¯ó³te plamki na ubraniach - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-09-02, 10:19   #1
maly_okruszek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 53
Unhappy

¯ó³te plamki na ubraniach

Pomocy! Nie znalaz³am ¿adnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, ma³ymi ¿ó³tymi plamkami na ubraniach. Nie wiem sk±d one siê bior±... Czy powstaj± w domu, czy na zewn±trz. Czy jest to spowodowane jakimi¶ muszkami, molami, rybikami czy jeszcze co¶ gorszego... Mo¿e od wilgoci? Od proszku? Czy kto¶ spotka³ siê z tym samym problemem? Dodam, ¿e plamki te s± bardzo ciê¿kie do usuniêcia. Nie pojawiaj± siê na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zale¿y mi, ¿eby znale¼æ przyczynê powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyæ siê problemu
Stary 2012-09-02, 10:48   #2
Ostre wasabi
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 733
Dot.: ¯ó³te plamki na ubraniach

Cytat:
Napisane przez maly_okruszek Poka¿ wiadomo¶æ
Pomocy! Nie znalaz³am ¿adnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, ma³ymi ¿ó³tymi plamkami na ubraniach. Nie wiem sk±d one siê bior±... Czy powstaj± w domu, czy na zewn±trz. Czy jest to spowodowane jakimi¶ muszkami, molami, rybikami czy jeszcze co¶ gorszego... Mo¿e od wilgoci? Od proszku? Czy kto¶ spotka³ siê z tym samym problemem? Dodam, ¿e plamki te s± bardzo ciê¿kie do usuniêcia. Nie pojawiaj± siê na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zale¿y mi, ¿eby znale¼æ przyczynê powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyæ siê problemu
Mo¿e suszysz na suszarce z której farba i lakier zesz³y i pojawi³a siê rdza?
And stop fucking with my mind
I know it's time to leave these places far behind

Ostre wasabi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-02, 11:29   #3
monilkaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 554

Cytat:
Napisane przez Ostre wasabi Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e suszysz na suszarce z której farba i lakier zesz³y i pojawi³a siê rdza?

Suszy³am kiedy¶ bia³e trampki na grzejniku i takie w³a¶nie plamki mi zostawa³y od rdzy.
Stary 2012-09-02, 11:36   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

Potwierdzam - czasem to s± tak malutkie rzeczy na suszarce czy kaloryferze, ¿e praktycznie niewidoczne a ¶lady zostawiaj±. Ba, czasem i w pralce jaka¶ rdza mo¿e siê pojawiæ. Na klamerce do bielizny te¿.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-02, 12:07   #5
zzzielona
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 104

Rdza! Koniecznie sprawd¼ .
Stary 2012-09-02, 12:26   #6
maly_okruszek
Raczkowanie

Na 100% to nie jest rdza Pralka jest nowa, a ubrania suszê na takiej rozk³adanej suszarce Stawia³abym raczej na jakie¶ owady...
Stary 2012-09-02, 12:33   #7
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

Ale¿ ja te¿ na rozk³adanej na ³±czeniach czêsto niestety one rdzewiej±.

A owady - kupy biedronek s± ¿ó³te
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 13:24   #8
Lea_ny
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 354

Musisz zwróciæ uwagê na to, kiedy owe plamki powstaj±? Poogl±daj dok³adnie ubrania przed w³o¿eniem do pralki, po wyjêciu z niej, po zdjêciu z suszarki... wtedy wyczaisz, na którym etapie pojawia siê problem i bêdzie mo¿na siê dalej zastanawiaæ czy to rdza czy kupa biedronki

Ja ostatnio mia³am ten sam problem i okaza³o siê, ¿e brudzi³y siê w pralce. Przeczy¶ci³am j± octem i póki co plamek brak (ale byæ mo¿e z tym chwilowym brakiem, to tylko przypadek, bo nie wszystkie ubrania i nie zawsze siê brudzi³y).
Stary 2012-09-02, 14:02   #9
thess
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 485

a pierzesz w proszku? je¶li tak, to ma³e, intensywnie ¿ó³te lub ¿ó³tobr±zowe kropki, których nie idzie absolutnie niczym wywabiæ mog± byæ w³a¶nie jego sprawk±; mia³am ten sam problem i zniszczy³am niejedno jasne ubranie i po¶ciel póki na innym forum nie trafi³am na informacjê, ¿e te tajemnicze plamki mog± pochodziæ z nie do koñca rozpuszczonego proszku do prania - na próbê kupi³am wiêc p³yn do prania i... bingo! - kropki przesta³y siê pojawiaæ choæ nadal piorê ubrania w tej samej pralce i suszê na tej samej suszarce...

Szafa Butoholiczki
thess jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-02, 18:31   #10
maly_okruszek
Raczkowanie

Nie ma rady, trzeba bêdzie poobserwowaæ Piorê w pralce, vizirem.

