Dziwne włosy pod spodem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-02, 13:42   #1
karolkax198
Przyczajenie

Dziwne włosy pod spodem

Witam.
Mam problem dotyczący moich włosów pod spodem. Są całkiem inne niż te na wierzchu Mam włosy proste, jasny blond, nigdy nie farbowane, nie rozjaśniane. Te na wierzchu są bardzo zdrowe,idealnie proste, dobrze wyglądają ale te pod spodem są jakby lekko kręcone, szorstkie, wyglądaja jak siano mimo dbania o nie. Jeszcze do tego mają taki ciemny kolor, co wygląda dziwnie. Strasznie się puszą.
Mam takie włosy odkąd pamiętam. Ale gdy zaczęłam bardziej interesować się nimi, chciałam się pozbyć tego. Nic nie pomagało, włosy na wierzchu odżyły ale te pod spodem zostały takie jakie były. Nie mogę na nie patrzeć. Chciałabym, żeby były jak pozostałe, zdrowe..
Olejuję włosy od 6-ciu miesięcy, staram się o nie dbać jak najlepiej.

Dlaczego nic na nie działa? Co może mi pomóc?
Proszę o pomoc
karolkax198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 14:37   #2
EdizA
Zakorzenienie

Dot.: Dziwne włosy pod spodem

Nie nosisz czasem łańcuszka?
To jedyne, co na razie przychodzi mi na mysl.
EdizA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 14:52   #3
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Najpewniej te włosy masz najbardziej zniszczone. To naturalne zjawisko.
Musisz przejrzeć, co za oleje stosujesz - te na niezniszczone mogą nie pasować na te na karku. Podobnie z odżywkami.
Do tego zmień technikę nakładania odżywki: od karku do czubka. Zrobisz to, pochylając głowę. Jeśli zaś myjesz szamponem, nie pochylaj się, ale zacznij od czubka i pozwól jedynie spłynąć pianie po włosach na karku. Nie tarmoś ich, nie masuj, ale postępuj jak najdelikatniej.
Zwróć tez uwage na to, w jaki sposób śpisz. Może powinnaś zmienić powłoczkę na poduszkę na satynową.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 11:49   #4
polne_maki
Przyczajenie

Mam dokładnie taki sam problem!
Z początku myslałam, że to właśnie przez łańcuszek, ale nie nosiłam go długo, więc nie mógł spowodowac takiego stanu. Tak samo jak Twoje były spuszone, takie jakby "pogniecione"?:brzyda l: Myslałam, że tak już musi byc i tak juz zostanie. Dbałam o nie bardziej niż o resztę, bo myslałam, że może to im pomoże. Włosy mam proste, ale od spodu właśnie te dziwne włosy od pewnego czasu zaczęły mi się kręcic! Dołączam zdjęcie, aby przedstawic mniej więcej jak to u mnie wygląda. Cała góra jest gładka prosta, a cały spód ciemny i kręcony... sama nie wiem co z tym zrobic. Czy to wogóle możliwe żeby miec włosy o dwóch strukturach jednoczesnie?
Jestem ciekawa jak to wygląda u Ciebie, możesz wrzucic jakieś zdjęcie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130726_181239.jpg (26,3 KB, 122 załadowań)
Stary 2013-08-03, 13:02   #5
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Może być tak jak pisze Eloe77, te partie zwykle traktuje się po macoszemu, jeżeli myje się i nakłada odżywki z głową w dół.

Ja jednak myślę, że to dzieło natury i niestety nic na to nie da się poradzić. Włosy mogą co kilka lat zmieniać strukturę (samoistnie bądź pod wpływem hormonów czy leków) albo mieć właśnie niejednolitą strukturę. Mój chłopak tak ma- partia włosów nad karkiem rośnie tylko do ok 5cm, struktura jak u małych dzieci, miękkie i delikatne. Nie są w stanie urosnąć więcej mimo specyfików na porost czy suplementów.

