|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 53
|
![]() ¯ó³te plamki na ubraniach
Pomocy! Nie znalaz³am ¿adnego postu na ten temat, a od pewnego czasu mam problem z dziwnymi, ma³ymi ¿ó³tymi plamkami na ubraniach. Nie wiem sk±d one siê bior±... Czy powstaj± w domu, czy na zewn±trz. Czy jest to spowodowane jakimi¶ muszkami, molami, rybikami czy jeszcze co¶ gorszego... Mo¿e od wilgoci? Od proszku? Czy kto¶ spotka³ siê z tym samym problemem? Dodam, ¿e plamki te s± bardzo ciê¿kie do usuniêcia. Nie pojawiaj± siê na wszystkich ubraniach, tylko na wybranych. Zale¿y mi, ¿eby znale¼æ przyczynê powstawania plamek, aby raz na zawsze pozbyæ siê problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 733
|
Dot.: ¯ó³te plamki na ubraniach
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 554
|
Cytat:
![]() Suszy³am kiedy¶ bia³e trampki na grzejniku i takie w³a¶nie plamki mi zostawa³y od rdzy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Potwierdzam - czasem to s± tak malutkie rzeczy na suszarce czy kaloryferze, ¿e praktycznie niewidoczne a ¶lady zostawiaj±. Ba, czasem i w pralce jaka¶ rdza mo¿e siê pojawiæ. Na klamerce do bielizny te¿.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 104
|
Rdza! Koniecznie sprawd¼
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Na 100% to nie jest rdza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Ale¿ ja te¿ na rozk³adanej
![]() A owady - kupy biedronek s± ¿ó³te ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 354
|
Musisz zwróciæ uwagê na to, kiedy owe plamki powstaj±? Poogl±daj dok³adnie ubrania przed w³o¿eniem do pralki, po wyjêciu z niej, po zdjêciu z suszarki... wtedy wyczaisz, na którym etapie pojawia siê problem i bêdzie mo¿na siê dalej zastanawiaæ czy to rdza czy kupa biedronki
![]() Ja ostatnio mia³am ten sam problem i okaza³o siê, ¿e brudzi³y siê w pralce. Przeczy¶ci³am j± octem i póki co plamek brak (ale byæ mo¿e z tym chwilowym brakiem, to tylko przypadek, bo nie wszystkie ubrania i nie zawsze siê brudzi³y).
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 485
|
a pierzesz w proszku? je¶li tak, to ma³e, intensywnie ¿ó³te lub ¿ó³tobr±zowe kropki, których nie idzie absolutnie niczym wywabiæ mog± byæ w³a¶nie jego sprawk±; mia³am ten sam problem i zniszczy³am niejedno jasne ubranie i po¶ciel póki na innym forum nie trafi³am na informacjê, ¿e te tajemnicze plamki mog± pochodziæ z nie do koñca rozpuszczonego proszku do prania - na próbê kupi³am wiêc p³yn do prania i... bingo! - kropki przesta³y siê pojawiaæ choæ nadal piorê ubrania w tej samej pralce i suszê na tej samej suszarce...
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nie ma rady, trzeba bêdzie poobserwowaæ
![]() A jak pozbyæ siê tych plamek? Samym octem? Robicie roztwór wody z octem? Czy mo¿e jakie¶ vanishopodobne co¶ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 459
|
Też mam ten problem od dłuższego czasu. Zmieniłam płyn do płukania z żółtego na biały. Zmieniłam proszek z sypkiego na płynny. Mam nowe suszarki na których nie ma rdzy, złożone stoją zawsze w domu, nigdy na deszczu. Plamki nadal się pojawiają i to nie tylko na jasnych ubraniach, ale również na niebieskich. Myślałam, że to wina pralki, ale plamki są też na ubraniach, które piorę tylko ręcznie i suszą sie na innej suszarce, która nie jest metalowa, wiec to nadal nie rdza. Czary jakieś
![]() I najciekawsze jest to, że plamki pojawiają sie losowo. Nie na wszytkich jasnych ubraniach przy jednym praniu, ale tylko na kilku, a przy następnym praniu ilość plamek na np poszewce na kołdrę zwieksza się, a jakaś dotychczas bezplamkowa koszulka ma jedna-dwie. I tym sposobem większość moich ubrań jest zaplamkowana, ale niektórych ubrań plamki nijak nie chcą się czepic :P Nawet nie zabieram się do wywabiania, bo bym sie zarobiła. Obserwuję to dziwne zjawisko od dłuższego czasu, oglądam ubrania przy wieszaniu, potem przy prasowaniu, przeszukałam internet i nie znalazłam do tej pory odpowiedzi. Może tu, na wątku ktoś odkryje Tajemnicę Żółtych Kropek ![]()
![]() Catrice: nowo¶ci, CruiseCouture, Cucuba, UpperWILDSide, wycofywane produkty, Essence: nowo¶ci, ReadyForBoarding, CherryBlossomGirl, WildCraft, wycofywane i nowe c&g, przegl±d kredek na liniê wodn± Jak ja lubiê siê ¶miaæ... to takie ciekawe do¶wiadczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() My¶la³am jeszcze, ¿eby kupiæ jakie¶ "lepy na mole" i przykleiæ takie co¶ w szafie... bo mo¿e jednak co¶ siedzi w szafie... i produkuje te okropne plamki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 354
|
Cytat:
O czyszczeniu octem ubrañ nigdy nie s³ysza³am - chyba, ¿e gdzie indziej przeczyta³a¶ tak± radê ![]() Mia³am mole i nigdy nie produkowa³y ¿ó³tych plamek - pozostawa³y po nich jedynie bia³awe resztki kokonów na ubraniach, ale nie zostawia³y one ¿adnych trwa³ych ¶ladów. Ale spróbowaæ nie zaszkodzi, bo mo¿e to jaki¶ inny robaczek i lep na mola te¿ na niego zadzia³a?
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-09-04 o 10:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 758
|
Suszysz pranie na dworzu ?
Mog± to byæ odchody paj±ków, much itp. Je¶li plamki s± wielko¶ci ³ebka od szpilki to na to bym stawia³a. Teoretycznie im ja¶niejsze ubranie, tym bardziej atrakcyjne do skasztanienia siê na nie przez owady.
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 426
|
Hej,
Mam ten sam problem... Z tym, ¿e wiem, ¿e to na pewno wina pralki. Od X lat u¿ywam tego samego proszku, kiedy¶ tych plam nie by³o nigdy! Z czego wynikaæ mo¿e problem? Mo¿liwe, ¿e co¶ siê zatka³o? Tylko co? Proszek wsypuje do bebna a nie do pojemniku na proszek... slyszalam, ze tak lepiej.. Czy moze to jest przyczyna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 524
|
Te¿ mam takie plamki na niektórych ubraniach. Oczywi¶cie jak na z³o¶æ na bia³ych
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 461
|
cze¶æ dziewczyny
![]() Jaki¶ czas temu znalaz³am u mojej siostry (wyjecha³a za granicê wiêc zarz±dzam sobie jej ciuchami ![]() Plamy s± ¿ó³to-bia³e, jakby zaschniête i tylko na staniku. Strój by³ wyprany (z vizirem) i plamy nadal nie zesz³y. By³abym wdziêczna gdyby kto¶ doradzi³ mi jak go doczy¶ciæ ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 426
|
Cytat:
ja zmienilam proszek na bonux i plamy sie przestaly pojawiac ;] tamtych nie udalo mi sie usunac |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 461
|
kurcze...szkoda bo strasznie podoba mi siê ten strój
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.