płytka podniebienna - aparat ortodontyczny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 18:40   #1
xat
Przyczajenie

płytka podniebienna - aparat ortodontyczny

witam, leczę swoje zęby aparatem już ponad 7 miesięcy, niecały miesiąc temu została założona mi silikonowa płytka podniebienna, jest ona umocowana na zamkach górnych czwórek, grubości w najszerszym miejscu +-2cm, do połowy długości podniebienia. utrudnia ona mówienie, w początkowych dniach nie da się praktycznie jeść, dolne tylne zęby nie stykają się z górnymi, a seplenienie jest strasznie słyszalne.
dużo moich znajomych nosi aparaty ortodontyczne, jednakże jeszcze nie spotkałam się z osobą, która owe cudo miałaby 'przyjemność' nosić.. dlatego pytam Was, miałyście jakieś doświadczenia z tą płytką? podobno ma na celu wydłużenie dolnych zębów.. jestem ciekawa, jak to sprawdziło się w Waszym przypadku. dołączam zdjęcie w celu lepszego zrozumienia problemu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0458.jpg (68,3 KB, 209 załadowań)
talia- 67 cm ---> dążę do 62 cm.
biodra- 91 cm
łydka- 33 cm
udo- 53 cm -> 50

biorę się za: boczki, paznokcie, talię
A6W + ćwiczenia na talię osy- 17 dzień

Edytowane przez xat
Czas edycji: 2011-10-17 o 18:44
xat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 20:50   #2
Limone
Zakorzenienie

Dot.: płytka podniebienna - aparat ortodontyczny

Cytat:
Napisane przez xat Pokaż wiadomość
witam, leczę swoje zęby aparatem już ponad 7 miesięcy, niecały miesiąc temu została założona mi silikonowa płytka podniebienna, jest ona umocowana na zamkach górnych czwórek, grubości w najszerszym miejscu +-2cm, do połowy długości podniebienia. utrudnia ona mówienie, w początkowych dniach nie da się praktycznie jeść, dolne tylne zęby nie stykają się z górnymi, a seplenienie jest strasznie słyszalne.
dużo moich znajomych nosi aparaty ortodontyczne, jednakże jeszcze nie spotkałam się z osobą, która owe cudo miałaby 'przyjemność' nosić.. dlatego pytam Was, miałyście jakieś doświadczenia z tą płytką? podobno ma na celu wydłużenie dolnych zębów.. jestem ciekawa, jak to sprawdziło się w Waszym przypadku. dołączam zdjęcie w celu lepszego zrozumienia problemu
Ja niedawno dostałam coś takiego, ale wyjmowane - na noc i do jedzenia mam nosić. Za bardzo zagryzam nocą zęby.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-22, 23:38   #3
madzieeek
Wtajemniczenie

Ja miałam takie coś, zaraz po tym, jak założyłam dolny łuk - bo górnymi zębami zgryzałam zamki z dolnych i miało to służyć zapobieganiu temu. Nosiłam przez jakiś czas, na początku miałam nosić non-stop, do jedzenia również (czego z oczywistych względów nie robiłam seplenienie w pracy było dla mnie nie do przyjęcia, a z kolei przy jedzeniu wszystko właziło pod spód, więc nauczyłam się tak jeść, żeby nie potrzebować tej płytki ), potem tylko na noc - moją normalnie zdejmowałam i zakładałam, nie była przymocowana na stałe. Od jakiegoś czasu już nie muszę nosić, bo zęby już się tak jakoś poustawiały, że nie dotykam górnymi zębami dolnych zamków, więc nie potrzebuję tego ustrojstwa

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 21:17   #4
Irish184
Rozeznanie

Ja mam takie ustrojstwo na stałe od dwóch i pół tyg. Mam zgryz głęboki, tzn przednie górne zęby w całości przykrywają dolne zęby (które się bardzo pościerały od zbyt dużego zaciskania zębów). I ta płytka ma w jakiś sposób tą wadę naprawić, ale nie wiem do końca na jakiej zasadzie ona działa. Jedzenie z tą płytką nie jest zbyt przyjemne, bo zęby trzonowe nie mają ze sobą styczności, więc gryźć za bardzo nie można. No i do tego bardzo przeszkadza ona w mówieniu. Czy ktoś wie ile mniej więcej czasu nosi się to cudo? Moja orto powiedziała mi, że około 4 m-ce, ale nie wiem czy była ze mną do końca szczera i czy nie powiedziała tak tylko, żeby całkiem mnie nie załamać
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 21:33   #5
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Ja mam takie ustrojstwo na stałe od dwóch i pół tyg. Mam zgryz głęboki, tzn przednie górne zęby w całości przykrywają dolne zęby (które się bardzo pościerały od zbyt dużego zaciskania zębów). I ta płytka ma w jakiś sposób tą wadę naprawić, ale nie wiem do końca na jakiej zasadzie ona działa. Jedzenie z tą płytką nie jest zbyt przyjemne, bo zęby trzonowe nie mają ze sobą styczności, więc gryźć za bardzo nie można. No i do tego bardzo przeszkadza ona w mówieniu. Czy ktoś wie ile mniej więcej czasu nosi się to cudo? Moja orto powiedziała mi, że około 4 m-ce, ale nie wiem czy była ze mną do końca szczera i czy nie powiedziała tak tylko, żeby całkiem mnie nie załamać
Ja usłyszałam dwa miesiące, ale raczej będzie u mnie dłużej.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 16:31   #6
Irish184
Rozeznanie

Moja przygoda z płytką jakiś czas temu się zakończyła. Nosiłam ją dokładnie pół roku i jeden dzień
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 10:57   #7
anka.d
Wtajemniczenie

Odkopalam starocia!
Aparat na gornym luku mam od 3 miesiecy, a od srody rowniez plytke nagryzowa - na szczescie sciagana.
Sciagam tylko do jedzenia i mycia zebow - czasem w pracy na spotkania i telefony
Mam nosic 5 miesiecy, za 3 tygodnie bede miala zakladany dolny luk.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości