wypuszczanie motyli - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-18, 00:23   #1
Ilsa Lund
Zakorzenienie

wypuszczanie motyli

jak wam się podoba wypuszczanie motyli ? Jeżeli bierze się je od hodowcy to jest to TRAGICZNIE DROGIE ale widziałam na innych forach że ludzie zabierają gąsienice byle jakich motyli z drzew i hodują je w domu potrzeba do tego dosyć dużego kartonu ze ścianami z firany aby motyle miały dobre, godne warunki oraz nie wolno wypuszczać obcych gatunków
według mnie wyglądałoby to ślicznie przy weselu na świeżym powietrzu

hmmm widzę że filmik się nie dodał więc podaję link http://youtu.be/LARb1Drwy1U?t=16s

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 01:19   #2
dobbinka
Zakorzenienie

Dot.: wypuszczanie motyli

Nie ma to, jak dla własnej przyjemności męczyć i mordować zwierzęta. A może gołębie, karpie do stawu albo małe kotki. Co tam, można tak setkę sześciolatków wypuścić w pole. wszystkie tak ładnie ubrane będą, od hodowcy.
Zostańcie może przy ryżu.

Przepraszam, że się uniosłam, ale PO CO? Jaka to tradycja? Jaki cel? Jaki sens? Bo ja nie widzę, naprawdę.

Edytowane przez dobbinka
Czas edycji: 2013-03-18 o 01:22
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 07:49   #3
talkative2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Nie ma to, jak dla własnej przyjemności męczyć i mordować zwierzęta. A może gołębie, karpie do stawu albo małe kotki. Co tam, można tak setkę sześciolatków wypuścić w pole. wszystkie tak ładnie ubrane będą, od hodowcy.

Przepraszam, że się uniosłam, ale PO CO? Jaka to tradycja? Jaki cel? Jaki sens? Bo ja nie widzę, naprawdę.

Mnie też to jakoś razi .. Motyle traktowane jak konfetti dosłownie ...

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 07:57   #4
madziocha
Zadomowienie

Dla mnie to równie tandetne jak puszczanie gołębi.
Nie bardzo wiem co miałoby to symbolizować...
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 08:16   #5
malamenda2009
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez madziocha Pokaż wiadomość
dokladnie, w ogole mi sie nie podoba ten pomysl
Stary 2013-03-18, 09:31   #6
mezaga
Zakorzenienie

Czego to ludzie nie wymyślą - PO CO Wam takie cuda na kiju?
Stary 2013-03-18, 09:39   #7
dezire
Zakorzenienie

prawda to.

jaka jest pewność ze kilka motyli nie zdechnie od przygotowań po co bezcelowo je męczyć

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 09:58   #8
Kate Noir
Zakorzenienie

nie podoba mi się to... dla mnie motyle są zbyt piękne by je przetrzymywać w jakimś pudle.
Poza tym na tym filmiku nie wygląda to jakoś rewelacyjnie
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 10:27   #9
Lowczyni
Zakorzenienie

jejku co też ludzie nie wymyślą?? Nie wystarczy wam że to wasz dzień ślubu? że najważniejsi macie by WY a nie "atrakcje"? Chcecie umniejszyć waszą rolę w tym dniu. Ludzie będą mówić wiecie byłem na weselu ale kurcze wogóle nie pamiętam u kogo ale były puszczane motyle. Echh żenada.
Stary 2013-03-18, 10:31   #10
dezire
Zakorzenienie

Zamiast puszczania motyli - mozna posadzic drzewo - będzie pamiątka na lata

Stary 2013-03-18, 11:05   #11
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Dokładnie...
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 11:09   #12
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
to prawda, najlepsze do tego są dęby

a pytałam jedynie o opinie ponieważ spodobał mi się filmik, u siebie tego nie planuję

Stary 2013-03-18, 11:24   #13
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
fajny pomysł
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 11:38   #14
misiadelko
BAN stały

Biedne motyle Opcja z balonami już jest chyba lepsza
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 13:04   #15
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Cytat:

zgadzam sie w 1000000000000000000000 %

POBIERAMY SIĘ !! 08.08.2015

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją.
kulbensikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 13:26   #16
laska4
BAN stały

