![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy nas stać na dziecko?
Piszę tutaj a nie na ciążowym bo wierzę, że dziewczyny tutaj potrafią być bardziej obiektywne
![]() Dobijemy z partnerem do 30 i zastanawiamy się nad dzieciaczkiem. Mamy swoje mieszkanie w niewielkim miasteczku. Oboje pracujemy na umowę o pracę na czas nieokreślony Ile musielibyśmy zarabiać, żeby było nas stać na dziecko? 3000 ? 5000? 7000? Ile kosztuje miesięcznie utrzymanie malucha? Boję się że po ciąży i macieżyńskim wywalą mnie z pracy.Pracuję tam kilka lat. Niby się n a to nie zapowiada ale to jednak ponad rok nieobecności. ![]() ![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2015-06-25 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy nas stać na dziecko?
Wszystko jedno ile sie bedzie miec pieniadzy, zawsze sie ma obawy ze to bedzie za malo, ze bedzie trzeba standart zycia opuscic. A przynajmniej w moim otoczeniu takie obawy zauwazylam swego czasu gdy i ja rozmyslalam czy to juz czy jeszcze poczekac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Marszałkini II RP
|
Wasze zarobki nie wyglądają wcale tak źle. Ale bardzo wiele zależy od tego czy nie zostaniesz zwolniona z pracy. Obawa będzie zawsze. Ja bym w ciągu najbliższego roku na Waszym miejscu się zdecydowała mimo wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
mOLDerator
|
Otóż to. Od siebie powiem, że nie postrzegałam dziecka w kategorii przeliczników. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dzieci kosztują- i to niemało, ale w Waszej sytuacji nie jest przecież źle. Macie według mnie dobre zarobki i niezłą sytuację, więc powinniście sobie bez problemu poradzić. Gorzej jak ludzie siedzą w jednym pokoju i mają tylko zasiłki oraz kilkoro dzieci i kolejne w drodze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Macie 5 tys na rekę, bez kredytu i się zastanawiasz nad pierwszym dzieckiem? No prosze cię...
A to co będzie po ciąży i urlopie to nikt nie wie, zresztą nawet z pensji partnera dalibyście radę. Pytanie jak logistycznie ogarniecie sie po porodzie i powrocie do pracy- jakas babcia? żlobek, niania? Ale to też sytuacja do ogarnięcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zależy jak rozporządzacie pieniędzmi? Są pary co dysponują gotówką taką jak Wy bądz większą i narzekają a nawet pożyczają. Są i tacy co pensja 1,500 wystarcza i nie widać żeby komuś czegoś brakowało ![]() ile kosztuje dziecko? na wstępie będzie Ci potrzebne łóżeczko, wózek, fotelik samochodowy, jakieś ubranka więc to jest wydatek. Ja wiele ciuszków dostałam od znajomych i mała większości nawet nie miała na sobie. Jak zdecydujesz się na karmienie piersią jedynym wydatkiem będą pampersy ![]() Pózniej więcej wydatków dochodzi jak dziecko idzie do przedszkola, szkoły. Najlepiej przedyskutuj z mężem czy czujecie się na siłach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
bernikula Wiem, że inni mają gorzej, po prostu bardzo bym chciała żeby dziecku niczego nie brakowało. Cytat:
Miło że znalazły się osoby która nie uważają że 5 tys. dla 3 osobowej rodzinki to majątek . paula78 babcie obie pracujące więc po macieżyńskim pewnie żłobek lub opiekunka, to niestety kolejny znaczny wydatek. avesome Jesteśmy raczej gospodarni jeżeli izdie o prowadzenie domu, ale lubimy czasem zaszaleć z jakąś droższą wycieczką czy wakacjami. ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Utopiec Czas edycji: 2014-12-03 o 22:00 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Autorko, gdyby wszyscy w Waszej sytuacji mieli podobne rozkminy to zapewne przyrost naturalny w kraju zmalałby niemal do zera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Uważam autorko, że macie odpowiednie warunki na start, a co będzie dalej to już nie ma co planować. Na początek pójdzie kilka tysięcy na skompletowanie wyprawki, ale można też zaoszczędzić kupując używki - po takich maluchach wszystko jest na prawdę w stanie niemalże idealnym. A jeśli chodzi o miesięczny koszt to już nie da się przewidzieć - dużo zależy od tego czy będziesz karmić piersią czy mlekiem modyfikowanym, jakie pampersy i kosmetyki Wam podpasują, czy dziecko będzie chorowało lub miało alergie, na co będziecie chcieli zaszczepić - to wszystko ma wpływ, a nie da się tego przewidzieć. Też przed zajściem w ciążę długo myślałam w podobnych kategoriach co Ty, ale dopiero teraz wiem, że nie miało to najmniejszego sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od siebie mogą dorzucić, że taka wyprawka dla dziecka w dużej mierze zależy od nas, jakie to będą koszta. Pamiętam jak ja wariowałam, nakupiłam rzeczy, które okazały się nie przydatne. Nie należy zapominać o zdrowym rozsądku przy takich zakupach. Do mnie przed porodem przychodziła położna i zapytała czy już "coś" mam dla dziecka. Jak się pochwaliłam zakupami była lekko zdziwiona. Ale dopiero jak zobaczyła spakowaną torbę do szpitala to złapała się za głowę...jakbym na rok wyjeżdzała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Dokladnie, ja wielu rzeczy nie kupowalam. Np wanienki, a dostalam uzywana i nocnik tez, razem z ciuszkami. jedynie co uzywalam to te ciuszki. Na nocnik dziecko siadac nie chcialo, misio musial na nim siedziec, a wanienka mi nie byla potrzebna. Mam stary brodzik pod prysznicem, z wysokimi sciankami i w nim kapalam malucha. Pierwsze 2 m-ce mylam go jak kota
![]() Jedynie co kupilam to troche ciuszkow, reszte dostalam po dzieciach znajomowego, oczywiscie kupilam lozeczko z materacem i posciela, fotelik samochodowy, wozek i nawet nie gleboki, a spacerowy, taki troche wiekszy nie te skladane "parasolki" rozlozony byl prawie jak gleboki, malego urodzilam ostatniego dnia lutego i jak przystalo na pogode u mnie po 2 tyg mieslismy juz ciepla wiosne 25°C, wiec stweirdzilam ze mi gleboki cieply wozek tutaj nie potrzebny. Nawet nie wykorzystalam dobrze owerolka na zimna pore roku, a mialam taki z ocieplanej dzianiny a nie te cieple pikowane polyestry. Kupilam go w rozmiarze 62 i nie wykorzystalam, bo szybko okazalo sie za cieplo na niego. Kupilam tez zwykla komode w Idea i chcialam dokupic blat na nia zeby miec przewijak i tez od znajomego dostalam z reszta rzeczy ktore nam dal. Komode mam do tej pory. jak maly byl juz wiekszy i ubranie sie w komodzie przetslo miescic, dokupilismy szafe. Poza tym mialam do karmienia specjalna poduszke, na ktora zachecam, przydatna w ciazy i nawet po wyrosnieciu dziecka z okresu karmienia piersia. Do tego fotel i podnozek . Ile ja godzin przesiedzialam w nim, a nawet raz zasnelam na 4h. Fotel super wyprofilowany i plecy mnie nie bolaly. teraz jest on w domu w PL i nie chce sie tego mebla pozbywac. Na starosc bedzie jak znalazl ![]() POza tym wiadomo jakies grzechotki, gryzaczki, ale to pozniej jak maly sie urodzil . Podsumowujac moja wyprawka to byly ubranka, komoda z przewijakiem, wozek, smoczek i mala butelka, kilka kosmetykow, pieluchy z materialu( idealne jak sie dziecku ulewa, te gotowe szmatki do tego przeznaczone byly mi za drogie, a takie pieluchy to teraz uzywamy przy katarze) i pampersy, lozeczko i fotelik do samochodu. termometr elektroniczny, grzebien ze szczotka w komplecie i cazki do obcinania pazokci( do tej pory ich uzywamy)a takze termometr do wody i lezaczek zeby dziecko w wodzie sobie wygodnie lezalo, a ja miala wolne rece i poduszka do karmienia piersia plus ten fotel bujany z podnozkiem, bo niczego wygodnego do siedzenia nie mialam, a zawsze chcialam ten fotel i mi chlop obiecal ze jak w ciazy bede to mi go kupi ![]() To mi wystarczylo, nie potrzebowalam zadnych dodatkowych kolysek, bujaczek itp. Jak dziecko roslo, to wiadomo ze sie kupowalo do wieku dziecka inne sprzety, ale jak bylam w ciazy to mialam taka wyprawke i mi to wystarczylo. Gdyby sie okazalo ze nie mam pokarmu to wtedy dokupowalabym kolejne rzeczy jak dodatkowe butelki itp. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2014-12-04 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
na drugie mam Irena
|
nie można sobie życia i wydatków zaplanować na najbliższe 15-20 lat, nie da się porównać wydatków na takiego maluszka który potrzebuje tylko mleka i miłości do 15 latka co już ma nieco wyższe wymagania, nie przewidzisz wszystkiego, choroba kogokolwiek, strata pracy, wygrana w lotto, różne są koleje losu, ale jak to mówią dla chcącego, nic trudnego, więc jesli tylko chcecie tego dziecka to stac was
a co zmieni się za dwa, trzy lata, więcej zarobicie, będziesz czuła się pewniej?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
MonikaPogrzeba ta poducha do karmienia to super sprawa. Na nią akurat położna mnie namówiła. Do karmienia rewelacyjna. Owijasz się taką, łokcie podpierasz. Bardzo wygodnie się siedzi z dzieckiem, karmi. Plecy nie szwankują
![]() Nie raz mała spała mi na brzuchu i tylko się nią owinęłam żeby mi się nie osunęła jak sama przysypiałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko to generalnie wydatek jakby nie liczyć i to bez gwarancji, że się zwróci ![]() ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Lekarz, owszem kosztuje, ale są lekarze na NFZ- wcale nie gorsi od prywatnych. Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() W kazdym wieku ta poduszka moze sie przydac. W ciazy, w takcie porodu, przy karmieniu, zeby oblozyc dziecko czy zrobic mu z niej legowisko, przy kontuzji, czy nawet jak sie juz bedzie stara babcia, troche niedolezna to mozna podlozyc pod lokiec, kolana, czy glowe i uzyc jej jak walka. Swietny wynalazec do osoby w kazdym wieku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-12-04 o 22:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Moderator
|
Cytat:
![]() A tak poważnie to ja trochę żałuję że się kiedyś na tą poduszkę nie zdecydowałam, bo pamiętam jak młodego karmiłam na zwykłej puchowej poduszce i ile z tym było 'zabawy' - no ale człowiek zawsze mądry po szkodzie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
hihihih, byla bym bogata ![]() Fakt wydatki na dziecko rosna razem z nim, tez to widze, a dodam ze markowych ciuchow nie kupuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję Wam, bardzo mi pomogłyście. Czuję się już trochę pewniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Chyba każda kobieta ma takie obawy, lecz z mojego doświadczenia wynika, że dziecko daje tyle radości, że zmartwienia na temat pieniędzy gdzieś zatracają swój sens.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
przy takich zarobkach mogłabyś mieć nawet dwoje czy troje dzieci, oczywiście jeśli byście chcieli, bo moim zdaniem da się to wszystko pogodzić i jeszcze mieć kasę na fajne wakacje na przykład. Coś na ten temat wiem
![]() Drugie dziecko korzysta w dużej mierze z rzeczy pierwszego, wiec na początek to są bardzo małe wydatki. Sugerowałabym Ci kupować rzeczy tylko absolutnie potrzebne i niezbędne - jeśli chodzi o pielęgnację proponowałabym na początek tylko wodę i mydło ![]() Dużo rzeczy można kupić używanych i jak słusznie dziewczyny pisały, są one najczęściej w stanie wręcz idealnym - a to jest kolejny sposób na zmniejszenie wydatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Zgadza sie noworodek nie potrzebuje duzo kosmetykow.
A na odparzenia to maka ziemniaczana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
To prawda, takie maleńkie dzieciątko nie potrzebuje zbyt wielu kosmetyków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
jestę wieszczę
|
nie zastanawiałabym sie
![]() ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Nie zdecydowałabym się na dziecko gdybym zarabiała 2 tysiące jak autorka, tym bardziej, że sama masz obawy, że stracisz pracę. 5 tysięcy na parę to nieduże pieniądze, uśredniając wychodzi 2500 na głowę, przy dzisiejszych cenach to jest nic, a dziecko to duży wydatek.
Dlatego ja bym się nie zdecydowała, ale to tylko moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja tak przez wiele lat odkładałam plany macierzyństwa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.