|  2012-03-25, 18:43 | #1 | 
| Zakorzenienie |   Ubezpieczenie do NFZ - proszę o pomoc.

Dziewczyny, juz pisałam na watku ogolnym ale dostałam odpowiedzi niedokładne , a że musze działać szybko zakładam nowy wątek - majac nadzieje ze wiecej osob sie wypowie. Chodzi o to że moj mąż mial wypadek w drodze do pracy (jechal na 14 tydzien temu w niedziele i nie dojechał, pogotowia nie bylo, policji tez, sprawca mozna powiedziec ze uciekl i nie udzielił mu pomocy - to juz nie wazne w sumie). Mąż ma umowe o prace od 2 marca do 31 marca. Umowa jest na 1 etat, wypelniał dokumenty wszystkie z danymi, gdzie jest ZUS, gdzie Urzad Skarbowy i Urzad Pracy. Tylko czy ma na ten miesiac ubezpieczenie ?? Boimy się ze dostaniemy potem rachunek za jego pobyt w szpitalu i planowaną na jutro operację ręki. Moze mi ktos pomóc ? 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 19:11 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-10 Lokalizacja: różnie to bywa 
				 | 

Dot.: Ubezpieczenie do NFZ - proszę o pomoc.

wydaje mi sie, ze ubezpieczenia ma sie od chwili, kiedy pracodawca zgłosi pracownika do ZUS, (ma na to 7 dni od podpisania umowy), wiec powinien juz byc ubezpieczony. Ale pewna nie jestem.

| 
|     |   | 
|  2012-03-25, 19:30 | #3 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

a dlaczego miałby nie mieć ubezpieczenia? a po drugie żadna z nas tu nie wie co ma w papierach i co pozałatwiał pracodawca. wg mnie powinno być wszystko w porządku. szybkiego powrotu do zdrowia.

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 19:47 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-10 Lokalizacja: różnie to bywa 
				 | 

ja mialam tez umowe o prace, i okazalo sie, ze przez 3 miesiace nie mialam płąconego ZUS-u. Wiec: powinien miec ubezpieczenie.

| 
|     |   | 
|  2012-03-25, 19:57 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-03 
				 | 

Mój tż był jakiś czas temu na pogotowie, potem wizyty kontrolne u chirurga i jako ubezpieczenie chcieli aktualną umowę o pracę + nip pracodawcy. Ale czy tak jest w każdym miejscu to nie wiem. Kiedyś z kolei słyszałam, że co miesiąc wraz z kwitkiem od wypłaty pracodawca powinien wydać zaświadczenie o ubezpieczeniu, które jest ważne miesiąc. | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:01 | #6 | 
| Zakorzenienie | 

Umowe o prace w szpitalu pokazałam i nic nie mówili wiec raczej jest ubezpieczony, ale zawsze lepiej sie upewnić.  A umowy mu nie przedlużą raczej. Wlasnie jak to jest skoro ta umowa jest do 31 marca to jak jest na L4 to musi pracodawca przedluzyc umowe czy nie musi ? 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:02 | #7 | 
				 | 

Chodzi o druk RMUA. Teraz to się już zmieniło i wydają te druki łącznie raz na rok. Pracownik może jednak napisać specjalny wniosek żeby miał co miesiąc.

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:06 | #8 | 
| Zakorzenienie | 

Cos o tym czytałam.  Ale bez tego druku rowniez jest ubezpieczony tak? 1 wyplaty jeszcze nie miał nawet. No i co z tym przedluzeniem umowy ? Pracodawca musi przedluzyc jak jest na L4 czy nie ? 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:14 | #9 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-03 
				 | 

Cytat: 
 A koniec umowy to koniec umowy - wtedy nie ma żadnego wypowiedzenia. | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:19 | #10 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  A wiesz moze bo wyszukałam w sieci (a czy prawda niewiem) ze ZUS po zakonczeniu tej umowy wyplaca chorobowe ? Bo napewno maz na L4 bedzie dluzej niz do konca marca. No i czy jezeli byloby to chorobowe wyplacane to jest wtedy ubezpieczony ? Czy trzeba jakos na wlasna ręke załatwiać ubezpieczenie ? 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 20:22 | #11 | 
				 | 

Pracodawca nie musi przedłużyć umowy o pracę. Potem chorego przejmuje ZUS. Dowodem ubezpieczenia są: druk RMUA, zaświadczenie z pracy, książeczka ubezpieczeniowa z aktualną pieczątką. Zatem wystarczy zadzwonić do kadr i poprosić o druk RMUA lub inne zaświadczenie, że pracuje na umowę. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:20 | #12 | ||
| Komplikatorka Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 

__________________ "Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". | ||
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:26 | #13 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-05 Lokalizacja: Otwock 
				 | 

Cytat: 
 ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat: 
 http://prawo.money.pl/aktualnosci/ok...,0,315373.html 
				__________________ życie to nie bajka, nie głaszcze Cię po...nosie  Dukam po raz 2  start: 97kg faza I od 16.11. do 24.11 koniec: 91,9kg  start II faza: 92,7 kg  faza II 25.11 | ||
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:26 | #14 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Cytat: 
 Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie Z tego co widzę to tu jest przepracowane tylko 20 dni | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:35 | #15 | 
| DOMator  Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: z nad morza 
				 | 

Z tego, co mówiła u mnie w pracy babeczka od płac i ubezpieczeń, to od tego roku nie ma obowiązku wydawania RMUA co miesiąc pracownikowi. Wystawia się je na wniosek pracownika co miesiąc, albo zbiorczo raz w roku.

| 
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:38 | #16 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Tylko kolejne pytanie za 100 punktów, ten wypadek nie jest nigdzie odnotowany (chyba ze w kartotece w szpitalu). Nie bylo pogotowia ani policji. Mąż sam dotarł do domu ze zlamana ręka i poobijanymi nogami. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 21:50 | #17 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 | ||
|     |   | 
|  2012-03-25, 22:11 | #18 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 22:18 | #19 | 
				 | 

Ja pytałam księgowej i Pań w ZUS-ie bo miałam problem u lekarza z pieczątką od pracodawcy..

__________________ życie to nie bajka, nie głaszcze Cię po...nosie  Dukam po raz 2  start: 97kg faza I od 16.11. do 24.11 koniec: 91,9kg  start II faza: 92,7 kg  faza II 25.11 | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-03-25, 22:22 | #20 | |
				 | 

Cytat: 
 Będą ustalać, czy rzeczywiście był to wypadek w drodze do pracy, będą też zapewne chcieli świadków. A co do zasiłku, po zakończeniu umowy, to najlepiej dopytaj BHPowca. Ja nie chcę Cię wprowadzić w błąd, a z takim przypadkiem się nigdy nie spotkałam (kodeksy bardzo często czytam i jakieś tam pojęcie mam ale to tylko w razie potrzeby i w kontekstach danego przypadku znajomych albo rodziny) Dla otuchy napiszę Ci tylko, że dacie radę  Trzymam kciuki, żeby wszystko się szybko i dobrze poukładało | |
|     |   | 
|  2012-03-25, 22:53 | #21 | |
|  biegam dla Zabawy  Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