Niezbyt mi się podoba,wolałabym gołębie wypożyczone od hodowcy
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 14:33   #17
Dione
Zakorzenienie

Jak dla mnie nic fajnego, dużo zachodu a efekt marny. Na tym filmiku jest cała chmara motyli ja widiziałam jak było mniej to wyglądały jako po prostu jakies motyle przelatywały akurat obok , niektóre nawet lecieć nie chciały tylko przysiadły na gościach . A nawet jak jest ich dużo to trwa to kilka sekund i tyle .

Cytat:
po co bezcelowo je męczyć
Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Biedne motyle
czemu biedne co im sie dzieje ?

Cytat:
Nie ma to, jak dla własnej przyjemności męczyć i mordować zwierzęta. A może gołębie, karpie do stawu albo małe kotki
mordować

ee czy to na pewno jest rozmowa o motylach
przeciez to są o w a d y Tak samo jak karaluchy , mrówki czy muchy które pewnie zadeptałybyście bez mrgunięcia okiem .Gąsienice też. Ale motylki w stadium imago sa śliczniutkie wiec im sie krzywda dzieje jak je złapac a potem wypuścić

Cytat:
Co tam, można tak setkę sześciolatków wypuścić w pole. wszystkie tak ładnie ubrane będą, od hodowcy.

Cytat:
Cytat:
A co ma symbolizowac ? Wszystko musi cos symbolizować albo mieć tradycje ?
Dzięki temu że ktoś je chce kupić są hodowane tak to niektóre gatunki mogłyby wyginąć.
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 15:14   #18
blackcherry12
Raczkowanie

Sorry, ale to moim zdaniem absurdalny a i wręcz niehumanitarny pomysł... Po pierwsze wcale to ładnie nie wygląda. Po drugie to ciekawe ile tych motyli tam zdechło w środku, obijając się o siebie i męczyło się żyjąc w nienaturalnym dla siebie środowisku... Po trzecie, zbieranie larw i hodowanie ich przed ślubem? Według mnie to podchodzi pod szaleństwo...
Choćby i za darmo to nie chciałabym takiej "atrakcji", bo dla mnie to męczenie zwierząt... Czy motyle, czy gołębie nie ma różnicy
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 15:39   #19
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackcherry12 Pokaż wiadomość
a i wręcz niehumanitarny pomysł... ciekawe ile tych motyli tam zdechło w środku, obijając się o siebie i męczyło się żyjąc w nienaturalnym dla siebie środowisku..
Choćby i za darmo to nie chciałabym takiej "atrakcji", bo dla mnie to męczenie zwierząt...
One tam nie żyją tylko przebywają przez kilka godizn. Skąd wiesz co tam robią i czy to jest dla nich męka ?

Jak pisłam nie podoba mi sie pomysł wypuszczania motyli ale według mnie przesadnie reagujecie

Cytat:
Czy motyle, czy gołębie nie ma różnicy
No chyba jednak jest

Idąc waszym tokiem to moze ludzie powinni płacić grzywny isc za zabicie komara czy szarańczy albo wystawianie lepów na muchy ? Bo to niehumanitarne i znęcanie się nad zwierzętami ?

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2013-03-18 o 16:47

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 17:01   #20
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
One tam nie żyją tylko przebywają przez kilka godizn. Skąd wiesz co tam robią i czy to jest dla nich męka ?

Jak pisłam nie podoba mi sie pomysł wypuszczania motyli ale według mnie przesadnie reagujecie

No chyba jednak jest

Idąc waszym tokiem to moze ludzie powinni płacić grzywny isc za zabicie komara czy szarańczy albo wystawianie lepów na muchy ? Bo to niehumanitarne i znęcanie się nad zwierzętami ?