Moje spodnie partie też są gorszej jakości niż reszta, mam tak odkąd pamiętam, pielęgnacja ani suplementy również niczego nie zmieniły
Nie pocieszyłam, wiem, ale pomyśl sobie, że lepiej mieć gorsze partie pod spodem niż z wierzchu (widziałam takie przypadki)
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 22:35   #6
Wampierz
Zakorzenienie

Truskawkowawiosna ma rację, włosy mogą się różnić kolorem i strukturą w zależności od miejsca na głowie. Osoby z falowanymi często mają bardziej faliste włosy pod spodem a bardziej wyprostowane na wierzchu. Kolor też się różni. Zwykle grubsze włosy są ciemniejsze, ale też włosy na wierzchu jaśnieją od słońca.

Przy długich włosach włosy na karku lubią się plątać. Ja mam zawsze lekko podniszczone kosmyki z tyłu głowy, nie wiem czy od ubrania czy jakoś tak wypada, że się plączą. Nie noszę naszyjników, kołnierzyki rzadko. Jeszcze rozumiałabym, że zimą od szalika, ale zawsze się bardziej plączą na karku, robią się supły.
Stary 2013-08-04, 09:39   #7
polne_maki
Przyczajenie

Więc teraz pytanie: Czy da się z tym coś zrobic? Jakies specjalne traktowanie?
Sama zastanawiałam się nawet czy nie zacząc prostowac całego spodu ponieważ kiedy przezucę wszystkie włosy na jedną stronę to wyglada to poprostu dziwnie... jakbym zapomniała ich wyprostowac.
Stary 2013-08-04, 17:22   #8
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polne_maki Pokaż wiadomość
Więc teraz pytanie: Czy da się z tym coś zrobic? Jakies specjalne traktowanie?
Sama zastanawiałam się nawet czy nie zacząc prostowac całego spodu ponieważ kiedy przezucę wszystkie włosy na jedną stronę to wyglada to poprostu dziwnie... jakbym zapomniała ich wyprostowac.
Moja mama ma takie i prostuje, tzn. suszy na szczotce, a czasem poprawia jeszcze rano lokówką (nosi pazia z podwiniętymi końcami). Może przy dłuższych też sposób też się sprawdzi, byle nie smażyć włosów prostownicą ponad miarę, no i te z wierzchu możesz zostawić.
Stary 2013-08-06, 21:12   #9
polne_maki
Przyczajenie

A więc nie ma dla nich "ratunku" procz odpowiedniej stylizacji?
Stary 2013-08-06, 23:27   #10
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polne_maki Pokaż wiadomość
A więc nie ma dla nich "ratunku" procz odpowiedniej stylizacji?
Jeśli nie są zniszczone, to znaczy że to najprawdopodobniej ich naturalny stan. Rozjerzyj się w forum dla kręconowłosych, podejrzewam, że masz po prostu włosy falujące, tylko wierzchnia warstwa się prostuje. Może sposoby na włosy falujące będą u ciebie lepsze.
Stary 2013-08-31, 23:26   #11
kasiuniakate
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolkax198 Pokaż wiadomość
Witam.
Mam problem dotyczący moich włosów pod spodem. Są całkiem inne niż te na wierzchu Mam włosy proste, jasny blond, nigdy nie farbowane, nie rozjaśniane. Te na wierzchu są bardzo zdrowe,idealnie proste, dobrze wyglądają ale te pod spodem są jakby lekko kręcone, szorstkie, wyglądaja jak siano mimo dbania o nie. Jeszcze do tego mają taki ciemny kolor, co wygląda dziwnie. Strasznie się puszą.
Mam takie włosy odkąd pamiętam. Ale gdy zaczęłam bardziej interesować się nimi, chciałam się pozbyć tego. Nic nie pomagało, włosy na wierzchu odżyły ale te pod spodem zostały takie jakie były. Nie mogę na nie patrzeć. Chciałabym, żeby były jak pozostałe, zdrowe..
Olejuję włosy od 6-ciu miesięcy, staram się o nie dbać jak najlepiej.

Dlaczego nic na nie działa? Co może mi pomóc?
Proszę o pomoc
Miałam taki sam problem, który był spowodowany gumką do włosów. Później wygoliłam włosy z karku (wymarzona fryzura) i znowu te ze spodu zaczęły być zniszczone.
kasiuniakate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości