![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Skóra a zapachy..???
Czy skóra każdej z was ma jakiś charakterystyczny sposób "przyjmowania i oddawania" zapachów. Ja np. zauważam, że u mnie każdy zapach robi się mniej lub bardziej słodki, nawet te bardzo szorstkie i chropawe (dlatego jeszcze nie skreśliłam NU z listy prawdopodobych zapachów - bo kto wie jak sie zachowa na mojej skórze).....
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Skóra a zapachy..???
duzo zalezy od grupy krwi ,cyklu ,sposobu odzywiania i stanu duszy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
moja skóra zabija niemal wszystkie kwiaty, z wyjątkiem tych ostrych typu anais anais - inne mdławi i powoduje, że więdną. poza tym bardzo ocięża większość zapachów, właśnie nie osładza, tylko osadza, dodaje im sporo takiej parnej zmysłowości. są jednak też zapachy, które na mnie niebezpiecznie ostrzeją: l'eau d'iisey, i narciso rodriguez for her - niby sama łagodność a na mnie jakiś dziwny, sztuczny miód z niego wychodzi niestety...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moja skóra ma wielkie tendencje do zmięczkania i łagodzenia zapachu. Nie osładza, ale właśnie zmiękcza. Najlepiej rozwijają się na mnie wszystkie kwiatowe zapachy i kwiatowo-orientalne, oraz kadzidełka
![]() Według moich znajomych nawet Angel na mnie pachnie miękko i łagodnie, kwiatowo wręcz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Informuje, ze moja skóra pożarła Kingdom - po 15 minutach zostaja jakieś słodkawo-pudrowe kwiatki i taka nutka, ktora chyba jest w każdych angielskich perfumach... i niestety z próbką jest wszystko w porządku, bo po psiknięciu na materiał czuc względną "całość' zapachu... chyba że coś mi na węch padlo - ale nie sądzę, bo inne zapachy czuję - a tu mimo prób wciągnięcia nosem nadgarstka, kompletna śmierć zapachu....
Za to Shalimar pięknie sie rozwija i z czasem przestaje być taki przerażajacy...
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
U mnie "kadzidla" lagodnieja i "juz nie gryza"
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie ,że moja skóra nie zmienia specjalnie zapachów, a jeżeli już to dodaje im nieco "wyrazistości" , takiego leciutkiego pazurka
![]() Na przykład Woman Versace, ktore na moich koleżankach pachnie po chwili słodko-kwiatkowo, na mnie pachnie świeżo- kwiatowo i elegancko.Do tego bardzo trwale. Słodycz Trouble nabiera zdecydowanie drzewnego charakteru na mojej skórze. Cabochard pachnie bardzo wytrawnie, nieco zielono-gorzko. Theorema Laggero i Roma to najpierw pieprz, a potem wanilia i reszta na mojej skórze. W Cristalle Chanel piękne cytrusy w ogóle nie są widoczne na mojej skórze, tylko ten mdlawo gorzki ziołowy aromat. Tego zapachu moge uzywac tylko na ciuchy ito popsikany dzień wczesniej, rano te cytruski sa na sweterku już ladne ![]() Za to są zapachy , których moja skóra sobie nie życzy w jakichś sobie wiadomych momentach i w takich okresach zapachy ulatniają się ze mnie w 5 minut. najgorsze ,że nigdy nie wiem kiedy , w związku z czym już dwa razy pozbyłam się cudnych zapachów, bo mi się wydawało , że ich na mnie wcale nie czuć, a tu przy kolejnej próbie zapach trzyma się jak "zaszczepiony". Tak glupio pozbylam się Crystal noir ![]() ![]() Teraz postanowiłam trzymać co najmniej 2-3 tygodnie flakon i kilka razy testować zanim się zamienię lub sprzedam.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Na mojej skórze łagodnieją wszystkie tzw. killery. Po kilkunastu minutach robią się delikatne. Po wielu testach stwierdziłam, że to co na innych jest ostre i drapieżne na mnie jakos subtelnieje. Właściwie to jestem z tego faktu nawet zadowolona, bo mogę używać kontrowersyjnych zapachów bez stresu dla otoczenia
![]() Natomiast źle na mnie pachnie zielenina i łagodniejsze kwiatuszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Na mojej skórze świetnie trzymają się praktycznie wszystkie mocne, duszące zapachy. Wyjątek - moja mama twierdzi, że Noa mocno się na mojej skórze zmnienia, ale jestem od tych perfum tak uzależniona, że mnie to nie rusza
![]() Natomiast kwiatowo-owocowe szybko blakną i robią się strasznie mdłe :/ Np. Celebre, Perceive (uwielbiam te zapachy, ale musiałam zrezygnować) Avonu, DKNY Donny Karan, także większość Salvadora Dalego. Drugi wyjątek - moja skóra kocha zieloną herbatę i proste jedno-kwiatówki ![]()
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Każdy nowy zapach moja skóra musi najpierw "przetrawić". Pierwszy dzień jest zawsze okraszony leciutką niepewnością, co się dzieje, nieważne ile testów w perfumerii zrobiłam wcześniej
![]() ![]() ![]() I własnie dlatego nie lubię za często zmieniać perfum, zazwyczaj używam jednego rodzaju przez parę dni, żeby pozwolić skórze na nowo się z nim zaznajomić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a tak sie zaciekawilam - jak z TRWALOSCIA zapachow na waszej skorze?