Naprawdę widzisz jakąś różnicę? To sorry ale chyba dyskusja nie ma sensu... Zwierze to zwierze, człowiekiem owszem nie jest i jak każdy z nas wie nie ma tak rozwiniętego rozumu, jednak posiada jakiś instynkt przetrwania, czy motyle, czy gołębie nie są stworzone do tego, by przetrzymywać je na uwięzi dla "atrakcji". Każda istotna spełnia w środowisku jakąś funkcję i na pewno jest stworzona do przetrzymywania w nienaturalnych dla niej warunkach na uwięzi dla własnej uciechy.

Szarańcza czy komar też pełnią w łańcuchu pokarmowym jakąś rolę, a to że są natrętne dla człowieka to inna sprawa. Skoro nie ma dla Ciebie różnicy jakie zwierze trzymasz na uwięzi wypuść sobie szarańcze albo komary na ślubie I nie wiem kto tu mówi o jakiejkolwiek grzywnie... Bo idąc z kolei Twoim tokiem myślenia, powinniśmy płacić grzywnę za każdego kupionego kurczaka w sklepie którego zjemy na obiad

Według mnie i jak widać nie tylko mnie, wykorzystywanie zwierząt do takich celów jest niehumanitarne, bo wynika tak naprawdę z dupy i własnego widzimisię. Skąd wiesz co taki gołąb czuje, kiedy jest zamknięty w pudełku przed uroczystością? Może umiera z przerażenia? Może brak mu powietrza i przestrzeni? Tego nie wiesz... Każde zwierze ma instynkt...Ja jestem wrażliwa na jakąkolwiek krzywdę, tym bardziej niepotrzebną. Może Ty jesteś mniej, albo drażnią Cię inne rzeczy więc dyskusja bezcelowa.

Edytowane przez blackcherry12
Czas edycji: 2013-03-18 o 17:02
Stary 2013-03-18, 17:11   #21
talkative2
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę widzisz jakąś różnicę? To sorry ale chyba dyskusja nie ma sensu... Zwierze to zwierze, człowiekiem owszem nie jest i jak każdy z nas wie nie ma tak rozwiniętego rozumu, jednak posiada jakiś instynkt przetrwania, czy motyle, czy gołębie nie są stworzone do tego, by przetrzymywać je na uwięzi dla "atrakcji". Każda istotna spełnia w środowisku jakąś funkcję i na pewno jest stworzona do przetrzymywania w nienaturalnych dla niej warunkach na uwięzi dla własnej uciechy.

Szarańcza czy komar też pełnią w łańcuchu pokarmowym jakąś rolę, a to że są natrętne dla człowieka to inna sprawa. Skoro nie ma dla Ciebie różnicy jakie zwierze trzymasz na uwięzi wypuść sobie szarańcze albo komary na ślubie I nie wiem kto tu mówi o jakiejkolwiek grzywnie... Bo idąc z kolei Twoim tokiem myślenia, powinniśmy płacić grzywnę za każdego kupionego kurczaka w sklepie którego zjemy na obiad

Według mnie i jak widać nie tylko mnie, wykorzystywanie zwierząt do takich celów jest niehumanitarne, bo wynika tak naprawdę z dupy i własnego widzimisię. Skąd wiesz co taki gołąb czuje, kiedy jest zamknięty w pudełku przed uroczystością? Może umiera z przerażenia? Może brak mu powietrza i przestrzeni? Tego nie wiesz... Każde zwierze ma instynkt...Ja jestem wrażliwa na jakąkolwiek krzywdę, tym bardziej niepotrzebną. Może Ty jesteś mniej, albo drażnią Cię inne rzeczy więc dyskusja bezcelowa.

hmm chyba się zgodzę
Zawsze mnie np strasznie irytowało to, że ludzie mówią, jakie to barbarzyństwo w niektórych krajach panuje, bo potrafią zjeść psa albo kota. No ok ... czyli piesek czy kotek biedny, ale krówka czy świnka już nie? Takie samo zwierzę, tak samo czuje , nie kumam .. Bo piesek ma śliczne futerko, to trzeba go głaskać, a świnka brzydka to można wpierdzielić na patelnię i obsmażyć?
Analogicznie sprawa mogła by się mieć z motylami...
Ja generalnie jakoś żyję z tym, że zwierzęta się zjada i sama jestem mięsożercą, chociaż próbowałam wegetarianizmu. Aczkolwiek tłumaczę to w pewnym sensie, jak podstawową potrzebę. I o ile jestem w stanie już tym jakoś żyć, o tyle nie mogę właśnie znieść wykorzystywania zwierząt do celów rozrywkowych. Np wszelkiego rodzaju cyrki rażą mnie już od dzieciństwa.

