![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
prawidlowa dieta 9-miesiecznego dziecka?
niedawno przeszlam na karmienie mieszanka i zastanawiam sie, czy prawidlowo karmie moja corcie. (ile ksiazek, tyle teorii, wiec pytam was, doswiadczone mamy).
Nasze menu wyglada nastepujaco: godz. 6 - mleko modyf. (210 ml) godz. 9 - II sniadanie (kanapka z szynka, jajecznica, serek, itp.) godz. 11.30 - mleko (120 ml) i wtedy drzemka godz. 14.30 obiad (zupka, miesko, ryba, warzywa itp. sama gotuje) godz. 17.30 - podwieczorek (mus owocowy, kisiel, biszkopty z jablkiem) godz 19.30 mleko z odrobina kaszki (210 ml) i sen do 6 rano. czy to nie za duzo, nie za malo? w miedzy czasie pije soki rozcienczone z woda, lub sok marchew jablko (swiezo wyciskany). prosze o komentarz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: prawidlowa dieta 9-miesiecznego dziecka?
Cytat:
![]() z czasem o tej 11.30 bedziesz dawala zupe zamiast mleka, a o 14.30 drugie danie moja dlugo jadla obiad jednodaniowy ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
9-cio miesieczniak sam zje kanapke? Nieźle. Jajecznica to z samych żółtek? bo białko wprowadzamy po 12 miesiącu. A serek to jak pediatra pozwoli po 9 miesiącu ale taki bez chemicznyc doadtków. Biszkopty bym wywaliła. Najlepsze byłoby karmienie piersia, dziecko ma tylko 9 miesięcy. Co do ilości to hmm dziecko samo powie czy jest głodne czy je wystarczająco, z reszta chyba chodzisz na wizyty kontrolne do pediatry i/lub ważysz dizecko i wiesz jak przybiera na wadze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gang Iren
|
Moj synek za kilka dni konczy 10 miesiecy i jemy podobnie,z tym,ze jest u nas 5 posilkow,mleko jest dwa razy rano i wieczorem. Jada jajecznice razem z bialkiem (w UK sa inne zalecenia,dzieci praktycznie wszystko moga jesc powyzej 6 miesiaca,trzeba unikac tylko cukru i soli),je chlebek z serkiem,z szyneczka drobiowa (ktoje na malutkie kawaleczki),kisiel,budyn (domowy),kaszke,owsianke, rozne owoce,warzywa,obiady z reguly daje sloiczkowe. Jako przekaska chrupki kukurydziane. Sporadycznie je biszkopcik lub domowe ciasto.
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
to już wiesz
![]() oraz rozciagnięte swetry,niemodne garsonki,piersi do kolan itd. ![]() z tym,że Dacn też niepotrzebnie z tą uwagą o kp wyskoczyła,skoro dziecko juz na mm
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-02-17 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() OT. Ja jestem w szoku ale moje piersi po zakończeniu karmienia wyglądają bez zarzutu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gang Iren
|
Ja karmilam 9 miesiecy i uwazam,ze krzywda nie stala sie mojemu dziecku,ze przeszlo na mm. A u mnie koniec karmienia wynikal z choroby i tego,ze pokarm sie skonczyl. Ponadto wazylam 46 kg i lekarz zalecal zakonczenie karmienia. Nie czuje sie z tym zle,moje dziecko lubi mleczko z butelki,jada juz wiele rzeczy. Nie ma co osadzac mysle,ze ktos skonczyl karmic wczesniej. Sa kobiety,ktore wcale nie karmia,bo nie chca i to tez jest ich wybor
![]()
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Gang Iren
|
Cytat:
A nie,to fakt-moge potwierdzic,ze tak nie jest. Dla mnie karmienie piersia to niesamowita wygoda,mozna wszedzie pojsc z dzieckiem,nie zabrac jedzenia,znalezc ustronne miejsce,nakarmic i juz. To jest super!
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jestem w szoku. Mój połowy tych rzeczy nawet nie liznął.
Nie, nie mówię kto robi lepiej kto gorzej, tylko jak różne są dzieci ![]() ![]() Wywaliłabym z menu szynkę (jesli sklepowa). Dodajesz do zupki jakiś tłuszcz? Jaką je kaszkę? Jesli słodką ryżową to zamieniłabym ją na orkiszową/jaglaną.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Chodziło mi o to, że czasami zapomina się o potrzebach Mamy
![]() ![]() Wydaje mi się że te standardy karmienia to sa trochę przesadzone i jeśli dziecko jest zdrowe nie ma alergii to trochę dziwne jest że w wieku 9 mies ma np nie jeść jajka?? Nasi rodzice nas zupełnie inaczej karmili, ja pierwszą zupkę zjadłam z mięsem i żyje jestem zdrowa i nie mam alergii... Przypomina mi to trochę te wariactwo z pilęgnacja kikuta pępowiny nam smarowali roztworem gencjany i każdemu jakoś pępek odpadł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piersia chyba nie karmiłaś, bo bys wiedziałą że w przypadku karmienie 9-cio miesięczniaka to nie zaprzestanie życia i uwieszenie ale kilka karmień dziennie. Po za tym według mnie i według wiekszości zannych mi osobiście kobiet kp jest wygodniejsze od karmienia butelką. Cytat:
To ze dziecko jest na mm nie znaczy ze latkacji juz nie ma. Cytat:
Obwiśnięcie piersi to w znacznym stopniu wina braku dbania o nie a nie karmienia piersią. A nie każdy wie jak karmić dziecko bo inaczej nie trafiały by do szpitala dzieki 4 miesięczne nakarmione mlekiem UHT, czy alergiczne którym podano cytrusy w 6 miesiący zycia. Lub nakarmione kaszka manną w 4 miesiącu. Nie wszystko i nie zawsze mozna podac dziecku- dlatego tworzone sa kalendarze rozszerzenia diety. Zeby nie podać czegoś za wcześnie. A argument że nasze pokolenie karmiono bez kalendarzy i jest ok- nie nie jest ok, nasze pokolenie cierpi na alergie, astmy, nieleczona celiakię, jest wywsyp nieswoistych zapaleń jelit, i wielu innych chorób które może mozna by uniknąć gdyby nie wprowadzać do diety dziecka za wcześnie alergenów. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-02-18 o 08:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po drugie nie wiem czy spotkałaś się z takimi badaniam, że to czy bedziemy mieli na cos alergię w cale nie zależy w dużej mierze od szybkości wprowadzania pokarmow, ale po prostu naszych predyspozycji. Po trzecie ja zauważyłam, że dzisiaj co drugie dziecko ma alergie, azs itp i wszytsko się tym tłumaczy, a wśród moich dorosłych znajomych nie ma aż tylu chorych. Co do wygody zależy co dla kogo jest wygodne. Jak ja słysze o Mamach ktore budzą się w nocy co godzinę i karmią dziecko ( które zakładamy że jest ciągle glodne) to nie wiem gdzie ta wygoda i dobro dziecka. Moje ma 4 mies i od poczatku praktycznie przesypia cale noce, nie ma kolek, odpukać nie choruje więc już tak nie nadawajmy nie wiadomo jakiego znaczenia karmieniu piersią bo Matka może dać w życiu dziecku o wiele więcej niż tylko pierś do possania- szczególnie nie zmęczona i szcześliwa Mama! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oburzasz sie niepotrzebnie bo napisałam neutralnie bez nacisku ze mama musi karmic piersią i reszte o robieniu dziecku krzywdy przez karmienie butelka dopowiedziałaś sobie sama. I nie nie uważam zeby mm było złem. Tak, dieta w wieku niemowlęcym ma wpływ na choroby w ieku późniejszym nie tylko genetyczne predyspozycje. Obecnie dzieci karmione sa w większości mm, a alergię rozpoznaje sie nawet tam gdzie jej nie ma dlatego tyle dzieci obecnie ma stwierdzoną alergię. Nie wiem gdzie to umęczanie