|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problemy z Mama
Cześć
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Problemy z Mama
Cytat:
Tyle, że ja w końcu nie wytrzymałam jej humorów a do tego zaczęłam zarabiać na siebie więc się wyprowadziłam i takie akcje zdarzają się dużo rzadziej - czasem poprosi o pomoc w jakiś pierdołach a ja odpowiadam wieczorem, albo po kilku dniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Twoja mama ma spory problem z panowaniem nad emocjami, takie zachowanie nie jest normalne. Ja z moją mamą mam podobnie - opiernicz nawet za coś, czego nie zrobiłam, ale na szczęście nie reaguje ona aż tak wybuchowo, jak Twoja. Wciąż szukam na to jakiegoś rozwiązania, ale nie widzę postępów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc, czytając Twojego posta miałam wrażenie, że czytam o sobie. Moja mama jest również bardzo wybuchowa i nieobliczalna i z drobiazgów potrafi wyolbrzymić do ogromnych rozmiarów. Raz skrzyczała mnie za zbicie jednej szklanki, innym razem za to, że nie odniosłam kubka do kuchni od razu, tylko chwilę później.
Częśto awantura za takie drobiazgi kończy się wyzwiskami i upadlaniem. Z doświadczenia wiem, że niewiele da się z tym, tak naprawdę zrobić. Na moje argumenty, że nie powinna mnie tak traktować, odpowiadała, że to jej dom i ma prawo do złego humoru, a jak mi źle to mogę się wynosić. Nie chcę mojej mamy odmalowywać w czarnych barwach - to kochana osoba, nieraz mi pomogła, ale jej osobowość jest czasami nie do zniesienia. Miałam przez nią dużo problemów, przez jakiś czas chodziłam do psychologa. To, co mi pomogło to zdrowy dystans i przeprowadzka. Starałam się nie brać awantur mamy do siebie - fakt, że nie posprzątałam akurat w tym momencie, nie znaczy, że jestem nic nie wartym śmieciem. Może to brzmieć dziwnie, jednak na pewnym podświadomym poziomie, wierzyłam w te złe rzeczy, które o mnie mówiła. Minęło wiele lat, zanim udało mi się jakoś od tego odseparować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
sissy that walk
|
Jedno w zachowaniu Twojej mamy jest kompletnie nie do zaakceptowania - wyzwiska. I to jej musisz powiedzieć bardzo wyraźnie, bo nazywanie bliskiej osoby idiotką po prostu nigdy w życiu nie powinno się zdarzać. Nawet jeśli nie myśli tak i mówi to wtedy, gdy nie panuje nad emocjami, to mimo wszystko jest dorosła i zobowiązana do szacunku do Ciebie. Więc koniecznie przeprowadź z nią spokojną, ale stanowczą rozmowę na ten temat. Spytaj, czy naprawdę uważa Cię za idiotkę i czy wie, jak takie wyzwiska wpływają na człowieka, jak ona by się czuła gdyby słyszała od Ciebie takie "uprzejmości".
Co do tej sytuacji w kuchni, to nie do końca rozumiem jak to u Was działa - tylko mama do niej wchodzi i przygotowuje posiłki? Bo wkurzyła się, że powiedziałaś że jesteś głodna, i coś tam że jak ona sobie zrobi jedzenie to Ty też chcesz. Nie przygotowujesz sobie żadnych posiłków sama? Nie weszłaś po niej do tej kuchni i nie zrobiłaś sobie czegoś? Nie do końca rozumiem. Jeśli ktoś w domu zajmuje się obiadami to naturalne, że reszta się do tego dostosowuje, ale nie rozumiem, jak to się odbywa poza tym, że taka kłótnia wyszła z tego co powiedziałaś. Generalnie Twoja mama wydaje się bardzo nerwową osobą, więc wydaje mi się, że najlepiej ją brać spokojem. Jeśli Cię wyzywa, to stanowczo protestuj, jeśli krzyczy i trzaska drzwiami, to spytaj ją spokojnie: "o co konkretnie jesteś na mnie zła, co cię tak zdenerwowało?". Postaraj się doprowadzić do tego, żeby w nerwowych sytuacjach kłótnię zamienić w rzeczową rozmowę - CO wam przeszkadza, CO możecie zmienić, DLACZEGO tak do Ciebie mówi. Staraj się nie podnosić głosu, ale broń się, bo Twoja mama przekracza pewne granice i niestety sama powinna zdawać sobie z tego sprawę, ale jak widać ona inaczej to postrzega. Założę się, że też ma jakieś ukryte żale i frustracje, więc rozmowa na ten temat - takie skonkretyzowanie jej oczekiwań względem Ciebie - powinno pomóc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Autorko a ile mama ma lat?
