Żółte plamki na ubraniach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-02, 10:19   #1
maly_okruszek
Raczkowanie

Unhappy

Żółte plamki na ubraniach

Pomocy! Nie znalazłam żadnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, małymi żółtymi plamkami na ubraniach. Nie wiem skąd one się biorą... Czy powstają w domu, czy na zewnątrz. Czy jest to spowodowane jakimiś muszkami, molami, rybikami czy jeszcze coś gorszego... Może od wilgoci? Od proszku? Czy ktoś spotkał się z tym samym problemem? Dodam, że plamki te są bardzo ciężkie do usunięcia. Nie pojawiają się na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zależy mi, żeby znaleźć przyczynę powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyć się problemu
Stary 2012-09-02, 10:48   #2
Ostre wasabi
Zadomowienie

Dot.: Żółte plamki na ubraniach

Cytat:
Napisane przez maly_okruszek Pokaż wiadomość
Pomocy! Nie znalazłam żadnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, małymi żółtymi plamkami na ubraniach. Nie wiem skąd one się biorą... Czy powstają w domu, czy na zewnątrz. Czy jest to spowodowane jakimiś muszkami, molami, rybikami czy jeszcze coś gorszego... Może od wilgoci? Od proszku? Czy ktoś spotkał się z tym samym problemem? Dodam, że plamki te są bardzo ciężkie do usunięcia. Nie pojawiają się na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zależy mi, żeby znaleźć przyczynę powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyć się problemu
Może suszysz na suszarce z której farba i lakier zeszły i pojawiła się rdza?
And stop fucking with my mind
I know it's time to leave these places far behind

Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 11:29   #3
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ostre wasabi Pokaż wiadomość
Może suszysz na suszarce z której farba i lakier zeszły i pojawiła się rdza?

Suszyłam kiedyś białe trampki na grzejniku i takie właśnie plamki mi zostawały od rdzy.
Stary 2012-09-02, 11:36   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Potwierdzam - czasem to są tak malutkie rzeczy na suszarce czy kaloryferze, że praktycznie niewidoczne a ślady zostawiają. Ba, czasem i w pralce jakaś rdza może się pojawić. Na klamerce do bielizny też.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 12:07   #5
zzzielona
Wtajemniczenie

Rdza! Koniecznie sprawdź .
Stary 2012-09-02, 12:26   #6
maly_okruszek
Raczkowanie

Na 100% to nie jest rdza Pralka jest nowa, a ubrania suszę na takiej rozkładanej suszarce Stawiałabym raczej na jakieś owady...
Stary 2012-09-02, 12:33   #7
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ależ ja też na rozkładanej na łączeniach często niestety one rdzewieją.

A owady - kupy biedronek są żółte
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 13:24   #8
Lea_ny
Zakorzenienie

Musisz zwrócić uwagę na to, kiedy owe plamki powstają? Pooglądaj dokładnie ubrania przed włożeniem do pralki, po wyjęciu z niej, po zdjęciu z suszarki... wtedy wyczaisz, na którym etapie pojawia się problem i będzie można się dalej zastanawiać czy to rdza czy kupa biedronki

Ja ostatnio miałam ten sam problem i okazało się, że brudziły się w pralce. Przeczyściłam ją octem i póki co plamek brak (ale być może z tym chwilowym brakiem, to tylko przypadek, bo nie wszystkie ubrania i nie zawsze się brudziły).
Stary 2012-09-02, 14:02   #9
thess
Raczkowanie

a pierzesz w proszku? jeśli tak, to małe, intensywnie żółte lub żółtobrązowe kropki, których nie idzie absolutnie niczym wywabić mogą być właśnie jego sprawką; miałam ten sam problem i zniszczyłam niejedno jasne ubranie i pościel póki na innym forum nie trafiłam na informację, że te tajemnicze plamki mogą pochodzić z nie do końca rozpuszczonego proszku do prania - na próbę kupiłam więc płyn do prania i... bingo! - kropki przestały się pojawiać choć nadal piorę ubrania w tej samej pralce i suszę na tej samej suszarce...

Szafa Butoholiczki
thess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 18:31   #10
maly_okruszek
Raczkowanie

Nie ma rady, trzeba będzie poobserwować Piorę w pralce, vizirem.

A jak pozbyć się tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy może jakieś vanishopodobne coś
Stary 2012-09-02, 18:41   #11
PieceOfMoris
Raczkowanie

Też mam ten problem od dłuższego czasu. Zmieniłam płyn do płukania z żółtego na biały. Zmieniłam proszek z sypkiego na płynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, złożone stoją zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal się pojawiają i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale również na niebieskich. Myślałam, że to wina pralki, ale plamki są też na ubraniach, które piorę tylko ręcznie i suszą sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakieś

I najciekawsze jest to, że plamki pojawiają sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy następnym praniu ilość plamek na np poszewce na kołdrę zwieksza się, a jakaś dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem większość moich ubrań jest zaplamkowana, ale niektórych ubrań plamki nijak nie chcą się czepic :P Nawet nie zabieram się do wywabiania, bo bym sie zarobiła.

Obserwuję to dziwne zjawisko od dłuższego czasu, oglądam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszukałam internet i nie znalazłam do tej pory odpowiedzi. Może tu, na wątku ktoś odkryje Tajemnicę Żółtych Kropek
przegląd kredek na linię wodną

Jak ja lubię się śmiać... to takie ciekawe doświadczenie
PieceOfMoris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 20:36   #12
maly_okruszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PieceOfMoris Pokaż wiadomość
Też mam ten problem od dłuższego czasu. Zmieniłam płyn do płukania z żółtego na biały. Zmieniłam proszek z sypkiego na płynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, złożone stoją zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal się pojawiają i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale również na niebieskich. Myślałam, że to wina pralki, ale plamki są też na ubraniach, które piorę tylko ręcznie i suszą sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakieś

I najciekawsze jest to, że plamki pojawiają sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy następnym praniu ilość plamek na np poszewce na kołdrę zwieksza się, a jakaś dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem większość moich ubrań jest zaplamkowana, ale niektórych ubrań plamki nijak nie chcą się czepic :P Nawet nie zabieram się do wywabiania, bo bym sie zarobiła.

Obserwuję to dziwne zjawisko od dłuższego czasu, oglądam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszukałam internet i nie znalazłam do tej pory odpowiedzi. Może tu, na wątku ktoś odkryje Tajemnicę Żółtych Kropek
Dokładnie! Plamki pojawiają się losowo, na koszulkach w różnych kolorach... pojawiają się w różnych miejscach, czasami jest to jedna plamka, czasami dwie - trzy obok siebie, a jeszcze są przypadki, że pojawiają się w różnych miejscach na ubraniu. Tak jak napisałam wcześniej będę obserwować rzeczy jak wyglądają zanim włożę je do pralki, po wyciągnięciu z pralki i po tym jak wyschną na suszarce a następnie po prasowaniu. I chyba założę sobie zeszycik i będę pisać notatki bo już całkiem zwątpiłam

Myślałam jeszcze, żeby kupić jakieś "lepy na mole" i przykleić takie coś w szafie... bo może jednak coś siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki
Stary 2012-09-04, 10:54   #13
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
A jak pozbyć się tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy może jakieś vanishopodobne coś
Jeśli to do mnie (bo chyba tylko ja wspominałam o occie), to nie chodziło mi o dolewanie octu do piorących się ubrań, tylko o wyczyszczenie nim samej pralki - zamiast proszku wlałam do szufladki octu i nastawiłam na pranie pustą pralkę.
O czyszczeniu octem ubrań nigdy nie słyszałam - chyba, że gdzie indziej przeczytałaś taką radę

Cytat:
Myślałam jeszcze, żeby kupić jakieś "lepy na mole" i przykleić takie coś w szafie... bo może jednak coś siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki
Miałam mole i nigdy nie produkowały żółtych plamek - pozostawały po nich jedynie białawe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawiały one żadnych trwałych śladów. Ale spróbować nie zaszkodzi, bo może to jakiś inny robaczek i lep na mola też na niego zadziała?