przy kp, żadne z mioch dzieci nie budzi sie co godzine ( poza 2 pierwszymi miesiącami życia) do nyckania mają smoczek. Spimy sobie spokojnie. Nie chce wszczynać kolejnej wojny kp kontra mm, nie wiem czemu az tak sie oburzyłaś na neutralne spokojne stwierdzenie o kp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie to karmienie nie ma nic do szczęścia i zmęczenia. I to prawda, matka może dać dziecku o wiele wiecej niz pierś, ale może dać również pierś. Na to nie wpadłaś? I możesz myśleć że karmienie piersia nie ma znaczenia. Ale ma, czy się to Tobie podoba czy nie. Jest jedynym naturalnym sposobem karmienia. I jak ktoś sobie karmi mm - nie mam nic do tego, nie moje dzieci. Ale niech nie wmawia matkom które karmią piersią, ze są umęczone i nieszczęśliwe, a ich karmienie nie ma znaczenia ![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Warto zawsze pomyslec tez moim zdnaiem o cukrze i slodkich przekaskach - biszkopty. Zeby ograniczyc. Co do ilosci to tak jak dziewczyny pisaly, glodne dziecko same sie upomni a naojedzonemu nie wcisniesz ![]() Cytat:
![]() Ja lezalam w szpitalu 11 dni i pomimo super pomocy poloznych i dobrej techniki ssania nie rozkrecilysmy mojej lakatcji ![]() Siare dostalam na piaty dzien ssania, krwawienia z brodawek i zaciskania zebow po zjedzeniu kilku tabletek na rozkrecenie laktacji ( nie pamietam juz nazwy, to byl lek przeciwwymiotny, ktory w skutkach ubocznych mial rozkredenie laktacji). A tej siary naprawde nie bylo bo jak dziecko nie ciagnelo mi cyckow, to odciagalam a tyle co mi polozne nadusily piersi to nikt mi z w zyciuie nadusil, bo sprawdzaly czy jest tasiara czy nie! No i po drugim dniu moje dziecko tak przerazliwie plakalo ze az siniala i tracila oddech, polozne same powiedzialy ze nie mozna tego dziecka wiecej meczyc, wypila wtedy 60 ml mm - 2 dniowe malemstwo. Uwazam ze Ona by 5 dni nie wytrzymala bez jedzenia. A dodam ze to moje drugie dziecko i przy pierwszym bylo tak samo. Operacji piersi nie przeszlam. Ciesze sie ze udalo mi sie karmic 2, 5 m-ca systemem mieszanym bo po kazdej piersi byla butla. Nawalu nie mialam nigdy. I bardzo mnie bola takie teksty ze natura tak to stworzyla ze matka wykarmi swoje dziecko, bo w moim przypadku jednak tak nie bylo ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, ze spokojnie mogłaś karmić ale nikt Ci nie pomógł i sie nie udało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Niestety ale racja. wiedza o laktacji zmieniła sie znacznie i nie wszystkie połozne nadążyły za zmianami. Wierzę że na prawde chciały pomóc ale nie wiedziały jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Za to wy wiecie jak i jestescie pewne, mimo, ze was tam nie bylo i staz macie jedynie z wlasnymi dziecmi. No ale sloganow sie naczytalyscie i bedziecie wmawiac ludziom, ktorym sie nie udalo, ze mogly bardziej pomeczyc siebie i dziecko i karmic. Przeczytalam bardzo madra rzecz w "dziecku z bliska" o tym, ze nie zawsze warto dazyc do czegos wszelkimi srodkami, mimo, ze cel jest zbozny, wazny i wielki. Ja tez wolala, ustapic niz sluchac chocby jeszcze kilka godzin takich wrzaskow moejgo dziecka. I powiem w pelni swiadoma - nie udalo sie. W tamtym czasie, w takich warunkach, z taka sytuacja - nie dalo sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po za tym powiem standardowe :czytaj proszę ze zrozumieniem, to ze zostało napisane że mam mogła karmic piersią nie znaczy że musiała. Przeciez butelka tez można karmic z miłością. Wkurza mnie tylko powtarzanie sloganów o braku pokarmu, zwłaszcza przez położne. Nie jest to prawdą i jest niezgodne z aktualna wiedzą medyczną. To dezorientuje mamy które mogłyby kp gdyby uzyskały wiedzę jak mają to robic prawidłowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mity o rzekomym "braku pokarmu" są szkodliwe, bo część kobiet w nie niestety wierzy... i nikt nikogo nie zmusza do karmienia ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
i zgodzę się też że nie zawsze jest sens na siłę je rozwiązywać, nie ma sensu karmienie za wszelką cenę, czasem koszty emocjonalne, psych moga być zbyt duże i lepiej sobie odpuścić absolutnie nie jest tak, ze kobieta "sama z siebie" nie ma pokarmu lub ma za mało pokarmu (taka sytuacja jest prawdziwą rzadkością i to jest medyczny fakt a nie slogan) dopiero problemy w kp (jak np. zła technika ssania czy dokarmianie) moze doprowadzić do braku pokarmu lub jego zbyt małej ilości problemy czasem da sie wyeliminować, ale tak jak napisałam wyzej, nie każdy musi o to walczyć i w pełni to rozumiem ![]() dodam jeszcze, że wiedza o kp wśród personelu medycznego jest często żenująca ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-02-18 o 14:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja myslę, ze jednak z deka przesadzacie - sama karmiłam piersią obie córki i bardzo to lubiłam, nie było to dla mnie wyrzeczeniem, nie mam piersi do pasa itd. itp.
Owszem matka natura wymyśliła to tak, że matka jest w stanie wykarmić swoje dziecko, każdy ssak karmi młode, żaden pies czy kot np. nie poda potomstwu butelki tylko karmi naturalnie ale... jak kot czy pies (no dobra kocica lub suka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
kotek, tu tylko jedna kobieta napisała o tym, że karmienie to brak życia. Nikt się z nią nie zgodził w tej kwestii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2013-02-18 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
niestety polozne nie sa psychologami, podchodza do tematu przedmiotowo, jest piers, dziecko, dziecko wystarczy przylozyc i juz a tu dziala psychika kobiety, dlaczego do takiej, ktora ma problem z karmieniem jzu w szpitalu nie przyjdzie psycholog, ktory pozytywnie nakieruje mysli tej przerazonej kobiety? kobieta jest w szoku, wlasnie urodzila dziecko, wszystkie na sali karmia a ona biedna nie potrafi, dziecko sie drze, przychodzi polozna i sie drze, ze co z niej za matka ze nie potrafi kanarmic wlasnego dziecka, dziecko przerazone bo wyczuma strach matki, kolo zamkniete - stres, stres, stres to jest wszystko strasznie powiazane, z czego personel medyczny nie potrafi sobie uswiadomic
Edytowane przez ptysza Czas edycji: 2013-02-18 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Za to u mnie tak nastawione na kp w szpitalu wszystkie byly, ze jak w sali obok dziecko zasypialo z wycienczenia ibudzilo sie co chwile z niesamowitym placzem z glodu (kilka dninpo cc) a dziewczyna pokarmu nie miala (siedzialy u niej non stop kobiety, ktore sie ponoc na tym znaja - szpital ma jakies programy wdrozone) i one sie zastanawialy czy juz trzeba dziecko pod kroplowke podlaczyc, bo ponoc mdlec z wycienczenia zaczynalo. Butelki jej nie chcialy dac a ona sie ruszac nie mogla z lozka. Nastepnego dnia, mimo zlego stanu zdrowia wypisala sie na wlasne zadanie. Slyszalam jak psioczyly na nia i gadaly jej, ze dziecko zabije...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.