![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dzwonienie do ludzi... :)
Jestem ciekawa w jakich godzinach i dniach (czy przestrzegacie tego, aby nie dzwonić przed 10, w weekendy) dzwonicie w poszczególnych przypadkach...
1. Służbowo do osób prywatnych lub prowadzących np działalność gospodarczą. 2. Prywatnie np do osób które sprzedają na allegro, w sprawie noclegów, wakacji. 3. Prywatnie do znajomych Zaczęłam się zastanawiać jak to wygląda bo tym jak dziewczyna która sprzedaje na allegro pisała gdzieś tutaj na wizażu, że miała telefony nawet w Sylwestra ![]() Jak możecie to uzasadnijcie, czy np jeśli dzwonicie w sprawie noclegów to osób mających kwatery to uważacie, że można dzwonić w każdy dzień bo to jest ich praca i z tego żyją ? Czy np. dzwonicie do znajomych o każdej porze dnia i nocy (nie mówię o drugich połówkach lub sytuacjach gdy coś się stało) ? Czy dzwoniąc służbowo z pracy do klienta/petenta staracie się dzwonić po 10:00 ? czy skoro pracujecie np od 8:00 to potraficie zadzwonić do kogoś o 8:15 bo przecież jesteście w pracy. Zapraszam ![]()
Edytowane przez Angel_00 Czas edycji: 2013-02-09 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzwonienie do ludzi... :)
Cytat:
2. W dni robocze 9-19. Jakoś głupio mi dzwonić np. o 20,wydaje mi się że to już zbyt późno. 3. Do znajomych o każdej porze dnia i nocy. Nie dzwonię do nikogo poza znajomymi w żadne święta czy dni wolne od pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Prywatnie do znajomych dzwonię też raczej niezbyt późno, chyba, że wiem, że mogę w danej chwili zadzwonić, tzn kogoś nie obudzę, ani nie będę przeszkadzać. Połączenia od znajomych odbieram zawsze, kiedy tylko mogę rozmawiać.
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
dzwonie tylko od 10 do 20 nigdy nie łamię tej zasady. Sama krzywo patrzę gdy ktoś się tego nie trzyma
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Staram się dzwonić między 15 a 18, bo mam wrażenie, że wczesniej będę przeszkadzać, a później, że osoba po drugiej stronie się wkurzy. Chociaż ostatnio szef zadzwonił do mnie o 8.30 ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Jakoś nigdy do taki osób nie dzwoniłam, ale np. w sprawie wynajmu czegoś tam dzwoniłam kiedyś po 20.00, do mnie też tak dzwonili. 3. Raczej staram się nie dzwonić po 22.00. Do rodziny też najpóźniej o 22.00. Ostatnio zadzwoniłam do mojego taty o 21:10 i już spał. Ogólnie, zasady savoire vive mówią, że można dzwonić do od 8 do 22. Tak przynajmniej słyszałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Do znajomych dzwonię do 22. Do przyjaciół znacznie później o ile wiem, że nie śpią.
Do nieznajomych do ok 21. Rano w ogóle nie dzwonię bo mam wrażenie, że ludzie są w pracy i nie mogą rozmawiać. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-02-09 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że to tylko mnie otaczają chamscy ludzie
![]() Ja dzwonię do godziny 19, a rano to rożnie, ale raczej po 10. A w takich sprawach, które autorka wymieniła to staram się załatwiać w godzinach 14-15. O 6 mam od osoby z dalszej rodziny, która niedawno urodziła dziecko i uważa, że skoro ona tak wstaje to i ja muszę i mam telefony np. kiedy składam zamówienie z avonu ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. W sprawie allegro nie dzwoniłam, ale kwestia noclegów, najczęściej tak 12-19, rozumiem, że np ktoś może chcieć pospać albo być zajętym, wybieram te godziny, choć w tych też dana osoba może nie mieć czasu na rozmowę, ale w moim odczuciu są to dobre pory na dzwonienie, choć nie mam nic do osób, które zadzwonią w innym przedziale. Zdarzyło mi się dzwonić o nocleg po 20, blisko 21, ale wtedy szybko potrzebowaliśmy pokoju do zamówienia. Starałam się szybko wyjaśnić sprawę, przeprosić w razie czego. 3. Do koleżanek- raczej tak do 21, bo wiem, że mogłabym obudzić itp, niektóre wcześnie chodzą spać. Z koleżankami to mam tak, że jeżeli chcę pogadać, to często piszę wcześniej, bo np jedna koleżanka nie zawsze ma telefon przy sobie, nie zawsze może odebrać, lepiej się umówić. W nocy nie gadamy, choć zdarzyły nam się smsy w nocy, czy to północ czy trochę później, ale już nie gadaliśmy przez telefon. Co innego oczywiście z chłopakiem, gdy dzwonimy do siebie o każdej porze, bo wiemy, że np jeszcze nie śpimy, gadamy przed położeniem się. W ważne okazje typu Sylwester itp staram się nie dzwonić, zwłaszcza, gdy znam kogoś dobrze czy chodzi o coś, co może poczekać. Myślę o takich sprawach i szanuję czas drugiej osoby. Jeżeli mogłabym zadzwonić od 8, ale wiedziałabym, że mogę też o 10, to starałabym się o 10. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-02-09 o 22:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
W sprawach biznesowych/zadowowych w godzinach pracy danego rozmówcy, aczkolwiek w przypadku np zaniedbań z drugiej strony nie waham się dzwonić po tych godzinach. Do znajomych kiedy wiem, że nie śpią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jeśli dzwonię do swojej firmy lub jakiejś innej, to w godzinach otwarcia biura. Z uczniami (np. w sprawie uzgodnienia terminu zajęć) porozumiewam się przeważnie mailowo lub smsowo, lecz jeśli muszę zadzwonić, to od popołudnia (ok. 16-17) do ok. 22. Telefony prywatne - zależy do kogo. Wiem np. że do mojej mamy lepiej nie dzwonić po 22, bo wcześnie chodzi spać, ale mam znajomych, z którymi spokojnie można pogadać i o północy. Ja sama prowadzę zdecydowanie nocny tryb życia i nie obraziłabym się o telefon nawet o 1, ale za to rano stosuję zasadę "Zadzwoń do mnie przed 10, a powiem ci, kim jesteś"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. W dni robocze od 10 do mniej więcej 18, każdy powinien mieć czas prywatny którego nie powinno się naruszać. No chyba, że mieliby podane, że można dzwonić również w weekendy. 3. W godzinach w których wiem, że nie śpią, czyli od 9 do 21. A to to jest już chamskie. Sama budzę się o 5 rano ale wiem, że wiekszość osób woli dłużej pospać, więc nię męczę nikogo telefonami o np. 5:30. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zdarza mi się zadzwonić czy napisać za wcześnie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2). w sprawie wakacji zazwyczaj pn-pt w rozsądnych godzinach poobiednich, ale nie wieczornych 3). zależy - znajomi do ok. godz. 20, przyjaciół mam takich, że o każdej porze dnia i nocy mogę dzwonić, o TŻ nie wspomnę, bo zawsze czeka na mój telefon, do rodziny bliższej - do ok. godz. 22, do dalszej do ok. godz. 20
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
1) od 9 do 18, staram się nie dzwonić w niedzielę
2) od 12 do 18, ewentualnie wyślę maila 3) to zależy od kontaktu pomiedzy nami: Do przyjaciół zadzwonię o każdej porze, do znajomych w godzinach 10-21 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja staram się prestrzegac zasady 10/11 rano - 8 wieczorem dla wszystkich. Oczywiście wszystko zależy w jakich godzinach dana firma pracuje. Ja pracowałam kiedyś w firmie zaczynającej swój dzień o 10.00 i szlag nas strzelał jak ludzie zaczęli dzwonić już o 10.02 - z rana pierwszeństwo mieli klienci bezpośredni (pracowałam przy transferach pieniężnych) i z reguły jak do pracy przychodziłam o 9.50 pod biurem stał już spory tłum petentów. Z pracy odbierałam telefony początkowo nawet w dni wolne, ale dzwoniono z każdą pierdułką więc po prostu zabroniłam w koću tego (o ile naprawdę coś poważnego się nie stało). Do przyjaciół również staram się dzwonić od 10/11 rano do 21.00, chyba że wyskoczyła jakaś sprawa, albo sie umówiłyśmy na telefon o konkretnej porze. Jeśli wiem, że ktoś pracuje, to staram się unikac telefonów na "pogaduszki" w godzinach ich pracy. Sama nie lubię, jak dostaję telefony o 8 rano czy po 21. To czas dla mnie (rankiem na obudzenie się, ogarnięcie, śniadanie itp, a wieczorem na miłe chwile z Lubym, przygotowanie się do snu itp.) Oczywiście jeśli na wyświetlaczu pojawiają się rodzice czy siostra to odbieram nie ważne o jakiej porze dnia i nocy.