Ktore sa u was najbardziej trwale? Czy - uogolniajac - slodkie, kwiatowe, kadzidlano -dymne, owocowe? Albo wymiencie zapach, ktory najdluzej utrzymuje sie na waszej skorze?
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio najszybciej wyparowały ze mnie Sui Dreams, All About Eve i 212 Sexy.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej trwałe - ciężkie, korzenne, bardzo słodkie, także orientalne, intensywnie kwiatowe.
Zapach - nie mogę się zdecydować, czego ja nie nosiłam... ![]() Eternity (nie do zdarcia!), Aqua Allegoria, Nature Millenaire, Cocoon, Angel, Surrender oraz Baby Doll.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Moja skóra kocha kwiaty i słodkości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Demoniku- potwierdzam - Le Baiser du Dragon- pachnial zaskakujaco slodko i miekko! a na mnie to deski sosnowe
![]() Moja skora zle przyjmuje tylko kadzidla (staja sie ..obrzydliwie mdle ..smierdza!!!niemilosiern ie z trwaloscia bywa naprawde roznie- ogolnie wszystko szybko ze mnie znika, nawet Angel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Jesli mowa juz o "Pocalunku Smoka" - u mnie jest on "calusny" slodko i namietnie.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
na mojej skórze większość zapachów robi się bardziej słodka, z wyjątkiem amor amor który...zwyczajnie znika! jestem zakochana w tym zapachu jednak mam wrazenie ze moja skora całkowice go pochlania nie dając nic do otoczenia
![]() nie znam sie zbyt dobrze na zapachach czytalam cos o zapachach z "warkoczem" i wydaje mi sie ze amor amor do takich nie nalezy a szkoda może któraś z was może cos wiecej powiedziec o tym zapachu? albo polecic mi jakis podobny ale bardziej trwały? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
![]()
Moja skóra w niesamowity wprost sposób wydobywa ostre,pieprzowe i męskie nuty.Nie jestem z tego powodu zadowolona,wiele ładnych zapachów kojarzonych jako słodkie pachnie na mnie ostro jak np. Angel Innocent który pachnie na mojej skórze ostrą suszoną papryką, czy Jil Sandrer Sensations, zamieniający się w tanią wodę po goleniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
to chyba ja mam podobnie, burn-it-up...
![]() kiedys jak sie wypachnilam i przyszlam do domu, wszyscy stwierdzili,ze pachne jakimis tanimi, meskimi perfumami...a szkoda, bo angel bardzo lubie.. z tym,ze nie na sobie... wszystkie inne slodkie zapachy robia sie albo gorzkie, albo zbyt meskie.. nawet dolce wita na mojej skorze..jest jakas gorzkawa i lekko kwasna.. mam raczej tlusta skore, co jest plusem-zapachy trzymaja sie na mnie baardzo dlugo.. ( ale oczywiscie nie waszystkie ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Co moja skora robi z zapachami...
Przyznam, ze fascynuje mnie to, jak dziewczyny opisuja, co ich skora robi z perfumami - te wszystkie "moja skora niemilosiernie wysladza zapachy" albo "moja skora wyciaga z zapachow..." albo "moja skora zawsze kwasi...".
Nie znalazlam takiego watku, a chetnie bym sobie poczytala, co skora potrafi wyczyniac z zapachami. A skoro juz zaczelam ten watek, to zaczne ;-))). No to tak: Moja skora robi naprawde COS STRASZNEGO ze wszystkimi zapachami zielonymi (ewentualnie posiadajacymi w skladzie jakies zielone nuty). Zapachy zielone na mojej skorze: a) robia sie straszliwie kwasne i nieprzyjemne b) robia sie mokre i zielonkawe, przez co czuje sie jak wyjeta z wody lodyga (mokra i za dlugo stojaca w niezmienianej wodzie ;PP) c) robia sie koszmarnie duszne i bagniste, jakby zapach rozpylono nad bardzo zdradliwym bagnem Wyjatkiem sa Eau de Lalique (slicznie na mnie lezy ta zmrozona zielen ;-)) ) - natomiast reszta zielonkawcow... brrrr ;-))). Przepieknie na mojej skorze leza natomiast wszelkie przyprawy - mienia sie, wtapiaja w moja skore niesamowicie zmyslowo, zmieniaja jak kameleon w zaleznosci od temperatury - cos pieknego ![]() Pieknie tez na mojej skorze leza wszelkie slodziaki. Moja skora ich nie wysladza, wrecz przeciwnie - z wiekszosci slodziakow wydobywa pewna charakternosc, tak, ze za nic nie mozna ich nazwac zwyczajnymi ulepkami, o nie ![]() I jeszcze - jesli jakis zapach nie jest slodki, a ma jakies slodkie nuty w tle - to moja skora z pewnoscia je wyciagnie na wierzch, podkresli, ze przeciez sa ![]() (generalnie zapachow jednak nie wysladza, jedynie wyciaga ![]() I tyle na razie, wiecej chwilowo nie pamietam (ale na pewno mi sie potem cos przypomni ;-))) ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Co moja skora robi z zapachami...
Coś w "stylu" było - w ramach poszukiwania zależności między "układaniem się" poszczególnych rodzin zapachów na skórze a grupą krwi
![]() A w temacie: nienawidzę tego, co moja skóra zwykle robi z wanilią - znaczy pochłania jak czarna dziura i koniec, wanilii nie ma... Wyjątki są bardzo nieliczne i przyprawiają mnie o wielkie wybuchy euforii ![]() Kwiaty pachną zazwyczaj fajnie, jak żywe Poza tym obserwuję wyostrzanie zapachów (nie dla mnie eksperymenty z męskimi - pachnę w nich jak facet, bez żadnych wątpliwości), z Addicta kadzidło wychodzi, z Magnetism wyraźne korzenie. Często na pierwszy plan wybija się na mnie paczula (na przykład w In Black - nie przypominam sobie, żeby w recenzjach ktoś o niej wspominał) Często (najczęściej! ![]() ![]() Kwiatki-sratki i zapachy zaliczane do odświeżających i odpowiednich na upały przy temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza na mnie "zdychają" - kisną i robią się nieprzyjemne. Toteż Gucci II czy Herba Fresca to moje zapachy... zimowo-przedwiosenne ![]() Rzecz, która bardzo mnie cieszy - zapachy długo się mnie trzymają. Takie, które przestają być wyraźnie wyczuwalne szybciej niż po ośmiu godzinach uznaję za niewybaczalnie nietrwałe.
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem co moja skóra robi z zapachami, wiem tylko że dobrze jej z wszystkimi słodkimi zapachami
![]() Za to mój TŻ ma niesamowitą skórę ![]() zaczęłam to zauważać, gdy poszłam z kolegą do perfumerii, żeby wybrać TŻtowi perfumy. Potrzebowałam kolegi, żeby zobaczyć mniej więcej jak na koledze będą pachnieć testowane perfumy (wiem że to nie to samo, ale chciałam, aby TŻ miał niespodziankę i aby nie wiedział co dostanie). Kolega przetestował wybrane przeze mnie perfumy. Na początku coś tam ledwo czułam, średnio mi się podobały, ledwo na nim pachniały, po kilku minutach to już w ogóle. Jednak zdecydowałam się na ich kupno bo na pasku były nawet ładne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre przyprawowoe są na mnie zbyt ostre , to zależy od składu. Najlepiej lezą na mnie ciepłe słodziaki z nutami owocowymi, z nutą pudrową. Moja skóra nieco wyostrza zapachy słodkie, co im wychodzi na korzyść ![]() Dobrze na mnie lezą nuty zielone w zapachach , pod warunkiem że nie są z dużą ilością grejfruta i nie mają nut wodnych czy ozonowych. Najlepiej z zielonych lezą zapachy o nieco wytrawnej nucie z dodatkiem mchu, piżma, drzewa sandałowego, vetiveru.galbanum, rózy, irysa. Nieźle lezą zapachy z nutami zwierzęcymi. Zapachy skórzane są na mnie raczej mdłe, podobnie zapachy z dominująca nutą jasminu i dodatkiem