|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
![]() Nie potrafiê znie¶æ ojca!
cze¶æ! mam 19 lat i od d³uuugiego czasu mam pewien problem. Nigdy nie przepada³am za moim ojcem, tzn nie mialam z nim trwa³ej wiêzi. Po prostu nie mówi³am mu o niczym, rozmawia³am z nim je¶li wymaga³a tego sytuacja i raczej o powierzchownych tematach. Ale jest coraz gorzej! Odk±d otworzy³ w³asn± restauracjê liczy siê dla niego tylko kasa, nas (mnie i siostrê strasz±) traktuje jak ma³pki którymi moze sie wyreczac aby lezec przed telewizorkiem. Wymaga od nas szacunku a sam nie ma go do nas. Nie potrafie byc przez niego soba we wlasnym domu. Czekam tylko az gdzies wyjedzie. Kazda nasza rozmowa konczy sie klotnia. Twierdzi ze jestem leniem i nierobem chociaz od razu po liceum znalazlam sobie prace, dla niego byl to oczywiscie blad bo powinnam robic za niego w jego restauracji. Sam manipuluje wszystkimi, nie pomaga nam. Gdy jest w domu zamykam sie w pokoju aby nie zaczal ze mna rozmawiac bo wiem ze skonczy sie to awantura. Twierdzi ze jestem nienauczona zycia a sam cywieje tylko przez laptopem badz wloczy sie po sklepach wydajac kase. Mnie jedynie ciagle szantazuje, ograniczeniem kasy. Ktorej zreszta nie biore od niego od lat! Sama kombinowalam skad brac na swoje wydatki a teraz mam prace. Atmosfera w domu jest tak sztuczna ze moj chlopak nienawidzi u mnie siedziec. zas ja mam dosc rozkozow do tego stopnia, ze nie chce isc na studia. Wole stad wyjechac mimo mojego potencjalu (chcialam isc na medycyne) nie wytrzymam 10 lat pod jego dyktandem!! czy wy tez tak macie?
Edytowane przez klauduniakkkkk Czas edycji: 2013-12-02 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzale¿nienie
Wiadomo¶ci: 14 453
|
Dot.: Nie potrafiê znie¶æ ojca!
Masz pracê, wiêc co za problem siê wyprowadziæ? Nie musisz go znosiæ skoro jest tak ¼le.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 016
|
Dwie opcjê widzê:
1. albo siê wyprowadzasz co mo¿e byæ ciê¿ko je¿eli nie masz umowy i pracê i "czujesz" ¿e mo¿esz j± straciæ z dnia na dzieñ, ewentualnie przeprowadzka do chlopaka je¶li siê zgodzi lub wspólny wynajem jakiej¶ kawalerki wiêc koszty nie bêd± zbyt wielkie na osobê, 2. zostajesz w domu i siê podporz±dkowujesz zasadom i regu³om panuj±cym w domu, rozmawia³a¶ z tat±, próbuj±c mu wyt³umaczyæ co ciê gnêbi, ¿e masz swoj± pracê swoje obowi±zki i nie masz ochoty mu pomagaæ? Swoj± drog± raz na jaki¶ czas mo¿esz pój¶æ i jako¶ wspomóc tatê w pracy w restauracji chyba. Co na to twoja mama? Nie widzi ¿e siê k³ócicie tego ¿e ojciec robi tak a nie onaczej, jak siê ma sytuacja z siostr± jest tak samo?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 934
|
Medycyna trwa 6 lat a nie 10, chyba ¿e zamierzasz bardzo d³ugo i dog³êbnie studiowaæ.... Troll???
Skoro mieszkasz z Rodzicami, a masz 19 lat powinna¶ siê sama poczuwaæ do jakiej¶ pomocy, choæby w restauracji. Skoro jeste¶ taka samowystarczalna i nic od nich nie potrzebujesz to siê wyprowad¼. Zaraz siê oka¿e, ¿e ta Twoja kasa to idzie na Twoje wydatki, skoro zarabiasz to dok³adasz siê do rachunków jak rozumiem???
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 377
|
Cytat:
Rozumiem, ¿e je¶li Twój ojciec np. jest prawnikiem, to Ty poczuwa³a¶ siê do momentu wyprowadzki z domu do pomocy mu w kancelarii? ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
A w tym momencie to akurat medycyna trwa 5 lat ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 282
|
Cytat:
Dla mnie sytuacja Autorki jest niejednoznaczna i ciekawa bym by³a, jak widzi to jej ojciec. Dla mnie by³oby oczywiste, ¿e je¶li nie pracujê, to powinnam im pomagaæ w biznesie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza lepsza uczelnia medyczna - studia na wydziale lekarskim trwaj± 6 lat http://www.gumed.edu.pl/378.html Zak³adam, ¿e o takich pisze autorka, bo potocznie to rozumie siê przez pój¶cie na medycynê
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedz wiêc: jak pomaga³a¶ rodzicom w ich pracy zawodowej? Bo mnie to bardzo intryguje. Studia na wydziale lekarskim trwaj± w tym momencie 5 lat + rok bezp³atnego sta¿u. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e dyplom otrzymuje siê po 5 roku. ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Ju¿ nie przesadzaj. Jak kto¶ decyduje siê robiæ specjalizacjê w formie wolontariatu to jest nie do¶æ, ¿e ostatni± sierot±, to jeszcze ma zero szacunku dla siebie. Praca dla lekarzy jest, trzeba siê tylko rozejrzeæ. I nie znam ¿adnego lekarza (a mam sporo znajomych ¶wie¿o po studiach lub na granicy zdania egzaminu specjalizacyjnego), który by zarabia³ na tyle ma³o, by mu na jego potrzeby nie starcza³o. Demonizujesz potwornie. Wracaj±c do tematu - Autorko, ja tu widzê tylko jedn± opcjê: wyprowadziæ siê. Je¿eli pójdziesz na studia przys³uguj± Ci od rodziców alimenty, dodatkowo na medycynie da siê co najmniej dorabiaæ (ja utrzymujê siê sama), wiec jako¶ dasz sobie radê.
¯a³uje siê wy³±cznie bezczynno¶ci, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choæ niekiedy przynosz± smutek i ¿al, nie ¿a³uje siê. ¦led¼ te¿ pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2013-12-02 o 11:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
Cytat:
Ale mimo wszystko ja bym spróbowa³a jako¶ siê z nim porozumieæ - w koñcu to twój ojciec...
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 240
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, no sa intelygenci, którzy robi± specjalizacjê z wolontariatu... tak¿e no ![]() Otó¿ to ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- A te 8 lat to sk±d? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Porz±dkowa³am dokumenty, t³umaczy³am czê¶æ na angielski, nosi³am ró¿ne papierzyska do urzêdów, za³atwia³am naprawy sprzêtu itp.
![]() |
#14 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 282
|
Cytat:
Mówisz, ¿e Ci, co tyraj± na wolontariacie to sieroty? Powiedz to wszystkim tym osobom, które nie mog± robiæ specjalizacji z interesuj±cej ich dziedziny, bo w danym województwie ani ¿adnym przyleg³ym od lat nie przyznano z danej specjalizacji ani jednego miejsca, np. z takiej chirurgii plastycznej. Nie jest sztuk± dostanie siê na specjalizacjê z transfuzjologii czy innej genetyki, ale ostatnio nawet o miejsce na internistê (bodaj¿e w ma³opolsce) by³a prawdziwa bitwa. Nie wypowiadam siê na podstawie opinii z forum, ale na podstawie rozmów ze znajomymi, którzy tak siê w³a¶nie szarpi± i na do¶wiadczeniach w³asnego brata, który zanim dosta³ siê na rezydenturê z radiologii pó³ roku szuka³ mo¿liwo¶ci pracy - gdyby nie to, ¿e ma w³asn± firmê od I roku studiów, albo musia³by ¿yæ z oszczêdno¶ci, albo wróciæ do kawalerskiego pokoju w domu rodzinnym. Jasne, móg³ i¶æ do poradni albo tak jak jego kolega na SOR i tyraæ na dy¿urach, nie maj±c nawet rozpoczêtej specjalizacji i czasu, by uczyæ siê do poprawy LEPu. Wcale go z poca³owaniem rêki nikt przyj±æ nie chcia³, proponowano mu wy³±cznie wolontariat, choæ zarówno ¶redni± ocen ze studiów jak i wynik LEPu mia³ bardzo przyzwoite. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ¿adnym województwie dostanie siê na specjalizacjê nie jest oczywiste, ale pracowanie za darmo przez tyle lat jest brakiem szacunku do siebie, swojego zawodu i swoich kolegów. Nakrêca absurd, jakim jest to, ¿e pracodawca szuka pracownika, który we¼mie odpowiedzialnosæ, ale nie zap³aci mu ani grosza - w koñcu taki lepszy, ni¿ kogo¶ na etat wziaæ, nie? ![]() A jak nie ma mo¿liwo¶ci znalezienia miejsca specjalizacyjnego w swoim mie¶cie/województwie, to siê wyje¿d¿a. W ka¿dym razie ja wola³abym (i tak zrobiê, mimo, ¿e mam tu np. dom z T¯tem) to, ni¿ takie poni¿enie, jak praca przez nastêpnych 5 lat za free. Bo nie oszukujmy siê - nikt takiego cz³owieka na etat nie przesunie. ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi tu nie chodzi o brak czasu, raczej o... hm, sensownosæ takiego podej¶cia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Hrodebert
Wiadomo¶ci: 4 441
|
Dok³adnie ,z tym ¿e sta¿ z tego co wiem jest p³atny ,a rezydentura p³atna jest na pewno i to ca³kiem dobrze .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety w "nowej" wersji jest bezp³atny, w starej (jeszcze 3 roczniki ni± id±) - p³atny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
oczywiscie ze im pomagam. wakacji nic nie uzylam poniewaz on z mama bawili sie w najlepsze. ciagle wykorzystuje mnie i siostre. teraz pracuje owszem ale w weekendy kiedy mam wolne zamiast zobaczyc sie z facetem musze byc na skinienie palcem mojego ojca.