och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie... _________________________ _____ Moj Blog - Pozytywne Myslenie Kazdego Dnia Pozytywnie - watek na forum Moja strona - moje zycie w Kazachstanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pani Buka
|
Cytat:
2. mniej więcej 10-20, w weekendy podobnie, ale tylko gdy jest do koniecznie. 3. łącznie z weekendami, mniej więcej między 10-11 a 21. staram się nie dzwonić do ludzi z samego rana, bo wiem że nie wszyscy zrywają się codziennie ino świt, bo nie muszą (sama do takich osób należę). za to szlag mnie trafia, jak kilka razy dzwonił do mnie kurier w okolicach 7:20-7:30 ![]() zdarzają mi się też telefony od jakichś dziwnych naciągaczy i telemarketerów np. tuż przed 21, co dla mnie jest już przesadą. ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2013-02-10 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Mój TŻ prowadzi działalność gospodarczą - sprzedaje również na allegro , co jak dla mnie jest przekleństwem.
Ludzie potrafią dzwonić od 5 nad ranem do 24 ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
1. Służbowo do osób prywatnych lub prowadzących np działalność gospodarczą. - w czasie ich pracy czyli prawdopodobnie w dni służbowe 10-16?
![]() 2. Prywatnie np do osób które sprzedają na allegro, w sprawie noclegów, wakacji. - tutaj różnie ale myślę że do godziny 19tej pon-sobota 3. Prywatnie do znajomych - właściwie wtedy gdy czegoś potrzebuje, ostatnio o 3 w nocy ktoś do mnie dzwonił, obudził mnie no ale sprawa była ważna to nie widzę problemu ![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- AAA co dodam, ja sama działam trochę na telefon, generalnie powiedzmy że (na potrzeby tego posta, nie robię tego ale to najlepiej zobrazuje sytuację ![]() Rozwala mnie gdy ktoś dzwoni o 7-8 rano, jezu drogi to już nie chodzi o sam fakt że może mnie obudzić no ale na boga jak ja mam zwlec tyłek z łóżka i z tą kobietą omawiać szczegóły projektu jak ja ŚPIĘ. Jeśli chodzi o ewentualnie odwołanie czegoś no to jestem w stanie zrozumieć telefon EWENTUALNIE ale niektóry się nie wiem z czym na głowy pozamieniali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
DOMator
|
Cytat:
Większość osób zaczyna pracę pomiędzy 7-8 rano, więc o tej porze są już w pracy. Jeśli ktoś pracuje w sklepie czynnym od 10.00, to wiadomo, że przed tą godziną nie powinno się do niej dzwonić w sprawach służbowych. Jeśli wiem gdzie ktoś pracuje i jakie ma godziny pracy to żaden problem dostosować się do tych godzin. Gorzej, jeśli to osoba zupełnie obca, albo pracująca na zmiany, a więc odsypiająca np. nocne dyżury, bo nigdy nie wiadomo, czy nie trafi się na zły moment. Jeśli chodzi o telefonowanie np. w sprawie zakupów na all/noclegów itp. to dzwoniłabym pomiędzy 9-10 a 20. Nie wyobrażam sobie zakłócania komukolwiek wieczoru. Do rodziny czy znajomych staram się również dzwonić w tych godzinach, chyba, że to ktoś bliski, kto sam zastrzega, że na spokojnie może pogadać późnym wieczorem. Sama mam taką grupę osób, która może dzwonić do mnie nawet po 22 o ile jest taka potrzeba, ale nikt tego nie nadużywa o ile nie ma takiej konieczności. Szczerze mówiąc bardziej wkurzają mnie poranne telefony podczas urlopu od osób, którym się wydaje, że jestem w pracy, niż nocne rozmowy ze znajomymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Lena
|
służbowe telefony wykonuję i odbieram od 8- 20; po tej godzinie nie wykonuje żadnych telefonów (chyba że na same życzenie osoby do której dzwonię- ja staram sie po 20 telefonów od nieznanych numerów nie odbierać).
