![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Tabletki przeciwbólowe a myślenie
Kochani, mam takie pytanie. Ostatnio czuję się... otępiona nieco. To znaczy - np. muszę kilka razy coś przeczytać, zanim zrozumiem, gorzej wychodzą mi jakieś zadania matematyczno - logiczne, i po prostu gorzej u mnie z myśleniem. Też zapominam pewnych rzeczy. I tak zastanawiam się, czy może mieć to związek z zażywaniem tabletek przeciwbólowych - ok. 7 razy dziennie ibuprofen max. Proszę o poradę - czy przyjmowanie dużej ilości tabletek przecibólowych może mieć jakiś wpływ na myślenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tabletki przecibólowe a myślenie
Przeczytaj ulotkę i możliwe skutki uboczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
7 ibupromów max to chyba jest niedopuszczalna dawka dzienna? W jakim celu bierzesz te tabletki? Wg mnie może miec to wplyw na samopoczucie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przekraczasz dawkę tych tabletek ponad dwukrotnie!
To może mieć wpływ nie tylko na myślenie, ale na samopoczucie, wątrobę, jelita, żołądek u układ nerwowy. Maksymalna dawka tych tabletek na dobę wynosi 3!
![]() |
#5 |
Szalony Kapelusznik
|
no pewnie, że może mieć takie skutki. A nawet gorsze. Konsultowałaś to z lekarzem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Biorę tyle, bo ząb mnie boli i mam nadzieję, że przejdzie mi po prostu, bo na razie nie mogę iść do dentysty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Coffepirine (tzw. tabletki z krzyżykiem). Jeden i po bólu a nie tyleeee. Może nie są super zdrowe ale pomagają. A najlepiej idź do dentysty ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Są najlepsze ever ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ta, tylko, że zawierają kofeinę, więc, jak będziesz ich brała kilkanaście dziennie, to dopiero będziesz latać po ścianach.
Moja mama je bierze na ból głowy, ja się źle czuje nawet po jednej, bo źle toleruje kofeinę. Lepiej idź do dentysty, lekarza POZ, na nocną pomoc lekarską, albo na pogotowie i niech ktoś Ci przepisze ketonal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Szalony Kapelusznik
|
Albo antybiotyk, bo jeżeli to taki ból mocny to może jakieś zapalenia byc
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
.
|
Cytat:
a ty autorko jesteś mocno niepoważna. jak boli ząb to się idzie do dentysty. dentysta nie dość, że leczy to jeszcze przepisze silniejsze proszki. przestań brać leki w takiej ilości!!! czytałaś w ogóle ulotkę, ile możesz MAKSYMALNIE brać? nie dość, że możesz sobie rozwalić wątrobę to jeszcze w razie krwawienia krew nie będzie krzepła. generalnie gratuluję głupoty roku. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
autorko, jak nie pójdziesz TERAZ do dentysty to później będzie tylko gorzej. jedna opcja to leczenie kanałowe, a druga - wyrwanie zęba, bo nie będzie co ratować.
![]() |
![]() |
#13 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() bardzo mądre ![]() Cytat:
mam nadzieję że to jakiś troll |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
To by dopiero dziewczyna latała po ścianach. Pomijam fakt, że jest silnie uzależniający z powodu obecności pochodnych morfiny.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak mnie bolał ząb stosowałam naturalne metody. A też długo wzbraniałam się przed pójściem do dentysty, choć to oczywiście należy zrobić, ale jeśli dużo czasu do wizyty polecam: -miksturę z czosnku, soli i cytryny. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy troszkę soli i soku z cytryny, mieszamy, a potem przykładamy na chwilę do zęba. Ból przechodzi na kilka godzin. -Olejek goździkowy albo same goździki, ja ssałam same i pomagało. -Płukanie jamy ustnej naparem z szałwii. A w skrajnych przypadkach: -Tabletka przeciwbólowa, z tym że ja rozbijałam np. połowę Ibupromu i przykładałam do bolącego miejsca. Wszystkie sposoby wypróbowałam, żaden z nich nie zabił mi zęba, a pomagał. Jednak to jest "mądrość ludowa", może więc wcale nie pomóc, a nawet zaszkodzi, więc trzeba z nimi ostrożnie. I może jak ktoś się zna niech się wypowie czy nie są groźne. Choć ja w chwili bólu zęba nawet przepłukałabym go czystym spirytusem, choć akurat wiem, że to (podobno) wypala korzeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Już tak nie demonizujcie Ketonalu. Ja go zażywam regularnie w czasie okresu od kilku lat - tylko to mi pomaga. Doraźnie na bardzo silny ból pomoże, ale ja nie zalecam brania dłużej niż trzy dni (2, 3 tabletki na dobę), bo rozwala żołądek.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się (nie jestem teraz pewna) że środki przeciwbólowe (nie pamiętam dokładnie jakie substancje, ale ta w pyralginie i chyba paracetamol) zaburzają proces neurogenezy w hipokampie stąd częste zażywanie/w dużych ilościach itp. skutkuje gorszą pamięcią itd. i większym ryzykiem zachorowania na demencję. Moja starsza siostra od dziecka łykała hurtem pyralgine i teraz w wieku 26 lat ma rozum i mentalność 15-16 latki, a pyralgine do dziś łyka na każdy najmniejszy ból, potrafi nałykać 10 tabletek dziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki przeciwbólowe a myślenie
Dlaczego nie masz teraz jak iść do dentysty? Rozumiem, że możesz mieć różne powody, ale nie wyleczysz zęba przedawkowując tabletki przeciwbólowe. Trzeba czytać ulotki, bo można zrobić sobie krzywdę.
Dokładnie tak samo niechlujny jest mój mąż, nie czyta ulotek, przedawkowuje tabletki i w dodatku miesza - dla mnie koszmar, muszę go pilnować jak dziecko, bo sam o siebie nie zadba. Nie chce tu nikogo umoralniać, ani gadać nie na temat, bo nie takie było pytanie, ale naprawdę trzeba dbać o zdrowie, bo jest tylko jedno, a od zepsutych zębów serce słabsze i w razie zakażenia do mózgu blisko. Tak mój mąż usłyszał od dentysty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
po ibupromie można prowadzić samochód, wiec niby nie otumania, ale 8 tabletek dziennie to lekka przesada...
Ból nogi albo głowy może sam przejść, ból zeba nie ![]() A co do propozycji z antybiotykiem, to antybiotyki jeszcze są na receptę, dzięki Bogu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Co jest nie tak z tabletkami z krzyżykiem? I czy etopiryna to takie samo zło?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
|
jeśli dziewczyna nie pójdzie do dentysty to antybiotyk będzie mogła sobie wsadzić w buty! jak tak dalej pójdzie to dziewczyna zwyczajnie straci zęba, bo nie będzie co ratować
![]() jak ząb nadaje się do kanałowego leczenia to też bardzo boli ;]
![]() |
#26 |
Buc
|
autorko, przy takiej ilości to Ty zrób sobie lepiej próby wątrobowe bo mogłaś ją nieźle uszkodzić.
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzeba iść do dentysty jak najszybciej. A jeśli się nie da (choć nie wierzę, że się nie znajdzie lekarz, który podejmie jakieś kroki do "właściwej wizyty"), to do pogotowia choćby jechać. Możesz mieć już poważny stan zapalny, co grozi nie tylko utratą zęba, ale też i różnymi powikłaniami, jak zapalenie okostnej czy zakażenie. To nie ma żartów. A łykanie takiej ilości leków jest nieodpowiedzialne. Bo boleć przestanie pewnie po jakimś czasie (przy okazji pewnie spuchniesz), ale problem zostanie. I wróci dwa razy większy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
co do zakazenia, ojciec kolezanki zmarl w wieku 37 lat wlasnie z powodu zakazenia od zeba. Bolal ząb, nie poszedl do lekarza. Bral leki przeciwbolowe, maskowalo bol, ale nie leczylo.
Zakazenie sie dostalo do serca i niestety zmarl. Jak widac, nie ma zartow. Nie dosc autorko, ze cierpisz, bo boli, to jeszcze zęba stracisz, i kolejny gratis - organizm sobie zatrujesz lekami. Wątroba, żołądek Ci wysiadzie, jak dobrze pojdzie- to tylko to. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-01-24 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
niestety, ale dopiero po latach moga sie pojawic skutki brania regularnie ketonalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.