![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
OSZUŚCI kupujący suknie ślubne!!
Piszę tutaj ponieważ większość już po weselu i zapewne kilka z Was będzie zamierzało sprzedać suknie ślubne.
Napiszę co mnie spotkało aby Was przestrzec!! Od 1,5 roku wystawiałam suknie w końcu nie dawno ktoś się odezwał kobieta z Kanady że chce kupić suknie do córki jako prezent. Pomyslałam nareszcie ją sprzedam i jeszcze przed świętami więc będzie dodatkowa kasa. Kobieta poprosiła o dane konta aby przesłać kasę i napisała mi już adres gdzie to wysłać. A więc czekam na kasę i co?? dostaję meila z banku po angielsku że mają już pieniądze na zlecenie aby mi przesłać ale że jest zabezpieczenie że prześlą mi pieniądze jak prześlę im dowód wysłania paczki. No na początku myślę sobie z TŻ dziwne no ale może za granicą banki mają inne procedury i tak robią , a kobieta po prostu się zabezpieczyła. Tak więc nadałam paczkę i wysłałam im potwierdzenie. Na drugi dzień dostaję znowu meila z banku że wysłali na moje konto pieniądze ale doszło do pomyłki bo zamiast 530 zł to wysłali dolary i w przeliczeniu 1330zł i że ja mam im odesłać 800zł z powrotem. Ale na zasadzie że mam te 1330 zł na koncie niby zamrożone i ja mam im ze swojego konta wysłać 800zł i dopiero wtedy "odmrożą" te 1330zł. Było to dla mnie dziwne. Tak więc dzwoniłam do znajomego bankowca co powiedział że tak być nie może. Maile przestudiowała koleżanka co zna dobrze angielski i dopatrzyła się zwykłej literówki (stwierdziła że żaden szanujący się bank nie zrobi takiej literówki) zamiast you było your . Poszperała w internecie i okazało się że to oszuści.!!! Ja potem tez poszperałam i znalazłam że na jednym forum tez kilka dziewczyn o tym pisało - wszystkie wysyłały suknie ślubne. I to do Nigerii, Albani itp. Mi na szczęście udało się wycofać paczkę. Sprawdziłam jest jeszcze w Polsce zadzwoniłam na pocztę powiedziałam co i jak. Potem pojechałam na poczte gdzie nadawałam paczkę i oni już mi pomogli i na dniach mam dostać zwrot paczki. Piszę aby Was ostrzec ja straciłam tylko ok 100zł na wysyłkę ale mogło być gorzej. Dziewczyny nie dajcie się tak nabrać!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: OSZUŚCI kupujący suknie ślubne!!
o kurcze!
![]() ![]() dobrze, że udało Ci się wycofać paczkę..
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ode mnie chcial ktos kupic suknie z francji, ale jakos sie balam i nie wysylalam. Troche bylo mi ro podejrzane i chyba dobrze zrobilam
![]()
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Napiszę jeszcze że podszywają się pod Citi więc zwróćcie na to uwagę. Ja już rozmawiałam z tym bankiem i dowiedziałam się że mieli już zgłoszenia że niby ktoś kupował z RPA i wiele było właśnie RPA. A Kanadą to pierwszy raz się spotkali z tym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale strasznie naiwnym trzeba być żeby dać się nabrać.
Numer jest stary jak świat, krąży po forach, na wizażu przewijał się dziesiątki, jak nie setki razy...
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może i stary. Może i naiwna. Ale ja nie mam czasu śledzić każdego forum. Wchodzę na neta tylko wieczorem kiedy dziecko mi śpi. Sprawdzam pocztę , czasem wejdę na wizaż na wątek w którym piszę od początku ciąży i to wszystko. A naiwna byłabym bardziej gdybym pieniądze im wpłaciła. Na początku wydawało mi się podejrzane ale jakoś sobie to tłumaczyłam innymi zasadami, ale jednak przejrzałam na oczy po meilu dotyczącym kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
404 Not Found
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja też o tym nie słyszałam. Dlatego postanowiłam napisać tutaj bo podejrzewam że jest więcej osób które o tym nie słyszały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
OMG... serio? co za szok.. dobrze wiedzieć! bardzo dobrze, że napisałaś!
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Do mnie chyba z Nigerii pisali, ale stwierdzilam, ze wysle dopiero jak bedzie kasa na koncie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiedziałam o co chodzi ponieważ niektóre portale aukcyjne zamieszczają ostrzeżenie co to takich praktyk.
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Do mnie również pisała jakaś babka z zagranicy. Jeszcze pokazała że niby taka miła jest i wszystko co chciała wiedzieć od razu w mailu było przetłumaczone na polski. Mail od razu wylądował w koszu.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To ja też ku przestrodze wklejam otrzymane maile (jestem niemalże pewna, że to oszustwo, bo po bardziej szczegółowych pytaniach dana osoba przestała się odzywać):
Przypadek 1: Najpierw mail z pytaniem: Hello,i just view your ad on xxxxx.pl is it still for sale? .How much is your last price? Await your response. Jane Potem, jak napisałam, że wciąż aktualne (ale już byłam podejrzliwa, bo coś dziwne mi się to wydało): Hello. Thanks so much for the mail..I'm satisfied with the dress and i love it I'm interested in buying it for my cousin getting married in west africa also to show her the way i care about her,I will be paying you through PayPal(www.paypal.com) which is a fast, safe and reliable method of payment.. And i will take care of all Shipment Preparations . so here is the shipment address below Name : Tomide Osho Address : 37 ondo street bodija City: Ibadan State : Oyo State Zip Code: 23402 Country : Nigeria My cousin's contact Number : +2348051799910 so if you already have paypal give me your account Email so i can forward the payment now and if you insist on using bank No problem because this will be my first time Using bank to pay but for paypal i have used it several timesOdpisałam, że za granicę nie wysyłam. Od tamtej pory cisza. Oprócz tego standardowo kilka maili typu: Hello, I love this you dress. Will you send it to me? I pay double on your account. Send it to my mother to Nigeria, I am now in travel (tak skrótowo, ale mniej więcej taka gramatyka, słownictwo i sens). Pamiętajcie dziewczyny, uważajcie na takie przekręty. Lepiej już odmówić, i niech suknia powisi w szafie niż dać się nabrać na taki przekręt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
paula54, maruda80 własnie jak dzwoniłam do Citi i rozmawiałam z Nimi to powiedzieli mi że mieli dużo zgłoszeń że ktoś się podszywa pod nich i wysyłka sukni do RPA, Nigerii itp. A z Kanadą spotkali się pierwszy raz.