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2012-09-04 o 10:57
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 11:24   #14
Precious things
Rozeznanie

Suszysz pranie na dworzu ?
Mogą to być odchody pająków, much itp. Jeśli plamki są wielkości łebka od szpilki to na to bym stawiała. Teoretycznie im jaśniejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia się na nie przez owady.

Precious things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 15:50   #15
maly_okruszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Precious things Pokaż wiadomość
Suszysz pranie na dworzu ?
Mogą to być odchody pająków, much itp. Jeśli plamki są wielkości łebka od szpilki to na to bym stawiała. Teoretycznie im jaśniejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia się na nie przez owady.
Suszę pranie w domu, na rozkładanej suszarce, natomiast mieszkam na parterze więc łatwiej tu spotkać jakieś stworzonka niż na wyższych piętrach, może to one buszują jak nikogo nie ma w domu

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Jeśli to do mnie (bo chyba tylko ja wspominałam o occie), to nie chodziło mi o dolewanie octu do piorących się ubrań, tylko o wyczyszczenie nim samej pralki - zamiast proszku wlałam do szufladki octu i nastawiłam na pranie pustą pralkę.
O czyszczeniu octem ubrań nigdy nie słyszałam - chyba, że gdzie indziej przeczytałaś taką radę

Miałam mole i nigdy nie produkowały żółtych plamek - pozostawały po nich jedynie białawe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawiały one żadnych trwałych śladów. Ale spróbować nie zaszkodzi, bo może to jakiś inny robaczek i lep na mola też na niego zadziała?
To widocznie źle zrozumiałam z tym octem Wiem, że dodaje się sody oczyszczonej do prania białych rzeczy lub firanek, żeby były bielsze.
Stary 2012-10-07, 08:20   #16
walk_on_air
Raczkowanie

Hej,

Mam ten sam problem... Z tym, że wiem, że to na pewno wina pralki.

Od X lat używam tego samego proszku, kiedyś tych plam nie było nigdy! Z czego wynikać może problem? Możliwe, że coś się zatkało? Tylko co?

Proszek wsypuje do bebna a nie do pojemniku na proszek... slyszalam, ze tak lepiej.. Czy moze to jest przyczyna?
walk_on_air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 12:06   #17
martynusia222
Zakorzenienie

Też mam takie plamki na niektórych ubraniach. Oczywiście jak na złość na białych Też kiedyś zastanawiałam się od czego to może być. Nie tylko na rzeczach pranych w pralce, ale ręcznie również. Tylko, że mi się zdarza suszyć pranie na świeżym powietrzu, więc zawsze tłumaczyłam to sobie owadami.
Stary 2013-05-19, 15:33   #18
dyciaa
Raczkowanie

cześć dziewczyny postanowiłam podpiąć mój problem pod ten wątek aby nie zakładać nowego.
Jakiś czas temu znalazłam u mojej siostry (wyjechała za granicę więc zarządzam sobie jej ciuchami ) świetny strój kąpielowy. Okazało się jednak, że jest od czegoś brudny i siostra również nie wie, co to jest.
Plamy są żółto-białe, jakby zaschnięte i tylko na staniku. Strój był wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zeszły. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś doradził mi jak go doczyścić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Picture0001.jpg (29,9 KB, 70 załadowań)
Stary 2013-05-21, 05:30   #19
walk_on_air
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dyciaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny postanowiłam podpiąć mój problem pod ten wątek aby nie zakładać nowego.
Jakiś czas temu znalazłam u mojej siostry (wyjechała za granicę więc zarządzam sobie jej ciuchami ) świetny strój kąpielowy. Okazało się jednak, że jest od czegoś brudny i siostra również nie wie, co to jest.
Plamy są żółto-białe, jakby zaschnięte i tylko na staniku. Strój był wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zeszły. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś doradził mi jak go doczyścić
bo to vizir je robi.
ja zmienilam proszek na bonux i plamy sie przestaly pojawiac ;]
tamtych nie udalo mi sie usunac
walk_on_air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 20:20   #20
dyciaa
Raczkowanie

kurcze...szkoda bo strasznie podoba mi się ten strój ale dziękuję za odp
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości