|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Slub cywilny - co po uroczystosci zaslubin
Czesc dziewczyny. Mam klopot. Na grudzien razem z narzeczonym planujemy wziac slub cywilny. I tutaj wlasnie pojawia sie ten problem. Nie chcę wesela. Wolę male przyjecie na ok. 30 najblizszych osob i zupelnie nie wiem jak by to mialo wygladac ? Zamowic obiad i zimna plyte w restauracji?? A jak goscie maja zamiar siedziec do rana ? Mam zamowiac jakiegos dj ? Nie lubię tanczyc zadnych oczepin o polnocy nie chcę. Nie cieszy mnie to po prostu. I nie wiem jak to wszytsko zorganizowac. Myslalam tez zeby wziac tylko rodzicow i swiadkow ale znowu siostry z mojej mamy strony z ktorymi utrzymujemy kontakt sie obraza a u narzeczonegojak zaprosimy rodzicow i swiadka jego brata to dziadka ktory z nimi mieszka tez trzeba ajak dziadka to i babcie bo mieszka obok w domu razem ze swoim synem i z zona i dziecmi . JAK Z TEGO WYBRNAC ? naprawde nie wiem co zrobic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Slub cywilny - co po uroczystosci zaslubin
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ważne jest też skąd będą Twoi goście. Jeśli mieszkają tam gdzie Wy lub w niedalekiej okolicy, to skromny obiad jest w porządku, ale jeśli mieliby jechać z daleka na 15-minutową uroczystość i 1,5-godzinny obiad, to licz się z tym, że nie podejmą wysiłku.
I jeszcze jedno - jeśli wynajmiesz DJ zasugerujesz w ten sposób, że to klasyczne wesele, z tańcami, a więc i do rana.
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Myśle ze spokojnie możesz zamówić obiad i zimna płytę , do tego jakieś wino czy szampan . Gości wcześniej poinformuj o której godzinie planujesz zakończenie imprezy , żeby się nie nastawiali na wesele do rana i żebyś nie musiała ich wypraszac. Jeżeli będzie w gronie rodziny i znajomych to na pewno nie będzie drętwo i nikt nie będzie się nudził
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Byłam na takim małym, spokojnym przyjęciu poślubnym (dodatkowo bezalkoholowym)- muzykę młodzi puszczali z kompa (wcześniej pomogliśmy im ułożyć playlistę), zaproszonych koło 20 osób, miało być obiad, tort, zimna płyta i żadnych tańców. Ale jakoś tak wyszło, że dzieci zaczęły skakać do jednej z piosenek z boku, obok stołu, do dzieci wyszli młodzi i potem poszło
![]() ![]() Co do zapraszania gości - szczerze mówiąc ja tak uległam na swoim weselu ("zaproś tamtą ciotkę - siódma woda po kisielu - bo się obrazi") i żałuję. Ciotka przyszła, posnuła się, popsuła nam nastrój swoimi komentarzami, a i tak wyszła obrażona (a przynajmniej zniesmaczona...). Teraz bym dużo ostrożniej przemyślała takie decyzje. Dlatego wydaje mi się, że musicie się na spokojnie zastanowić, Ty i Twój przyszły mąż (no i rodzice, jeśli się dokładają do imprezy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
A może w miarę możliwości zorganizować obiad w domu? Zaoszczędzicie koszty restauracji które de facto do tanich nie należą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jakby była impreza w domu, to i tak trzeba by zamówić katering, bo raczej nikt w trakcie przy kuchni stać nie będzie. Poza tym dojdzie sprzątanie ''po ''.
Restauracja jest o wiele lepszym pomysłem. Trochę droższym, ale nic Cię nie obchodzi, przychodzisz na gotowe. W końcu nie codziennie bierzesz ślub ![]() Gości informujesz, że po ślubie zapraszasz na obiad do restauracji. O ile nie są mało inteligentni, zorientują się, że nie robisz weselicha do rana ![]() ![]() Ciotek ze strony mamy nie zapraszaj. Normalny człowiek zrozumie, że to kameralna impreza i się nie obrazi. Niektórzy w ogóle na ślubie mają tylko świadków, bez rodziców, dziadków i jeszcze nikt z tego powodu nie umarł. Dziadka zaproście. Nie rozumiem babci, która mieszka obok ze swoim synem ![]() A tak w ogóle, jeżeli zapraszasz 30 najbliższych osób, to raczej nie są to tylko rodzice i świadkowie i pewnie ktoś z rodziny się pojawi. Skoro piszesz, że z tymi ciotkami utrzymujecie kontakt, to dlaczego nie chcesz ich zaprosić? Nie przepadasz za nimi?
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2014-01-06 o 02:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.