W sumie jakbym dostała maila że wysyłka do Nigerii to wydało by mi się to bardziej podejrzane niż np. Kanada, Niemcy, Anglia. No ale najważniejsze że poniosłam tylko takie straty - właśnie przyjechał kurier z moją zwróconą paczką. Teraz chyba poleży suknia w szafie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja miałam maile z UK niby, ale też z takimi błędami że aż żal
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nam z Tż-tem też się kilka razy zdarzyło dostać takie maile a to w sprawie telefonu do sprzedania a to coś...Tyle, że ja od razy je usuwałam bo to śmierdziało oszustwem na kilometr. Nie znam super angielskiego, ale 'byki' było okropne
![]() Całe szczęście, że udało Ci się wycofać paczkę.
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() W odpowiedzi napisałam, że wiem jakie mam prawa i wiem że to co robią to przestępstwo, a sprawa została zgłoszona na policję. I od tego czasu cisza ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Do mnie pisała kobieta niby z RPA ale już to było dla mnie podejrzane więc od razu poszukałam na forach i znalazłam info, że to oszuści. Ale szkoda, ze dużo z nas daje się nabrać na takie rzeczy:/
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja też miałam maila od babki z Kanady co chce wysłać suknie dla przyjaciółki z Nigerii. Było to dla mnie dość podejrzanie. Też mi przyszło na maila potwierdzenia wysłania pieniedzy an moje konto ale paczki z suknią jej nie wysłałam powiedziałam że chcę pieniadzę na konto lub przekazem do ręki i co zamilkła ale też wcześniej o czymś takim nie słyszałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mi już dawno obiło się o uszy, że jacyś oszuści z Nigerii "kupują" suknie ślubne - na początku myślałam, ze to jakiś pojedynczy przypadek, ale potem jeszcze kilka razy o tym czytałam.
A tak z ciekawości mam pytanie do dziewczyn, które dostały takie zagraniczne oferty: wystawiałyście suknie na sprzedaż na jakichś zagranicznych portalach (po angielsku)? Czy też Ci oszuści doszukują się takich okazji nawet na naszych regionalnych stronach? ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja jedną odpowiedź dostałam z gumtree a jedną z Krakowskiego portalu jakiegoś...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja nawet dzis dostalam maila tego typu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
ja wystawiałam na gratce i mnie dorwali
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja otrzymałam tego maila z tablica.pl
więc nie są to przypadki z zagranicznych portali.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
nie słyszałam o takich oszustwach więc dobrze, że to napisałaś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
UWAGA!
Ku przestrodze dziewczyn sprzedających suknie ślubne! Znalazłam bardzo ciekawy wątek, zbiorowisko maili z których piszą i wiadomości, które przesyłają. To nie są żarty! Nie dajcie się oszukać. Prawie 4 tys. komentarzy na ten temat Sprawdź Sama mogę potwierdzić wiadomości z maila (bardzo nachalny): mr.jsmith012@hotmail.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Uważać dziewczyny! Dobrze, że się udało nie wrobić
![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
witam, ja otrzymałam takiego maila: Iam Mrs Jessica from England and i want to buy the item for my daughter who travel to Nigeria for her program and i want you to use the EMS Speed Post or Register post office for the shipment and i will offer $ 600 for the item and the shipment cost to my daughter. So if the price is alright with you let me know before i will send you my daughter shipment address and i want you to know that I will pay you through bank transfer.
Am waiting to hear from you fast. Thanks potem poproszono mnie o takie dane: Here is the Information Needed For Payment: Account Holder Name.... Bank Name.............. Account Number....... Swift Code............. Country................ Total Cost............. Item Name....... Phone Number..... E-mail Address.... oraz przesłano adres do wysylki sukni: This is the shipping address: Name : Seun David Address: No 22 Akotapa Mokola City: Ibadan State: Oyo Country: Nigeria Zip Code: +23402 Phone Number: +2348104614087 l'm waiting to hear from you fast. Thanks wszystko z adresu Jessica Joe [jessicajoe22@hotmail.com] chodziło o kupno sukni ślubnej, ja ze swojej strony na szczęście nie dałam się nabrać. Uważajcie, ludzie potrafią być okropni .... a kto wie czy to czasem nie nasz sąsiad lub znajomy, któremu wspominałaś o tym, że chcesz sprzedać to czy owo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Miałam identyczną sytuację. Podejrzenia wzbudziło we mnie to, że chcieli zapłacić więcej niż napisałam w ogłoszeniu. Lepiej się dwa razy zastanowić, bo można stracić nie tylko sukienkę ale i sporo nerwów. najbezpieczniej to chyba przez komis sprzedawać albo z odbiorem osobistym. Chociaż ja swojej jeszcze nie sprzedałam, nie jest to takie proste bo w sumie można kupić nową za niewielkie już pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.