Problem z TP S.A. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-26, 15:35   #1
ula2689
Wtajemniczenie

Problem z TP S.A.

Witam!Niedawno w naszej gminie założono internet kablowy.Podpisywałam umowę z tp ale tylko na położenie kabla.Tymczasem niedawno była pani z tp która mnie poinformowała że żaden inny operator nie podejmie się podłączenia internetu ponieważ kabel należy do tp i tylko oni mogą to zrobić.Najtańszy abonament wynosi prawie 100zł.Myślicie że to prawda czy tylko mnie wkręcała?Proszę o pomoc
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 15:41   #2
mad86
Zakorzenienie

Dot.: Problem z TP S.A.

Na liniach tp moga dzialac tez inni operatorzy. W te 100zl moze wliczyla Ci telefon. Jesli chcesz bez telefonu, placisz za utrzymanie lacza 25zl (?)
Stary 2012-03-26, 15:49   #3
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
Na liniach tp moga dzialac tez inni operatorzy. W te 100zl moze wliczyla Ci telefon. Jesli chcesz bez telefonu, placisz za utrzymanie lacza 25zl (?)
Najtanszy abonament za sam internet 100 zł ? Nie mozliwe, ja place okolo 50 zł za internet z TP.
Stary 2012-03-26, 16:16   #4
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Najtanszy abonament za sam internet 100 zł ? Nie mozliwe, ja place okolo 50 zł za internet z TP.
Nie za sam internet, ale tez za telefon No i by sie zgadzało 46 za telefon, 55 za internet. Lub opcja 2 nie bierzesz telefonu, a placisz za utrzymanie lacza ( ta oplata nadal chyba funkcjonuje,nie?)
Stary 2012-03-26, 17:08   #5
Emocja20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
Nie za sam internet, ale tez za telefon No i by sie zgadzało 46 za telefon, 55 za internet. Lub opcja 2 nie bierzesz telefonu, a placisz za utrzymanie lacza ( ta oplata nadal chyba funkcjonuje,nie?)
Opłata za utrzymanie łącza nadal funkcjonuje. Na kablach TPSA mogą działać inne firmy m.in. Netia, której nie polecam.
Emocja20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 17:49   #6
ula2689
Wtajemniczenie

Pierwsza opcja to jest internet plus opłata za łącze bo u nas nie ma kabla telefonicznego, a druga opcja internet plus telefon wtedy nie ma tej opłaty ale cenowo wychodzi to samo.Czy dobrze rozumiem że mogą inne firmy ale nie wszystkie?Kto jeszcze oprócz Netii bo ze swej strony też jej nie polecam(mieliśmy kiedyś w domu rodzinnym).Głównie chodzi mi o to że kabel jeszcze nie jest nigdzie podłączony,jest tylko jakieś gniazdko na zewnątrz i czy znajdzie się jakiś operator który będzie mógł to podłączyć
Stary 2012-03-26, 18:24   #7
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Emocja20 Pokaż wiadomość
Opłata za utrzymanie łącza nadal funkcjonuje. Na kablach TPSA mogą działać inne firmy m.in. Netia, której nie polecam.
Racja, mozesz wziąć w każdej inne firmie stacjonarkę płacąc za utrzymanie łącza, ew wziaść telefon z internetem u innego operatora, .

Z tego co widze utzymanie łącza w TP to 29zł brutto.

Orange:Nie wiem jaka prędkość internetu Cię interesuje, ale najtańsza stacjonarka to 37zł + internet http://www.orange.pl/kid,4002009501,...m,article.html
i jeszcze dostaniesz 15zł zniżki do całej faktury z racji usług Orange Combo, więc taka opcja i tak wyszła by cię taniej.

