mi tu pasują jak pies do jeża, bo ewidentnie widać, że to... khem, podróby znanych zapachów.
Ocen też nie mają dużo.
Wiadomo, że nie każdego stać na oryginalny, pełnowymiarowy flakon; ale skoro na Perfumach nie rozmawiamy o podróbach, mając już pewne zdanie na ich temat, na KWC też powinna panować ta zasada

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 04:50   #3
Babygia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rachela Pokaż wiadomość
Sama się zastanawiałam nad tymi Bi-Es.
Też mi tu pasują jak pies do jeża, bo ewidentnie widać, że to... khem, podróby znanych zapachów.
Ocen też nie mają dużo.
Wiadomo, że nie każdego stać na oryginalny, pełnowymiarowy flakon; ale skoro na Perfumach nie rozmawiamy o podróbach, mając już pewne zdanie na ich temat, na KWC też powinna panować ta zasada
Tak jest,to przeciez chodzi o to ze oceniamy produkt oryginalny,producenta,jak osc,KWC powinno byc poradnikiem ,co warto,a co mniej/nie warto kupowac,wiec o podrobkach nie powinno byc wogole mowy.
usuncie je,prosze.

NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad

FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile
Babygia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 07:31   #4
ligia
Raczkowanie

W przypadku oceniania na KWC podróbek to one startują chyba w kategorii Podróba Wszechczasów

Jak dla mnie jest to zaśmiecanie katalogu, bo służy on do oceniania kosmetyków pełnowartościowych-oryginalnych, tylko taka ocena obrazuje wartość produktu.
A jeśli chodzi o tańsze zapachy to są przecież YR,Coty,Avon...
ligia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 08:29   #5
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Mnie tez te Bi-esy zastanowiły. W koncu ta firma zajmuje sie imitacjami zapachów a nie tworzeniem własnych.

Jak ma byc tam ocena zapachów oryginalnych to tylko takie tam powinny być. No chyba ze badzie podkategoria "Imitacje" Zapachów.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 08:56   #6
ropuszka
Zakorzenienie

Zgadzam sie. Niedawno gdzies mi mignela recenzja jakiegos Bi-esa i bylam zaskoczona, ze tu mozna ocenic podrobe. Nie wiem co tu w ogole jest do oceniania. Chyba tylko: "zapach dobrze podrobiony, pachnie prawie jak oryginal" Nawet flakon ma przypominac to konkretne "cos". Jak tak dalej pojdzie to moze ktos tu zamiesci F.M?
Zabawne to troche z ta firma Bi-es, bo widzialam mnostwo reklam w prasie i to nawet tej lepszej (jakis czas temu), potem gdzies na ulicy zobaczylam ciezarowke z napisem: "Bi-es - producent kosmetykow i perfum" He he, troszke mnie to bawi, bo wydaje mi sie, ze Bi-es, choc ewidentnie bawi sie w plagiatowanie, to robi wokol siebie szum jakby byl prudcentem zupelnie nowych kosmetykow i chyba niektorzy na to leca...
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 10:31   #7
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Tez ostatnio trafilam na podrobe perfum na KWC i troche mnie to podirytowalo Nic tak nie denerwuje mnie jak podroby perfum, uwazam, ze sa przez nie same klopoty (jak np problem z odroznieniem oryginalnych perfum na Allegro od zwyklej, badziewnej podrobki) i jakbym tylko mogla, walczylabym z nimi do upadlego to dla mnie profanacja prawdziwych zapachow!

Co najgorsze, ktos wacha taka podrobe na kims, pyta co to za zapach, ktos odpowiada np J'adore, ale juz nie doda, ze za 20zl z bazaru i osoba zaitneresowana zapachem mysli sobie: "o feee, Dior takie szity produkuje?! Przeciez to zwyczajnie smierdzi!" i tak traca na tym producenci perfum, traca tez osoby zainteresowane poznawaniem nowych zapacho, a nie obeznane jeszcze w temacie, bo moga zwyczajnie zrazic sie do dobrej marki i solidnych perfum

Bylabym rowniez za usunieciem wszystkich podrob typu Bi-Es, bo uwazam, ze KWC to nie miejsce na propagownie oszustwa Jesli juz koniecznie musza sie tam znalezc, to moze powinien zostac utworzony specjalny dzial, np "tansze odpowiedniki oryginalnych zapachow" ?
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:33   #8
vanilla_blossom
Raczkowanie

ja też tak sądzę - powinien być dla nich osobny dział, albo wogóle niech ich nie będzie
off topic ostatnio w sklepie spotkałam: lacoala PINK (flakon podobny do lacoste a zamiast krokodyla miś koala)
to już jest przegięcie...