Cytat: 
 http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...r=2&artnr=4727 . Teoretycznie, bo część przychodni olewa i nie prosi o nic, a część koniecznie chce RMUA. Tylko, że żeby dostać refundowaną receptę i tak RMUA mamy obowiązek okazać u lekarza. Także jak planujemy wizytę u lekarza radzę poprosić o ten świstek. | |
|     |   | 
|  2012-03-26, 07:00 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Jak ma umowę od 2 do 31 marca i jest zgłoszony do ubezpieczeń to spokojnie może iść do lekarza. Nie jest ważne czy pracodawca płaci zusy, ale czy pracownik jest zgłoszony, tego mąż się dowie prosząc o RMUA albo sam druk zgłoszenia ZUA. Pracodawca nie musi przedłużyć umowy podczas chorobowego, a chorobowe zostanie przekazane do zusu ale musi być zachowana ciągłość zwolnienia, nie może być dnia przerwy.  Inną kwestią jest czy mąż ma prawo do wynagrodzenia chorobowego płaconego przez pracodawcę i zasiłku chorobowego płaconego przez zus. Żeby mieć prawo musi minąć okres wyczekiwania - 30 dni nieprzerwanego zgłoszenia do ubezpieczeń. Jeśli przed tą umową był gdzieś zatrudniony i nie minęło 30 dni przerwy albo jest absolwentem szkoły i podjął pracę w ciągu 30 dni to ma prawo, mimo że obecne zatrudnienie trwa krócej niż 30 dni. Kadry sprawdzą to z kwestionariusza osobowego albo będą pytać, żeby wiedzieć czy mogą wypłacić wynagrodzenie chorobowe. Jak nie ma prawa to chrobowe traktowane jest jak przerwa bez prawa do wynagrodzenia. Normalnie to pracodawca opłaca 33 dni chorobowego pracownika a od 34 dnia ZUS. Twój mąż dostanie chorobowe do 31 marca a od 1 kwietnia z zusu, oczywiście nie może być dnia przerwy. Chorobowe trwające na przełomie marca/kwietnia do zusu ma dostarczyć pracodawca, kolejne, które nie obejmuje zatrudnienia zanosi były pracownik. Po ustaniu zatrudnienia, żeby mieć ubezpieczenia i móc chodzić do lekarza niech zarejestruje się w Urzędzie Pracy. 
				__________________ O nadziejo przedziwna... | 
|     |   | 
|  2012-03-26, 07:18 | #23 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
  Aby zarejestrować się w Urzędzie Pracy musi być ZDOLNY i GOTOWY do podjęcia pracy. Pytanie: Czy osoba chora, po operacji (możliwe że ciągle na zwolnieniu) w trakcie rehabilitacji, prawdopodobnie z ręką w gipsie może się zarejestrować w UP? Odpowiedź: NIE 
				__________________ "Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". | ||
|     |   | 
|  2012-03-26, 08:46 | #24 | |||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Ja akurat szłam z koleżanka i córka na spacer i zauważyłąm że on jedzie do domu a powinien juz byc w pracy. No i dociągłam go do domu i pojechalismy do szpitala od razu. Dzieki kochana  Ja pracy nie mam dlatego tak dopytuję z tymi zasiłkami itd.. Cytat: 
 O tych 30 dniach przepracowanych wiem - jakby miał grypę czy coś to by chorobowego nie dostał, a w takim wypadku jak ten powinien dostać. Cytat: 
 A co jak maz w szpitalu jest ? BHP-owiec bedzie musiał jechac do niego ? Czy moze czekac az wyjdzie ? Tylko wlasnie on moze tam byc do piatku np a w niedziele mina dwa tyg od wypadku. No i gdzie maz moze sie ubezpieczyć ? Ja jak pisałam nie pracuje wiec dochodu innego nie mamy, a przeciez rodzice nie beda mi męża opłacac i ubezpieczać. 
				__________________ | |||
|     |   | 
|  2012-03-26, 09:31 | #25 | 
				 | 

Jeśli Ty jesteś zarejestrowana w Urzędzie Pracy to możesz męża zgłosić przy sobie. Tak jak dzieci. ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Najlepiej będzie jak sama porozmawiasz z BHP-owcem. Wtedy ocenisz czy facet wporządku i można czekać aż mąż wyjdzie czy będzie coś kręcił a wtedy dobrze by było do szpitala go ściągnąć. 
				__________________ "Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". | 
|     |   | 
|  2012-03-26, 09:44 | #26 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 A z BHP-owcem chcialam sie spotkac ale jak ostatnio tam bylam to go nie bylo. Zaraz zadzwonie tam i już. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-03-26, 17:04 | #27 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

Cytat: 
  Później ktoś podrzucił mi papiery do domu, uzupełniłam, podpisałam, przekazałam z powrotem. | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-03-26, 19:34 | #28 | 
| Zakorzenienie | 

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d  936276c49cf807c7d_6559504  24f87d;33151267]Ze mną behapowiec przeprowadził rozmowę przez telefon i na tej podstawie uzupełnił protokół. Nie przyjeżdżał do mnie   Później ktoś podrzucił mi papiery do domu, uzupełniłam, podpisałam, przekazałam z powrotem.[/QUOTE] Rozmawialam dzisiaj z nim przez tel, i powiedzial ze w srode lub piatek zadzwoni i jak maz juz bedzie w domu to przyjedzie do nas albo my do niego. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-03-26, 19:40 | #29 | 
				 | 

pilnuj terminów

__________________ życie to nie bajka, nie głaszcze Cię po...nosie  Dukam po raz 2  start: 97kg faza I od 16.11. do 24.11 koniec: 91,9kg  start II faza: 92,7 kg  faza II 25.11 | 
|     |   | 
|  2012-03-26, 19:50 | #30 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

A jeśli męża nie wypuszczą ze szpitala? Lepiej nie zwlekajcie z tym do ostatniej chwili, żeby później nie okazało się, że nie zdążycie. Bez protokołu powypadkowego nie będziecie mogli np. starać się o odszkodowanie z ZUS.

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.