![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Tabletki przeciwbólowe a my¶lenie
Kochani, mam takie pytanie. Ostatnio czujê siê... otêpiona nieco. To znaczy - np. muszê kilka razy co¶ przeczytaæ, zanim zrozumiem, gorzej wychodz± mi jakie¶ zadania matematyczno - logiczne, i po prostu gorzej u mnie z my¶leniem. Te¿ zapominam pewnych rzeczy. I tak zastanawiam siê, czy mo¿e mieæ to zwi±zek z za¿ywaniem tabletek przeciwbólowych - ok. 7 razy dziennie ibuprofen max. Proszê o poradê - czy przyjmowanie du¿ej ilo¶ci tabletek przecibólowych mo¿e mieæ jaki¶ wp³yw na my¶lenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 591
|
Dot.: Tabletki przecibólowe a my¶lenie
Przeczytaj ulotkê i mo¿liwe skutki uboczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 355
|
7 ibupromów max to chyba jest niedopuszczalna dawka dzienna? W jakim celu bierzesz te tabletki? Wg mnie mo¿e miec to wplyw na samopoczucie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 859
|
Przekraczasz dawkê tych tabletek ponad dwukrotnie!
To mo¿e mieæ wp³yw nie tylko na my¶lenie, ale na samopoczucie, w±trobê, jelita, ¿o³±dek u uk³ad nerwowy. Maksymalna dawka tych tabletek na dobê wynosi 3!
![]() |
#5 |
Szalony Kapelusznik
Wiadomo¶ci: 1 739
|
no pewnie, ¿e mo¿e mieæ takie skutki. A nawet gorsze. Konsultowa³a¶ to z lekarzem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Biorê tyle, bo z±b mnie boli i mam nadziejê, ¿e przejdzie mi po prostu, bo na razie nie mogê i¶æ do dentysty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 371
|
Cytat:
Coffepirine (tzw. tabletki z krzy¿ykiem). Jeden i po bólu a nie tyleeee. Mo¿e nie s± super zdrowe ale pomagaj±. A najlepiej id¼ do dentysty ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 371
|
S± najlepsze ever ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 443
|
Ta, tylko, ¿e zawieraj± kofeinê, wiêc, jak bêdziesz ich bra³a kilkana¶cie dziennie, to dopiero bêdziesz lataæ po ¶cianach.
Moja mama je bierze na ból g³owy, ja siê ¼le czuje nawet po jednej, bo ¼le toleruje kofeinê. Lepiej id¼ do dentysty, lekarza POZ, na nocn± pomoc lekarsk±, albo na pogotowie i niech kto¶ Ci przepisze ketonal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Szalony Kapelusznik
|
Albo antybiotyk, bo je¿eli to taki ból mocny to mo¿e jakie¶ zapalenia byc
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
a ty autorko jeste¶ mocno niepowa¿na. jak boli z±b to siê idzie do dentysty. dentysta nie do¶æ, ¿e leczy to jeszcze przepisze silniejsze proszki. przestañ braæ leki w takiej ilo¶ci!!! czyta³a¶ w ogóle ulotkê, ile mo¿esz MAKSYMALNIE braæ? nie do¶æ, ¿e mo¿esz sobie rozwaliæ w±trobê to jeszcze w razie krwawienia krew nie bêdzie krzep³a. generalnie gratulujê g³upoty roku. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
autorko, jak nie pójdziesz TERAZ do dentysty to pó¼niej bêdzie tylko gorzej. jedna opcja to leczenie kana³owe, a druga - wyrwanie zêba, bo nie bêdzie co ratowaæ.
![]() |
![]() |
#13 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 619
|
Cytat:
![]() ![]() bardzo m±dre ![]() Cytat:
mam nadziejê ¿e to jaki¶ troll |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wiza¿owy Kot Igor
Wiadomo¶ci: 17 524
|
Cytat:
To by dopiero dziewczyna lata³a po ¶cianach. Pomijam fakt, ¿e jest silnie uzale¿niaj±cy z powodu obecno¶ci pochodnych morfiny.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim za³o¿ysz w±tek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto ws³uchaæ siê w S³owo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 134
|
Cytat:
Ja jak mnie bola³ z±b stosowa³am naturalne metody. A te¿ d³ugo wzbrania³am siê przed pój¶ciem do dentysty, choæ to oczywi¶cie nale¿y zrobiæ, ale je¶li du¿o czasu do wizyty polecam: -miksturê z czosnku, soli i cytryny. Wyciskamy z±bek czosnku, dodajemy troszkê soli i soku z cytryny, mieszamy, a potem przyk³adamy na chwilê do zêba. Ból przechodzi na kilka godzin. -Olejek go¼dzikowy albo same go¼dziki, ja ssa³am same i pomaga³o. -P³ukanie jamy ustnej naparem z sza³wii. A w skrajnych przypadkach: -Tabletka przeciwbólowa, z tym ¿e ja rozbija³am np. po³owê Ibupromu i przyk³ada³am do bol±cego miejsca. Wszystkie sposoby wypróbowa³am, ¿aden z nich nie zabi³ mi zêba, a pomaga³. Jednak to jest "m±dro¶æ ludowa", mo¿e wiêc wcale nie pomóc, a nawet zaszkodzi, wiêc trzeba z nimi ostro¿nie. I mo¿e jak kto¶ siê zna niech siê wypowie czy nie s± gro¼ne. Choæ ja w chwili bólu zêba nawet przep³uka³abym go czystym spirytusem, choæ akurat wiem, ¿e to (podobno) wypala korzeñ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 619
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 859
|
Ju¿ tak nie demonizujcie Ketonalu. Ja go za¿ywam regularnie w czasie okresu od kilku lat - tylko to mi pomaga. Dora¼nie na bardzo silny ból pomo¿e, ale ja nie zalecam brania d³u¿ej ni¿ trzy dni (2, 3 tabletki na dobê), bo rozwala ¿o³±dek.
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 575
|
Wydaje mi siê (nie jestem teraz pewna) ¿e ¶rodki przeciwbólowe (nie pamiêtam dok³adnie jakie substancje, ale ta w pyralginie i chyba paracetamol) zaburzaj± proces neurogenezy w hipokampie st±d czêste za¿ywanie/w du¿ych ilo¶ciach itp. skutkuje gorsz± pamiêci± itd. i wiêkszym ryzykiem zachorowania na demencjê. Moja starsza siostra od dziecka ³yka³a hurtem pyralgine i teraz w wieku 26 lat ma rozum i mentalno¶æ 15-16 latki, a pyralgine do dzi¶ ³yka na ka¿dy najmniejszy ból, potrafi na³ykaæ 10 tabletek dziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 114
|
Dot.: Tabletki przeciwbólowe a my¶lenie
Dlaczego nie masz teraz jak i¶æ do dentysty? Rozumiem, ¿e mo¿esz mieæ ró¿ne powody, ale nie wyleczysz zêba przedawkowuj±c tabletki przeciwbólowe. Trzeba czytaæ ulotki, bo mo¿na zrobiæ sobie krzywdê.
Dok³adnie tak samo niechlujny jest mój m±¿, nie czyta ulotek, przedawkowuje tabletki i w dodatku miesza - dla mnie koszmar, muszê go pilnowaæ jak dziecko, bo sam o siebie nie zadba. Nie chce tu nikogo umoralniaæ, ani gadaæ nie na temat, bo nie takie by³o pytanie, ale naprawdê trzeba dbaæ o zdrowie, bo jest tylko jedno, a od zepsutych zêbów serce s³absze i w razie zaka¿enia do mózgu blisko. Tak mój m±¿ us³ysza³ od dentysty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 443
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 002
|
po ibupromie mo¿na prowadziæ samochód, wiec niby nie otumania, ale 8 tabletek dziennie to lekka przesada...
Ból nogi albo g³owy mo¿e sam przej¶æ, ból zeba nie ![]() A co do propozycji z antybiotykiem, to antybiotyki jeszcze s± na receptê, dziêki Bogu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 444
|
Co jest nie tak z tabletkami z krzy¿ykiem? I czy etopiryna to takie samo z³o?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
je¶li dziewczyna nie pójdzie do dentysty to antybiotyk bêdzie mog³a sobie wsadziæ w buty! jak tak dalej pójdzie to dziewczyna zwyczajnie straci zêba, bo nie bêdzie co ratowaæ
![]() jak z±b nadaje siê do kana³owego leczenia to te¿ bardzo boli ;]
![]() |
#26 |
Buc
Wiadomo¶ci: 9 914
|
autorko, przy takiej ilo¶ci to Ty zrób sobie lepiej próby w±trobowe bo mog³a¶ j± nie¼le uszkodziæ.
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 736
|
Cytat:
![]() Trzeba i¶æ do dentysty jak najszybciej. A je¶li siê nie da (choæ nie wierzê, ¿e siê nie znajdzie lekarz, który podejmie jakie¶ kroki do "w³a¶ciwej wizyty"), to do pogotowia choæby jechaæ. Mo¿esz mieæ ju¿ powa¿ny stan zapalny, co grozi nie tylko utrat± zêba, ale te¿ i ró¿nymi powik³aniami, jak zapalenie okostnej czy zaka¿enie. To nie ma ¿artów. A ³ykanie takiej ilo¶ci leków jest nieodpowiedzialne. Bo boleæ przestanie pewnie po jakim¶ czasie (przy okazji pewnie spuchniesz), ale problem zostanie. I wróci dwa razy wiêkszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 910
|
co do zakazenia, ojciec kolezanki zmarl w wieku 37 lat wlasnie z powodu zakazenia od zeba. Bolal z±b, nie poszedl do lekarza. Bral leki przeciwbolowe, maskowalo bol, ale nie leczylo.
Zakazenie sie dostalo do serca i niestety zmarl. Jak widac, nie ma zartow. Nie dosc autorko, ze cierpisz, bo boli, to jeszcze zêba stracisz, i kolejny gratis - organizm sobie zatrujesz lekami. W±troba, ¿o³±dek Ci wysiadzie, jak dobrze pojdzie- to tylko to. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-01-24 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 397
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 910
|
niestety, ale dopiero po latach moga sie pojawic skutki brania regularnie ketonalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.