A jak pozbyæ siê tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy mo¿e jakie¶ vanishopodobne co¶
Stary 2012-09-02, 18:41   #11
PieceOfMoris
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459
Też mam ten problem od dłuższego czasu. Zmieniłam płyn do płukania z żółtego na biały. Zmieniłam proszek z sypkiego na płynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, złożone stoją zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal się pojawiają i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale również na niebieskich. Myślałam, że to wina pralki, ale plamki są też na ubraniach, które piorę tylko ręcznie i suszą sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakieś

I najciekawsze jest to, że plamki pojawiają sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy następnym praniu ilość plamek na np poszewce na kołdrę zwieksza się, a jakaś dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem większość moich ubrań jest zaplamkowana, ale niektórych ubrań plamki nijak nie chcą się czepic :P Nawet nie zabieram się do wywabiania, bo bym sie zarobiła.

Obserwuję to dziwne zjawisko od dłuższego czasu, oglądam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszukałam internet i nie znalazłam do tej pory odpowiedzi. Może tu, na wątku ktoś odkryje Tajemnicę Żółtych Kropek
przegl±d kredek na liniê wodn±

Jak ja lubiê siê ¶miaæ... to takie ciekawe do¶wiadczenie
PieceOfMoris jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-02, 20:36   #12
maly_okruszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PieceOfMoris Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ mam ten problem od d³u¿szego czasu. Zmieni³am p³yn do p³ukania z ¿ó³tego na bia³y. Zmieni³am proszek z sypkiego na p³ynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, z³o¿one stoj± zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal siê pojawiaj± i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale równie¿ na niebieskich. My¶la³am, ¿e to wina pralki, ale plamki s± te¿ na ubraniach, które piorê tylko rêcznie i susz± sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakie¶

I najciekawsze jest to, ¿e plamki pojawiaj± sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy nastêpnym praniu ilo¶æ plamek na np poszewce na ko³drê zwieksza siê, a jaka¶ dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem wiêkszo¶æ moich ubrañ jest zaplamkowana, ale niektórych ubrañ plamki nijak nie chc± siê czepic :P Nawet nie zabieram siê do wywabiania, bo bym sie zarobi³a.

Obserwujê to dziwne zjawisko od d³u¿szego czasu, ogl±dam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszuka³am internet i nie znalaz³am do tej pory odpowiedzi. Mo¿e tu, na w±tku kto¶ odkryje Tajemnicê ¯ó³tych Kropek
Dok³adnie! Plamki pojawiaj± siê losowo, na koszulkach w ró¿nych kolorach... pojawiaj± siê w ró¿nych miejscach, czasami jest to jedna plamka, czasami dwie - trzy obok siebie, a jeszcze s± przypadki, ¿e pojawiaj± siê w ró¿nych miejscach na ubraniu. Tak jak napisa³am wcze¶niej bêdê obserwowaæ rzeczy jak wygl±daj± zanim w³o¿ê je do pralki, po wyci±gniêciu z pralki i po tym jak wyschn± na suszarce a nastêpnie po prasowaniu. I chyba za³o¿ê sobie zeszycik i bêdê pisaæ notatki bo ju¿ ca³kiem zw±tpi³am

My¶la³am jeszcze, ¿eby kupiæ jakie¶ "lepy na mole" i przykleiæ takie co¶ w szafie... bo mo¿e jednak co¶ siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki
Stary 2012-09-04, 10:54   #13
Lea_ny
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 354

Cytat:
A jak pozbyæ siê tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy mo¿e jakie¶ vanishopodobne co¶
Je¶li to do mnie (bo chyba tylko ja wspomina³am o occie), to nie chodzi³o mi o dolewanie octu do pior±cych siê ubrañ, tylko o wyczyszczenie nim samej pralki - zamiast proszku wla³am do szufladki octu i nastawi³am na pranie pust± pralkê.
O czyszczeniu octem ubrañ nigdy nie s³ysza³am - chyba, ¿e gdzie indziej przeczyta³a¶ tak± radê

Cytat:
My¶la³am jeszcze, ¿eby kupiæ jakie¶ "lepy na mole" i przykleiæ takie co¶ w szafie... bo mo¿e jednak co¶ siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki
Mia³am mole i nigdy nie produkowa³y ¿ó³tych plamek - pozostawa³y po nich jedynie bia³awe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawia³y one ¿adnych trwa³ych ¶ladów. Ale spróbowaæ nie zaszkodzi, bo mo¿e to jaki¶ inny robaczek i lep na mola te¿ na niego zadzia³a?

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2012-09-04 o 10:57
Lea_ny jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-04, 11:24   #14
Precious things
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 758

Suszysz pranie na dworzu ?
Mog± to byæ odchody paj±ków, much itp. Je¶li plamki s± wielko¶ci ³ebka od szpilki to na to bym stawia³a. Teoretycznie im ja¶niejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia siê na nie przez owady.

Precious things jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-04, 15:50   #15
maly_okruszek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Precious things Poka¿ wiadomo¶æ
Suszysz pranie na dworzu ?
Mog± to byæ odchody paj±ków, much itp. Je¶li plamki s± wielko¶ci ³ebka od szpilki to na to bym stawia³a. Teoretycznie im ja¶niejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia siê na nie przez owady.
Suszê pranie w domu, na rozk³adanej suszarce, natomiast mieszkam na parterze wiêc ³atwiej tu spotkaæ jakie¶ stworzonka ni¿ na wy¿szych piêtrach, mo¿e to one buszuj± jak nikogo nie ma w domu

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li to do mnie (bo chyba tylko ja wspomina³am o occie), to nie chodzi³o mi o dolewanie octu do pior±cych siê ubrañ, tylko o wyczyszczenie nim samej pralki - zamiast proszku wla³am do szufladki octu i nastawi³am na pranie pust± pralkê.
O czyszczeniu octem ubrañ nigdy nie s³ysza³am - chyba, ¿e gdzie indziej przeczyta³a¶ tak± radê

Mia³am mole i nigdy nie produkowa³y ¿ó³tych plamek - pozostawa³y po nich jedynie bia³awe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawia³y one ¿adnych trwa³ych ¶ladów. Ale spróbowaæ nie zaszkodzi, bo mo¿e to jaki¶ inny robaczek i lep na mola te¿ na niego zadzia³a?
To widocznie ¼le zrozumia³am z tym octem Wiem, ¿e dodaje siê sody oczyszczonej do prania bia³ych rzeczy lub firanek, ¿eby by³y bielsze.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-07, 08:20   #16
walk_on_air
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 426

Hej,

Mam ten sam problem... Z tym, ¿e wiem, ¿e to na pewno wina pralki.

Od X lat u¿ywam tego samego proszku, kiedy¶ tych plam nie by³o nigdy! Z czego wynikaæ mo¿e problem? Mo¿liwe, ¿e co¶ siê zatka³o? Tylko co?

Proszek wsypuje do bebna a nie do pojemniku na proszek... slyszalam, ze tak lepiej.. Czy moze to jest przyczyna?
walk_on_air jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-07, 12:06   #17
martynusia222
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 524

Te¿ mam takie plamki na niektórych ubraniach. Oczywi¶cie jak na z³o¶æ na bia³ych Te¿ kiedy¶ zastanawia³am siê od czego to mo¿e byæ. Nie tylko na rzeczach pranych w pralce, ale rêcznie równie¿. Tylko, ¿e mi siê zdarza suszyæ pranie na ¶wie¿ym powietrzu, wiêc zawsze t³umaczy³am to sobie owadami.
Stary 2013-05-19, 15:33   #18
dyciaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 461

cze¶æ dziewczyny postanowi³am podpi±æ mój problem pod ten w±tek aby nie zak³adaæ nowego.
Jaki¶ czas temu znalaz³am u mojej siostry (wyjecha³a za granicê wiêc zarz±dzam sobie jej ciuchami ) ¶wietny strój k±pielowy. Okaza³o siê jednak, ¿e jest od czego¶ brudny i siostra równie¿ nie wie, co to jest.
Plamy s± ¿ó³to-bia³e, jakby zaschniête i tylko na staniku. Strój by³ wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zesz³y. By³abym wdziêczna gdyby kto¶ doradzi³ mi jak go doczy¶ciæ
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg Picture0001.jpg (29,9 KB, 70 za³adowañ)
Stary 2013-05-21, 05:30   #19
walk_on_air
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 426

Cytat:
Napisane przez dyciaa Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ dziewczyny postanowi³am podpi±æ mój problem pod ten w±tek aby nie zak³adaæ nowego.
Jaki¶ czas temu znalaz³am u mojej siostry (wyjecha³a za granicê wiêc zarz±dzam sobie jej ciuchami ) ¶wietny strój k±pielowy. Okaza³o siê jednak, ¿e jest od czego¶ brudny i siostra równie¿ nie wie, co to jest.
Plamy s± ¿ó³to-bia³e, jakby zaschniête i tylko na staniku. Strój by³ wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zesz³y. By³abym wdziêczna gdyby kto¶ doradzi³ mi jak go doczy¶ciæ
bo to vizir je robi.
ja zmienilam proszek na bonux i plamy sie przestaly pojawiac ;]
tamtych nie udalo mi sie usunac
walk_on_air jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-21, 20:20   #20
dyciaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 461

kurcze...szkoda bo strasznie podoba mi siê ten strój ale dziêkujê za odp
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.