Tu masz Netię:
http://www.netia.pl/oferta-dom/promo...-non-stop.html - 99zł/ms

Multimedia:http://www.multimedia.pl/internet_szczegoly

Edytowane przez 201607111050
Czas edycji: 2012-03-26 o 18:38
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 19:16   #8
ula2689
Wtajemniczenie

dzieki oh!czyli mnie wkręcała małpa jedna tak myślałam
Stary 2012-03-26, 19:23   #9
pola321
Raczkowanie

Pewnie tak, żebyś przypadkiem nie przyszło Ci do głowy zrezygnować z ich usług
pola321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 20:17   #10
UserOne
Rozeznanie

Tyle, że Orange i TP to to samo (Teraz Orange chce się pozbyć części kablowej TP).
Natomiast u mnie w mieście to Multimedia śmigają na własnej infrastrukturze. Więc nawet jak ktoś ma kable w budynku od TP, czy Dialogu, lub kogoś innego, to oni kładą własne.

Co do reputacji Netii, to wszyscy wirtualni operatorzy na infrastrukturze fizycznej TP są tacy sami jeśli chodzi o jakość i obsługę klienta. Więc nie ważne,czy to będzie Netia, czy ktoś inny, to będzie takie samo odczucie...

Edytowane przez UserOne
Czas edycji: 2012-03-26 o 20:21
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 21:26   #11
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez UserOne Pokaż wiadomość
Tyle, że Orange i TP to to samo (Teraz Orange chce się pozbyć części kablowej TP).
Natomiast u mnie w mieście to Multimedia śmigają na własnej infrastrukturze. Więc nawet jak ktoś ma kable w budynku od TP, czy Dialogu, lub kogoś innego, to oni kładą własne.

Co do reputacji Netii, to wszyscy wirtualni operatorzy na infrastrukturze fizycznej TP są tacy sami jeśli chodzi o jakość i obsługę klienta. Więc nie ważne,czy to będzie Netia, czy ktoś inny, to będzie takie samo odczucie...
Orange to operator alternatywny. Ale należy do grupy TP.
Chociaż jeśli chodzi o Freedoma i Neostradę, lepsze opinie słyszałam o tej drugiej.

Sama z reszta nie korzystam, od lat mam internet u 'miejscowej' firmy i żadnych problemów z internetem

Edit: a jeśli chodzi o prędkosć internetu o ilę się nie mylę to już jest zależne od przepustowości łącza (?) więc warto się dowiedzieć autorko jakie prędkości w ogóle możesz rozważać.

Edytowane przez 201607111050
Czas edycji: 2012-03-26 o 21:29

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 21:47   #12
UserOne
Rozeznanie

I jedno i drugie należy do France Télécom więc jeden grzyb
Co do prędkości to podawana jest maksymalna. W realu jeśli wyciśniesz powyżej 65% deklarowanej to jest ok. Przy czym zależy to też od obciążenia węzła, łączy docelowego serwera itd.
Akurat dostawcy na kablu są w stanie zapewnić transfery bliższe maksymalnym, w przeciwieństwie do dostawców usług internetu bezprzewodowego.

Edytowane przez UserOne
Czas edycji: 2012-03-26 o 21:49
Stary 2012-03-26, 22:03   #13
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
I jedno i drugie należy do France Télécom więc jeden grzyb
Co do prędkości to podawana jest maksymalna. W realu jeśli wyciśniesz powyżej 65% deklarowanej to jest ok. Przy czym zależy to też od obciążenia węzła, łączy docelowego serwera itd.
Akurat dostawcy na kablu są w stanie zapewnić transfery bliższe maksymalnym, w przeciwieństwie do dostawców usług internetu bezprzewodowego.
Z mobilnym to w ogóle nie ciekawie, ja bym się osobiście nie zdecydowała gdybym nie musiała.

