Wypadanie w³osów-proloatyna-³ysienie androgenne - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-08-04, 22:45   #1
anetula88
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

Wypadanie w³osów-proloatyna-³ysienie androgenne

Witam,
Zawsze mia³am piêkne grube d³ugie w³osy mimo, ¿e odk±d pamiêtam wypada³o mi ich sporo ale nie przejmowa³am siê tym skoro i tak na mojej g³owie by³o ich duzo. 3 lata temu zasz³am w ci±¿ê, po porodzie w czasie karmienia piersi± w³osy zaczê³y intensywnie wypadaæ, ale ka¿dy mi mówi³, ¿e to normalne, przesta³am siê przejmowaæ ich wygl±dem. Rok temu spostrzeg³am, ¿e moje w³osy s± mocno przerzedzone, ze mam prze¶wity na czubku g³owy. M±¿ mi powtarza³, ¿e dramatyzujê i nie ma czym siê martwiæ jednak gdy moja fryzjerka te¿ to zauwa¿y³a posz³am o pomoc do dermatologa. Pani dermatolog przepisa³a mi apicort e i witaminy, kaza³a zrobiæ badanie testosteronu, ¿elaza i morfologiê. Wyniki wysz³y ok, choæ ¿elazo by³o przy dolnej granicy dlatego zaczê³am i ¿elazo ³ykaæ. Minê³y 3 miesi±ce i leczenie nie przynios³o efektów, uda³am siê do trychologa, ktory stwierdzi³, ¿e jest to prawdopodobnie ³ysienie androgenne i dodatkow± mam zapchane w³osy ³ojem....Da³a mi jaki¶ peeling za 135 zl, który nic nie pomog³. Stwierdzia³a, zebym jeszcze zrobi³a badania tarczycy i hormonów...Z badan wysz³o, ¿e prolatynê mam wy¿sz±. Ginekolog przepisa³ mi bromocorn biorê go od 2 tyg a w³osy jeszcze wiêcej wypadaj±. Czy bromocorn pomo¿e mi zwalczyæ problem wypadaj±cych w³osów??? Czy komu¶ pomog³?? mam ochotê zrezygnowaæ z leczenia;(.
anetula88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-04, 23:08   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 916
Dot.: Wypadanie w³osów-proloatyna-³ysienie androgenne

Obni¿y ci prolaktynê i pomo¿e. Bierz i nie przerywaj kuracji.
Kuzynka mia³a za wysok± prolaktynê i te¿ to dosta³a. Pomog³o.
A w³osom musisz daæ czas na wypadniêcie s³abych i wzrost nowych, wiêc na efekty od razu nie licz. Musisz poczekaæ jakie¶ pó³ roku i skoñczyæ kuracjê. Jak hormony bêd± w porz±dku to w³osy siê uspokoj±. Niedobór ¿elaza te¿ pewnie robi swoje wiêc dbaj o suplementacjê.
Stary 2014-08-06, 00:06   #3
shadow__
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 472

a ile masz tej prolaktyny? lek który bierzesz ma te¿ spore skutki uboczne i daje sie go przy silnej hiperprolaktynemii, ja mam lekka i endo.mi nie kaza³a nic braæ.. by³a¶ w ogóle u endokrynologa? Bo ginekolog + leczenie hormonów = katastrofa, przynajmniej tak by³o w moim przypadku..
Id¼ do dobrego endokrynologa bo winna niekoniecznie musi byæ tu prolaktyna.
shadow__ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-06, 08:05   #4
Renata5000
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 21

Mia³am to samo. By³am u lekarza i wysz³o mi ze mam za duzo prolaktyny. W³osy wypada³y mi gar¶ciami. Przepisa³ mi lekarz bromergon no i zobaczamy. Narazie biore go krótko ale ma tez skutki uboczne
Stary 2014-08-06, 12:43   #5
shadow__
BAN sta³y

no skutki to masakra.. ja mam hiperprolaktynemie ale endokrynolog powiedzia³ mi ¿e taka s³aba, ze nie warto ryzykowaæ skutkami ubocznymi leków, szczegolnie ze u mnie ta hiperprolaktynemia na 99% wynika z silnej nerwicy..
Niestety wlosy tez mi gar¶ciami leca. Ile masz tej prolaktyny?
Stary 2014-08-07, 13:49   #6
MassieDran
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 095

Jednym ze skutków ubocznych leków z bromokryptyn± jest wypadanie w³osów, je¶li problem wypadania bêdzie siê nasila³ popro¶ lekarza o zmianê leku na np. Norprolac, który nie ma takich skutków ubocznych i oparty jest na innej substancji.

Natomiast je¶li Twój wynik prolaktyny nie jest bardzo wysoki to zapytaj o Castagnus - to nie lek a suplement diety, który równiez obni¿a prolaktynê.

Masz mo¿e niedobory magnezu?

W przypadku problemów z prolaktyn± warto te¿ braæ olej z wiesio³ka

Edytowane przez MassieDran
Czas edycji: 2014-08-07 o 13:51
MassieDran jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 19:18   #7
shadow__
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez MassieDran Poka¿ wiadomo¶æ
Jednym ze skutków ubocznych leków z bromokryptyn± jest wypadanie w³osów, je¶li problem wypadania bêdzie siê nasila³ popro¶ lekarza o zmianê leku na np. Norprolac, który nie ma takich skutków ubocznych i oparty jest na innej substancji.

Natomiast je¶li Twój wynik prolaktyny nie jest bardzo wysoki to zapytaj o Castagnus - to nie lek a suplement diety, który równiez obni¿a prolaktynê.

Masz mo¿e niedobory magnezu?

W przypadku problemów z prolaktyn± warto te¿ braæ olej z wiesio³ka

mog³aby¶ napisaæ cos wiecej o tym suplemencie i oleju z wiesio³ka ? bede wdzieczna mam hiperprolaktynemie, ale na tyle ma³±, ¿e jestem bez leków

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 20:33   #8
MassieDran
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shadow__ Poka¿ wiadomo¶æ
mog³aby¶ napisaæ cos wiecej o tym suplemencie i oleju z wiesio³ka ? bede wdzieczna mam hiperprolaktynemie, ale na tyle ma³±, ¿e jestem bez leków
Za wiele o nim nie wiem, bo dopiero ostatnio taki pomys³ podsunê³a mi moja nowa ginekolog, tak samo jak z tym magnezem i olejem z wiesio³ka. Niestety jestem na Norprolacku, ale przy najbli¿szej wizycie u endokrynologa powiem mu o zaproponowanym przez ginekologa leczeniu zastêpczym

A olej z wiesio³ka reguluje po prostu poziom hormonów

Stary 2014-08-08, 15:41   #9
shadow__
BAN sta³y

nie wiedzia³am ale ten olej z wiesio³ka sie pije czy wciera? wybacz za g³upie pytania ale naprawde pierwsze s³ysze
Stary 2014-08-08, 20:14   #10
MassieDran
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shadow__ Poka¿ wiadomo¶æ
nie wiedzia³am ale ten olej z wiesio³ka sie pije czy wciera? wybacz za g³upie pytania ale naprawde pierwsze s³ysze
Pije Chocia¿ jest te¿ w kapsu³kach

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dermatologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-08-08 21:14:43

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.