![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moje początki - Kageki
Witam, zaczęło się od skończenia "mini katany" którą zacząłem chyba z 5 lat temu ;] w 1-2 dni zrobiłem klingę z gwoździa na szlifierce stołowej, "podkładki", gardę i rękojeść. Okazją były urodziny mojej żony nie miałem pomysłu na prezent ;] Skończenie zajęło mi 3-4 tyg około
![]() ![]() ![]() dla laika może i wygląda w miarę ok ale mnie strasznie kują w oczy te niedoróbki szczególnie beznadziejny oplot ;] (na następną próbę jakoś nie mogę się zebrać ![]() Edit: zmniejszyłem zdjęcia. Edytowane przez kageki Czas edycji: 2011-03-19 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moje początki ;)
Później stwierdziłem że jak na brak narzędzi i wprawy wyszło przyzwoicie więc nakupiłem narzędzi w celu dalszej produkcji.
Ale wtedy żona poprosiła żebym jej jakieś kolczyki zrobił, niewiele myśląc wziąłem się do roboty czego późniejszym efektem jest ten zestaw (pierwsze z lewej) Po tym zacząłem interesować się jubilerstwem i jakoś to poszło dalej ![]() Kolczyki w podobnym stylu dla koleżanki zony Listek zrobiony dla szwagierki ;] z "pseudo" inkrustacja srebrem (wycięte rowki zaklepany drut i przyklejony bezbarwna poxilina...) bransoletka dla narzeczonej kumpla, było przy niej strasznie roboty i kosztowała tez sporo bo sporo wiertel przy niej mi poszło... ;] Problem był tez przy wyklepaniu zaokrąglenia takiego samego na każdej blaszce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
dla mnie bomba
![]() katana jako prezent dla żony nawet w wersji mini-mini to trochę niebezpieczne ![]() mam jeszcze dwie rady: mnóstwo przydatnych informacji znajdziesz w wątku dla zielonych i zmniejsz trochę zdjęcia - teraz są za duże do oglądania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Praca dla koleżanki, sama znalazła projekt w internecie ja go lekko zmodyfikowałem (drzewko)
Prezent dla teściowej ;] żona wymyśliła sobie dzień przed żebym coś zrobi -.-' Dopiero jak robiłem zdjęcia to zauważyłem ze kolczyki są źle zrobione ![]() ![]() Strasznie mi to lutowanie idzie... ;] plecionka lutowana dremelkiem, ale już na przylutowanie do ramki nie starczyło mocy, wiec palnikiem z butli. Grzechotkę zrobiłem jakiś tydzień po chrzcinach córeczki jakieś 4 miesiące temu. Drut to tylko posrebrzana miedz 1mm, kulki to mosiężny drut, nie grzechocze ale ona nigdy nie miała spełniać funkcji użytkowych ;] Teraz grzechotka ma tylko 2 kulki z mosiężnego drutu. A to ostatnie to taka zabawa z drutem stalowym ;] Edytowane przez kageki Czas edycji: 2010-12-06 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Co do tej "inkrustacji" to nie mam jeszcze rylców (już mam ale nie takie jak trzeba ;] ) więc to tylko wyskrobane rowki szlifierka i polutowane lutem srebrnym 800 z reki, przez co było strasznie dużo "nadlewów" ;] które trzeba było skrobać przez 2-3h...
Oba barwione w tym samym roztworze. Oko modliszki to srebrny nit. Później trochę zmieniłem te puzzle ;] chyba tylko gorzej wyszło ![]() Jak zdrapałem czarny nalot po oksydzie to wyszlifowalem troche papierem na rowno, później do acetonu , wytarlem i do rozwodnionej oksydy (bardzo malo bo to byla plukanka zanieczyszczona odrobina oksydy, przez co wyszedl taki kolor jak teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
3 kamienie w srebrze, szmaragd, cytryn i rubin.
