![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
W foteliku non stop!
Od jakiegoś czasu gdzie się nie obejrzę widzę rodziców wożących maluszki w fotelikach samochodowych tzn stelaż od wózka, na nim nosidełko a w nim malutek taki że nawet go nie widać. Zawsze myślałam że w nosidle dziecko powinno przebywać tylko tyle ile to konieczne czyli w trakcie jazdy samochodem a tu widzę że wielu rodziców fotelik traktuje jak wygodniejszą formę gondoli
![]() ![]() ![]() Jak to jest z tymi nosidłami??
Martusieńka 11.10.2011 ![]() ![]() Szymon16.07.2013 ![]() ![]() Magdalenka 5.11.2014 ![]() ![]() i wystarczy nam tego miodu ![]() Edytowane przez irmith Czas edycji: 2012-09-23 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W foteliku non stop!
Nie mam pojęcia jak to jest z medycznego punktu widzenia ale nie wydaje mi się to zdrowe dla kręgosłupa
![]() Ja nigdy nie używałam fotelika poza samochodem ![]() a na zakupy - obojętnie czy dłuższe czy krótsze mam parasolkę która jeździ ze mną na stałe w samochodzie - oczywiście dopóki mała nie siedziała rozkładałam ją na płasko (zresztą wózek bez takiej funkcji nawet nie wchodził w grę). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ikei widzisz - no to przecież rodzice najczęściej autem przyjechali, może mają auto do któego już gondola się nie zmieści? W kościele to samo, logiczne, że do auta raczej bierze się koła + fotelik. Ba, sama tak robiłam np. na chrzcinach ![]() Ja nie popieram całodniowego trzymania dziecka w tym ![]() Nawiasem mówiąc, znam też dziecko które zwyczajnie dostawało pypcia w gondoli/chuście a na spacerówkę za małe było - jedynym wyjściem bym spacer w foteliku. Zdarza się. Tak, jesteś upierdliwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wg mnie nie, takie maleństwo powinno spędzać czas leżąc płasko Ja fotelika poza samochodem nie używałam.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja nawet nie kupuję adapterów, żeby fotelik do wózka podczepiać. Jest to niezdrowe i też często teraz widuję dzieci wkładane do fotelika zamiast do gondoli (a znając te osoby i rozmawiając z nimi, wiem, że z wygody rodzica a nie obiekcji dziecka wobec gondoli). W foteliku łatwiej przenieść dziecko z domu do stelaża - nie trzeba brać dziecka osobno i gondoli osobno. Fotelik najczęściej jest lżejszy itp. Tego typu słyszałam odpowiedzi. Raz tylko w ciągu tych miesięcy obserwacji i kilkudziesięciu przypadków usłyszałam, że nie było miejsca na gondolę w samochodzie. To był tylko jeden przypadek - reszta z wygody.
Samochód mam spory i wózek z gondolą spokojnie mi się tam zmieści, baza na stałe wczepiona będzie na tylne siedzenie i zamierzam z fotelika korzystać jak z fotelika a nie dodatkowej części wózka. Wiem, że zdarzają się sytuacje, kiedy inaczej się nie da, ale niestety u mnie w okolicy panuje przekonanie, że fotelik jest zdrowy, bo przecież bezpieczny. Jakoś ci ludzie nie rozumieją różnicy pomiędzy bezpieczeństwem przewozu w samochodzie a zdrowiem kręgosłupa i płuc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do naszego samochodu gondola się spokojnie mieści, trzeba tylko odkręcić kółka- dodam,że mamy duży wózek w porównaniu do niektórych. Edytowane przez golgie Czas edycji: 2012-09-23 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gang Iren
|
Malutkie niemowle nie powinno spedzac czasu w foteliku dluzej niz 2 godziny.W Anglii rzadko kto ma gondole,wiekszosc wlasnie stelaz i fotelik i tylko tak jezdza,wszedzie.Moze dla rodzica to wygodne,dla dziecka raczej nie bardzo,wymusza mu nienaturalna pozycje.Wiadomo,ze czasem nie ma wyboru,ale lepiej by czas spedzany w foteliku byl jak najkrotszy.