vanilla_blossom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:44   #9
clanculum
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
(...) Ja osobiście apelowałabym o usunięcie tego i nie zaprzestanie zgłaszania podrób do katalogu.
Obecność tych specyfików pretendujących do miana kosmetyków w dziale KWC jest, nolens volens, formą ich promocji. Jestem jak najbardziej za ich usunięciem (oraz rygorystycznym przestrzeganiem, by znów tam się nie pojawiły).
clanculum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:56   #10
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Mnie bardziej martwi coś innego, jednak jest on nie do wykrycia
Mianowicie ocenianie podrób-czyli takich kupionych za 50 zl 100 ml na allegro i bazarkach, udających prawie wiernie Chanele itp
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:59   #11
Kasiulka22
Zakorzenienie

Ja żałuję, że nie ma kogoś kto by ten cały biznes podróbkowy rozniósł w pył. Niestety to zawsze pozostanie w kwestii marzeń. Równiez uważam, że lepiej gdyby nie było podrób na KWC to jest jakby ich propagowanie, która podróba jest najlepsza.
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-14, 12:03   #12
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Mianowicie ocenianie podrób-czyli takich kupionych za 50 zl 100 ml na allegro i bazarkach, udających prawie wiernie Chanele itp
Zgadzam się z Tobą Sylwio. Taka recenzja podróby jest np w Eternity Moment Calvina Kleina. Dziewczyna pisze, że dostała prezent od chłopaka, korek źle się nakłada, perfumy rozwarstwiają się kolorem i trzeba "wstrząsnąć przed użyciem". To naprawdę jest tragedia, ktoś kto się nie zna pomyśli, że ten zapach taki badziewny jest i może nawet nie przetestuje go w perfumerii.
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 12:07   #13
Pomadka
Zakorzenienie

Cieszę się dziewczyny, że popieracie moje spostrzeżenia. W taki razie trzeba będzie porozmawiać z kimś od KWC i być może podróbki zostaną usunięte z katalogu. No i więcej nikt nie przyjmie zgłoszenia podróby do kwc.
Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Tak Sylwio, ja też robiłam kiedys rozkminkę w tym kierunku i zastanawiałam się jak wytropić ocenianą podróbę z Allegro. Bo o ilę mogę zaufać, że np. któraś z nas nie ocenia takiego "oryginału", o tyle mogą to robić osoby totalnie nie zorientowane w temacie perfum, Allegro, pewnych sprzedawców, które są święcie przekonane, że za 50 zł kupiły dobre perfumy...
Póki co to trudny i żmudny proceder, sprawa prawie nie do udowodnienia, chyba że dana recenzentka zaznaczy [ehe, akurat ], że ocenia Chanela za 50 zł/100 ml kupionego na Allegro.
Stary 2006-09-14, 12:13   #14
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka
Może ten wątek powinien być umieszczony na Redakcyjnym, ale najpierw chciałam poznać Wasze opinie. Najwyżej Demonki mnie przesunie...
Nie będę przesuwać, przecież dotyczy to naszego pachnącego hobby .

Cytat:
Napisane przez Pomadka
Co Wy dziewczyny na to? Ja osobiście apelowałabym o usunięcie tego i nie zaprzestanie zgłaszania podrób do katalogu.
Ja też chciałabym, by podróbek w ogóle tam nie było, a przynajmniej - żeby nie były one traktowane na równi z oryginalnymi zapachami.
Zaraz zapytam "górę", jak oni się na tę sprawę zapatrują.

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda
Na to niestety już wpływy nie mamy, tym bardziej, że większość kupujących jest przekonana, że nabyła oryginał w okazyjnej cenie . Mnie też to irytuje.

demonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 12:54   #15
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Ale Bi-Es to jakby nie patrzeć, unikalna marka. poza podobnymi zapachami ma inną nazwę, inne flakony, inną grafikę, nie "żerują" bezczelnie na sławie pierwowzorów, po prostu wzorują się... można te zapachy porównać do zamienników oryginalnych tuszy do drukarek Nawet poważne magazyny komputerowe robią im testy i wystawiają oceny
Nie oszukujmy się, nie każdy ma ambicję pachnieć czymś wysokopółkowym, nie każdego stać nawet na YR, nie każdy ma na tyle wyrafinowane powonienie, żeby dostrzec urodę prawdziwego Diora i nią się trwale zachwycić. Dla tych osób są właśnie tanie perfumki Bi-Es. Dlaczego nie miałyby o nich poczytać w KWC?
O wiele bardziej irytujące jest recenzowanie podróbki Diora pod nazwą Dior.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-14, 13:17   #16
homyk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
O wiele bardziej irytujące jest recenzowanie podróbki Diora pod nazwą Dior.
Eiri, zgadzam się z Tobą
homyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 13:28   #17
evee
Wtajemniczenie

