![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jakie studia?
Długo się zastanawiałam nad założeniem tego wątku, ale w końcu się zdecydowałam.
Problem mam taki, że nie mam pojęcia na jaki kierunek studiów mam się wybrać ![]() Jestem pewna, że będę zdała polski p.p. ang p.r. (no może p.) i wos p.p. w wielkiej niewiadomej jest matma roz. I teraz prośba do Was. Gdybyście mogły mi podsunąć jakieś pomysły na kierunek ![]() Chciałam iść na ASP ale nie jestem przygotowana do egzaminu, a talentu takiego wielkiego nie mam. Interesuje się nieco grafiką komputerową, fotografią, chciałam projektować reklam etc. Projektowanie ubrań też. Dziennikarstwo odpadło po namowie innych, ale b. lubię pisać. Dziennikarstwo też chciałam wybrać z tego powodu, że lubię podróżować. Nie przepadam za siedzeniem w jednym miejscu za biurkiem. ale nie można mieć wszystkiego. Myślałam też nad psychologią, bo lubię pracę z ludźmi. Ale niestety jestem b. wybuchowa. Ostatnio też pojawiła się wizja nauczycielki polskiego (tak jak mama i babcia ![]() ![]() W jakiś tam testach wyszło, że jestem typem arstystycznym ![]() Artysta, kurde, ze spalonego teatru ![]() Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jakie studia?
Cytat:
http://www.uczelnie.pl/nu.asp?p=1542,207,1 Jeżeli nie czujesz powołania do zostania nauczycielką - gorąco odradzam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A może pedagogika specjalna? To jest bardzo ciekawa praca, daje mnóstwo satysfakcji, no i dzieciaki, mimo że są niepełnosprawne - są kochane i cudne
![]() Cały świat się potrafi przewartościować ![]() A jeśli mimo to nie czujesz bluesa, to próbując poskładać w jedno to, co napisałaś - może pedagogika/psychologia reklamy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Proponuje wyzsza szkole wyszukiwarki.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Nie idź na pedaogogikę tak z braku laku, pełno tam takich osób, które wybierają ten kierunek, bo nie mają co ze sobą zrobić i właśnie im zawdzięczamy tzw. selekcję negatywną, wskutek której coraz gorsi ludzie zostają nauczycielami czy pracują z dziećmi. Niech pedagogiczne studia będą studiami dla pasjonatów, a nie tak jak to się często dzieje, ostatnią deską ratunku...
Do pracy z osobami niepełnosprawnymi trzeba mieć bardzo duże predyspozycje, wytrzymałość psychiczną. Dostać się na APS jest potwornie ciężko. Niektórzy latami się do egzaminu przygotowują. Jeżeli nie umiesz zdecydować się na kierunek studiów, najlepiej wybierz coś praktycznego. Kierunki tzw. niepraktyczne, po których ciężko jest o pracę w zawodzie, najlepiej zostawiać pasjonatom. Chociaż jeżeli chcesz zdawać tyle przedmiotów na maturze na poziomie podstawowym, to świata nie zawojujesz z pewnością. Albo idź na studia zaoczne i do pracy, żebyś się nie obudziła za kilka lat na ostatnim roku studiów z pytaniem: "I co ja teraz po tych studiach będę robić?". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że jesteś bardzo negatywnie nastawiona do tego kierunku. U mnie na uczelni raczej nie zauważyłam osób, które poszły na ten kierunek z braku laku. Ja oczywiście nie namawiam na siłę, tylko proponuję ![]() Poza tym - niepełnosprawny nie zawsze znaczy upośledzony. Ja pracuję z dziećmi głuchymi, w normie intelektualnej, są także dzieci niewidome czy niepełnosprawne ruchowo. Wydaje mi się, że najwięcej samozaparcia potrzeba przy dzieciakach upośledzonych. Edytowane przez vanesia1 Czas edycji: 2008-11-25 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
co powiesz np na public relations?
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
A selekcja negatywna do zawodu nauczyciela nie jest żadną tajemnicą, wielu badaczy społecznych na ten temat mówiło, najlepsi absolwenci, najzdolniejsi matematycy, informatycy, biolodzy - uczyć do szkoły to nie idą ![]() Dlaczego to piszę? Między innymi dlatego, żeby autorka wątku właśnie z braku laku i niezdecydowania nie wybrała pedagogiki, i żeby jej tego nie doradzać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
czyli nad pedagogik a jak co s powinnam si e b. porządnie zastanowić. Tak, bez powołania nie widzę sensu, ale jednak co s tam mnie ciągnie może właśnie dlatego, że widziałam tą pracę od środka.
Psychologia reklamy? Myślałam też nad tym, nie wiem czemu wypadło mi z głowy. ![]() I zdaje sobie sprawę, że z tyloma podstawowymi nie zwojuje świata. Ale jakoś trzeba zacząć ![]() Zastanawiam się też nad opcją "poczekania" jednego roku i w tym czasie zrobić jakiś kurs wizażu, żeby jakoś nazbierać na studia zaoczne potem. Dziękuję wszystkim za pomoc ![]() edit: jestem z opola edit2: też się zastanawiałam nad seksuologią, tylko i tak i tak trzeba chyba psychologię skończyć z tego co się orientuję Edytowane przez Mrochna Tajemnica Czas edycji: 2008-11-26 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A ja Ci pedagogike polecam, jezeli czujesz, ze chcesz.
