|
|||||||
| Notka |
|
| Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Świetliste rysy w laptopie, i w ogóle... matryca padła?
Laptop mi kilka razy spadł. Wczoraj pojawiła się na pulpicie u góry taka jakby atramentowa plama, a niżej dwie świetliste, drgające rysy. Czyli matryca padła/pękła? Jestem trochę podłamana, bo wydaje mi się, że od tego psuje mi się wzrok, a mam słaby, bolą mnie oczy (choć nie wiem, czy to nie autosugestia). Poza tym słabo otwierają się strony, a jak jedną kartę otworzę, drugiej już nie mogę. Laptop spłacam od roku i jeszcze zostało do spłaty. Nie wiem teraz, co robić? I czy można jakoś uszykować tę matrycę, aby tych rys nie było? No i czy to możliwe, aby raziło rzeczywiście w oczy - bo już nie wiem, czy sobie wkręcam. Te rysy - to jest takie światło w kształcie dwóch kresek. Kurczę, naprawdę jestem tym podłamana. Nie wiem co robić, czy już laptop poszedł na straty, bo matryce przecież są drogie.
Edytowane przez Mitgard Czas edycji: 2013-09-12 o 10:04 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Świetliste rysy w laptopie, i w ogóle... matryca padła?
Cytat:
zastanawia mnie jak Ci mógł kilka razy spaść laptop
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej będzie, jak zrobisz zdjęcie
Napisz więcej, czy ta rysa jest wewnątrz/zewnątrz? Czy doszło do jakiegoś mechanicznego uszkodzenia? Czy kiedy ruszasz matrycą w górę i w dół, to czy te smugi są ruchome, czy stoją w miejscu? Mogła się np. rozwarstwić, ale musisz napisać więcej. Podaj model laptopa |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
to pewnie matryca :/ mój kolega miał podobnie taka jasna poświata jak by ktoś latarką świecił.
Niestety czeka Cię kupno nowego laptopa a na przyszłość szanuj sprzęt bo to drogie zabawki. Nie kładź laptopa na śliskich powierzchniach czy kocu itp. tylko na biurku czy stoliku. Mi jak by raz spadł laptop to potem nie dopuściłabym żeby upadł ponownie. |
|
|
|
|
#6 | ||
|
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Świetliste rysy w laptopie, i w ogóle... matryca padła?
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Ale czy to szkodzi na oczy?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Też miałam problemy z matrycą ale mi migał cały ekran. W serwisie chcieli mi wymienić matrycę za chyba 600zł bo niby mam nietypową. Ale mój TŻ wymienił mi jakąs listwę od matrycy za 150zł i działa jak złoto
Ale jak mówię, to było co innego. A Ty w najgorszym wypadku stracisz te 600zł jeśli masz nietypową matrycę. A te "normalne" są podobno po 300zł.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Takie jakby pęknięte. Jak zamykam lekko to raczej są w miejscu, ale stają się bardziej widoczne - drgają. Edytowane przez Mitgard Czas edycji: 2013-09-12 o 11:38 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
a nie możesz dowiedzieć się ile kosztowałaby naprawa?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy od wielkości matrycy między innymi, od modelu i innych. Czasem to się nie opłaca, bo wymiana może kosztować nawet blisko 1k (ablo i 500, zależy).Ja poproszę jednak zdjęcie jak masz możliwość autorko. Za niedługo będę miała czas do kompa usiąść to napiszę więcej.
Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2013-09-12 o 12:01 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Najprawdopodobniej matryca wewnątrz się rozlała, na zewnątrz mogą się pojawić cienkie, ledwo wyczuwalne pod palcami rysy.
Koszt w granicach 500 zł - taka cena to już jak uszkodziło Ci się coś innego oprócz matrycy np jakiś kabel łączący (ja tak miałam w moim Asusie, jednak darowałam sobie wymianę bo za chwilę i tak musiałam kupić nowy laptop) Z tym że jak wymienisz sama (tzn, nie w autoryzowanym serwisie) tracisz gwarancję na wszystko a w serwisie na pewno będzie drożej (lubią sobie zawyżać cenę za "oryginalne" części)
Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2013-09-12 o 12:58 |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy tylko strony wolno się ładują, czy załadowanie systemu też długo trwa? Posprawdzałaś wszystkie przewody, czy się coś niepowypinało, czy wszystko jest ok? Przez upadek mógł się uszkodzić dysk. Sama nic nie zdziałasz, gwarancja tego i tak nie obejmuje. To jest moja luźna sugestia, trzeba by to sprawdzić programem HD Tune i skopiowałabym na Twoim miejscu wszystkie dane Co do matrycy - Jeżeli jest uszkodzona mechanicznie (rozlana, pęknięta), to wówczas tylko wymiana wchodzi w grę. Jeżeli padła elektronika (czyli np. taśma) albo karta graficzna, podczas poruszania matrycą widać różne anomalie, to wtedy gwarancja to obejmuje. Tylko to jest błędne koło, bo w serwisie i tak pewnie zrzucą to na upadek, tak samo jak uszkodzenie dysku. Wymiana na własną rękę to podejrzewam ok. 600 zł. w górę lub w dół, pisałam że to zależy od wielkości i tego, co się zepsuło. A na przyszłość, to plastikowy stolik to nie jest dobry pomysł ![]() a jeśli już, to tylko coś, co ma takie odstające zapory, które chronią przed zjechaniem. Lub po prostu cokolwiek, co uniemożliwia przemieszczanie się laptopa pod wpływem ciężaru. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tylko strony wolno się ładują. Edytowane przez Mitgard Czas edycji: 2013-09-12 o 21:12 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Uszkodzona matryca nie musi mieć związku z tym, że wolno ładują Ci się strony. Przy upadku uszkodzeniu mogło też ulec coś innego. Ale może to być też po prostu jakiś wirus (zapewne korzystasz z windowsa, który lubi sobie ściągać różne szkodniki). Jeśli nie otwierają Ci się karty, to spróbuj jeszcze na innej przeglądarce albo zainstaluj nowszą wersję.
Przejdź się do serwisu i zobacz, co Ci doradzą. Co do psucia wzroku, to generalnie patrzenie na źródła światła (np. żarówka, telewizor, monitor) szkodzi na wzrok. No i laptop to delikatny sprzęt, trzeba ostrożnie, bo upadku może nie przeżyć...
![]() |
Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

Ale jak mówię, to było co innego. A Ty w najgorszym wypadku stracisz te 600zł jeśli masz nietypową matrycę. A te "normalne" są podobno po 300zł.