GG do evee

to moze ja dorzuce swoje 3 grosze
zapachy alternatywne , no dobra , przezyje to jakos ,ze beda oceniane jako perfumy...
Ale najbardziej wkurzaja mnie... oceny podrobek na KWC.Czasami mozna to wywnioskowac i z tresci i z innych ocen wizazanki.
rownie mocno irytuja mnie oceny na podstawie jednego testu w perfumerii..
evee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 15:10   #18
aga378
Raczkowanie

Ja się zgadzam z Eiri, Bi-es to nie podróbki, wzorują sie na zapachach znanych marek, ale maja swoje nazwy i flakony i nikt chyba nie pomyli Bi es z Diorem. Myślę, że wasze opinie są krzywdzące dla tej firmy.
Moim skromnym zdaniem ich oceny powinny być w KWC, bo ja bym np. nie chciała aby w KWC były recenzje tylko ekskluzywnych perfum (i kosmetyków), o których niektóre wizażanki moga tylko pomarzyć i poczytać, powinny być tam recenzje także tanich perfum, osiągalnych dla mniej zamożnych wizażanek. A selekcja czegoś na dobre lub złe niech się dokona przez wyrażenie opini a nie wycięcie produktu. I uwierzcie Avon, też może być dla kogś drogi. Nie gańmy kogoś za to, że np. podoba mu się Dior, nie stać go na to i kupuje odpowiednik, to nie jest najgorsze przestępstwo zmuszające do ukrywania się, nie każdy musi chcieć sięgnąć po coś tańszego , ale o innym zapachu np. wspomniany Avon.
Myślę, że wycinanie takich kosnetyków jak Bi es było by już prawie że "cenzurą" i ograniczeniem wolności wypowiedz.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 15:12   #19
Nakretka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez evee Pokaż wiadomość
rownie mocno irytuja mnie oceny na podstawie jednego testu w perfumerii..
I to na blotterku wyrzuconym po 5 minutach !
Nakretka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-14, 15:26   #20
Pomadka
Zakorzenienie

Ale ja tego wątku nie utworzyłam po to, aby wartościować wizażanki na te które używają Diora i na te które pryskają się podróbami...

Cytat:
Napisane przez aga378
Myślę, że wycinanie takich kosnetyków jak Bi es było by już prawie że "cenzurą" i ograniczeniem wolności wypowiedz.
Wiesz co, chyba trochę przesadzasz... Jak cenzura? Jakie ograniczanie wolności wypowiedzi?

To zwykła sprawa, którą poddałam do dyskusji, póki co nic co tu zostało napisane nie wiąże. Byłam i jestem ciekawa waszej opinii, ostateczną decyzję podejmią ludzie od KWC i tyle.

Bi-esy wzorują się i lekko - głównie kolorystycznie, upodobniają się/nawiązują do oryginałów. Proponuję poogladać fotki flakonów z Biesa.
Dla mnie to są zapachy alternatywne, tak jak ten F. Mahora i Refan. Bo o ilę dobrze kojarzę Bies nie ma własnych zapachów, które sam by stworzył, wypromował.
Stary 2006-09-14, 15:33   #21
OliFka1
Rozeznanie

Ja również jestem za tym aby Bi-Es zostało... Tak jak moje przedmówczynie uważam że nie dla każdego priorytetem jest pachnieć wysokopólkowym Diorem czy Chanelem. Jeśli ktoś używał Bi-Es i zapach spodobał mu się, miło mu się kojarzy, to dlaczego nie wystawić mu pozytywnej opinii??

A co z osobami nieposiadającymi rozeznania w świecie perfum?? Może w 21 wieku i erze komputerów wyda Wam się to dziwne, ale mam koleżankę która używała tych perfum nieświadoma istnienia ich o niebo droższych wzorców. Nazywały się bodajże "Sankai". I jakże wielkie było jej zdziwienie gdy natknęła się kiedyś na Leu par Kenzo. A Kenzo - również nieznana jej marka. Po prostu - nie te planety, nie czyta babskich pisemek, nie ogląda żurnali, nie robi zakupów w drogich butikach i ogólnie nie interesuje jej co w modowym świecie piszczy

Oczywiście zgadzam się że recenzowanie Chanela czy Diora na podstawie podróbki albo blotterka jest grzechem. Bo jak się ma piernik do wiatraka. Zapach rozwija sie na skórze, podrabiany jest płaski... Ale to zawarte jest już w regulaminie recenzentki, prawda?
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 15:49   #22
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga378
Bi-es to nie podróbki, wzorują sie na zapachach znanych marek, ale maja swoje nazwy i flakony i nikt chyba nie pomyli Bi es z Diorem.
Czyli są podróbkami.
Stary 2006-09-14, 16:09   #23
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
Czyli są podróbkami.
Wzorowanie się a podrabianie to dwie różne sprawy według mnie Wzorowanie nie jest zabronione przez prawo, podrabianie owszem.
Stary 2006-09-14, 16:10   #24
Babygia
Zadomowienie