do znajomych, rodziny dzwonie i odbieram cały czas- ale staram sie mieć szacunek do tych osób i bez zapewnienia osoby bliskiej staram sie po 20 już nikomu nie zakłócać wieczoru. zresztą po godzinie 20 mam zazwyczaj wyciszony dzwonek telefonu komórkowego. jestem zdania że jeśli cos bardzo pilnego zadzwoni na domowy - numer ten jest zastrzeżony, a tylko kilka osób mi naprawdę bliski ma ten numer. a jesli chodzi o zakupy, noclegii.. w tygodniu od 8-18- i wsoboty najwyżej do 14.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Naczelna Wizażanka:)
|
W prywatnym telefonie, na noc zawsze wyciszam dźwięki. Mam tylko takie jedno piknięcie, kiedyś moja koleżanka skorzystała z tej opcji i zadzwoniła do mnie o 3 w nocy, jak jej mąż zaginął...Obudziło mnie to piknięcie i odebrałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dzwonię służbowo, to niestety - o każdej porze dnia, nocy, tygodnia,nawet w święta itd.. Nie lubię tego, unikam jak ognia, ale mam taką prace, że czasem muszę. Zazwyczaj się zdarza to wtedy, kiedy w mojej pracy występuj stan awaryjny. Będąc sama na zmianie w święta czasem potrzebuję pomocy.
W zwykłe dni powszednie, poniedziałek - piątek, nad tym, czy jest sens dzownić o ósmej rano, zastanawiam się tylko w stosunku co do kolegów, którzy wracają do domu po nocnej zmianie i mogą już po prostu odsypiać. reszta ludzi z którymi się kontaktuję zazwyczaj o tej porze już normalnie pracuje i.. to oni szukają kontaktu ze mną ![]() Jeśli chcę zadzwonić prywatnie do jakiejś firmy, sprzedawcy, hotelu itd.. to najpierw sprawdzam na stronie godziny otwarcia firmy lub godziny w jakich sprzedawca określił, ze można się kontaktować - o ile mi się nie śpieszy, to preferuję jednak pisanie maili. Do znajomych praktycznie nie dzwonię, bo mam z nimi kontakt na bieżąco poprzez komunikatory, FB, smsy. Jeżeli jest jednak coś bardzo ważnego to staram się dzwonić między 10-20, maksymalnie 21. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Do obcych osób do 20, nie muszę do nikogo dzwonić w pracy ani nie mogę mieć telefonu, ale w mój dzień wolny ale w tygodniu gdybym miała do kogoś dzwonić to po 10 i do 18, chyba, że by nie odbierał to do 20. Zresztą np. na prawko na jzady to mi "recepcjonistka" kazała się z instruktorem ok 19:30 umawiać, bo wcześniej jest zalatany przez kursantów i może nie odbierać. W sobotę gdybym musiała dzwonić to też 10-18. Niedzielę uważam za wolną i zawsze jestem oburzona gdy do TŻta w niedzielę wieczorem dzwoni koleś w sprawie jakiegoś projektu, albo w tygodniu o 22. Ja bym na jego miejscu powiedziała, że sprawy służbowe do 21 czy coś (bo to zlecenia zo robi prywatnie po pracy na etat, więc nie może z nim gadać np. o 15). Znajomym też staram się po 20 nie zawracać głowy w tygodniu/ max 22 w weekend.
![]() |
#27 | |
KOTerator
|
Cytat:
3. 8:00 - 21:00 Do mnie służbowo dzwonią cała dobę ![]() ![]() Służbowo "działam" też na smsy, tu już nie mają ludzie litości, 4 rano - ulubiona pora niektórych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Do osób z pracy dzwonie zwykle po godzinach pracy 16-20
Sprawy allegro staram się załatwiać między 9-18 lub w godzinach podanych przez sprzedawcę. Do znajomych dzwonie o każdej porze, ale wieczorem, czyli po 21 to tylko w kryzysowych sytuacjach.
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym, jeśli chcę zadzwonić do znajomej już troche później [czytaj 22/23] to pisze wcześniej SMS co by danej osoby nie obudzić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.