Ja akurat jestem przykladem na to, jak mozna ja pokochac studiujac przez pierwszy rok z 'braku laku' bo znalazlam sie tam dosc przypadkowo, a teraz wiem, ze to jest moje powolanie.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Sztuka jest pokochac dany kierunek, a pozniej znalezc prace po nim
![]() Co do tematu-niestety nie pomogę. Mam zupełnie inne zainteresowania i studiuję kierunek raczej "niszowy".
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
budownictwo, fizyka, chemia - w tych wszystkich dziedzinach specjalisci sa pilnie poszukiwani. Państwo przygotowuje program wysokich stypendiów zachecajacy do podjęcia studiów na tych kierunkach. Sa one bardzo potrzebne przemysłowi a chętnych mało. Bo wszyscy ida na w miare proste studia humanistyczne i ekonomiczne. I tutaj konkurencja jest olbrzymia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, dla kazdego, co innego jest latwego [ale rym ![]() Fizyka na poziomie akademickim, nie jest latwa, oj, nie, przynajmniej nie dla mnie...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2008-11-26 o 14:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Jak dla mnie, to Ty mi pasujesz do pracy w mediach lub zawodach im pokrewnych
![]() ![]() W tym zawodzie najważniejsze jest tzw. lekkie pióro i dyspozcyjność na rózne wyjazdy (krajowe i zagraniczne), a skoro lubisz pisać i podróżować, to wydaje mi się, że byłoby to dla Ciebie dobre rozwiązanie ![]() Życzę powodzenia i podjęcia właściwego wyboru ![]() ![]() Edytowane przez lovela91 Czas edycji: 2008-11-26 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Nie depcze krokusów
|
FIZYKA, CHEMIA - nie! Studia bardzo trudne, a o pracę również ciężko. Co najwyżej można doktorat zrobić, jeśli jest się wybitnym.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Nie zrozumieliście mnie, od w sumie mojego rocznika właśnie pójdzie ten wysyp (90 i okolice).
Wiele moich znajomych (chociażby 3/4 klasy) chce na to iść. Bo właśnie teraz brakuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Patrzysz na studia tylko pod kątem wykonywanego później zawodu mam wrażenie. To oczywiście bardzo ważny, ale nie jedyny aspekt.
Co Cię interesuje? Ja na pierwsze studia szłam z wizją zawodu jaki po nich będę wykonywać - od dawna o tym myślałam, wydawało mi się, że plan na życie już mam. Chała - po rocznej pracy w zawodzie całkowicie mi się odwidziało. Poszłam na drugie studia biorąc pod uwagę moje zainteresowania - i jestem zachwycona. Także pomyśl też o tym, także jakieś pozornie niepraktyczne studia, nie wiem, mongolistyka (bez urazy) mogą dać dużo radości i przydać się w przyszłej pracy.
![]() |
#22 |
Nie depcze krokusów
|
Poszłam na studia z powodu zainteresowań, nie licząc na pracę w zawodzie (po cichu marzyłam o pracy naukowca, ale nie patrzyłam na to realnie). Pracuję w zupełnie innej dziedzinie, związanej z innymi zainteresowaniami i zamierzam wbijać się na kolejne szczeble kariery. Po paru latach umiem więcej niż osoby po kierunkowych studiach, z którymi miałam możliwość pracować, ale wiedzę nabyłam nie tylko przez doświadczenie, ale też przez szkolenia i czytanie odpowiednich pism. Trochę żałuję, że w inny sposób nie zaplanowałam swojej kariery, ale idąc na studia nie wiedziałam co chcę ani co mogę robić, jak wygląda rynek pracy itp.
Jeśli chcesz dać sobie trochę czasu i masz odpowiednie zdolności, to idź do studium językowego. Nie są to łatwe studia, ale ukończysz je ze świetną znajomością języka, co jest teraz bardzo ważne, a być może w ciągu tego czasu namyślisz się, co innego chciałabyś zgłębiać. Polecam ten system na podstawie doświadczenia znajomych.
![]() |
![]() |
#23 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Przeciętny inżynier ma o wiele większe szanse na znalezienie pracy niż bardzo dobry nawet humanista. Cytat:
Cytat:
Ile osób jest w stanie ukończyć te kierunki, kiedy poziom matematyki w liceach jest przeraźliwie niski, co przyprawia o drżenie serca profesorów na wydziałach technicznych i temu podobnych, nawet specjalne doszkalanie dla nowych studentów z matematyki się odbywa. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1/2 wyłoży się na 1 semestrze na matmie, fizyce. Częśc podnie później, albo po prostu stwierdzi, ze to nie dla nich. Tak przynajmniej z moich obserwacji wynika ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2008-11-26 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
W momencie kiedy ja zdawałam, było ponad 1000 osób chętnych - przyjęto zaledwie 90. Ja nie dostałam się ![]() Poszłam na wolego słuchacza i nie żałuję, wybuliłam ciężką kasę, ale od II roku byłam już normalną studentką. Uwierz, znam ten kierunek, znam kryteria przyjęć i łatwo nie jest ![]() Co do drugiego pogrubienia --> mówisz poważnie czy żartujesz? Mam wrażenie, że wypowiadasz się kompletnie nie mając wiedzy na temat specyfiki tego kierunku. Pomijając bardzo skomplikowaną metodykę nauczania, dziesiątki metod, które musisz znać i umieć zastosować w praktyce a ponadto dopasować do danego ucznia najlepszą z nich, dbałość o każdy szczegół w prowadzeniu lekcji (tu nie ma miejsca na jakąkolwiek przypadkowość), ogromną wyrozumiałość, empatię i powtarzanie najprostszych rzeczy nawet kilkadziesiąt razy na jednych zajęciach w celu utrwalenia materiału, trzeba znać każde dziecko i całość zajęć dopasowywać do każdego z nich. Więc tak naprawdę ilość pisanych konspektów mnoży się przez ilość dzieci w klasie ![]() To jest prawdziwa szkoła charakteru. Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli z okolic Krakowa to zapraszam na ul. Niecałą do SOSW na którąś z dość często organizowanych lekcji pokazowych. Gwarantuję, że nabierzesz dużego szacunku do tej pracy i zmienisz o niej zdanie ![]() Cytat:
Otóż to! Poza tym podkreślam jeszcze raz- ja nikogo nie namawiam ani nie zmuszam. Każdy po prostu przedstawia tu swoje propozycje- ja również. A ponieważ studiuję właśnie pedagogikę specjalną to wypowiadam się właśnie o niej, bo po prostu mam na ten temat jakąs wiedzę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
Łatwe studia są to takie, które może skończyć przeciętny licealista - chcesz czy nie pedagogika do takowych należy, bo zdecydowanie łatwiej ją skończyć niż chociażby dowolny kierunek na politechnice. Jeżeli byłyby trudne, to skąd taka ilość kończących je co roku osób. Trudno jest zostać dobrym pedagogiem, owszem. Ale stosunkowo łatwo jest skończyć pedagogikę. Opinia ogólna o studentach pedagogiki jest dość negatywna, słyszalam wielu wykładowców uniwersyteckich, np. od języków, którzy nie lubią przeprowadzać zajec na pedagogice ze wzgledu na obnizajacy sie poziom studentów. Ten kierunek nie cieszy się prestiżem. Gdybym studiowała pedagogikę, martwiłabym się takim stanem rzeczy, który teraz obserwujemy, obniżającym się poziomem i masą ludzi kończących ten kierunek, przewaznie nie majacych do tego zapału ani powołania, których nie czeka praca w zawodzie. Zreszta wiele osob, ktore znam i ktore studiowały ten kierunek, miały spore problemy z pracą, a juz na pewno z pracą w zawodzie. I z utrzymaniem się. A także z perspektywami zawodowymi, bo kogo "stać", żeby za 1000 zł pracować? Dlatego nigdy nie polecam nikomu pedagogiki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Nie depcze krokusów
|
evil minded - moja przyjaciółka skończyła fizykę techniczną i nie może znaleźć pracy. Nie chce wyjeżdżać z PL. Nie ma uprawnień nauczycielskich i nie zamierza ich wyrabiać. Szuka jakiejkolwiek pracy, a w trakcie zrobi jakieś podyplomowe i wtedy poszuka czegoś w zawodzie. Mój TŻ skończył też fizykę, ale pracuje jako informatyk, dość podobna dziedzina.
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co jednak nie zmienia faktu, że ze zdroworozsądkowego punktu widzenia, przy takiej realizacji, obłozeniu i ilości absolwentów po prostu nie opłaca się pedagogiki studiować. Ten kierunek wymaga gruntownej reformy, zmniejszenia gigantycznej liczby przyjeć i ostrej selekcji przez całe studia, a na razie po prostu - nie warto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tymi słowami w pięknym stylu obnażyłaś swój kompletny brak wiedzy na ten temat ![]() Powiem Ci tylko tyle, że w szkołach specjalnych nie ma tradycyjnej formuły 45-minutowych zajęć. Pracuję się metodą ośrodków pracy. TYm różni się to wszystko od zwykłej masowej szkoły. W szczegóły się nie będę wdawać bo jak przypuszczam, niewiele Cię to interesuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
Szczególy pracy pedagoga rzeczywiście mnie nie interesują, za to zajmuję się analizowaniem perspektyw studentów po poszczególnych kierunkach i myślę, że jakąś wiedzę na ten temat jednak posiadam. Ty zaś nie piszesz na temat perspektyw zawodowych, które po pedagogice są kiepskie, tylko szczegółów pracy pedagoga specjalnego i piszesz jedynie na ten temat, a nie o tym, co najbardziej istotne, bo po co komu wiedza o tym, jak pracuje pedagog specjalny, skoro szanse na prace w zawodzie po tych studiach są i tak niewielkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.