Szmaragd był pierwszy dostał taśmę 4x0,4, rubin następny z taśma 6x0,2 i cytryn 3x0,2. Szkoda, że nie użyłem do cytrynu taśmy 4x0,4 o wiele lepsza jest od 0,2 która jest jednak zbyt miękka i nie trzyma tak dobrze kształtu jak 0,4. Rubin ma minimalne luzy, miał większe bo oprawa była troszkę za duża a nie chciałem przerabiać więc włożyłem blaszkę miedzianą 0,2 między kamień a srebro. Nadal jest luz ale minimalny, prawie niewyczuwalny. Z cytrynem niestety było gorzej tez za duża oprawa ale poprawiłem już ja a nie wpychałem miedzi, ale to i tak nic nie dało bo ta taśma jest zbyt miękka i są spore luzy, wypaść nie wypadnie ale nieprzyjemne to jest ;] Motylek jest ostatni, trochę krzywo, lutowanie jeszcze nie bardzo i brakuje kółeczek i łańcuszka (kółeczka w skrajnych górnych "dziurkach"). Teraz jest trochę prawiony, wytarte te ślady po lutowaniu, może kiedyś wstawię nowe zdjęcie jak już łańcuszek dodam. Materiały to srebro, mosiądz i miedz. Edytowane przez kageki Czas edycji: 2010-12-06 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi się podoba komplet - bransoleta, kolczyki, wisior.
Jest taki surowy, awangardowy i niezwykle oryginalny. Super ![]() http://netstylistka.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
świetne biżutki robisz, bardzo podoba mi się modliszka no i drzewko - może dlatego, że sama ostatnio drzewko robiłam
PS. powiedz, czym lutowałeś miedź, że lut dał kolor miedziany? szczegóły mile widziane ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Chodzi Ci o drzewko? Tak jak w motylku skrzydełka nie jest tam nic lutowane, tylko wycinane gesztelką.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Drzewo i motylek obłędne...
![]() A komplet dla teściowej bardzo fajny również, sama preferuję dość surowy, industrialny styl. Podoba się bardzo, czekam na więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
a czym lutowałeś plecionkę z postu obok drzewka? nie widzę tam srebra...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ale cuda robisz
![]() ![]() A najbardziej mi się podoba w tym wszystkim to, że w ogóle nie wiem jak się takie rzeczy robi. Dlatego dodatkowo mnie to urzeka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajne, oryginalne prace
![]() ![]() ![]() Moje faworyty - drzewko i motyl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tam jest tylko srebro (LS800). Lutowałem od tylu, zobacz to zdjęcie obok bo chyba nie widziałaś, tam widać pełno lutu ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Czad. Ja sie boje i lutownicy nie tykam :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Bardzo ciekawe i pomysłowe prace, szczególnie drzewko, motylek i komplet dla teściowej
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ale fajne te początki! Wyjątkowe tu na forum i z innej beczki. Masz bardzo dużą wyobraźnię techniczną i na pewno jakąś praktykę warsztatową choćby na robieniu kijów na kiełbaski nad ognisko
![]() ![]() Hihi jedynie te zabawy ze stalowym drutem trochę wyglądają jak drut pastewny z cierniami - wybacz ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- A okuwanie to czasami mi takie wychodzi, co Tobie na początku, co mi po powiedzmy 6 latach ;0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Nie no bardzo ładnie, motylek jak dla mnie ewidentnie ręczna praca ;D ładnie wykończone krawędzie cięcia, modliszka i drzewko tak samo i te rzeczy bardzo mi się podobają. Popracuj nad estetyką lutowania no i te oprawki przy kamieniach, nie w moim stylu. To takie moje dwie uwagi, chyba, że to zabieg zamierzony, mocno widoczne miejsca lutowania. Z ciekawości ile poszło brzeszczotów na takie drzewko ;D. ? Mam nadzieję że się nie obrazisz, za te uwagi;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Spoko nie jestem kobietą, żeby się obrażać za krytykę ;] hehe :P
Tak serio to każda uwaga jest przecież pomocna (poza tym jakie uwagi?) ![]() ![]() Brzeszczotów sporo mysle ze kolo 10-15? Nawet nie pamietam, z 2 miesiace temu zamowilem 288 brzeszczoty z Anglii więc na razie mi nie zabraknie. ![]() Wykończenia po cięciu zajęło ok. 4h małymi paseczkami z papieru ściernego rożnej szerokości (niżej foto ile tego poszło ![]() Cytat:
Cytat:
P.S. Wszyscy tylko motylek, motylek :P moim faworytem jest modliszka (za oczko) ![]()
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2010-12-25 o 21:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jak obiecałem tak zrobiłem.
![]() Chyba będę sobie co roku jakaś ozdobę 1-2 na choinkę robił ![]() ![]() P.S. Za rok może zrobię repusowaną bankę ze srebra? ^^ albo taki dzwonek ale w 3d a nie 2d ;]
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2010-12-25 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dlatego pisałem ze oprawki nie w moim stylu, bo mi one przypominają takie bazarowe wisiorki posrebrzane, tak mi się skojarzyło z ołowianą czy miedzianą taśmą malowaną na srebrny kolor lub posrebrzaną. Kamienie natomiast ciekawe.
To z piłkami poszalałeś ;D. Aż 4 godziny.... matko ;D Masz chłopie cierpliwość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
wiesz co......... bardzo fajne te Twoje biżutki... ja kupę czasu więcej niby robię a takch nie umiem....
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Z jednej strony jestem pod wrażeniem- wycinanie idzie ci świetnie i jest ładnie wykończone jak np w motylku czy modliszce. Z drugiej strony nie potrafię zrozumieć, dlaczego wkładając tyle wysiłku w projekt kładziesz go na łopatki na samym końcu z lenistwa. Bez obrazy ale jak dla mnie wiekszosc projektów które pokazałeś, niewątpliwie ciekawych i z potencjałem na naprawde świetną bizuterię przez brak wykończenia albo niestaranne wykończenie wyglada nieco niechlujnie i byle jak - jak zostawione w połowie drogi do gotowego projektu
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Cos jest w powyższej wypowiedzi... ALe ja nie o tym chciałam...
Mi się najbardziej podoba drzewo - jest najbardziej dopracowane. Puzzle byłyby fajne, gdyby nie były "narysowane" a naprawdę wycięte i poskładane ( posklejane)
![]() |
#26 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale może i masz racje, teraz jak na to patrze to chyba jednak ni było by więcej roboty przy lutowaniu bo przy tym tez sporo zeszło (nadlewy).
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dzięki za linka do ebay ale ja nie szprecham do niemieckiemu
![]() ![]() A co do puzzli - mój tata zrobił puzzlowy stół z dębu. i się dąło. I wyglądało obłędnie. Moim zdaniem Twoje też by tak wyglądały gdyby jednak były wycinane, ale to moje zdanie ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=430626 --> Moja biżuteria Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/ Edytowane przez wilczex Czas edycji: 2011-01-11 o 00:10 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Bransoletka dla żonki Jak na pierwsze lutowanie może tak źle nie jest ale myślałem ze lepiej to wyjdzie. Niestety chciałem już spać i to skończyć i wyszło jak wyszło... Zrobiłem sobie konstrukcje namiotu bezcieniowego ale moje źródła światła to max 60W
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Na początek nieźle
![]() Chyba, że taki był zamysł, wielu ludziom podobają się takie "surowe" rzeczy, bo ewidentnie widać, że to rękodzieło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
To nie był zamysł ;] carga miała drobny "wypadek" dlatego taka jest. Z jednej strony były przycięte pod kątem z drugiej na prosto , myślałem ze może lutem da się to uzupełnić ale jak widać się nie udało.
Spoko może następnym razem będzie lepiej. ![]() btw, próbowałem używać rożnych lutów LS800 na carge i kółeczka później LS700 do połowy jednej strony i dalej lut w paście. Najlepiej szło tym w paście, nawet nie miałem problemów ze jedno lutuje, a drugie mi się rozlutowuje więc całą drugą stronę skończyłem pastą. Przez co poszło o wiele szybciej niż bawić się z cięciem i klepaniem lutu w drucie, później zabawa w bierki żeby to ułożyć i nie zdmuchnąć palnikiem xD
Mój wątek Edytowane przez kageki Czas edycji: 2011-01-29 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.