Może przechodzi klimakterium? Serio pytam, moja rodzicielka mając lat 45 rzucała przedmiotami po domu i robiła awantury nie wiadomo o co, i w sumie sama też nie wiedziała o co jej chodziło, tak to trwało mniej więcej do 50 i przeszło jak ręką odjął ![]() Cytat:
Z tym, że ja bym zrobiła inaczej w takiej sytuacji. Dzisiaj chcesz na kino? A co się tak ciskasz, dam ci pod koniec tygodnia bo teraz mi się nie chce. To nic, że zależy ci na tym dzisiaj, bo mnie na tym nie zależy. Fajne jest takie traktowanie?
![]() |
![]() |
#8 | |
sissy that walk
|
Z tym się zdecydowanie zgadzam. Sama nie mam dzieci, ale jak proszę któregoś z domowników żeby coś sprzątnął, to jestem w stanie poczekać aż dokończy oglądać film, a nie aż się zacznie weekend.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie obyło się na szczęście bez wyzwisk, ale niejedna sytuacja brzmi znajomo (szczególnie pogrubione). Panika za zbicie jednej szklanki, jakbym zbiła wszystkie szklanki świata i już nikt nigdy nie miałby z czego pić ![]() Na moje problemy reagowała tak, że jestem leniem, wymyślam, narzekam, wszystko to niepotrzebne, oczywiście rozpowiadała to wszystkim i ja też tak dałam sobie wmówić. Zanim przejrzałam na oczy to trochę minęło, a teraz aż mi żal tego czasu zmarnowanego na nerwy, płacz i zadręczanie się tym, jaka to ja niby zła jestem. Próbowałam się zdystansować, traktować to z przymrużeniem oka, ale jakoś mi to nie wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi w końcu pomogła przeprowadzka. Widuję się z mamą rzadziej i to chyba był klucz, rozwiązujący problem. Natomiast, gdy próbuje m zrobić awanturę, po prostu nie odzywam się do niej przez kilka dni - zazwyczaj trochę mięknie i jakoś znowu się dogadujemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Przez głowe przeszła mi jedynie menopauza. Ile twoja mama ma lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
"
Edytowane przez laptop1 Czas edycji: 2014-03-26 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakby mi matka powiedziała, że mi nie da pieniędzy na kino bo jej się nie chce dziś, lub inny powód podała to bym się nie obrażała i najwyżej poszła do kina innego dnia. Ja nie widzę problemu w odkładaniu czegoś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nikt nie jest idealny, każdy popełnia błędy, twoja mama też pewnie z czasem będzie żałować tego jaki miała stosunek do twojej osoby, musisz pamiętać że to twoja matka, że wychowała cię i przez pierwsze lata twojego życia była przy tobie zawsze blisko, powinnaś ją odciążyć i odwdzięczyć się za ten wkład i wychowanie, odciążyć ją trochę żeby też miała chwilę odpoczynku, czas dla siebie, jeśli cię o coś poprosi nie mów zaraz, zrób to od razu wtedy pokażesz jej że ją bardzo kochasz i jest dla ciebie najważniejsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najważniejsze, aby autorka zdała sobie sprawe, że matka stosuje wobec niej przemoc psychiczną, która ma katastrofalne skutki dla jej psychiki. Uświadomienie sobie tego, to pierwszy krok, aby w przyszłości jakoś normalnie funkcjonować, choć takie przeżycia odznaczają się piętnem, którego nigdy sie nie pozbędziemy. Poszukaj jakiś artykułów psychologicznych na ten temat. Polecam też książke "Toksyczni rodzice" Susan Forward. Osobiście też zmagam się z piętnem takiego prześladowania w dzieciństwie. Mam to szczęście, że wyprowadziłam się na drugi koniec świata, kontakt z rodziną mam ograniczony i bardzo mnie to cieszy. Moge się z nimi widzieć raz na rok czy na dwa i wystarczy ![]() Mam też wspaniałego partnera, który pomaga mi wyjść psychicznie na prostą. Tobie również tego życze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
i co masz zamiar zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z takiego domu się powinno uciec gdy jest się dorosłym lub do innych członków rodziny wcześniej, bo np. jakby się miało chłopaka/dziewczynę co tak się zachowuje to byłby powód do zakończenia związku. Z rodzicami tak się nie da więc trzeba walczyć z takim zachowaniem i na pewno nie okazywać za nie wdzięczności, bo wyrobi się sobie pewne zachowanie. Widać to świetnie po wielu kobietach z domów gdzie rodzice byli alkoholikami - taka kobieta opiekowała się często pijanymi rodzicami i okazywała im bezgraniczny szacunek mimo przemocy, a w dorosłym życiu? Taka kobieta wiąże się z kimś o kogo też będzie mogła dbać, a jednocześnie być źle traktowana, bo ona inaczej nie potrafi żyć. Edytowane przez Kori_Yoitama Czas edycji: 2014-03-23 o 23:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.