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
wlasnie mialam napomknac jak to jest w Anglii
![]() jest bardzo duzo wozkow tzw. travel system, w sklad ktorego wchodzi spacerowka (nie parasolka) i do tego sie doczepia fotelik samochodowy dla niemowlaka i ot caly system. nie ma nawet mozlwosci dokupienia do tego gondoli. i multum ludzi korzysta wlasnie z takiego rozwiazania. gondole to naprade rzadkosc. ale Anglia to Anglia i takie przyklady niezdrowego/niehigienicznego zachowania rodzica wobec dziecka mozna mnozyc... i mnozyc... a jesli chodzi o Polske - moze taka moda? a moze po prostu oszczednosc? gondola to nierzadko wydatek kolejnych set zlotych
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zdarza się, że moja w foteliku siedzi kilka godzin i jest to konieczność. Jak jedziemy do babci to mam możliwość wziąć właśnie fotelik+stelaż, zwykła spacerówka się nie zmieści. I jak jestem tam kilka dni to wychodzimy na spacery albo z chustą albo właśnie z tym nieszczęsnym fotelikiem. Nie wiem co zrobię jak mała przestanie się mieścić do fotelika
![]() Jak była całkiem malutka to do fotelika jej nie wsadzałam prawie w ogóle. No i czasem jesscze jest tak, że dziecko zaśnie w aucie w foteliku i trochę bez sensu jest budzić malucha, wsadzać do gondoli a za pół godziny przekładać z powrotem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Czasami zdarzalo mi sie zabierac malego w foteliku na zakupy- szybkie zakupy- ale robilam to bardzo rzadko.
Mam za to znajoma w Serbii ktora swoja core trzymala w foteliku przez wiekszosc dnia- bo mala to lubila ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Aż mi sie słabo zrobiło. Nie dość, ze dla kręgosłupa mordega to jeszcze zostawianie przed komputerem. Ciekawa jestem co niby babcia moze zrobić jeśli dziecku coś sie stanie- krzyknie do matki pod prysznicem?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja znajoma ma półroczną córkę, która do tej pory nie umie leżeć na brzuszku, bo jej nie kładła, bo mała płakała no i może się udusić od leżenia na brzuchu... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mnie też się gondola do samochodu nie mieści więc kupiłam parasolkę rozkładaną na płasko - nie wierzę, że parasolka zajmuje w aucie więcej miejsca niż stelaż wózka
![]() Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2012-09-23 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam fotelik sluzyl przede wszystkim do jazdy w aucie, ale tez i na zakupy. i tak, to bylo z czystej wygody bo akurat wtedy mielismy male auto i zabranie stelaza z gondola bylo mozliwe oczywiscie ale nie miala bym juz gdzie zakupow wsadzic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jak nie mialabys jak wsadzić gondoli to to właśnie nie jest z wygody tylko posiadanych możliwości.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
hehe do auta by sie zmiescilo wszystko, tylko wtedy zakupy wiozlabym na dachu, a tz chyba by za autem biegl
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Logiczne, że kupuje się większy fotelik. TO teraz oceńmy, co lepsze: jazda w foteliku na porządnych amortyzatorach, czy jazda byle jaką parasolką z zerową amortyzacją, gdzie maluszek czuje każdy kamyczek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Szaja jednak będę się upierać że nie jestem aż za nadto upierdliwa
![]() Skąd wiem ile czasu dziecko jest w foteliku, otóż maszerując z moją małą mijam kilkakrotnie te same mamy które wychodzą z dzieckiem na regularny spacer ![]() ![]() Jak widać po odpowiedziach nie tylko ja mam wrażenie że to głupia wygoda ![]() ![]() Na szczęście my mamy kombiaka więc nigdy nie kisiłam dziecka dłużej niż tego wymaga prawo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36708767]Ale ty żartujesz, prawda? Logiczne, że kupuje się większy fotelik. TO teraz oceńmy, co lepsze: jazda w foteliku na porządnych amortyzatorach, czy jazda byle jaką parasolką z zerową amortyzacją, gdzie maluszek czuje każdy kamyczek?[/QUOTE] hmm jazda spacerówką ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Parasolka to jest dla dziecka, które już rok skończyło, z tego, co się orientuję. Chyba nikt normalny by półroczniaka tam nie zapakował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Punkt widzenia zalezy..
Znam kilka przypadków, gdzie znajome matki mieszkają w blokach 3,4 pietrowych bez wind. Kolezanka była po CC, 3 pietro, meza brak. Znosiła na doł stelaz bez koł, potem dziecko w foteliku, koła wyjmowała z torby,zeby nikt nie zapierniczył stelaza i jechała na spacer. Niestety fotelik wazyl 3 kilo, a gondola 7 roznica jest.. Osobiscie jestem przeciwna za wozeniem dziecka tylko i wylacznie w foteliku, Moj siedzial do pol roku tylko jak jechalismy, potem sluzyl w domu jako lezaczek. A jak miał 8 miesiecy nie miescił sie do niego na dlugosc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
lemoorka ja mieszkam na 3 piętrze w bloku bez windy, może cc nie zaliczyłam ale poród miałam taki że do tej pory jest ból a i wózka nikt mi nie nosił bo mąż od 8 do 16 w pracy
![]()
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ja z 3 piętra na początku wózkiem (gondolą!) zjeżdżałam, tylko tylnymi kołami opierałam o schody i jechaliśmy sobie ostrożnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Ja znosiłam wózek a potem wracałam po małą, za dużo schodów żeby tak zjeżdżać. A teraz spacerówka mieści się w piwnicy więc luksus jest
![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama mieszkam w domu- 5 schodow. Maz mi zrobil z profili podjazd dla wozka, bo za cholere nie dziwgnelabym 18 kila bez dziecka. Rozumiem matki, ktore znosiły foteliki.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak parasolka,czy inna spacerówka rozkłada się na płasko,to jak najbardziej można zapakować w nie malucha.Pewnie-parasolki często mają te plecy cieniutkie,bez usztywnienia-ale przeciez można położyć złożony kilka razy koc,co to za problem-na pewno i tak mniej miejsca w samochodzie zajmie. Poza tym-nie mowa tu o spacerowaniu po lesie parasolką,tylko najczęściej po markecie (bo mówimy o koniecznych dojazdach gdzies tam,zwykle na zakupy)-tam nawet parasolka się nie trzęsie ![]() Cytat:
ubierałąm dziecko(zima),wkłądałąm do gondoli,kładłam na podłodze w przedpokoju(żeby już nigdzie nie spadło,bo np.na łóżku bym się bała zostawić),leciałąm szybko na dół ze stelażem,rozkładałąm go,leciałąm na góę po gondolę z młodą i znosiłam na dół.Z powrotem w kolejności:najpierw młoda z gondolą,na podłogę w przedpokoju i biegiem po stelaż ![]() No to był hardcore ![]() A nie wiem,czy rynek wózkowy az tak się zmienił,ja kupowałam wózek 4 lata temu-i nie widziałam takich modeli (do cen,jakie brałąm pod uwagę,czyli 1500zł),gdzie wszystkie elementy są wycenione osobno i w dodatku fotelik z adapterem wychodził taniej niż gondola.My właśnie nie kupiliśmy tego adaptera w ogóle,bo był strasznie drogi. Jeśli chodzi o sedno tematu,to ja tez to zauważam od kilku lat i widzę mamy na spacerach w parku z takim fotelikiem na stelażu-tu chyba nie tłumaczenia,że się gondola do samochodu nie zmieściła?.Mnie się wydaje,że to taki modny trend po prostu. Cytat:
![]() Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2012-09-23 o 20:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36708767]
TO teraz oceńmy, co lepsze: jazda w foteliku na porządnych amortyzatorach, czy jazda byle jaką parasolką z zerową amortyzacją, gdzie maluszek czuje każdy kamyczek?[/QUOTE] Ale dlaczego od razu byle jaką? ![]() Jest sporo porządnych amortyzowanych lekkich spacerówek.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szaja-można by zapytać w druga stronę:czemu od razu "na porządnych amortyzatorach"może na kiepskich? ![]() Ja kupiłam wózek z odpinaną gondolą jak i siedziskiem do spacerówki-takich modeli jest najwięcej i są kupowane bardzo często.Jak juz wiadomo,że się jedzie mikro-autkiem za mega zakupy,to zawsze można wziąć to siedzisko(4 razy mniejsze,które może się zmieścić na fotelu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ehhh ja tam uważam, że nie ma sytuacji bez wyjścia
![]() I takie na siłe wyszukiwane są te powody używania fotelika zamiast gondoli.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36708767]
TO teraz oceńmy, co lepsze: jazda w foteliku na porządnych amortyzatorach, czy jazda byle jaką parasolką z zerową amortyzacją, gdzie maluszek czuje każdy kamyczek?[/QUOTE] gdzie? w supermarkecie? ![]() ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.