białych kwiatów. Zapachy z nutą wodną, jaśminem i białymi kwiatami robią się na mnie mataliczne, brrrr, a czasami apteczne lub plastikowe. Generalnie nie leżą na mnie dobrze tzw. świeżuchy. Dobrze na mnie leżą zapachy z nutami tuberozy i gardenii. Jedynie tam gdzie gardenii jest bardzo dużo, ma ona nieco "wędzoną " nutę ![]() Ktoryś kwiatek (lub jakies połącznei kwiatów) robi się na mnie "siuśkowaty" ale nie wiem który ![]() Wszelkimi męskimi zapachami pachnę jak rasowy facet , żadna słodycz się z nich nie uwalnia ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Musze podsumowac "dzialalnosc" mojej skory, wowczas moze napisze cos wiecej
![]() Obecnie moglabym sie podpisac, pod ponizszymi slowami Truskawy, (oczywiscie, za Jej "pozwolenstwem" ![]() Cytat:
![]() ![]() Zadziwia mnie rowniez "fenomen Dzongkhi"- zawsze slysze mile slowa, (nawet od zupelnie obcych osob), gdy nimi pachne- ale kazdy wyczuwa w nich "cos" innego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie cierpię słowa 'wysładzać" brrr
Nie mogę narzekac na moją skórę, większość zapachów ładnie się na niej rozwija, nic nie robi sie kwaśne, nie wychodzą ogórki. O dziwo ładnie pachną też świeże, zielone zapachy, z którymi nie przepadam. Problem jest tylko z kadzidłami, bo te niestety ulatują jak kamfora, zimą natychmiast a latem nieco później. Mam też wrażenie, zwłaszcza po ostatnich testach Halloween, że moja skóra ma słonność do ocieplania niektórych zapachów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Hm, moja skóra nie wyczynia chyba niczego szczególnego z zapachami.
To, co zauważyłam natomiast, to wysładzanie większości zapachów jak BC, któremu bliżej do rodzynek w rumie niż kadzidła, Angel, który na mnie w ogóle nie jest demoniczno-metaliczny tylko karmelowo-czekoladowy. Nie powiem, ta właściwość mojej skóry bywa czasem męcząca. No i łagodzenie, szczególnie męskich zapachów, które na mnie są delikatne, przyskórne, subtelne i niekolońskie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Na mnie źle układają sie typowe kadzidlaki. Po kilku próbach doszłam do wniosku, że zapachy z dominującą nutą kadzidłą to nie moja bajka. Natomiast owe kwiatki-sratki, jak to ktoś uprzejmie określił
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Na mojej skórze sprawdzają sie ambry, słodziaki, świeżaki. Moja skóra adaptuje je prawie w takiej formie w jakiej są w butelce, nie wysładza, nie kwasi - tylko ociepla.
Słodziaki natomist wilgotnieją - czyli tak jak ma być. Uwydatniają siena mnie wszelkie cytrusy - dletego musze uważać z zapachami mocno kwaśnymi i gorzkimi. Niestety nie zbyt układa się moja ukochana Paczula - kwasi się tak,z ę aż mma niesmak w ustach - ale i tak jej nie odpuszczam ![]() Tragedią są wszelkie szypry - niestety kończy się zawsze na nucie szrego, paskudnego mydła z lat PRLu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Nie za bardzo mam z kim testować te same zapachy i porównywać jak się zachowują, więc na pewno niuansów nie wychwycę. Są jednak dwie grupy zapachów nie rozwijające się na mnie ładnie.
Typowo wielokwiatowe zapachy (J'adore, 5th Avenue) po 10-15 minutach pachną już tylko zwiędłym, przegniłym kwieciem. Kadzidlaki natomiast robią się prawie zawsze kwaśne (najgorzej było z Gucci PH) i nie do noszenia, całe szczęście szybko ulatują. Jest jeszcze jedna kontrowersyjna grupa: szypry. Nie wiem jednak czy to wina skóry czy nosa, ale praktycznie na sobie nie odróżniam jedngo od drugiego (w fiolce pachną różnie). Niektóre przyprawy się wyostrzają. Zapachy z pieprzem są tak świdrujące, że aż nieprzyjemne, kolendra w A*menie coraz bardziej mnie zniechęca do tego zapachu (mrozi nos, aż boli). Pozytyw jakiś się przyda ![]() Trwałość perfum na mojej skórze jest raczej dobra. Jest sporo zapachów, które trzymają się na mnie dobrze ponad 8 godzin, ale są i takie które znikają błyskawicznie (ale to przeważnie te, co do których trwałości większość też zgłasza zastrzeżenia). Mam też od czasu do czasu okresy, kiedy moje ulubione killery nikną na mnie szybciutko. Niestety teraz właśnie przechodzę coś takiego ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.