Z prędkoscią się zgodzę, ale chodziło mi o to że jest coś takiego ze ktoś by chciał 20mb/s a na łączu pójdzie 2 i koniec, więc to chyba o tą przepustowość chodzi?
Stary 2012-03-26, 22:15   #14
UserOne
Rozeznanie

Tu jest ten delikatny aspekt tematu. Chyba żaden operator w umowach z osobami fizycznymi nie określa minimalnej gwarantowanej przepustowości łącza. Podawane są tylko maksymalne wartości ( które siłą rzeczy zawierają w sobie niższe). A w umowach są zapisy, że osiągane transfery zależą od możliwości technicznych operatora. Skoro łącze pozwala na 2Mb, a maksymalny transfer ma być 20Mb, to znaczy, że operator uznaje, iż jest cacy, bo te 20 to maksimum, a infrastruktura pozwala na 2, więc jest 2.
Stary 2012-03-26, 22:18   #15
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Tu jest ten delikatny aspekt tematu. Chyba żaden operator w umowach z osobami fizycznymi nie określa minimalnej gwarantowanej przepustowości łącza. Podawane są tylko maksymalne wartości ( które siłą rzeczy zawierają w sobie niższe). A w umowach są zapisy, że osiągane transfery zależą od możliwości technicznych operatora. Skoro łącze pozwala na 2Mb, a maksymalny transfer ma być 20Mb, to znaczy, że operator uznaje, iż jest cacy, bo te 20 to maksimum, a infrastruktura pozwala na 2, więc jest 2.
Ale kiedyś się o to pytałam jakiejś osoby związanej z branżą i ponoć TP jako właściciel linii może nam to zweryfikować i podać do informacji przed podłączeniem internetu, niezależnie od operatora?
Stary 2012-03-26, 23:45   #16
_chocolate
Zakorzenienie

Nie ma obowiązku gwarantowania minimalnej prędkośći, dlatego dla celów marketingowych wszyscy sobie zawyżają,
szczególnie dotyczy to internetu mobilnego.
Miałam kiedyś tą szybką neostradę, abonament był drogi, ale naprawdę była szybka, bardzo wygodnie się korzystało. Także u nich raczej nie ma tego problemu, nie ma nieprzyjemnego zdziwienia.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 12:29   #17
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Emocja20 Pokaż wiadomość
U mnie net od netii działał lepiej, mniej zrywał i szybciej był naprawiany, niż w tepsie, a to przecież ich kable
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 15:41   #18
UserOne
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
Ale kiedyś się o to pytałam jakiejś osoby związanej z branżą i ponoć TP jako właściciel linii może nam to zweryfikować i podać do informacji przed podłączeniem internetu, niezależnie od operatora?
Oczywiście, że TP jako właściciel fizycznej infrastruktury może podać klientowi jaka jest możliwa do osiągnięcia przepustowość łącza. Tylko, że problem polega na tym, iż nie wszyscy klienci pytają się o to, a operator tej informacji nie udziela obligatoryjnie każdemu. Więc kto pyta ten nie błądzi, a kto zapomni to potem może gniewać się tylko na siebie samego
Stary 2012-03-31, 08:42   #19
UserOne
Rozeznanie

Nowe wiadomości są takie, że TP S.A znika z rynku zastąpiona marką Orange.

Cytat:
Oczywiście gigant telekomunikacyjny nie zamierza zamknąć interesu — chodzi jedynie o przemianowanie usług. Zarząd Telekomunikacji Polskiej podjął decyzję o zmianie marki wszystkich usług stacjonarnych — zamiast sympatycznej „etki” wszystkie usługi będą firmowane znakiem formowym Orange.

Orange będzie marką handlową wszystkich produktów i usług TP do końca drugiego kwartału tego roku. Decyzję TP uzasadnia tendencją rynku do mieszania się usług typowych dla telefonii stacjonarnej i mobilnej, oraz zamiłowaniem do skupiania się wokół silnych marek. Dzięki temu będzie możliwe wprowadzenie do oferty pakietów zawierających zarówno produkty z obu światów, a dodatkowo TP uzyska w ten sposób także dostęp do szerszej gamy nowych rozwiązań należących do Grupy France Telecom. Telekomunikacja Polska liczy również na poprawę swojego wizerunku pod nowym szyldem. (...)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości