Nie potrafiê znie¶æ ojca! - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-12-02, 10:50   #1
klauduniakkkkk
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12
Unhappy

Nie potrafiê znie¶æ ojca!

cze¶æ! mam 19 lat i od d³uuugiego czasu mam pewien problem. Nigdy nie przepada³am za moim ojcem, tzn nie mialam z nim trwa³ej wiêzi. Po prostu nie mówi³am mu o niczym, rozmawia³am z nim je¶li wymaga³a tego sytuacja i raczej o powierzchownych tematach. Ale jest coraz gorzej! Odk±d otworzy³ w³asn± restauracjê liczy siê dla niego tylko kasa, nas (mnie i siostrê strasz±) traktuje jak ma³pki którymi moze sie wyreczac aby lezec przed telewizorkiem. Wymaga od nas szacunku a sam nie ma go do nas. Nie potrafie byc przez niego soba we wlasnym domu. Czekam tylko az gdzies wyjedzie. Kazda nasza rozmowa konczy sie klotnia. Twierdzi ze jestem leniem i nierobem chociaz od razu po liceum znalazlam sobie prace, dla niego byl to oczywiscie blad bo powinnam robic za niego w jego restauracji. Sam manipuluje wszystkimi, nie pomaga nam. Gdy jest w domu zamykam sie w pokoju aby nie zaczal ze mna rozmawiac bo wiem ze skonczy sie to awantura. Twierdzi ze jestem nienauczona zycia a sam cywieje tylko przez laptopem badz wloczy sie po sklepach wydajac kase. Mnie jedynie ciagle szantazuje, ograniczeniem kasy. Ktorej zreszta nie biore od niego od lat! Sama kombinowalam skad brac na swoje wydatki a teraz mam prace. Atmosfera w domu jest tak sztuczna ze moj chlopak nienawidzi u mnie siedziec. zas ja mam dosc rozkozow do tego stopnia, ze nie chce isc na studia. Wole stad wyjechac mimo mojego potencjalu (chcialam isc na medycyne) nie wytrzymam 10 lat pod jego dyktandem!! czy wy tez tak macie?

Edytowane przez klauduniakkkkk
Czas edycji: 2013-12-02 o 10:52
klauduniakkkkk jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:10   #2
Antilia
Uzale¿nienie

Wiadomo¶ci: 14 453
Dot.: Nie potrafiê znie¶æ ojca!

Masz pracê, wiêc co za problem siê wyprowadziæ? Nie musisz go znosiæ skoro jest tak ¼le.

Æwiczê z Ewk±, bo nic siê samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:16   #3
maacieek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

Dwie opcjê widzê:
1. albo siê wyprowadzasz co mo¿e byæ ciê¿ko je¿eli nie masz umowy i pracê i "czujesz" ¿e mo¿esz j± straciæ z dnia na dzieñ, ewentualnie przeprowadzka do chlopaka je¶li siê zgodzi lub wspólny wynajem jakiej¶ kawalerki wiêc koszty nie bêd± zbyt wielkie na osobê,
2. zostajesz w domu i siê podporz±dkowujesz zasadom i regu³om panuj±cym w domu, rozmawia³a¶ z tat±, próbuj±c mu wyt³umaczyæ co ciê gnêbi, ¿e masz swoj± pracê swoje obowi±zki i nie masz ochoty mu pomagaæ? Swoj± drog± raz na jaki¶ czas mo¿esz pój¶æ i jako¶ wspomóc tatê w pracy w restauracji chyba.

Co na to twoja mama? Nie widzi ¿e siê k³ócicie tego ¿e ojciec robi tak a nie onaczej, jak siê ma sytuacja z siostr± jest tak samo?
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:28   #4
scarlett26
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 934

Medycyna trwa 6 lat a nie 10, chyba ¿e zamierzasz bardzo d³ugo i dog³êbnie studiowaæ.... Troll???

Skoro mieszkasz z Rodzicami, a masz 19 lat powinna¶ siê sama poczuwaæ do jakiej¶ pomocy, choæby w restauracji. Skoro jeste¶ taka samowystarczalna i nic od nich nie potrzebujesz to siê wyprowad¼. Zaraz siê oka¿e, ¿e ta Twoja kasa to idzie na Twoje wydatki, skoro zarabiasz to dok³adasz siê do rachunków jak rozumiem???

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:44   #5
klempaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 377

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Poka¿ wiadomo¶æ
Skoro mieszkasz z Rodzicami, a masz 19 lat powinna¶ siê sama poczuwaæ do jakiej¶ pomocy, choæby w restauracji.

Rozumiem, ¿e je¶li Twój ojciec np. jest prawnikiem, to Ty poczuwa³a¶ siê do momentu wyprowadzki z domu do pomocy mu w kancelarii? Czemu niby dziecko ma pomagaæ rodzicowi w jego pracy? W domu to rozumiem, ale w pracy?

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Medycyna trwa 6 lat a nie 10, chyba ¿e zamierzasz bardzo d³ugo i dog³êbnie studiowaæ.... Troll???

A w tym momencie to akurat medycyna trwa 5 lat

¦led¼ te¿ pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:47   #6
201605300922
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Cytat:

Skoro mieszkasz z Rodzicami, a masz 19 lat powinna¶ siê sama poczuwaæ do jakiej¶ pomocy, choæby w restauracji. Skoro jeste¶ taka samowystarczalna i nic od nich nie potrzebujesz to siê wyprowad¼. Zaraz siê oka¿e, ¿e ta Twoja kasa to idzie na Twoje wydatki, skoro zarabiasz to dok³adasz siê do rachunków jak rozumiem???
6 lat studiów (5 lat + 6 rok zamiast dawnego sta¿u) + 5 lat specjalizacji, na której zarabia siê bardzo czêsto grosze albo wrêcz tyra na wolontariacie i wiele osób jakiego¶ wsparcia od rodziców jednak potrzebuje. Tak¿e akurat nie troll :P

Dla mnie sytuacja Autorki jest niejednoznaczna i ciekawa bym by³a, jak widzi to jej ojciec. Dla mnie by³oby oczywiste, ¿e je¶li nie pracujê, to powinnam im pomagaæ w biznesie.
201605300922 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:49   #7
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Poka¿ wiadomo¶æ

Rozumiem, ¿e je¶li Twój ojciec np. jest prawnikiem, to Ty poczuwa³a¶ siê do momentu wyprowadzki z domu do pomocy mu w kancelarii? Czemu niby dziecko ma pomagaæ rodzicowi w jego pracy? W domu to rozumiem, ale w pracy?

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

A w tym momencie to akurat medycyna trwa 5 lat
Poczuwa³am siê do pomocy rodzicom, ka¿dej o jak± mnie poprosili

Pierwsza lepsza uczelnia medyczna - studia na wydziale lekarskim trwaj± 6 lat http://www.gumed.edu.pl/378.html
Zak³adam, ¿e o takich pisze autorka, bo potocznie to rozumie siê przez pój¶cie na medycynê

- 45/2019 (9833 strony)

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 11:52   #8
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Poczuwa³am siê do pomocy rodzicom, ka¿dej o jak± mnie poprosili

Pierwsza lepsza uczelnia medyczna - studia na wydziale lekarskim trwaj± 6 lat http://www.gumed.edu.pl/378.html
Zak³adam, ¿e o takich pisze autorka, bo potocznie to rozumie siê przez pój¶cie na medycynê

Odpowiedz wiêc: jak pomaga³a¶ rodzicom w ich pracy zawodowej? Bo mnie to bardzo intryguje.

Studia na wydziale lekarskim trwaj± w tym momencie 5 lat + rok bezp³atnego sta¿u. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e dyplom otrzymuje siê po 5 roku.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Nadis Poka¿ wiadomo¶æ
6 lat studiów (5 lat + 6 rok zamiast dawnego sta¿u) + 5 lat specjalizacji, na której zarabia siê bardzo czêsto grosze albo wrêcz tyra na wolontariacie i wiele osób jakiego¶ wsparcia od rodziców jednak potrzebuje. Tak¿e akurat nie troll :P

Ju¿ nie przesadzaj. Jak kto¶ decyduje siê robiæ specjalizacjê w formie wolontariatu to jest nie do¶æ, ¿e ostatni± sierot±, to jeszcze ma zero szacunku dla siebie. Praca dla lekarzy jest, trzeba siê tylko rozejrzeæ.
I nie znam ¿adnego lekarza (a mam sporo znajomych ¶wie¿o po studiach lub na granicy zdania egzaminu specjalizacyjnego), który by zarabia³ na tyle ma³o, by mu na jego potrzeby nie starcza³o. Demonizujesz potwornie.

Wracaj±c do tematu - Autorko, ja tu widzê tylko jedn± opcjê: wyprowadziæ siê. Je¿eli pójdziesz na studia przys³uguj± Ci od rodziców alimenty, dodatkowo na medycynie da siê co najmniej dorabiaæ (ja utrzymujê siê sama), wiec jako¶ dasz sobie radê.

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2013-12-02 o 11:53
Stary 2013-12-02, 11:54   #9
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie sytuacja Autorki jest niejednoznaczna i ciekawa bym by³a, jak widzi to jej ojciec. Dla mnie by³oby oczywiste, ¿e je¶li nie pracujê, to powinnam im pomagaæ w biznesie.
Ale specjalizacja to zatrudnienie w ramach rezydentury, etatu wiêc co¶ jednak zarabia. Zreszt± jest to szkolenie podyplomowe. Sama jestem rezydentk± i nie oczekujê wsparcia od rodziców. Tak to mo¿na w nieskoñczono¶æ pomocy od rodziców oczekiwaæ, zw³aszcza jak kto¶ robi wiêcej ni¿ jedn± specjalizacjê.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-02, 11:54   #10
AnnaN7
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 88

Cytat:
Napisane przez Antilia Poka¿ wiadomo¶æ
Masz pracê, wiêc co za problem siê wyprowadziæ? Nie musisz go znosiæ skoro jest tak ¼le.
Dok³adnie masz 2 wyobory : albo siê wyprowadziæ ( chocia¿ przeczuwam, ¿e mo¿e ci byæ ciê¿ko zap³aciæ za mieszkanie, rachunki itd.) albo go jako¶ znie¶æ.

Ale mimo wszystko ja bym spróbowa³a jako¶ siê z nim porozumieæ - w koñcu to twój ojciec...
Stary 2013-12-02, 11:54   #11
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 240

Tre¶æ usuniêta
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 11:57   #12
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale specjalizacja to zatrudnienie w ramach rezydentury, etatu wiêc co¶ jednak zarabia. Zreszt± jest to szkolenie podyplomowe. Sama jestem rezydentk± i nie oczekujê wsparcia od rodziców. Tak to mo¿na w nieskoñczono¶æ pomocy od rodziców oczekiwaæ, zw³aszcza jak kto¶ robi wiêcej ni¿ jedn± specjalizacjê.

Wiesz, no sa intelygenci, którzy robi± specjalizacjê z wolontariatu... tak¿e no
Otó¿ to

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Poka¿ wiadomo¶æ
Tre¶æ usuniêta

A te 8 lat to sk±d?

Stary 2013-12-02, 11:59   #13
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

Odpowiedz wiêc: jak pomaga³a¶ rodzicom w ich pracy zawodowej? Bo mnie to bardzo intryguje.

Porz±dkowa³am dokumenty, t³umaczy³am czê¶æ na angielski, nosi³am ró¿ne papierzyska do urzêdów, za³atwia³am naprawy sprzêtu itp.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-02, 12:00   #14
201605300922
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Cytat:

Ju¿ nie przesadzaj. Jak kto¶ decyduje siê robiæ specjalizacjê w formie wolontariatu to jest nie do¶æ, ¿e ostatni± sierot±, to jeszcze ma zero szacunku dla siebie. Praca dla lekarzy jest, trzeba siê tylko rozejrzeæ.
I nie znam ¿adnego lekarza (a mam sporo znajomych ¶wie¿o po studiach lub na granicy zdania egzaminu specjalizacyjnego), który by zarabia³ na tyle ma³o, by mu na jego potrzeby nie starcza³o. Demonizujesz potwornie.
No widzisz, a ja znam, i to osobi¶cie takie osoby. Nie wiem, w jakim województwie mieszkasz, wiem tyle, ¿e w ¶l±skim dostanie siê na rezydenturê nie jest spraw± oczywist±, a utrzymanie siê z niej w sytuacji posiadania rodziny - te¿ nie jest oczywiste.
Mówisz, ¿e Ci, co tyraj± na wolontariacie to sieroty? Powiedz to wszystkim tym osobom, które nie mog± robiæ specjalizacji z interesuj±cej ich dziedziny, bo w danym województwie ani ¿adnym przyleg³ym od lat nie przyznano z danej specjalizacji ani jednego miejsca, np. z takiej chirurgii plastycznej. Nie jest sztuk± dostanie siê na specjalizacjê z transfuzjologii czy innej genetyki, ale ostatnio nawet o miejsce na internistê (bodaj¿e w ma³opolsce) by³a prawdziwa bitwa.
Nie wypowiadam siê na podstawie opinii z forum, ale na podstawie rozmów ze znajomymi, którzy tak siê w³a¶nie szarpi± i na do¶wiadczeniach w³asnego brata, który zanim dosta³ siê na rezydenturê z radiologii pó³ roku szuka³ mo¿liwo¶ci pracy - gdyby nie to, ¿e ma w³asn± firmê od I roku studiów, albo musia³by ¿yæ z oszczêdno¶ci, albo wróciæ do kawalerskiego pokoju w domu rodzinnym. Jasne, móg³ i¶æ do poradni albo tak jak jego kolega na SOR i tyraæ na dy¿urach, nie maj±c nawet rozpoczêtej specjalizacji i czasu, by uczyæ siê do poprawy LEPu. Wcale go z poca³owaniem rêki nikt przyj±æ nie chcia³, proponowano mu wy³±cznie wolontariat, choæ zarówno ¶redni± ocen ze studiów jak i wynik LEPu mia³ bardzo przyzwoite.
201605300922 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 12:04   #15
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz, a ja znam, i to osobi¶cie takie osoby. Nie wiem, w jakim województwie mieszkasz, wiem tyle, ¿e w ¶l±skim dostanie siê na rezydenturê nie jest spraw± oczywist±, a utrzymanie siê z niej w sytuacji posiadania rodziny - te¿ nie jest oczywiste.
Mówisz, ¿e Ci, co tyraj± na wolontariacie to sieroty? Powiedz to wszystkim tym osobom, które nie mog± robiæ specjalizacji z interesuj±cej ich dziedziny, bo w danym województwie ani ¿adnym przyleg³ym od lat nie przyznano z danej specjalizacji ani jednego miejsca, np. z takiej chirurgii plastycznej. Nie jest sztuk± dostanie siê na specjalizacjê z transfuzjologii czy innej genetyki, ale ostatnio nawet o miejsce na internistê (bodaj¿e w ma³opolsce) by³a prawdziwa bitwa.
Nie wypowiadam siê na podstawie opinii z forum, ale na podstawie rozmów ze znajomymi, którzy tak siê w³a¶nie szarpi± i na do¶wiadczeniach w³asnego brata, który zanim dosta³ siê na rezydenturê z radiologii pó³ roku szuka³ mo¿liwo¶ci pracy - gdyby nie to, ¿e ma w³asn± firmê od I roku studiów, albo musia³by ¿yæ z oszczêdno¶ci, albo wróciæ do kawalerskiego pokoju w domu rodzinnym. Jasne, móg³ i¶æ do poradni albo tak jak jego kolega na SOR i tyraæ na dy¿urach, nie maj±c nawet rozpoczêtej specjalizacji i czasu, by uczyæ siê do poprawy LEPu. Wcale go z poca³owaniem rêki nikt przyj±æ nie chcia³, proponowano mu wy³±cznie wolontariat, choæ zarówno ¶redni± ocen ze studiów jak i wynik LEPu mia³ bardzo przyzwoite.

W ¿adnym województwie dostanie siê na specjalizacjê nie jest oczywiste, ale pracowanie za darmo przez tyle lat jest brakiem szacunku do siebie, swojego zawodu i swoich kolegów. Nakrêca absurd, jakim jest to, ¿e pracodawca szuka pracownika, który we¼mie odpowiedzialnosæ, ale nie zap³aci mu ani grosza - w koñcu taki lepszy, ni¿ kogo¶ na etat wziaæ, nie?
A jak nie ma mo¿liwo¶ci znalezienia miejsca specjalizacyjnego w swoim mie¶cie/województwie, to siê wyje¿d¿a. W ka¿dym razie ja wola³abym (i tak zrobiê, mimo, ¿e mam tu np. dom z T¯tem) to, ni¿ takie poni¿enie, jak praca przez nastêpnych 5 lat za free. Bo nie oszukujmy siê - nikt takiego cz³owieka na etat nie przesunie.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
Porz±dkowa³am dokumenty, t³umaczy³am czê¶æ na angielski, nosi³am ró¿ne papierzyska do urzêdów, za³atwia³am naprawy sprzêtu itp.
Jednocze¶nie maj±c swoj± pracê zawodow±?

Stary 2013-12-02, 12:09   #16
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa;43979547[COLOR=Silver
]
[/COLOR]
Jednocze¶nie maj±c swoj± pracê zawodow±?
Oczywi¶cie, ¿e tak, zanim wyprowadzi³am siê z domu. Zreszt± my¶la³am, ¿e pytasz jak by³o jak mia³am gdzie¶ 19 lat - tak by³o od koñca liceum, przez studia i sta¿ oraz pocz±tek rezydentury - krótko potem wyprowadzi³am siê z domu. Wszystko kwestia organizacji czasu. Ja mam tak, ¿e im wiêcej mam do zrobienia, to tym bardziej siê spinam i wykorzystujê ka¿d± chwilê. Najgorzej jest jak nie mam zbyt wiele do roboty (wtedy czas przez palce przecieka - np. na wiza¿)....

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2013-12-02, 13:56   #17
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywi¶cie, ¿e tak, zanim wyprowadzi³am siê z domu. Zreszt± my¶la³am, ¿e pytasz jak by³o jak mia³am gdzie¶ 19 lat - tak by³o od koñca liceum, przez studia i sta¿ oraz pocz±tek rezydentury - krótko potem wyprowadzi³am siê z domu. Wszystko kwestia organizacji czasu. Ja mam tak, ¿e im wiêcej mam do zrobienia, to tym bardziej siê spinam i wykorzystujê ka¿d± chwilê. Najgorzej jest jak nie mam zbyt wiele do roboty (wtedy czas przez palce przecieka - np. na wiza¿)....

Mi tu nie chodzi o brak czasu, raczej o... hm, sensownosæ takiego podej¶cia.

Stary 2013-12-02, 15:43   #18
ARAKSJEL
Hrodebert

Wiadomo¶ci: 4 441

Cytat:
[FONT=Century Gothic]

Studia na wydziale lekarskim trwaj± w tym momencie 5 lat + rok bezp³atnego sta¿u. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e dyplom otrzymuje siê po 5 roku.
Dok³adnie ,z tym ¿e sta¿ z tego co wiem jest p³atny ,a rezydentura p³atna jest na pewno i to ca³kiem dobrze .
ARAKSJEL jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 16:03   #19
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Poka¿ wiadomo¶æ
Dok³adnie ,z tym ¿e sta¿ z tego co wiem jest p³atny ,a rezydentura p³atna jest na pewno i to ca³kiem dobrze .

Niestety w "nowej" wersji jest bezp³atny, w starej (jeszcze 3 roczniki ni± id±) - p³atny.

Stary 2013-12-02, 16:09   #20
klauduniakkkkk
Przyczajenie

oczywiscie ze im pomagam. wakacji nic nie uzylam poniewaz on z mama bawili sie w najlepsze. ciagle wykorzystuje mnie i siostre. teraz pracuje owszem ale w weekendy kiedy mam wolne zamiast zobaczyc sie z facetem musze byc na skinienie palcem mojego ojca.
a co do medycyny zaokraglilam te 10 lat wiadome ze od razu po studiach nie bedzie kolorowo a sama nie dam rady sie utrzymac.
Stary 2013-12-02, 16:12   #21
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klauduniakkkkk Poka¿ wiadomo¶æ
a co do medycyny zaokraglilam te 10 lat wiadome ze od razu po studiach nie bedzie kolorowo a sama nie dam rady sie utrzymac.

Bo? Dorabiaæ mo¿esz. S±d zas±dzi alimenty na ucz±ce siê dziecko. Mo¿esz staraæ siê o stypendium - na akademik, socjalne.
Da siê, tylko trzeba pokombinowaæ.

Stary 2013-12-02, 16:18   #22
grubella
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 5 995

Cytat:
oczywiscie ze im pomagam. wakacji nic nie uzylam poniewaz on z mama bawili sie w najlepsze. ciagle wykorzystuje mnie i siostre. teraz pracuje owszem ale w weekendy kiedy mam wolne zamiast zobaczyc sie z facetem musze byc na skinienie palcem mojego ojca.
Co wtedy musisz robiæ?
Jak wygl±da twój dzieñ w weekend?
grubella jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 17:03   #23
klauduniakkkkk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez grubella Poka¿ wiadomo¶æ
Co wtedy musisz robiæ?
Jak wygl±da twój dzieñ w weekend?
stoje na zmywaku i takie tam, zas kiedy odmowie pomocy np kiedy mialam urodziny i moj facet zaplanowal nam dzien musze wszystko rzucic zeby isc pomagac.

najgorsze jest to ze on nigdy wczesniej mi nic nie powie. czasem czekam ubrana, wymalowana itd zeby wybrac sie z moim mezczyzna np w ostatki a tu ojciec z tekstem ze ja nigdzie sie nie wybieram bo mam isc do pracy. i tak jest non stop... najgorsze jest to ze nie tylko ja przez to cierpie!
Stary 2013-12-02, 17:45   #24
paaaat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 815

Cytat:
stoje na zmywaku i takie tam, zas kiedy odmowie pomocy np kiedy mialam urodziny i moj facet zaplanowal nam dzien musze wszystko rzucic zeby isc pomagac.

najgorsze jest to ze on nigdy wczesniej mi nic nie powie. czasem czekam ubrana, wymalowana itd zeby wybrac sie z moim mezczyzna np w ostatki a tu ojciec z tekstem ze ja nigdzie sie nie wybieram bo mam isc do pracy. i tak jest non stop... najgorsze jest to ze nie tylko ja przez to cierpie!
A tego akurat nie rozumiem. Czekasz na faceta, wystrojona, a ojciec co? Bierze Ciê przez ramiê i stawia przy zlewie? Doros³a jeste¶, w koñcu.
Nie mo¿esz z nim pogadaæ, ustaliæ z nim np. 2-3 dni w tygodniu, w których mo¿esz i chcesz pomagaæ, a resztê po¶wiêciæ sobie, nauce, facetowi?

Edytowane przez paaaat
Czas edycji: 2013-12-02 o 17:45 Powód: literka
paaaat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 18:01   #25
klauduniakkkkk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paaaat Poka¿ wiadomo¶æ
A tego akurat nie rozumiem. Czekasz na faceta, wystrojona, a ojciec co? Bierze Ciê przez ramiê i stawia przy zlewie? Doros³a jeste¶, w koñcu.
Nie mo¿esz z nim pogadaæ, ustaliæ z nim np. 2-3 dni w tygodniu, w których mo¿esz i chcesz pomagaæ, a resztê po¶wiêciæ sobie, nauce, facetowi?
sytuacja jest na tyle smieszna ze sama czasem nie wiem czy sie nie rozesmiac. Kiedy mu odmowie mam w domu pieklo. Dzwoni po calej rodzinie i opowiada im jaka ma wyrodna corke, ktora na nic nie zasluguje. Zas kiedy chcialam wyjechac stwierdzil ze to wstyd dla niego przed cala rodzina zeby jego dziecko wyjechalo bez szkoly.
Nie moge miec w tym domu wlasnego zdania.. Nie chodzi o to ze bierze mnie za reke i zaprowadza pod zlew...po prostu dziala mi pozniej przez kolejne tak na psychike ze wole zepsuc plany mi i facetowi i isc dla swietego spokoju...i tak robi i mama i siostra..
Stary 2013-12-02, 18:12   #26
paaaat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 815

Próbowa³a¶ z nim rozmawiaæ?
Terroryzuje Was, bo wie, ¿e dzia³a, co z tego, ¿e zadzwoni do ciotki i kuzynki, a¿ tak Ciê interesuje opinia innych? My¶lê, ¿e je¶li zobaczy raz i drugi, ¿e a¿ tak bardzo Ciê to nie rusza (przynajmniej nie okazuj przy nim) to chocia¿ trochê przystopuje.
Na tê chwilê nie widzê innej opcji ni¿ wyprowadzka. Czy Twój facet pracuje, uczy siê? Jak On siê na to zapatruje?

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
... Twierdzi ze jestem leniem i nierobem chociaz od razu po liceum znalazlam sobie prace, dla niego byl to oczywiscie blad bo powinnam robic za niego w jego restauracji. Sam manipuluje wszystkimi, nie pomaga nam. Gdy jest w domu zamykam sie w pokoju aby nie zaczal ze mna rozmawiac bo wiem ze skonczy sie to awantura. Twierdzi ze jestem nienauczona zycia a sam cywieje tylko przez laptopem badz wloczy sie po sklepach wydajac kase. Mnie jedynie ciagle szantazuje, ograniczeniem kasy. Ktorej zreszta nie biore od niego od lat! Sama kombinowalam skad brac na swoje wydatki a teraz mam prace. Atmosfera w domu jest tak sztuczna ze moj chlopak nienawidzi u mnie siedziec. zas ja mam dosc rozkozow do tego stopnia, ze nie chce isc na studia. Wole stad wyjechac mimo mojego potencjalu (chcialam isc na medycyne) nie wytrzymam 10 lat pod jego dyktandem!! czy wy tez tak macie?
Wyjed¼, a udowodnisz, ¿e potrafisz sobie poradziæ sama. Pracujesz, je¶li z jakiego¶ nie uda Ci siê zacz±æ studiów od przysz³ego roku, to zaczniesz od nastêpnego, potencja³ nie zniknie, a studia nie uciekn±.
paaaat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 18:15   #27
Goralka Lena
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Cytat:
Medycyna to nie 6 lat nauki. Jest 5 lat ogólnej medycyny, pó¼niej rok sta¿u w szpitalu i na koniec egzamin lekarski, po którym mo¿na staraæ siê o sta¿ w specjalizacji, która trwa od 4,5 roku do 6,5 roku. £atwo policzyæ, ¿e to 10,5 do 12,5 roku.

A co do tematu to skoro masz ¶rodki finansowe wystarczaj±ce na samodzielne utrzymanie siê to radzi³abym siê wyprowadziæ. Mo¿e wtedy tato spojrzy na t± sytuacjê z dystansem i zacznie traktowaæ Ciê inaczej jak zauwa¿y, ¿e potrafisz sama o siebie zadbaæ. Je¶li nie wyprowadzka to mo¿e zdob±d¼ siê na szczer± rozmowê. Zbierz argumenty które chcia³aby¶ przedstawiæ tacie i przedstaw mu je, mo¿e je¶li zrozumie jak siê czujesz zmieni zachowanie.
Goralka Lena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 18:56   #28
grubella
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 5 995

Cytat:
Napisane przez Goralka Lena Poka¿ wiadomo¶æ
Medycyna to nie 6 lat nauki. Jest 5 lat ogólnej medycyny, pó¼niej rok sta¿u w szpitalu i na koniec egzamin lekarski, po którym mo¿na staraæ siê o sta¿ w specjalizacji, która trwa od 4,5 roku do 6,5 roku. £atwo policzyæ, ¿e to 10,5 do 12,5 roku.

A co do tematu to skoro masz ¶rodki finansowe wystarczaj±ce na samodzielne utrzymanie siê to radzi³abym siê wyprowadziæ. Mo¿e wtedy tato spojrzy na t± sytuacjê z dystansem i zacznie traktowaæ Ciê inaczej jak zauwa¿y, ¿e potrafisz sama o siebie zadbaæ. Je¶li nie wyprowadzka to mo¿e zdob±d¼ siê na szczer± rozmowê. Zbierz argumenty które chcia³aby¶ przedstawiæ tacie i przedstaw mu je, mo¿e je¶li zrozumie jak siê czujesz zmieni zachowanie.
Tyranozaury nie zmieniaj± swojego zachowania.Nie ma co liczyæ na zrozumienie.
Zawsze bêd± despotami.
grubella jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 19:35   #29
wiekanka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 071

Dobre porozumienie dzieci z rodzicami to jest wielki skarb zwlaszcza,gdy ich dzieci wchodza , w doroslosc.
Doroslym dzieciom wydaje sie,ze moga sobie juz na wiele zachowan pozwolic a ich rodzice nie moga sie pogodzic z wizja zbuntowanych ,ciagle jeszcze zaleznych od nich dzieci.
Piszesz,ze od dluzszego czasu nie rozmawiasz z ojcem albo tylko powierzchownie.Gdy przyjdzie z pracy,zamykasz sie w pokoju i tyle cie widzi.
Takie zachowanie najprawdopodobnie nie wzbudza w nim do ciebie pozytywnych emocji .
Dla ciebie twoje urodziny byly i sa szczegolnym dniem i mysle ,ze dla twojego ojca jednak tez.Gdybys wczesniej powiedziala ojcu,ze chcialabys w urodziny pojsc z chlopakiem,to najprawdopodobniej mysle nie zapedzilby cie do zmywaka.A tak to piszesz,ze tobie juz chlopak z gory urodziny zaplanowal i tylko wyszykowana na niego czekalas.Mogl poczuc sie zle.
Moze jednak ,gdybys wiecej z ojcem rozmawiala to nie byloby takich i podobnych sytuacji.
wiekanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.