|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wypadanie włosów-proloatyna-łysienie androgenne
Witam,
Zawsze miałam piękne grube długie włosy mimo, że odkąd pamiętam wypadało mi ich sporo ale nie przejmowałam się tym skoro i tak na mojej głowie było ich duzo. 3 lata temu zaszłam w ciążę, po porodzie w czasie karmienia piersią włosy zaczęły intensywnie wypadać, ale każdy mi mówił, że to normalne, przestałam się przejmować ich wyglądem. Rok temu spostrzegłam, że moje włosy są mocno przerzedzone, ze mam prześwity na czubku głowy. Mąż mi powtarzał, że dramatyzuję i nie ma czym się martwić jednak gdy moja fryzjerka też to zauważyła poszłam o pomoc do dermatologa. Pani dermatolog przepisała mi apicort e i witaminy, kazała zrobić badanie testosteronu, żelaza i morfologię. Wyniki wyszły ok, choć żelazo było przy dolnej granicy dlatego zaczęłam i żelazo łykać. Minęły 3 miesiące i leczenie nie przyniosło efektów, udałam się do trychologa, ktory stwierdził, że jest to prawdopodobnie łysienie androgenne i dodatkową mam zapchane włosy łojem....Dała mi jakiś peeling za 135 zl, który nic nie pomogł. Stwierdziała, zebym jeszcze zrobiła badania tarczycy i hormonów...Z badan wyszło, że prolatynę mam wyższą. Ginekolog przepisał mi bromocorn biorę go od 2 tyg a włosy jeszcze więcej wypadają. Czy bromocorn pomoże mi zwalczyć problem wypadających włosów??? Czy komuś pomogł?? mam ochotę zrezygnować z leczenia;(. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadanie włosów-proloatyna-łysienie androgenne
Obniży ci prolaktynę i pomoże. Bierz i nie przerywaj kuracji.
Kuzynka miała za wysoką prolaktynę i też to dostała. Pomogło. A włosom musisz dać czas na wypadnięcie słabych i wzrost nowych, więc na efekty od razu nie licz. Musisz poczekać jakieś pół roku i skończyć kurację. Jak hormony będą w porządku to włosy się uspokoją. Niedobór żelaza też pewnie robi swoje więc dbaj o suplementację.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
a ile masz tej prolaktyny? lek który bierzesz ma też spore skutki uboczne i daje sie go przy silnej hiperprolaktynemii, ja mam lekka i endo.mi nie kazała nic brać.. byłaś w ogóle u endokrynologa? Bo ginekolog + leczenie hormonów = katastrofa, przynajmniej tak było w moim przypadku..
Idź do dobrego endokrynologa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Miałam to samo. Byłam u lekarza i wyszło mi ze mam za duzo prolaktyny. Włosy wypadały mi garściami. Przepisał mi lekarz bromergon no i zobaczamy. Narazie biore go krótko ale ma tez skutki uboczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
no skutki to masakra.. ja mam hiperprolaktynemie ale endokrynolog powiedział mi że taka słaba, ze nie warto ryzykować skutkami ubocznymi leków, szczegolnie ze u mnie ta hiperprolaktynemia na 99% wynika z silnej nerwicy..
Niestety wlosy tez mi garściami leca. Ile masz tej prolaktyny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jednym ze skutków ubocznych leków z bromokryptyną jest wypadanie włosów, jeśli problem wypadania będzie się nasilał poproś lekarza o zmianę leku na np. Norprolac, który nie ma takich skutków ubocznych i oparty jest na innej substancji.
Natomiast jeśli Twój wynik prolaktyny nie jest bardzo wysoki to zapytaj o Castagnus - to nie lek a suplement diety, który równiez obniża prolaktynę. Masz może niedobory magnezu? W przypadku problemów z prolaktyną warto też brać olej z wiesiołka ![]() Edytowane przez MassieDran Czas edycji: 2014-08-07 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
mogłabyś napisać cos wiecej o tym suplemencie i oleju z wiesiołka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A olej z wiesiołka reguluje po prostu poziom hormonów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
nie wiedziałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.