|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXIWitajcie moje Kochane Zakręcone!
Witam zarówno te stałe bywalczynie jak i te nowe. Zapraszamy Was wszystkie! Rude, blondyny, czarnulki! Z lokami, falami i wszystkim co nie jest proste ![]() _________________________ Pielęgnacja włosowa to nie jest jak zapalić światło i zgasić, to znalezienie optymalnego zestawu produktów zawierających właściwe składniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektórym zajmuje dużo czasu, ale warto. ~Rybiorek~ Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień Wątek wymiankowy z kosmetykami do loków (na start duńsko-polski) nowość dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania ![]() pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu początki kręconowłosych z cg oleje i olejki do włosów post z krótka informacją olejową nowość mycie włosów odżywką No poo - czyli nowa metoda mycia włosów codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista przegląd żeli do włosów - BLOG Myszki nowość produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MAŁGOSI odżywki dostępne zawierające proteiny hydrolizowane - BLOG AJRISZMARTY wskazówki dla wrażliwców osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad - blog Volyovej Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało ![]() Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto) ~Eloe77~ Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2014-09-21 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXI
Melduję się!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
tez sie melduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Melduję się i witam szanowne, zakręcone koleżanki
![]()
![]() |
#5 |
Moderator
|
Też się melduję, uroczyście z nowym olejem nawet i dziś próbuję ^^
i jakby ktoś z UK to w poundlandach i tego typu sklepach jest taka seria argan oil - teraz jest nowa wersja tej odżywki z olejem arganowym przed zapachem, 250ml kosztuje funta. Dość gęsta więc dobra do tuningu też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Melduję się z nowym kolorkiem
![]() Zrobiłam się dziś balsamem koloryzującym z venity z henną (henny to tam tyle co nic i balsam nie ma nic wspólnego z naturą), kolor miedziany, wyszło bardzo fajnie, świetnie czuję się w takim kolorze, zawsze miałam moje naturalki ![]() ![]() Zdjęcie w naturalnym świetle, bez lampy, najlepiej oddaje odcień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Melduje sie na nowym watku
![]() Kasiu sliczny ten nowy kolor!
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Twoje zdrowe włosy nawet w takiej barwie wyglądają naturalnie, super ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zaktualizowałam pierwszy post
![]() Coś dopisać jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Tez się melduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Nie, czekam aż skończe turecki. Mam na liście tybetański, marokański i fiński. O afrykańskim jeszcze nie słyszałam.
![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
moje dzisiejsze.
Niestety ze wzgledu na kompletny brak pieniedzy od dluzszego czasu jade na jednym zestawie kosmetykow ![]() Wlosom to zbytnio nie przeszkadza, ale za to mnie sie juz nudzi... Macie jakies sprawdzone maski bez protein ktore sa albo wydajne, albo tanie ^^ albo najlepiej oba? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do masek... tani i wydajne, bez protein.. popatrz na Kallosy. Chyba nie ma tańszych i wydajniejszych masek. Nie wiem czy używasz silikonów w diecie włosowej czy nie bo tam sporo masek ma silikony. Nie wszystkie są proteinowe - teraz jest sporo innych np. Algowa, Czekoladowa, Arganowa. Są jeszcze maski bingo - ja ich nie miałam ale poność są piekielnie wydajne. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jakiego zestawu kosmetyków używasz? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dawno się nie wrzucałam z włosami więc jestem
![]() ![]()
#20 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Uzywam silikonow, bo dobrze zatrzymuja wode we wlosach, nie sa juz takie suche ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Te Kallosy chyba przeważnie pachną ładnie, moja współlokatorka miała Silk i Vanilla i sobie chwaliła. Ciekawe jak ten Czekoladowy. ![]() Też się przestawiłam na silikony ostatnio ale raczej staram się ich używać w końcowych odżywkach, wiesz w ramach zabezpieczenia włosów. W maskach i szamponach wolałabym nie. Ciągle jestem w fazie eksperymentów - z łatwością można znaleźć moje posty sprzed miesiąca kiedy mówiłam, że silikony nigdy w życiu hahha. Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-09-21 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Vanillia pachnie tam mocno zatykająco, taki lekko duszący zapach ale na włosach potem ładnie czuć. A Silk jak dla mnie zero zapachu ma
![]()
#26 |
Raczkowanie
|
I ja się zgłaszam
![]() Myszko, ten balsam to w sumie jest szamponetka? Daj znać, jak wygląda sprawa z wypłukiwaniem się koloru. Ostatnio myślałam o lekkim, nieinwazyjnym rozjaśnieniu. Może to się nada ![]() ![]() Nagamiko, cóż za długość i blask! Wicherku, jeśli to jest puch, to ja wymiękam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, oficjalnie zamykam erę mojego stękania na temat przenawilżenia. Humektanty wyjątkowo mi służą. Dawno nie miałam takich super włosów..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |||||
Zakorzenienie
|
Dziękuję za komplementy
![]() ![]() ![]() Afryka jest super, pięknie podkreśla skręt, dociąża i nawilża ![]() Mam też rokitnikowy, ten pomarańczowy, ale chyba leciutko mnie puszy, muszę to zbadać jeszcze, bo przy obecnej pogodzie wszystko mnie uszy (ach ten deszcz ![]() Cytat:
![]() A bioetika nawilżająca? Tylko ciężko dostać, w makro ponoć są no i internet pozostaje. No i kallosy - protein nie ma z tego co widzę ten bananowy. ![]() Cytat:
![]() Nie przejmuj się, u mnie też dziś puch, jeszcze mi dolało hehe, więc wyobraź sobie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Zamówiłam hennę naturalną z amlą, khadi, o tą --> http://www.khadi.pl/henna-amla Jednak będę się hennować, zdrowsze to, niż takie szamponetki, choć i je mogę od jakiejś okazji użyć ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() co do latte to dla mnie taka ilosc protein czyli sladowa w sumie i tej wielkosci czyli wielkoczasteczkowe to juz bylo za duzo ^^ Cytat:
![]() Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2014-09-21 o 22:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
Stres to jest paskudztwo... po tygodniu wszystko mi padło że o włosach nie wspomnę, tylko kłębki wyłażą i sucho, bu. Znowu będę się doprowadzać do stanu normalności, nawet sezama śmierdziela kupiłam i jadę temat z regularnym olejowaniem
![]() ![]() Nagomiko i ShrinkingViolet - ale cudne włosy! dobrze, że to przenawilżenie przeszło. może emolientów za dużo było i włoski się rozgumiły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.