|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Niemcy - frankfurt nad menem
Witajcie dziewczyny!
Jeszcze siedzę w Polsce, ale na przełomie maja i czerwca będę się przeprowadzać do Niemiec. Główny kierunek to Frankurt nad menem i teraz zastanawiam się jakie są wrażenie po przyjeździe na początku do tego miasta (chodzi mi o dziewczyny z tego regionu). Jeżeli chodzi o język niemiecki cały czas się go uczę, ale wiem, że prawdziwe oblicze w tej kwestii wyjdzie jak będę w Niemczech. Na początek chce pracować jako kelnerka lub pracownik w gastronomii, dopóty dopóki nie będę już biegle mówić w tym języku. Mam pewne plany usytuowane z tym wyjazdem i powiem szczerze, że jadę tam na zarobek. Dlatego mam pytanie jakie są pierwsze wrażenia po przyjeździe do tego miasta, czego mogę się spodziewać? Co może mnie zaskoczyć lub czego powinnam się obawiać? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niemcy - frankfurt nad menem
Ja wprawdzie z okolic (10km od Ffm), we Frankfurcie nie jestem za często więc trudno mi coś powiedzieć. Co może Cię zdziwić? Ilość ludzi na ulicach, przewaga obcokrajowców, ludzi dziwnie ubranych, o dziwnych, skrajnych poglądach, porąbanych ludzi którzy składają Ci dziwne propozycje... Mieszanka kulturowa. Czego powinnaś się obawiać? Arabskich osobników płci męskiej, dla których będziesz jedynie obiektem seksualnego pożądania.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Czy jako kelnerka nie powinnaś biegle mówić w języki niemieckim ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Witaj
![]() Jako kelnerka bez biegłego niemieckiego będzie raczej ciężko, ze względu na to, że trzeba sporo z klientami rozmawiać, odpowiadać na ich pytania co do potraw, bo niektórzy np maja alergię na jakiś składnik. Niemcy to wogóle mieszanka kulturowa ![]() Dobrą sprawą jest łączenie Minijob i Midi-job, pracy na pół etatu z Minijob itp. Minijob jest to praca do 450e w tym nie ma ubezpieczeń wiec kasa jest do reki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
in the dark of night
|
Mieszkam tuż pod Frankfurtem, mam znajomą, Polkę, przyjechała do pracy po półrocznej nauce języka, uczyła się sama, w domu, książki dodajże Berlizta miała z tego co pamiętam. Niemiecki - na poziomie dobrym, nie biegłym
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.