|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Żółte plamki na ubraniach
Pomocy! Nie znalazłam żadnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, małymi żółtymi plamkami na ubraniach. Nie wiem skąd one się biorą... Czy powstają w domu, czy na zewnątrz. Czy jest to spowodowane jakimiś muszkami, molami, rybikami czy jeszcze coś gorszego... Może od wilgoci? Od proszku? Czy ktoś spotkał się z tym samym problemem? Dodam, że plamki te są bardzo ciężkie do usunięcia. Nie pojawiają się na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zależy mi, żeby znaleźć przyczynę powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyć się problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Żółte plamki na ubraniach
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Suszyłam kiedyś białe trampki na grzejniku i takie właśnie plamki mi zostawały od rdzy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Potwierdzam - czasem to są tak malutkie rzeczy na suszarce czy kaloryferze, że praktycznie niewidoczne a ślady zostawiają. Ba, czasem i w pralce jakaś rdza może się pojawić. Na klamerce do bielizny też.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Rdza! Koniecznie sprawdź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Na 100% to nie jest rdza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ależ ja też na rozkładanej
![]() A owady - kupy biedronek są żółte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Musisz zwrócić uwagę na to, kiedy owe plamki powstają? Pooglądaj dokładnie ubrania przed włożeniem do pralki, po wyjęciu z niej, po zdjęciu z suszarki... wtedy wyczaisz, na którym etapie pojawia się problem i będzie można się dalej zastanawiać czy to rdza czy kupa biedronki
![]() Ja ostatnio miałam ten sam problem i okazało się, że brudziły się w pralce. Przeczyściłam ją octem i póki co plamek brak (ale być może z tym chwilowym brakiem, to tylko przypadek, bo nie wszystkie ubrania i nie zawsze się brudziły).
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a pierzesz w proszku? jeśli tak, to małe, intensywnie żółte lub żółtobrązowe kropki, których nie idzie absolutnie niczym wywabić mogą być właśnie jego sprawką; miałam ten sam problem i zniszczyłam niejedno jasne ubranie i pościel póki na innym forum nie trafiłam na informację, że te tajemnicze plamki mogą pochodzić z nie do końca rozpuszczonego proszku do prania - na próbę kupiłam więc płyn do prania i... bingo! - kropki przestały się pojawiać choć nadal piorę ubrania w tej samej pralce i suszę na tej samej suszarce...
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nie ma rady, trzeba będzie poobserwować
![]() A jak pozbyć się tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy może jakieś vanishopodobne coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też mam ten problem od dłuższego czasu. Zmieniłam płyn do płukania z żółtego na biały. Zmieniłam proszek z sypkiego na płynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, złożone stoją zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal się pojawiają i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale również na niebieskich. Myślałam, że to wina pralki, ale plamki są też na ubraniach, które piorę tylko ręcznie i suszą sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakieś
![]() I najciekawsze jest to, że plamki pojawiają sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy następnym praniu ilość plamek na np poszewce na kołdrę zwieksza się, a jakaś dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem większość moich ubrań jest zaplamkowana, ale niektórych ubrań plamki nijak nie chcą się czepic :P Nawet nie zabieram się do wywabiania, bo bym sie zarobiła. Obserwuję to dziwne zjawisko od dłuższego czasu, oglądam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszukałam internet i nie znalazłam do tej pory odpowiedzi. Może tu, na wątku ktoś odkryje Tajemnicę Żółtych Kropek ![]()
![]() Catrice: nowości, CruiseCouture, Cucuba, UpperWILDSide, wycofywane produkty, Essence: nowości, ReadyForBoarding, CherryBlossomGirl, WildCraft, wycofywane i nowe c&g, przegląd kredek na linię wodną Jak ja lubię się śmiać... to takie ciekawe doświadczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślałam jeszcze, żeby kupić jakieś "lepy na mole" i przykleić takie coś w szafie... bo może jednak coś siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O czyszczeniu octem ubrań nigdy nie słyszałam - chyba, że gdzie indziej przeczytałaś taką radę ![]() Miałam mole i nigdy nie produkowały żółtych plamek - pozostawały po nich jedynie białawe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawiały one żadnych trwałych śladów. Ale spróbować nie zaszkodzi, bo może to jakiś inny robaczek i lep na mola też na niego zadziała?
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-09-04 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Suszysz pranie na dworzu ?
Mogą to być odchody pająków, much itp. Jeśli plamki są wielkości łebka od szpilki to na to bym stawiała. Teoretycznie im jaśniejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia się na nie przez owady.
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hej,
Mam ten sam problem... Z tym, że wiem, że to na pewno wina pralki. Od X lat używam tego samego proszku, kiedyś tych plam nie było nigdy! Z czego wynikać może problem? Możliwe, że coś się zatkało? Tylko co? Proszek wsypuje do bebna a nie do pojemniku na proszek... slyszalam, ze tak lepiej.. Czy moze to jest przyczyna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Też mam takie plamki na niektórych ubraniach. Oczywiście jak na złość na białych
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() Jakiś czas temu znalazłam u mojej siostry (wyjechała za granicę więc zarządzam sobie jej ciuchami ![]() Plamy są żółto-białe, jakby zaschnięte i tylko na staniku. Strój był wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zeszły. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś doradził mi jak go doczyścić ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja zmienilam proszek na bonux i plamy sie przestaly pojawiac ;] tamtych nie udalo mi sie usunac |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
kurcze...szkoda bo strasznie podoba mi się ten strój
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.