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-18, 17:19   #22
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
hmm chyba się zgodzę
Zawsze mnie np strasznie irytowało to, że ludzie mówią, jakie to barbarzyństwo w niektórych krajach panuje, bo potrafią zjeść psa albo kota. No ok ... czyli piesek czy kotek biedny, ale krówka czy świnka już nie? Takie samo zwierzę, tak samo czuje , nie kumam .. Bo piesek ma śliczne futerko, to trzeba go głaskać, a świnka brzydka to można wpierdzielić na patelnię i obsmażyć?
Analogicznie sprawa mogła by się mieć z motylami...
Ja generalnie jakoś żyję z tym, że zwierzęta się zjada i sama jestem mięsożercą, chociaż próbowałam wegetarianizmu. Aczkolwiek tłumaczę to w pewnym sensie, jak podstawową potrzebę. I o ile jestem w stanie już tym jakoś żyć, o tyle nie mogę właśnie znieść wykorzystywania zwierząt do celów rozrywkowych. Np wszelkiego rodzaju cyrki rażą mnie już od dzieciństwa.
No właśnie w tym sęk, że jednak jedzenie wynika z potrzeby przetrwania od zarania dziejów. Tak się utarło tak było od wieków i to się nazywa łańcuch pokarmowy w przyrodzie. A tutaj mowa o hmmmm nie chciałabym nazwać na wyrost, ale pomimo wszystko "męczenia" dla własnych nieprzymuszonych potrzeb. Mnie również zawsze irytował cyrk. Ale ja na tym punkcie jestem i zawsze byłam wrażliwa, nawet kiedy oglądam filmy że ktoś popędza konie, albo giną na wojnie to mam łzy w oczach;p
Stary 2013-03-18, 17:19   #23
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Szarańcza czy komar też pełnią w łańcuchu pokarmowym jakąś rolę, a to że są natrętne dla człowieka to inna sprawa.
łańcuch pokarmowy funcja w środowsiku? O czym ty piszesz w ogóle ? .
Ja sie pytam dlaczego to jest takie okrutne jak "morderstwo" jak to określiłaś ?

Cytat:
Skoro nie ma dla Ciebie różnicy jakie zwierze trzymasz na uwięzi wypuść sobie szarańcze albo komary na ślubie

Cytat:
Według mnie i jak widać nie tylko mnie, wykorzystywanie zwierząt do takich celów jest niehumanitarne, bo wynika tak naprawdę z dupy i własnego widzimisię. Skąd wiesz co taki gołąb czuje, kiedy jest zamknięty w pudełku przed uroczystością Może umiera z przerażenia? Może brak mu powietrza i przestrzeni? Tego nie wiesz...
Skad ty nagle o gołebiach wycoagasz ja pisałam o motylach

Cytat:
Każde zwierze ma instynkt...Ja jestem wrażliwa na jakąkolwiek krzywdę, tym bardziej niepotrzebną.
krzywda sie dzieje jemu instyktowi Wytłumacz mi na czym polega ta krzywda która doznaja motyle ?

Piszesz o koniach ,gołebiach a mi cały czas chodzi o to że to sa INNE zwierzeta -bezkręgowce ,Mają mózg wielkości ziarnka piasku i prymitywny układ nerwowy .Nie odczuwaja złozonych emocji anie nieczego takiego. Nie bez kozery określa sie je jako "zwierzeta niższe" Denerwuje mnie jak ludzie zacieraja róznice miedzy róznymi zwierzetami a potem miedzy zwierzetami a człowiekiem bo nagle to wszystko jest to samo. Nie to samo .

Bo takich wypowiedzi litującyh si nam biednymi zwierzatkami to ja sie spotkłam setki i wiecej , lacznie z takimi które uznaja ze ludzie są tak źli dla zwierząt że sami powinni sie wyeliminowac dla dobra przyrody i że nalezy atakować osrodki gdzie przeprowadza sie badanai na zwierzetach

. Nikt nie twerdzi że meczenie zwierzat jest dobre ale wyolbrzymianie krzywdy zwierząt prowadzi to absurdów

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2013-03-18 o 17:30

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 17:31   #24
blackcherry12
Raczkowanie

W tym właśnie sęk, że nie jesteś w stanie powiedzieć co taki nawet motyl ma w głowie, ale jego naturalnym środowiskiem nie jest na pewno hodowla w domu, w sztucznych warunkach. Motyl żyje na wolności tam się rozwija, bo tak wynika z natury. Wszelkie eksperymenty są dla mnie chore, jestem wrażliwa na punkcie każdego zwierzęcia. Taki był sens mojej wypowiedzi
Nie określiłam tego nigdzie morderstwem, nie wiem gdzie to wyczytałaś ale niepotrzebnym moim zdaniem bezsensownym męczeniem zwierząt. Bo to tylko motyl to można wyhodować, wsadzić do ciasnego pudła niech się pozabijają bo "pięknie" wygląda jak ledwo żywe stamtąd wylecą... Trzeba mieć nieźle w głowie, żeby hodować larwy motyli aby je wypuścić na ślubie, nie ludzie Idiotyzm moim zdaniem, ludziom się już naprawdę z nudów w głowach przewraca O gołębiach i trzymaniu ich w tekturowym pudle pół dnia to już nawet nie wspominam...

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Bo takich wypowiedzi litującyh si nam biednymi zwierzatkami to ja sie spotkłam setki i wiecej , lacznie z takimi które uznaja ze ludzie są tak źli dla zwierząt że sami powinni sie wyeliminowac dla dobra przyrody
. Nikt nie twerdzi że meczenie zwierzat jest dobre ale wyolbrzy,ianie krzywdy zwierząt prowadzi to absurdów[/QUOTE]

Nikogo nie chcę eliminować. Od dziecka wkurza mnie krzywda zwierząt, od młodości działam w wolontariacie.To że słyszałaś, to dobrze, bo to chyba nic nie zaszkodziło? Dla mnie nie ma znaczenia jakie to zwierze, może dla Ciebie ma. absurdem nazwałabym hodowlę larw motyli w celu wypuszczenia ich na ślubie... Ale co kto lubi.
Stary 2013-03-18, 18:19   #25
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
ale niepotrzebnym moim zdaniem bezsensownym męczeniem zwierząt.
Bo to tylko motyl to można wyhodować, wsadzić do ciasnego pudła niech się pozabijają bo "pięknie" wygląda jak ledwo żywe stamtąd wylecą... Trzeba mieć nieźle w głowie, żeby hodować larwy motyli aby je wypuścić na ślubie, nie ludzie Idiotyzm moim zdaniem, ludziom się już naprawdę z nudów w głowach przewraca .[COLOR=Silver]
Uważam że używasz o wiele za mocnych słów.

Poza tym dalej nie przekonałaś mnie że to jest" męcznie" i "znecanie sie" - póki co opisujesz tylko swoje wyobrażenia a nie przedstawiasz faktów.

Piszesz ze bedą latać i sie o siebie obijac jak beda ciasno zamkniete -ale to brzmi jak opis ataku paniki, a przecież one nie maja emocji -nie wiedzą że zostały złapane, nie czuja sie osaczone, nie maja pretensji że ktoś je hoduje tylko dlatego żeby były chwilową atrkacją, nie czuja paniki ,klaustrofobii ,strachu przed tym co im sie stanie bo nie mogą.

Piszesz znowu o jakimś "ciasnym pudle " nie wiem skad Na filmiku widać że jest to siatkowaty pojemnik wielkości kojca dla dziecka- nie ciasne pudło gdzie maja mnóstwo miejsca i powietrza nie rozumiem jaka krzywda miała im sie dziać?

Cytat:
Dla mnie nie ma znaczenia jakie to zwierze, może dla Ciebie ma.
Ale to ma gigantyczne znaczenie inne zwierzeta czują zupelnie co innego ! Owady nie czują pewnych rzeczy bo nie są w stanie przy ich układzie nerwowym.

QUOTE=blackcherry12;39839 417]
Nie określiłam tego nigdzie morderstwem, nie wiem gdzie to wyczytałaś [/QUOTE] a faktycznie to nie ty tak pisałaś

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2013-03-18 o 18:26
Stary 2013-03-18, 18:26   #26
Ilsa Lund
Zakorzenienie

dziewczyny, nie chciałam rozpętać kłótni ale fakt faktem że w poznańskim ogrodzie botanicznym hoduje się motyle w o wiele gorszych warunkach - larwy są stłoczone w pudełkach wielkości laptopa Na pewno nie warto męczyć zwierząt aby mieć ładną "dekorację"; pokazałam wam ten film ponieważ imponuje mi jak świetne warunki zapewniono tym motylom. I jeżeli ktoś pisze o morderstwie i obijaniu się motyli o siebie to z pewnością nie widział jak to się robi normalnie - stąd może to się wydawać niehumanitarne

Stary 2013-03-18, 18:39   #27
dezire
Zakorzenienie

Ilsa Lund - czy to mozliwe ze zareczylas sie niedawno i zaczynasz poszukiwania inspiracji na wesele ? dziewczyny maja tutaj mega duzo pomysłów - polecam zwłaszcza wątek DYI.
Wypuszczanie motyli wydaje sie byc superomantyczne, ale tez pytanie czy etyczne. Podobnie z gołebiami - na forum ktos dobrze zwrócił uwagę, ze fajne, ale ryzykowne, bo można zaliczyć niespodziankę

Stary 2013-03-18, 18:46   #28
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Ilsa Lund - czy to mozliwe ze zareczylas sie niedawno i zaczynasz poszukiwania inspiracji na wesele ? dziewczyny maja tutaj mega duzo pomysłów - polecam zwłaszcza wątek DYI.
Wypuszczanie motyli wydaje sie byc superomantyczne, ale tez pytanie czy etyczne. Podobnie z gołebiami - na forum ktos dobrze zwrócił uwagę, ze fajne, ale ryzykowne, bo można zaliczyć niespodziankę
nie chcę wypuszczać motyli na swoim weselu ale natrafiłam w sieci na ten filmik i postanowiłam się nim podzielić a na swoje wesele jeszcze nie mam pomysłów bo będzie za jakieś 2 lata

Stary 2013-03-18, 18:49   #29
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
dziewczyny, nie chciałam rozpętać kłótni ale fakt faktem że w poznańskim ogrodzie botanicznym hoduje się motyle w o wiele gorszych warunkach - larwy są stłoczone w pudełkach wielkości laptopa Na pewno nie warto męczyć zwierząt aby mieć ładną "dekorację"; pokazałam wam ten film ponieważ imponuje mi jak świetne warunki zapewniono tym motylom. I jeżeli ktoś pisze o morderstwie i obijaniu się motyli o siebie to z pewnością nie widział jak to się robi normalnie - stąd może to się wydawać niehumanitarne
No co ty od tego jest forum żeby każdy przedstawił swój punkt widzenia i swoje zdanie W tym przypadku wiele osób uważa że to niezbyt dobry pomysł, ale decyzja należy do Ciebie. Tak na marginesie abstrahując od dyskusji, chciałoby Ci się hodować te motyle?
Stary 2013-03-18, 18:52   #30
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
nie chcę wypuszczać motyli na swoim weselu ale natrafiłam w sieci na ten filmik i postanowiłam się nim podzielić a na swoje wesele jeszcze nie mam pomysłów bo będzie za jakieś 2 lata
ok, ok

chociaz wiesz - 2 lata to jest nic w dniu slubu minie nam właśnie 2 lata od zaręczyn, a przygotowania zaczęły sie na póltora roku przed - nie przesadzjąc to byl dobry moment na rezerwacje sali :P

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości