![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wypowiedzenie umowy najmu - jak to ugryść?
no właśnie..chciałabym sie Was poradzić w tej sprawie - Wy wiecie wszystko
![]() W umowie najmu, którą podpisałam jest jednomiesięczny okres wypowiedzenia licząc od początku następnego miesiąca, czyli jeśli teraz zgłosiłabnym właścicielce, ze planuję wyprowadzkę, to miesięczne wypowiedzenie liczyłoby się od początku do końca listopada... to jest trochę nie fair, bo nikt nie zamieszcza ofert wynajmu z miesięcznym wyprzedzeniem, więc aby 'zaklepać' sobie nową stancję od początku grudnia musiałabym juz teraz zapłacić mimo to czynsz za listopad [jestem w tej sytuacji - znalazłam super stancję, ale wolną już od 1.11], wiec suma sumarum 2 czynsze do opłacenia ![]() Normalne, ze jesli ofertę wynajmu obecnego pokoju wrzuciłoby sie teraz, w ciagu max 2 tyg. znajdzie się ktoś chętny (to wawa)- za tyle moge zapłacić, ale ta obecna właścicielka jest nieobliczalna ( to stara panna, bardzo trudna w kontaktach ![]() Czy ona ma podstawy pozwać mnie do sądu, jesli po 1szym poprostu sie wyprowadzę? I czy wy spotkałyście się z tak długim wypowiedziem w umowach najmu? dziękuję z góry za swoje spostrzeżenia i rady ![]()
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wypowiedzenie umowy najmu - jak to ugryść?
Cytat:
Jeśli nie zapłacisz za okres wypowiedzenia, to oczywiście ona może pozwać Cię do sądu o zapłatę czynszu za ten czas. Przez okres wypowiedzenia najem bowiem nadal trwa. Inna rzecz, czy ona rzeczywiście to zrobi - ludziom często nie chce się angażować w proces z powodu relatywnie małej kwoty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Autorka chce być fair- może dać pisemne wypowiedzenie i to wszsytko. ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
Inaczej to parodia wychodzi- zobacz, gdybyś wypowiedziała umowę z dniem 1listopada to musiałabyś zapłacić 2 czynsze- za cały listopad i za miesiąc wypowiedzenia czyli grudzień- to się kupy nie trzyma! Nie daj się zrobić w bambus ![]() Płaciłaś kaucję? Pewnie w wysokości jednomiesięcznego czynszu- tą kaucję teraz ODMIESZKAJ u swojej obecnej właścicielki, czyli daj jej pisemne wypowiedzenie- zeby było pożądnie i kulturalnie, ale nie płać czynszu już, tylko powiedz, ze odmieszkasz kaucję (tak się robi praktycznie zawsze, gdy jest zapłacona kaucja- nie wierz, że ktoś ci ją odda) Jesli kaucji nie płaciłaś- masz dwa wyjścia- zapłacić ten w sumie podwójny czynsz (ja bym tego nie zrobiła), albo wynająć "na szybko" tamtą nową stancję- przenieść się na dniach, a właścicielce, powiedzieć, zę nie zapłacisz za listopad (no bo nie będziesz faktycznie mieszkać), a dasz jej kilka dni na znalezienie kogoś na twoje miejsce. Ewentualnie zaproponuj, że ty dasz ogłoszenie w necie i ty załatwisz kogoś na swoje miejsce- w zamian nie płacąc za okres wypowiedzenia (jeśli znajdziesz kogoś na swoje miejsce i będzie ciągłość wynajmu zachowana, to ona nic nie straci, więc nawet gdyby biadoliła na to, no to sorry Gregory- może sobie skąpy babsztyl co najwyżej pogadać) Co do sądu- wątpię, zeby zgłaszała w ogóle wynajem do urzędu skarbowego, więc raczej nigdzie cię nie poda, bo sama by się nieźle wkopała. 3mam kciuki za Ciebie- ale z doświadczenia- radzę się przygotować na najgorsze...czasem właściciele mieszkań, są strasznie...eh...nieoblic zalni.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dziękuję Wam za opowiedzi
![]() [QUOTE=la'Mbria;22898071]Wiesz wynajmowałam kilka, jesli nie kilkanaście stancji- ZAWSZE wystarczył telefon z informacją, że od pierwszego się wyprowadzam. ZAWSZE. QUOTE] No właśnie, ale czy w umowach najmu miałaś tą adnotację o okresie wypowiedzenia? Bo jesli nie, to fakt, wystarczy telefon... Ta babka prowadzi już kilka spraw sądowych ze spółdzielnią, także niestety sądy to dla niej chleb powszedni ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Płaci podatek od wynajmu?zglosila do spoldzielni jeszcze jedną osobę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o ty, że w większości (przeważającej) przypadków wynajmu lokalu mieszkalnego, włascicel lokalu nie zgłasza faktu najmu do urzędu skarbowego (nie ma to nic wspólnego ze spółdzielnią)- jeśli nie zgłasza, a ma taki obowiązek, to jednocześnie- nie rozlicza sie z podatku, a co za tym idzie- popełnia PRZESTĘPSTWO SKARBOWE. To jeden z tych "gorszych" rodzajów przestępstw tj. jak raz urząd skarbowy wykryje nieprawidłowości- to przyczepi sie na całe życie do tej pani...skoro ona taka obeznana w sprawach sądowych to zapewne wie, czym jej to grozi i po prostu będzie wolała chronić swoją doopę, zamiast iść z tobą na wojnę w sądzie. Poza tym- za mała kasa z tego, więc raczej nie będzie sensu-będzie mieć większe koszty, niż ewentualne zyski. Zawsze w umowie jest adnotacja o tym jak długi jest termin wypowiedzenia umowy- zazwyczaj ten punkt brzmi: "umowa jest zawarta na czas....(jednego roku, nieokreslony) z MIESIĘCZNYM OKRESEM WYPOWIEDZENIA. I tyle- czyli nie ma nic o sposobie wypowiedzenia, ani tym bardziej o tym,ze miesiąc miałby być liczony od pierwszego, czy dziesiątego.
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
Nie ma znaczenia, czy wynajmująca coś "straci", czy "nie straci", podobnie jak nie ma znaczenia, czy autorka będzie tam faktycznie mieszkać - najem ustaje dopiero z zakończeniem okresu wypowiedzenia, do tej chwili najemcę obciąża obowiązek zapłaty czynszu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
la'Mbria dopiero doczytałam, to co dopisałaś
![]() Nie płaciłam kaucji, do teraz sie dziwię, ze jej nie wymagała - ona taka sknera, a mieszkanko wychuchane, ze hej ![]() No właśnie w tej umowie zaznaczone jest, ze wypowiedzenie liczy sie od 1go dnia pełnego miesiąca - nie podobało mi się to od razu, ale nawet mowy nie było, zeby cos negocjować ![]() Jak ją znam, to byłaby w stanie bez mrugnięcia wymuszać na mnie wpłatę czynszu za ten miesiac wypowiedzenia, mimo ze wyprowadziłabym się wczesniej, a nowy lokator=czynsz za listopad gratis....muszę to dobrze rozegrać, albo poprostu szukac oferty wynajmu dostępnego od grudnia...
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właścicielka dostała jakiejś choroby psychicznej i nas (mnie z TŻem) najeżdzała bez zapowiedzi, wysiadywała o wszelkich możliwych porach dnia i nocy pod drzwiami- groziła policją, mnie od kur...ew i oszustek wyzywała, a TŻa od złodziei i gwałcicieli....no i jeszcze krzyczała na całą klatkę schodową, że jej nie płacimy, a to dlatego, ze przelewy za mieszkanie robiłam przez internet i nie miałam pieczątki z poczty ani z banku. Dosłownie wyprowadziłam się w nocy- zostawiłam klucze u sąsiadów i zadzwoniłam do tej wydawało się "miłej starszej pani" z wiadomością gdzie może klucze odebrać. Do tej pory mam niesmak i jakiś taki wewnętrzny strach jak przechodzę obok tamtego bloku ![]() Także nie zawsze jest kolorowo- grunt, to jednak nie dać sie zastraszyć, ani ogłupić, tylko dbać o "swoje"
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
znowu nałożyły nam sie posty
![]() Na bank zgłaszała dodatkowy przychód z wynajmu w skarbówce - mówiła to kilkakrotnie, zresztą w kwestiach formalnych/prawnych jest bardzo wyczulona, wiec nie było innej opcji.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, niestety, ale sąd cywilny nie będzie w ogóle interesował się, czy wynajmująca zgłosiła zawarcie umowy do urzędu skarbowego, ani tym bardziej kogokolwiek zawiadamiał o tym fakcie. O tym mogę zapewnić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
![]() Słuchaj...wiem, ze nie powinnam namawiać do złego, ale moze pocichu wynajmij komuś ten pokój na listopad, a jej powiedz że znajdziesz lokatora. Nawet jesli byś wynajęła za połowę czynszu to zawsze coś...proszę mnie nie linczować za takie pomysły- szukam tylko rozwiązania ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
"Dzidzia piernik" o matko uśmiałam się
![]() ![]() To świństwo wiem, zbijać się z 'charakteryzacji' wynajmujących, ale skoro jesteśmy przy temacie: ta moja babka reprezentuje zupełnie inny styl tzn. długie (moze do pasa) diabelnie, mizerne proste włosy, które zbiera na czubku głowy w gumkę i końce podwija pod spód..wygląda to jak wiszący flak ![]() ![]() Nie 'chwaliłam' się jeszcze, ale mam współlokatora, który idealnie nadaje sie na kabla,...ostatnio się prawie z nami pokłócił, jak stwierdzilismy, ze trzeba kupić zwykłego mopa- a on na to: A jak my go potem podzielimy, jak ktoś sie wyprowadzi?!...czy to sknerostwo cos Wam przypomina? idealnie się z Panią x dogadują brrr
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
SadeEngie
Jeżeli w umowie masz napisane, tak jak poniżej Cytat:
Umowa najmu nie tylko ma chronić najemce (ochrona nagłego wypowiedzenia najmu), ale również wynajmującego (ochrona nagłego rozmyślenia się z płacenia za najem). W każdej jednak sytuacji jest możliwość dogadania się z właścicielem, jest również możliwość nagłego wypowiedzenia najmu, ale jest to już zabawa z właścicielem, która może zakończyć się w sądzie, przesłanki nagłego wypowiedzenia znajdują się w ustawie. W Twoim jednak przypadku, albo dogadasz się z właścicielem, ale zapłacisz za miesiąc listopad - tak to wygląda prawnie. XYXYXY30 Tak przy okazji, jeżeli umowa zawarta jest na czas określony, terminy wypowiedzenia są albo zawarte w umowie, albo stosuje się terminy ustawowe. Nie jest prawdą, że ustanie stosunku najmu następuje poprzez złożenie zgodnych oświadczeń woli - następuje co do zasady poprzez jednostronną czynność prawną, czyli oświadczenie - zawiadomienie drugiej strony o tym fakcie zgodnie z obowiązującymi terminami wypowiedzenia (umowne, w razie braku umownych - ustawowe). Podatek od najmu płaci się na koniec roku, nie trzeba tego faktu zgłaszać, istnieje obowiązek meldunkowy, jednak jest to przepis, który za niedługo zniknie, ponieważ jest przepisem martwym. Edytowane przez Gumis87 Czas edycji: 2010-10-27 o 00:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Gumis87 dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź
![]() Gdyby ta kobieta była normalna, to zaryzykowałabym zerwanie warunków umowy, ale w tym przypadku poprostu się boję... no nic, może uda mi się znaleść przed 1.11 jakąś fajną stancję wolną od grudnia... Prawo w końcu po to jest, aby go przestrzegać, nawet gdy to niewygodne czasem.. ![]()
![]() |
#16 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Boshe, i weź tu człowieku wynajmuj mieszkanie takim dziewczyniskom. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
szugarbejb brawo egzamin z wyrywania zdań z kontekstu zdałaś na szóstkę
![]() Aż chce się Ciebie zacytować "To Ty jesteś (..) chamska" - jesli nie podoba Ci się moje spojrzenie na całą sprawę ( które przecież nie jest obiektywne) wystarczyło mi to kulturalnie uświadomić - nikt przecież nie jest nieomylny... Po to założyłam ten wątek, aby spojrzeć na moją sprawę troche 'z boku' i ew. zmodyfikować moje jej postrzeganie...a nie dawać okazję do wynaturzeń frustratkom... Aha, jeśli przydarzy Ci się kiedyś napotkać na swojej drodze moją Panią x lub podobną, to pojmiesz więcej z mojego wątku...narazie go sobie odpuść... ![]()
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ale czemu się oburzasz? Szugarbejb ma w sumie rację. Właścicielka mieszkania postępuje zgodnie z prawem i zgodnie z zapisami umowy. Co tu jest nie fair?
A jakiego okresu wypowiedzenia oczekujesz? Tygodnia? Wyobraź sobie sytuację: sesja, 7 egzaminów do zdania, atu przychodzi właściciel i mówi:" proszę się wyprowadzić za tydzień". Tak więc moim zdaniem 1 miesiąc okresu wypowiedzenia to bardzo dogodny okres zarówno dla właściciela jak i wynajmującego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie w podobnej tematyce, więc podepnę się pod wątek.
Co w sytuacji, gdy kiedyś najemca i właściciel podpisali umowę z 2-miesięcznym wypowiedzeniem. Umowa ta już wygasała i na piśmie oficjalnie jej nie przedłużono. Najemca mieszka na podstawie "wzajemnego zaufania" bo regularnie płacone odstępne dla właściciela okazało się wystarczającą gwarancją, że najemca jest uczciwy. Czy w takiej sytuacji można wyprowadzić się w każdej chwili (oczywiście mając uregulowane bieżące zobowiązania wobec właściciela). Oczywiście właściciel nie zgłaszał niczego US. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Całkowicie się zgadzam z sugarbejb. Okres wypowiedzenia ma za zadanie chronić obie osoby podpisujące umową. Tak, on również jest po to by chronić Ciebie! Doceniłabyś go w momencie w którym Twoja właścicielka rozwiązała by z Tobą umowę - nie wyladowałabyś na bruku w ciągu jedenj nocy, ale miała szansę aby spokojnie przez miesiąc znaleźć nowe mieszkanie. Co w tym jest niesprawiedliwego, że właścicielka mieszkania też chce mieć czas na to, żeby bez nerwów znaleźć kogoś nowego na Twoje miejsce?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę bardzo, kodeks cywilny: art. 673§ 3 Jeżeli czas trwania najmu jest oznaczony, zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Co zgodne jest z ogólną zasadą wyrażoną w art. 365(1) kc - iż możliwość wypowiedzenia dotyczy jedynie bezterminowych stosunków obligacyjnych o charakterze ciągłym, a nie tych zawartych na czas oznaczony. Jeśli masz wątpliwości, zachęcam do lektury orzecznictwa SN do art. 673 kc - nie dalej jak kilka lat temu ukazała się np. uchwała dotycząca skuteczności zawarcia przez strony w umowie najmu na czas oznaczony klauzuli przewidującej możliwość jej wypowiedzenia "z ważnych przyczyn", bez konkretyzowania, jakie są to przyczyny. 2. Nie odróżniasz rozwiązania umowy przez strony, od jej wypowiedzenia, a są to przecież zupełnie różne sposoby zakończenia najmu. Rozwiązanie wymaga złożenia zgodnych oświadczeń woli i może zawsze zostać dokonane przez strony. Wypowiedzenie jest czynnością jednostronną, ale w wypadku umów najmu zawartych na czas oznaczony, może mieć miejsce tylko wtedy. gdy umowa wyraźnie je przewiduje. Do autorki: Reasumując, wynajmującej należy się czynsz za okres wypowiedzenia (za listopad - jeśli wypowiedzenie złożysz teraz) A czy ona zechce od Ciebie tej kwoty dochodzić, to zależy już tylko od niej. Edytowane przez XYXYXY30 Czas edycji: 2010-10-27 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zgłoszenie umowy do US bądź jego brak nie ma żadnego znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Biorę oczywiście pod uwagę wcześniejsze poinformowanie właściciela o wyprowadzce (w zależności od tego od kiedy będzie możliwe wprowadzenie się do nowego mieszkania), ale z oczywistych względów chciałabym uniknąć płacenia właścicielowi za okres wypowiedzenia. Dziękuję za odpowiedzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Również przepraszam za terminy: rozwiązanie/wypowiedzenie umowy na czas oznaczony ![]() Jednak autorki wątku SadeEngie nie wprowadziłem w błąd - może wypowiedzieć umowę z miesięcznym terminem - ale tak jak już napisałeś musi zapłacić za listopad. Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z właścicielem, powiedział że nie jesteś w stanie zapłacić za kolejny czynsz z powodu trudnej sytuacji, ale zobowiążesz się, że na swoje miejsce kogoś znajdziesz, a do tego czasu jakąś część pieniędzy zapłacisz właścicielowi - jest to lepsze rozwiązanie niż kombinowanie. Życzę pozytywnie i bezkonfliktowo załatwionej sprawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
szugarbejb: "Ktoś o tak wąskim myśleniu jak autorka wątku tego nie pojmie. " - nawet nie chcę tego komentować... w kwestii wąskiego/szerokiego myślenia nie jesteś, jak widać, żadnym autorytetem...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.