Jezeli kopiuja zapachy,sa podrobkami.
Jezeli nie kazdego stac na oryginaly,to zaden wstyd.Mnie tez nie stac na oryginalna torebke Vuittona,a podrob nie kupie,wole ladna,tania ale oryginalana z domu towarowego.
Tu juz kazdy musi zadecydowac sam,ale KWC sluzy nam do poznawania i dzielenia sie wrazeniami i opiniami o ORYGINALACH!
W koncu przetestowac w perfumerii mozna na szczescie za darmo...

NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad

FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile
Babygia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 16:11   #25
aga378
Raczkowanie

No może przesadziłam trochę , ale dlatego chyba, że sama jestem miłośniczką perfum i mam takiego pecha, że podobają mi sie te stosunkowo drogie a w kieszeni pustki . Poważnie rozważam przerzucenie się np. na Bi es......, Nie chce Avonu i YR, nie lubie jakoś........, tęskni mi się za zapachem np. Angela, Sensi...oh...
Stary 2006-09-14, 16:32   #26
Pistacja
Raczkowanie

Dla mnie nie jest istotne czy Bi-es to podróbki czy nie. Nawet jeśli mnie te perfumy nie interesują, nie przeszkadza mi ich obecność w KWC. Przecież nie muszę o nich czytać jeśli nie chcę. Czy będą mi stawały na drodze do znalezienia recenzji markowych zapachów? Nie! A że będą stały w jednym szeregu z wielkimi markami ... pfff ... zbyt mała rzecz zeby sie tym przejmować
Stary 2006-09-14, 16:44   #27
poissonivy
Zakorzenienie

Ja uważam, że powinny zostać usunięte Bi-esy i Miraculum. Tak porządna strona nie powinna popierać kopiowania zapachów. Nie twierdzę, że są złe, ale pozostaje (ja tak odczuwam), pewien niesmak z tego powodu. W pierwszej chwili pomyślałam, że to pomyłka, jak to zobaczyłam... Teraz nie zwracam na to uwagi.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-14, 16:57   #28
Pomadka
Zakorzenienie

Smile Dot.: KWC, a podróby perfum.

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Wzorowanie się a podrabianie to dwie różne sprawy według mnie Wzorowanie nie jest zabronione przez prawo, podrabianie owszem.
A skąd masz pewność, że oni się wzorują, a nie podrabiają?
Bo ich flakon wyglądem/kształtem odbiega od wyglądu flakonu/perfum, którego robią podróbkę.

Może dlatego nie podrabiają centralnie kształtu flakonu, bo im prawo zabrania, a znaleźli "furtkę" i postanowili ją wykorzystać... wypuszczając "swoje zapachy" w odmiennych kształtach, za to w bardzo zbliżonych kolorach do oryginału.

W takim razie wszystkie F. Mahory, Refany też się tylko wzorują, a nie podrbabiają.
Stary 2006-09-14, 17:14   #29
aga378
Raczkowanie

W takim razie wszystkie F. Mahory, Refany też się tylko wzorują, a nie podrbabiają. [/QUOTE]

A teraz już tak pół żartem, pół serio.... Myślę Pomadko, że trafiłaś w sedno. Podróbka jest wtedy moim zdaniem, gdy celowo wprowadza się klienta w błąd, tzn. robi się identyczny flakonik i identyczna nazwę perfum, aby myślał, że kupuje oryginał, a gdy firma ma własną nazwę , chociażby Refan, i inne flakony, to nie ma możliwości odebrania tych perfum jako oryginały i to jest wzorowanie się.
Stary 2006-09-14, 17:34   #30
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga378 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Pomadka
W takim razie wszystkie F. Mahory, Refany też się tylko wzorują, a nie podrbabiają.
A teraz już tak pół żartem, pół serio.... Myślę Pomadko, że trafiłaś w sedno. Podróbka jest wtedy moim zdaniem, gdy celowo wprowadza się klienta w błąd, tzn. robi się identyczny flakonik i identyczna nazwę perfum, aby myślał, że kupuje oryginał, a gdy firma ma własną nazwę , chociażby Refan, i inne flakony, to nie ma możliwości odebrania tych perfum jako oryginały i to jest wzorowanie się.
Gdyby Refan, Bies dodatkowo skopiował kropka w kropkę flakon perfum, np. Chanel to od razu poszedłby do zamknięcia i po biznesie, a tak obszedł prawo wymyślając zastępcze opakowania, a zapach wciąż jest imitacją danego górnopółkowca, czyli podróbą.

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości