|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Śniadania z całego świata
Witajcie
![]() Które ze śniadań z innych krajów zjedlibyście najchętniej? ![]() W ogóle lubicie potrawy z innych krajów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śniadania z całego świata
To, co sie w tych zdjeciach nie zgadza, to sniadanie wloskie.
Nie wiem gdzie widzieli jajko sadzone na sniadanie. ![]() Tu sie zjada cafe&cornetto czyli pije kawe z croissantem. Mozna tez zjesc tost z dzemem lub nutella i sok pomaranczowy. Czyli na slodko. ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
W większości nie wiem w ogóle co jest na talerzach. Rozumiem, że to Twój blog? Proszę więc o opisy
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nie widac zadnych zdjec, co do Wloch to podobno zalezy od regionu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Możliwe, że na północy Włoch gdzieś w górach jadają jajka i wędliny. W pozostałych regionach tylko na słodko. Mieszkam w Mediolanie i tutaj śniadania są podobne do tego francuskiego. Osobiście lubię pieczywo z konfiturą lub nutellą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Rena - zdjecia sa pod linkiem.
Wiem ze wiele rzeczy zalezy we Wloszech od regionu - ale tu mamy takie uogolnienie wiec przydalo by sie wstawic we Wloszech cos co jest ogolnie przyjete za typowe. ![]() Wiadomo ze nie wszyscy i nie zawsze jedza to samo. Np Brytyjczycy chyba nie jedza w dzisiejszych czasach tak czesto swojego tradycyjnego sniadania tylko cos lzejszego. Marmelata - moze zajrzysz do nas na wloski watek? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733242
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja znam realia wloskie z polnocy i z poludnia i nigdy sie nie spotkalam z nieslodkim sniadaniem.
No i w Hiszpa tez sie nie je tortilli na swadanie ![]() Osobiscie najsmaczniej mi wyglada to z grecji lub meksyku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nadal nie widze zdjec.
![]() We Francji poza slynnymi rogalikami, jada sie pain au chocolat czyli bulki z czekolada, tartine au beurre czyli bagietke posmarowana maslem, ale tez czesto cereal czyli platki sniadaniowe, czasem na szybko jedza jakies ciasto czy ciastko takie np herbatniki czy kawalek slodkiej tarty (choc tarty czesciej pojawiaja sie na slono jako danie obiadowe w poludnie), czasem owoce, jogurty (glownie naturalne). Do picia sok pomaranczowy bywa zastapiony jakims innym np jablkowym czy ananasowym. Kawa glownie czarna, czasem goraca czekolada w duzych pekatych kubkach w ktorych o zgrozo potrafia maczac bagietki (dosc srednio przyjemny zwyczaj a akceptowany nawet w kawiarniach), spotkalam tez nalesniki na slodko na sniadanie ale to juz naprawde rzadko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zdjęć nie ma w wątku, więc nie widać
![]() Słowa "z innych krajów" to link - kliknijcie, to zobaczycie zdjęcia. Widzę już któreś tego typu zestawienie śniadań z różnych krajów i już pomijając fakt, że to nie są zdjęcia autorki bloga, to to jest bardzo nierzetelne. Ktoś gdzieś w necie znajdzie zdjęcie podpisane, że to niby śniadanie w jakimś kraju i już się tego trzyma. Na tej zasadzie ostatnio znalazłam, że standardowe polskie śniadanie do góra placków ziemniaczanych i jajecznica z kiełbasą. Osobiście nie spotkałam się jeszcze u nas z plackami ziemniaczanymi na śniadanie nigdzie, nawet na blogach śniadaniowych, które ostatnio są bardzo popularne ![]() Sama planowałam zrobić sobie taką akcję, żeby regularnie przygotowywać śniadania z różnych krajów, ale znalezienie prawdziwej informacji, jak takowe śniadania powinny wyglądać, w większości przypadków graniczy z cudem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.