|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Zaręczyny bez pierścionka :(
Witam,
Za 2 miesiące biorę ślub. Do tej pory nie dostałam od narzeczonego pierścionka. Tak naprawdę nie było nawet normalnych zaręczyn. Rozmawialiśmy o ślubie w zeszłym roku, chłopak zapytał czy za niego wyjdę - zgodziłam się i wtedy powiedział, że zorganizujemy oświadczyny bo chciałby mi kupić pierścionek żeby wszystko było tak jak należy. Zaczęliśmy przygotowania do ślubu, mamy ustaloną datę, suknia kupiona, a pierścionka jak nie było tak nie ma ![]() Oczywiście dam radę bez pierścionka bo nie to jest najważniejsze, ale boli mnie to, że wiedział, że jest to dla mnie ważny symbol i co najgorsze - sam powiedział, że chce mi kupić, a teraz nawet nie podejmuje tematu. Jak spotykamy się ze znajomymi i wychodzi temat naszego ślubu od razu pada hasło "pokaż pierścionek", a ja, że nie mam i jest mi w tej sytuacji głupio i przykro. Nie wiem czy mam mu zwrócić uwagę, że tak się zachował czy po prostu zapomnieć o pierścionku i czekać na ślub? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaręczyny bez pierścionka :(
Cytat:
Następnym razem powiedz im, że są zacofani i że pierścionek nie jest ważny. Na ślubie dostaniesz nowy pierścionek;p |
|
|
|
|
|
#3 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja bym się upomniała.
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
a jest dla ciebie ważny ten pierścionek xD? ja swój już dwa razy zgubiłam i czasami zapominam go założyć więc dogadałabym się z twoim tżtem
jeśli on nie wie o twoich oczekiwaniach to po prostu mu powiedz. powiedz prosto z mostu że czekasz na pierścionek bo chcesz taki mieć bo tak i koniec. nie wiem nad czym tu się zastanawiać:P |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Skoro dla Ciebie to ważny symbol, twój narzeczony powinien zadbać o to,żebyś go miała.
Może zapytaj go co z tym pierścionkiem? Wiesz, może koszt wesela, ślubu i tego wszystkiego co sie tam organizuje, jest tak duży i pracochłonny,że Panu Młodemu wyleciało to z głowy ![]() Miałam znajomą, która nie dostała pierścionka przed ślubem, a dopiero po bo koszt wesela i slubu - który sami pokrywali- nie pozwalał Panu Młodemu na zakup pierscionka "wymarzonego" swojej żony. Takze różnie to bywa, to był jedyny przypadek jaki znałam,a tu widzę,że u Ciebie jakby podobnie. Nie martw się, po prostu zapytaj Swojego Narzeczonego, moze nawet tak żartobliwie, gdzie Twój pierścionek ?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
hm... a ja wychodzę z założenia, żeby nie nadawać wartości rzeczom materialnym. Pierścionek co prawda mam, taki z kiosku (oswiadczyny były pod wpływem emocji) i szczerze powiem, że nawet gdyby go nie było, nie czułabym ,że umniejsza to powagi całemu zdarzeniu. To tylko symbol, wg mnie ważniejsze w takiej chwili jest co innego...
W każdym razie, jeśli to dla Ciebie naprawdę coś aż tak bardzo ważnego - powiedz mu o tym. Albo odegraj szopkę w jubilerze :" O jaaaaaa... Kochanie! zobacz jaki piękny! ciekawe czy mają mój rozmiar?"
|
|
|
|
|
#7 |
|
Marszałkini II RP
|
Jak dla mnie pierścionek jest nieważny, ale skoro dla Ciebie jest bardzo ważny więc rozumiem, że Ci przykro, że go nie dostałaś. Ale upomnieć się o niego trochę głupio. Skoro TŻ Ci go nie dał do tej pory to już bym nie chciała, bez łaski.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Skoro to dla Ciebie ważne i tak ustaliliście, to powinnaś się upomnieć, przypomnieć facetowi o ustaleniach. Masz do tego prawo. Nie duś w sobie żalu, tylko bądź z facetem szczera.
|
|
|
|
|
#9 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A co jest głupiego w upomnieniu się o zrealizowanie obietnicy? To facet, z którym planuje spędzić resztę życia, nie o tak trudnych rzeczach jeszcze będą musieli rozmawiać.
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Hej, nie martw się , jesteś jak Carrie Bradshaw!
A z drugiej strony, może szykuje dla Ciebie jakąś niespodziankę... Dlatego nic nie mówi na ten temat
|
|
#11 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dobre
Trzeba dać chłopu obejrzeć czym się brak podarowania Carrie pierścionka dla Biga skończył
|
|
|
#12 | |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat:
A Ty byś się upomniała? Koleś jest nieco niepoważny skoro nawet jeszcze nie są małżeństwem, a olewa tak ważne dla jego przyszłej żony sprawy. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Wychodzisz za mąż za człowieka, z którym nie możesz otwarcie rozmawiać? Hmm...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Nie wychodź za faceta, który robi z gęby cholewę.
|
|
|
|
|
#15 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Tak - z kim mam być szczera, jeśli nie ze swoim partnerem?
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja ciocia nie dostała od wujka pierścionka zaręczynowego. Za to co roku dostaje jako "zadośćuczynienie" pod choinkę albo na rocznicę nowy. Małżeństwo z prawie 30 letnim stażem. Także ten, brakiem zaręczynowego można też wyjść na plus
![]() Zagadaj co z tym zaręczynowym i tyle, jak nie wprost to przy okazji jakiegoś spaceru w pobliżu jubilera. Macie już obrączki? Przy okazji wybierania możecie wybrać dla ciebie zaręczynowy. Druga sprawa, że faktycznie wydatki ślubne mogły go "zjeść", ale w takim wypadku powinien ci szczerze powiedzieć że nie ma na niego pieniędzy. |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Autorko, a Ty się boisz otworzyć ust, żeby odezwać się do mężczyzny, który będzie Twoim mężem?
Nie jasne, nie zwracaj mu uwagi, zawsze bądź jak ta mimoza, która nigdy nie powie o tym, co ją boli i co jej przeszkadza. Na pewno małżeństwo, w którym małżonkowie są wobec siebie nieszczerzy będzie udane. ![]() Ja np. wyznaję zasadę, że mówię o tym, czego chcę w takiej częstotliwości i natężeniu, aż ktoś przestanie ze mnie robić jelenia, któremu można naobiecywać ile wlezie i nie dotrzymać słowa. Ale jeśli ktoś woli inaczej, jego prawo.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-03-11 o 13:14 |
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
W całej tej historii mnie zaskakuje jedna rzecz: za 60 dni ślub, sukienka kupiona, wpłaty pewnie jakieś zrobione itd. itp. a nie można z narzeczonym pogadać na serio, bo jakby nie było: mówił coś o pierścionku, pierścionka nie ma (i tak, nie musi być, ale co innego, gdy o tym się MÓWIŁO!) , a teraz temu mężowi przyszłemu nie można wprost powiedzieć: "słuchaj, ale mówiłeś mi o tym, że dostanę pierścionek, możesz mi powiedzieć, dlaczego nie ma? ".
W sumie ten brak możliwości powiedzenia czegoś wprost o tym, co nie pasuje- w całej tej historii zaskakuje najbardziej. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- - oj tam, bo to grać trzeba, no i on MA SIĘ DOMYŚLIĆ (to słowo-klucz)
|
|
|
|
|
#22 |
|
.
|
nie wiem w sumie, co mnie bardziej załamuje w takich wątkach. kwestia, że szybciej byłoby przegadać sprawę z facetem niż zakładać wątek na forum czy to, że ważniejszy jest pierścionek niż fakt, że facet chce spędzić razem resztę życia...
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
No ja tam nie wiem, ale chyba nie za bardzo jest sens pytać dlaczego nie ma pierścionka. No pewnie dlatego, że się koleś rozmyślił. Sklerozy chyba jeszcze nie ma i pamięta co obiecywał
Albo to olać, albo olać faceta. Skoro nie potrafi dotrzymać słowa jak chodzi o jakieś głupoty, to co dopiero z 'nie opuszczę cię aż do śmierci'.
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
A ja z kimś, kto nie dotrzymuje słowa. Zdanie można zmienić, czemu nie. Ale udawać głupa, że się nie pamięta, co się kiedyś obiecało - odstrzał z życiorysu.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5060718 7]A ja z kimś, kto nie dotrzymuje słowa. Zdanie można zmienić, czemu nie. Ale udawać głupa, że się nie pamięta, co się kiedyś obiecało - odstrzał z życiorysu.[/QUOTE]
No i dlatego uważam, że pierścionek nie jest problemem głównym. A ślub już za dni 60. Bo chłopak obiecuje coś dla kogoś ważnego i słowa nie dotrzymuje (może dlatego zawsze uważam, co obiecuję), a na dodatek dziewczyna nie może powiedzieć o tym, co ją gryzie przyszłemu mężowi. I dlatego jednak nie pierścionek jest problemem głównym, ale symbolem paru spraw. Edytowane przez madana Czas edycji: 2015-03-11 o 13:58 |
|
|
|
|
#27 | |
|
.
|
Cytat:
ja też sobie nie wyobrażam być z kimś, brać ślub i jednocześnie nie umieć mu powiedzieć o wbrew pozorom, banalnej sprawie.
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5060718 7]A ja z kimś, kto nie dotrzymuje słowa. Zdanie można zmienić, czemu nie. Ale udawać głupa, że się nie pamięta, co się kiedyś obiecało - odstrzał z życiorysu.[/QUOTE]
Dokładnie. Ja też nie znoszą osób, które coś mówią, naobiecują, a potem udają, że nic takiego nie miało miejsca i nawet o tym nie wspomną. Może teraz ktoś mnie oskarży, że jestem materialistką i zależy mi za bardzo na pierścionku, ale mi byłoby bardzo, bardzo przykro, gdyby facet mi się oświadczył, obiecał pierścionek zaręczynowy po czym zapomniał o tym istotnym fakcie. Na pewno bym nie dopuściła do sytuacji, gdzie świecę oczami, gdy ktoś pyta o pierścionek, a ślub za dwa miesiące. Nie czułabym się potraktowana poważnie, ale jak gówniara, której można coś naobiecywać, a potem mieć to gdzieś. Pewnie postawiłabym sprawę tak jasno jak to tylko możliwe. Nauczyłam się już, że nie można niczego dusić w sobie, tylko trzeba jasno mówić o swoich oczekiwaniach.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2015-03-11 o 14:06 |
|
|
|
|
#29 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]() Ja ze swoim chłopem nie certoliłabym się, tylko szybko i jasno zakomunikowała, że chcę swój obiecany pierścionek.
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
zgadzam się z większością z Was. Pierścionek nie jest najważniejszy w całej tej sprawie (aczkolwiek uważam, że miło jest go dostać), a to, że facet obiecywał i na obiecankach się skończyło. Możliwości są trzy:
- albo w nawale spraw chłopak sobie o tym "szczególe" zapomniał (zdarza się) - albo obiecał kupić pierścionek na tzw. odczepnego, a wcale nie ma zamiaru tego robić (to już jest nie w porządku) - albo w związku z przedślubnymi wydatkami nie ma zwyczajnie kasy (ale o tym właściwie mógłby przyszłej żonie powiedzieć) Autorko, jeśli boisz się/wstydzisz czy cotamjeszcze pogadać z własnym przyszłym mężem o takiej drobnostce jak pierścionek, strach pomyśleć co będzie jak przyjdą poważniejsze rzeczy (a przyjdą). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.

Albo to olać, albo olać faceta. Skoro nie potrafi dotrzymać słowa jak chodzi o jakieś głupoty, to co dopiero z 'nie opuszczę cię aż do śmierci'.