a co do medycyny zaokraglilam te 10 lat wiadome ze od razu po studiach nie bedzie kolorowo a sama nie dam rady sie utrzymac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo? Dorabiaæ mo¿esz. S±d zas±dzi alimenty na ucz±ce siê dziecko. Mo¿esz staraæ siê o stypendium - na akademik, socjalne. Da siê, tylko trzeba pokombinowaæ.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 5 995
|
Cytat:
Jak wygl±da twój dzieñ w weekend? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
stoje na zmywaku i takie tam, zas kiedy odmowie pomocy np kiedy mialam urodziny i moj facet zaplanowal nam dzien musze wszystko rzucic zeby isc pomagac.
najgorsze jest to ze on nigdy wczesniej mi nic nie powie. czasem czekam ubrana, wymalowana itd zeby wybrac sie z moim mezczyzna np w ostatki a tu ojciec z tekstem ze ja nigdzie sie nie wybieram bo mam isc do pracy. i tak jest non stop... najgorsze jest to ze nie tylko ja przez to cierpie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 815
|
Cytat:
![]() Nie mo¿esz z nim pogadaæ, ustaliæ z nim np. 2-3 dni w tygodniu, w których mo¿esz i chcesz pomagaæ, a resztê po¶wiêciæ sobie, nauce, facetowi?
Podejmuj decyzje, choæ w g³owie chaos, wyrywa z butów ogromna ciekawo¶æ, wybierzesz dobrze, ogarnie Ciê rado¶æ. Edytowane przez paaaat Czas edycji: 2013-12-02 o 17:45 Powód: literka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie moge miec w tym domu wlasnego zdania.. Nie chodzi o to ze bierze mnie za reke i zaprowadza pod zlew...po prostu dziala mi pozniej przez kolejne tak na psychike ze wole zepsuc plany mi i facetowi i isc dla swietego spokoju...i tak robi i mama i siostra.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 815
|
Próbowa³a¶ z nim rozmawiaæ?
Terroryzuje Was, bo wie, ¿e dzia³a, co z tego, ¿e zadzwoni do ciotki i kuzynki, a¿ tak Ciê interesuje opinia innych? My¶lê, ¿e je¶li zobaczy raz i drugi, ¿e a¿ tak bardzo Ciê to nie rusza (przynajmniej nie okazuj przy nim) to chocia¿ trochê przystopuje. Na tê chwilê nie widzê innej opcji ni¿ wyprowadzka. Czy Twój facet pracuje, uczy siê? Jak On siê na to zapatruje? ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Cytat:
A co do tematu to skoro masz ¶rodki finansowe wystarczaj±ce na samodzielne utrzymanie siê to radzi³abym siê wyprowadziæ. Mo¿e wtedy tato spojrzy na t± sytuacjê z dystansem i zacznie traktowaæ Ciê inaczej jak zauwa¿y, ¿e potrafisz sama o siebie zadbaæ. Je¶li nie wyprowadzka to mo¿e zdob±d¼ siê na szczer± rozmowê. Zbierz argumenty które chcia³aby¶ przedstawiæ tacie i przedstaw mu je, mo¿e je¶li zrozumie jak siê czujesz zmieni zachowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 5 995
|
Cytat:
Zawsze bêd± despotami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 071
|
Dobre porozumienie dzieci z rodzicami to jest wielki skarb zwlaszcza,gdy ich dzieci wchodza , w doroslosc.
Doroslym dzieciom wydaje sie,ze moga sobie juz na wiele zachowan pozwolic a ich rodzice nie moga sie pogodzic z wizja zbuntowanych ,ciagle jeszcze zaleznych od nich dzieci. Piszesz,ze od dluzszego czasu nie rozmawiasz z ojcem albo tylko powierzchownie.Gdy przyjdzie z pracy,zamykasz sie w pokoju i tyle cie widzi. Takie zachowanie najprawdopodobnie nie wzbudza w nim do ciebie pozytywnych emocji . Dla ciebie twoje urodziny byly i sa szczegolnym dniem i mysle ,ze dla twojego ojca jednak tez.Gdybys wczesniej powiedziala ojcu,ze chcialabys w urodziny pojsc z chlopakiem,to najprawdopodobniej mysle nie zapedzilby cie do zmywaka.A tak to piszesz,ze tobie juz chlopak z gory urodziny zaplanowal i tylko wyszykowana na niego czekalas.Mogl poczuc sie zle. Moze jednak ,gdybys wiecej z ojcem rozmawiala to nie byloby takich i podobnych sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.