|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Igłą i nitką czyli sutasz itd itp
Witam wszystkich bardzo serdecznie
"Z taką pewną nieśmiałością" wychodzę do ludzi. Do tej pory moją moje tworki - wytworki oceniały tylko koleżanki i ich koleżanki. Teraz chciałabym poznać opinię szerszego grona osób. Zachęcam do komentowania i wyrażania własnych opinii. Z góry dziękuję za wszystkie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Igłą i nitką czyli sutasz itd itp
Jak zawsze kiedy widze sutasz, podziwiam cierpliwosc. Sama kiedys sprobowalam i wiem, jakie jest to trudne. Podobaja mi sie wzory, natomiast na przyblizeniach widze, ze tasiemki sa nieco "wymeczone", co psuje troche efekt. Pozdrawiam
Moja biżu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=505050 Wymiana: biżuteria jubilerska/handmade https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post34737439 ; książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618274; ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post34767816 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe prace
![]() Odważne kolory w pierwszej bransolecie ![]() ![]() Sznurki trochę Ci się falują ale trening czyni mistrza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ponieważ też trochę dłubię w sutaszu pozwolę sobie na kilka uwag.
Po pierwsze bardzo ładne prace ![]() Po drugie, już wspomniano, że sznurki wyglądają na umęczone. Zszywanie ich równo przychodzi z czasem. Uważaj, żeby zawsze wbić igłę w sam środek sznureczków i nie zaciągać jej ekstremalnie mocno. Uważaj, żeby się nie strzępiły. Po trzecie, szczególnie w pierwszej bransoletce widać bardzo filc. Przytnij go mocniej, bliżej sznurków i dokładnie podklej. Kontrastowy kolor jest fajnym pomysłem, ale nie może być go z góry widać. Po czwarte widać, że masz pomysły - gratuluję ![]() Po piąte, świetny patent z przeszywaniem dwóch rzędów koralików naraz. Chyba widzę, jak to zrobiłaś. Pozwolę sobie z niego kiedyś skorzystać ![]()
Sutaszuję ![]() Główna przyczyna rozwodów? Kobiety myślą, że po ślubie mężczyzna się zmieni, a on się nie zmienia, natomiast mężczyźni mają nadzieję, że kobieta się nie zmieni, a ona się zmienia. Edytowane przez Dorotheaa Czas edycji: 2011-06-09 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wszystkie komentarze
No właśnie najgorsze są te sznurki, czasami zszywam i pruję kilka razy, palce pokuję a te diabelstwa nie chcą się równo trzymać. Nie wiem tylko co zrobić, żeby nie było widać strzępiącego filcu (takich maleńkich włosków) próbowałam podklejać mocniej klejem ale robiły się brzydkie plamy. Może ktoś mi podpowie. A wczoraj skończyłam taki oto komplecik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Oj widać ,że do wprawy dochodzisz, powolutku pomalutku i prace będą coraz dokładniejsze.Widać od razu patrząc na kolczyki jeden bardziej dopracowany , staranniej wykonany.Gratuluje pomysłu z rzędami koralików świetny efekt.
Powodzenia i cierpliwości \Mój blog / _________________________ _________________________ _______________ http://frydzia2009-handembroideredjewelry.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Fajne pomysłowe prace - z pierwszego wrzutu podoba mi się bardzo naszyjnik a ostatni komplet jest rewelacyjny - ja swoją przygodę z sutaszem dopiero rozpoczęłam więc podziwiam cię za odwagę i duże formy
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może masz nieodpowiedni gatunek. Jest gruby? Ja bym go starannie mocniej podcinała i kupiła w Mpiku cieniutki. Powodzenia i cierpliwości jak radzą też przedmówczynie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzięki wszystkim komentarzom jestem z siebie dumna
![]() Chyba użyłam złego słowa jak pisałam o strzępieniu, to są raczej takie małe kłaczki, które widać na zdjęciach. Przycinam, przycinam ten filc (jest cieniutki) a jak zrobię zdjęcie to widać te kłaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To normalne niektóre gatunki filcu tak maja , raczej te cieniutkie i o słabej strukturze (mniej zbity filc),sam arkusz filcu jest juz taki bardziej mechaty-kudłaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Piękne rzeczy zrobiłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Piękny ten komplecik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Wtrącę swoje pięć grosz: radzę zwrócić uwagę na boki tasiemki, nie są jednakowe. Jeśli to uwzględnisz przy szyciu praca będzie wyglądała zdecydowanie lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
A powiedzcie mi dziewczyny, co zrobic, zeby sznurki po przecięciu sie nie pruły? próbowałam przypalic zapalniczka ale to nie działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Nie przycinam zbyt krótko, oczywiście jeżeli jest to możliwe. a kiedy się strzepią to można troszeczkę posmarować klejem. Całość będzie podklejona wiec nie będzie widać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.