|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXIWitajcie moje Kochane Zakręcone!
Witam zarówno te stałe bywalczynie jak i te nowe. Zapraszamy Was wszystkie! Rude, blondyny, czarnulki! Z lokami, falami i wszystkim co nie jest proste ![]() _________________________ Pielęgnacja włosowa to nie jest jak zapalić światło i zgasić, to znalezienie optymalnego zestawu produktów zawierających właściwe składniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektórym zajmuje dużo czasu, ale warto. ~Rybiorek~ Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień Wątek wymiankowy z kosmetykami do loków (na start duńsko-polski) nowość dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu początki kręconowłosych z cg oleje i olejki do włosów post z krótka informacją olejową nowość mycie włosów odżywką No poo - czyli nowa metoda mycia włosów codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista przegląd żeli do włosów - BLOG Myszki nowość produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MAŁGOSI odżywki dostępne zawierające proteiny hydrolizowane - BLOG AJRISZMARTY wskazówki dla wrażliwców osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad - blog Volyovej Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto) ~Eloe77~ Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2014-09-21 o 17:40 |
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXI
Melduję się!
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
tez sie melduje
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Melduję się i witam szanowne, zakręcone koleżanki
|
|
#5 |
|
Moderator
|
Też się melduję, uroczyście z nowym olejem nawet i dziś próbuję ^^
i jakby ktoś z UK to w poundlandach i tego typu sklepach jest taka seria argan oil - teraz jest nowa wersja tej odżywki z olejem arganowym przed zapachem, 250ml kosztuje funta. Dość gęsta więc dobra do tuningu też
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się z nowym kolorkiem
![]() Zrobiłam się dziś balsamem koloryzującym z venity z henną (henny to tam tyle co nic i balsam nie ma nic wspólnego z naturą), kolor miedziany, wyszło bardzo fajnie, świetnie czuję się w takim kolorze, zawsze miałam moje naturalki ponoć balsam ten dość szybko się wypłukuje, ale w moim auchanie kosztuje 6zł, zobaczymy, jak będzie wpływał na kondycję włosiąt, bo ma alkohol w składzie ![]() Zdjęcie w naturalnym świetle, bez lampy, najlepiej oddaje odcień
|
|
|
|
#7 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Melduje sie na nowym watku
Kasiu sliczny ten nowy kolor!
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoje zdrowe włosy nawet w takiej barwie wyglądają naturalnie, super
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Zaktualizowałam pierwszy post
![]() Coś dopisać jeszcze? |
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Tez się melduje
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Nie, czekam aż skończe turecki. Mam na liście tybetański, marokański i fiński. O afrykańskim jeszcze nie słyszałam.
Używałam jeszcze czarnej marokańskiej maski z tej firmy. Raczej nie kupie tybetańskiego balsamu znowu - jest spoko ale bez szału, a jednak trochę kłopotu jest z zamawianiem go.
Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 18:29 |
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
moje dzisiejsze.
Niestety ze wzgledu na kompletny brak pieniedzy od dluzszego czasu jade na jednym zestawie kosmetykow ![]() Wlosom to zbytnio nie przeszkadza, ale za to mnie sie juz nudzi... Macie jakies sprawdzone maski bez protein ktore sa albo wydajne, albo tanie ^^ albo najlepiej oba?
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do masek... tani i wydajne, bez protein.. popatrz na Kallosy. Chyba nie ma tańszych i wydajniejszych masek. Nie wiem czy używasz silikonów w diecie włosowej czy nie bo tam sporo masek ma silikony. Nie wszystkie są proteinowe - teraz jest sporo innych np. Algowa, Czekoladowa, Arganowa. Są jeszcze maski bingo - ja ich nie miałam ale poność są piekielnie wydajne. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 18:43 |
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jakiego zestawu kosmetyków używasz?
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno się nie wrzucałam z włosami więc jestem
nic nowego się z nimi nie podziało prócz tego że polubiłam się z kallosem silk, ale dziś troszkę puch i bhd
|
#20 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Uzywam silikonow, bo dobrze zatrzymuja wode we wlosach, nie sa juz takie suche ). Bingo mialam, byly niezle ale nie podobal mi sie zapach ktory czulam nawet po kilku miesiacach od zaprzestania uzywania ich, jakby nim nasiaknely, okropnosc ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Te Kallosy chyba przeważnie pachną ładnie, moja współlokatorka miała Silk i Vanilla i sobie chwaliła. Ciekawe jak ten Czekoladowy. Też się przestawiłam na silikony ostatnio ale raczej staram się ich używać w końcowych odżywkach, wiesz w ramach zabezpieczenia włosów. W maskach i szamponach wolałabym nie. Ciągle jestem w fazie eksperymentów - z łatwością można znaleźć moje posty sprzed miesiąca kiedy mówiłam, że silikony nigdy w życiu hahha. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 19:30 |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ostatnio miłuję się w szamponetkach, jutro znowu farbuję na czerwono.
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Vanillia pachnie tam mocno zatykająco, taki lekko duszący zapach ale na włosach potem ładnie czuć. A Silk jak dla mnie zero zapachu ma
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
I ja się zgłaszam
![]() Myszko, ten balsam to w sumie jest szamponetka? Daj znać, jak wygląda sprawa z wypłukiwaniem się koloru. Ostatnio myślałam o lekkim, nieinwazyjnym rozjaśnieniu. Może to się nada No i będę musiała, tak jak Imp, się przyzwyczaić do Twojego kolorku ![]() Nagamiko, cóż za długość i blask! Wicherku, jeśli to jest puch, to ja wymiękam
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, oficjalnie zamykam erę mojego stękania na temat przenawilżenia. Humektanty wyjątkowo mi służą. Dawno nie miałam takich super włosów..
|
|
|
|
#28 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za komplementy
Afryka jest super, pięknie podkreśla skręt, dociąża i nawilża Mam też rokitnikowy, ten pomarańczowy, ale chyba leciutko mnie puszy, muszę to zbadać jeszcze, bo przy obecnej pogodzie wszystko mnie uszy (ach ten deszcz ).Cytat:
A bioetika nawilżająca? Tylko ciężko dostać, w makro ponoć są no i internet pozostaje. No i kallosy - protein nie ma z tego co widzę ten bananowy. Ja mam czekoladowego, no ale on już proteinki ma.Cytat:
![]() Nie przejmuj się, u mnie też dziś puch, jeszcze mi dolało hehe, więc wyobraź sobie No ale przynajmniej lepiej się skręciło, przynajmniej była kręcono-falowana miotła ![]() Cytat:
Pachnie dla mnie bardziej jak wyrób czekoladopodobny, ale przyjemnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zamówiłam hennę naturalną z amlą, khadi, o tą --> http://www.khadi.pl/henna-amla Jednak będę się hennować, zdrowsze to, niż takie szamponetki, choć i je mogę od jakiejś okazji użyć
|
|||||
|
|
|
#29 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() co do latte to dla mnie taka ilosc protein czyli sladowa w sumie i tej wielkosci czyli wielkoczasteczkowe to juz bylo za duzo ^^ Cytat:
kompletnie im nie podchodzi ^^
Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2014-09-21 o 23:33 |
|||
|
|
|
#30 |
|
Moderator
|
Stres to jest paskudztwo... po tygodniu wszystko mi padło że o włosach nie wspomnę, tylko kłębki wyłażą i sucho, bu. Znowu będę się doprowadzać do stanu normalności, nawet sezama śmierdziela kupiłam i jadę temat z regularnym olejowaniem
i silikony i tony warzyw i owoców. I jakoś to będzie ![]() Nagomiko i ShrinkingViolet - ale cudne włosy! dobrze, że to przenawilżenie przeszło. może emolientów za dużo było i włoski się rozgumiły. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.

ponoć balsam ten dość szybko się wypłukuje, ale w moim auchanie kosztuje 6zł, zobaczymy, jak będzie wpływał na kondycję włosiąt, bo ma alkohol w składzie 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

kompletnie im nie podchodzi ^^