|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zwolnienia lekarskie w ciąży
Witam dziewczyny
![]() Obecnie jestem w 7 tygodniu ciąży, tydzień temu byłam u ginekologa w celu potwierdzenia ciąży i wydaniu skierowania na badania. Pracuję fizycznie tzn. dźwigać mogę do 25 kg, pracuję w hałasie do 80 decybeli, ogólnie w szkodliwych warunkach. Mimo przyniesienia zaświadczenia o ciąży, mój przełożony nie przeniósł mnie na lżejsze stanowisko, robię to co poprzednio, tylko oczywiście bardziej się oszczędzam. Od kilku dni mam temperaturę, ostre bóle brzucha, a mimo to mój ginekolog ( w ogóle mnie nie badając) stwierdził, że ciąża to nie choroba i do 4 miesiąca mogę pracować. Czy to normalne? A wy w którym miesiącu poszłyście na zwolnienie lekarskie?
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Zwolnienia lekarskie w ciąży
Cytat:
Tak czy siak, jestem mocno na nie jeśli chodzi o branie zwolnienia bo się przywidziało, że jest się w ciąży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Też bym chciała pracować, bo w domu do głowy można dostać, ale mój szef nie ma dla mnie stanowiska pracy odpowiedniego i sugerują mi chorobowe;/ tzn. da mnie na pół godziny na lekką pracę, po czym znów daje na dźwiganie, bo stwierdza, że tam mnie potrzebuje.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Twój pracodawca łamie prawo każąc ci dziwigać ciężary.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
to dźwiganie ciężarów jest chyba jakoś określone w przepisach BHP. Ale skoro Autorka ma ostre bóle brzucha to chyba dla ciąży nie najepiej. Pozostaje albo porozmawiać jeszcze raz z pracodawcą, jesli przepisy z tym dźwiganiem są łamane to inspekcja pracy, a jak nie to zmienić lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja sama jestem obecnie w ciąży i też dla mnie latanie od razu na l4 w sytuacji gdy praca niezagrażająca ciąży i samopoczucie jest ok jest nie w porządku. Ale no jak to się mówi: są sytuacje, gdzie głową muru nie przebijesz a prawda jest taka, że dźwiganie 25 kilo to na pewno nie są warunki pracy dla ciężarnej. A lekarze też są rózni. Ja słyszalam o lekarzu, który nie chciał wypisac l4 dziewczynie w 8 miesiącu.. dziewczyna pracowala w markecie budowlanym... no wiadomo - stanie po 12 godizn, jakies pudła, kartony itd. wchodzenie po drabinie. No bo oczywiście "ciąża nie choroba". No może nie choroba, ale jednak stan odmienny i każda kobieta przechodzi ją inaczej za każdym razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko w jak dużej firmie pracujesz jeśli jest zatrudnione więcej niż 20 osób to musicie mieć założony segregator z regulaminem. Pracodawca MUSI ci go na twoje żądanie udostępnić. Rozumiem, że te 25 kg to dźwigasz ręcznie? Nawet nie będąc w ciąży powinno to być do 20 kg. Dodatkowo w będąc ciąży te wartości ulegają odpowiednio zniżeniu o około 1/4 i nie możesz nosić ciężarów ciągle tylko kilka razy w ciągu zmiany. Serio powiedz o tym lekarzowi bo to może nie skończyć się dobrze ![]() Zawiadamiać PIP nie polecam, bo możesz sobie tylko zaszkodzić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pracowac do 4 miesiąca dźwigając? Kiedy to właśnie pierwsze trzy miesiące są najbardziej zagrożone poronieniem? To chyba Ci nie zalezy na dziecku? moja ciotka wlasnie w taki sposob stracila ciąze. Ja bym zawiadomi PIP i zmienila lekarza.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
U mnie w pracy sami wysyłają na zwolnienie aby nie powtórzyły się poronienia jak to kiedyś bywało. Praca pracą ,ale zdrowie jest najważniejsze zwłaszcza będąc w ciąży. Ok ciąża to nie choroba , ale nudności, wymioty, huśtawka hormonalna , senność itd. to co to jest? Sama jestem w tej sytuacji mam umowę na stałe i dla mnie ciąża jest najważniejsza. W pracy nie ma ludzi niezastąpionych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Natomiast zgodzę się co do zmiany lekarza ![]() BTW nie wiem co z tymi ginami. Jednej kobiecie wypisuje się L4 choć ma lekką pracę, drugiej tak jak w przypadku marsi89 odmawia się chorobowego choć wykonuje fizyczną pracę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
U mnie w pracy również od razu pracodawca wysyła na zwolnienie lekarskie, nie oszukujmy się stanie po 12 godzin, dźwiganie towaru i użeranie się w stresie z klientami jest męczące i bez ciąży, a co dopiero u ciężarnej.
Ja bym nie narażała dziecka dźwigając po 25 kilo, zmień lekarza.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ostatnio podczas wizyty u ginekologa rozmawiałam z nim na ten temat, bo zdziwiło mnie to, że moja koleżanka z pracy nie dostała zwolnienia. Niedługo planuję ciążę i wolałam się upewnić. Mój ginekolog nie zna żadnego lekarza, który by odmówił pacjentce zwolnienia. Wręcz powiedział, że w ciąży powinnam o siebie dbać i iść od razu na zwolnienie, szczególnie, że pracuję z dziećmi i jestem narażona na różne choroby, dźwiganie itp. Także zmień lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Kochane zmieniłam lekarza, gdyż mój obecny stwierdził, że te bóle po wysiłku fizycznym, dodatkowo wystąpiło jeszcze plamienie są normalne. Moja nowa pani ginekolog z miejsca dała mi l4, bo stwierdziła, że ciąża to jest czas w którym kobieta ma odpoczywać, spacerować i się relaksować, a chorobowe mam i tak przez całą ciążę 100%. I nawet jeśli bym nie dziwgała to i tak przebywam w pracy w szkodliwych warunkach tzn. klej, hałas, rozpuszczalnik itp. Podejrzewam, że mojemu kierownictwu to na rękę i mi w sumie też, bo przynajmniej wezmę się za przygotowanie do egzaminów i dokształcę się troszkę
![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Z dzidziusiem też wszystko ok na całe szczęście ![]()
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.