Tort bez użycia miksera - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 18:28   #1
Pckasia
Raczkowanie

Tort bez użycia miksera

Hej! Znacie może jakiś sprawdzony przepis na tort, który mogę upiec bez użycia miksera? Nie dość, że kulinarym ekspertem nie jestem, to w dodatku miksera brak, a TŻ by się niezmiernie ucieszył, gdyby na jego urodzinach pojawił się jakiś torcik.

Dzięki!!
Stary 2015-04-21, 20:52   #2
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Dot.: Tort bez użycia miksera

Tort to zazwyczaj połączenie biszkoptu+ kremu.
Moja babcia całe życie robiła biszkopt bez użycia miksera ale ja bym się na to nie porywała. Z kremem z kolei może być problem. Chyba, że upieczone ciasto przełożysz budyniem + na przykład konfitura porzeczkową.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 21:20   #3
Aimee_J
Zakorzenienie

Kisielova przypomniała mi o łatwej masie, którą robię do jednego z ciast.
Domowy budyń waniliowy, masło/margaryna w temperaturze pokojowej, i utrzeć to pałką do ucierania Tylko ucieraj dodając po trochu, a nie wszystko naraz. Ewentualnie spróbować wymieszać łyżką, ale pałką rozbijesz sobie ewentualne grudki z budyniu.
Sama używam miksera, bo szybciej, ale ta masa niewiele wymaga, więc można spróbować.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 09:15   #4
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Pckasia Pokaż wiadomość
Hej! Znacie może jakiś sprawdzony przepis na tort, który mogę upiec bez użycia miksera? Nie dość, że kulinarym ekspertem nie jestem, to w dodatku miksera brak, a TŻ by się niezmiernie ucieszył, gdyby na jego urodzinach pojawił się jakiś torcik.

Dzięki!!
Koleżanka ostatnio na imprezę urodzinową przygotowała Tiramisu w kształcie torta.
Kupujesz gotowe spody na tort lub biszkopty i postępujesz dokładnie tak samo jak z Tiramisu.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...18#post8597918

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 09:46   #5
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Koleżanka ostatnio na imprezę urodzinową przygotowała Tiramisu w kształcie torta.
Kupujesz gotowe spody na tort lub biszkopty i postępujesz dokładnie tak samo jak z Tiramisu.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...18#post8597918
gotowe spody są fuj (jeśli mówimy o takich) ale to kwestia gustu.
Z tiramisu jest w trzy pupy roboty bez miksera- najpierw jajka uciera/ ubija się z cukrem, później do tego mascarpone. W niektórych przepisach dodatkowo ubija się mega sztywną pianę z białek. Nie chciałabym tego robić bez miksera.
Stary 2015-04-22, 10:12   #6
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
gotowe spody są fuj (jeśli mówimy o takich) ale to kwestia gustu.
Z tiramisu jest w trzy pupy roboty bez miksera- najpierw jajka uciera/ ubija się z cukrem, później do tego mascarpone. W niektórych przepisach dodatkowo ubija się mega sztywną pianę z białek. Nie chciałabym tego robić bez miksera.
Skoro spody są fuj to z czego robicie te torty Do tiramisu można też użyć biszkoptów (języczki polecam).
Moja mama po dziś dzień ubija białka na sztywno ręcznie i jest to wykonalne,ale oczywiście, że trochę trwa. Jak trzeba to się da. Wiadomo z mikserem szybciej,nawet takim prostym i tanim.

Jestem
tutaj
Stary 2015-04-22, 11:33   #7
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Skoro spody są fuj to z czego robicie te torty Do tiramisu można też użyć biszkoptów (języczki polecam).
Moja mama po dziś dzień ubija białka na sztywno ręcznie i jest to wykonalne,ale oczywiście, że trochę trwa. Jak trzeba to się da. Wiadomo z mikserem szybciej,nawet takim prostym i tanim.
No czekaj... z jajek, cukru, szczypty soli, odrobiny soku z cytryny i mąki?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 13:22   #8
kaledonia
zielony stworek

Aha to ja przyznam,że z czymś takim spotkałam się może jakieś 20lat temu, bo nikt już teraz się w domowe biszkopty nie bawi

Jestem
tutaj
Stary 2015-04-22, 13:27   #9
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Aha to ja przyznam,że z czymś takim spotkałam się może jakieś 20lat temu, bo nikt już teraz się w domowe biszkopty nie bawi
SERIO?
To przyznam, że jestem w ciężkim szoku, bo mało która ze znanych mi (i zajmujących się kuchnią) osób używa tych sklepowych.
Stary 2015-04-22, 20:12   #10
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
To, że Ty lub osoby z Twojego otoczenia się w to nie bawią, nie oznacza, że nikt tego nie robi Osobiście nie wyobrażam sobie biszkoptu ze sklepu.
Jednak w wypadku Autorki pomyślalabym o takowym, lub poprosiłabym kogoś o upieczenie, bo faktycznie zabawa w biszkopt bez miksera to katorga.

Autorko, a może zamiast tortu zrób muffinki z masą? Nie pamiętam, abym miała jakikolwiek przepis na babeczki, w którym do zrobienia ciasta jest potrzebny mikser. Można spróbować wykorzystać taki przepis do zrobienia dużego spodu, ale osobiście nie próbowałam, więc nie wiem jak i czy wyjdzie.
Stary 2015-04-23, 12:50   #11
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
To, że Ty lub osoby z Twojego otoczenia się w to nie bawią, nie oznacza, że nikt tego nie robi Osobiście nie wyobrażam sobie biszkoptu ze sklepu.
Jednak w wypadku Autorki pomyślalabym o takowym, lub poprosiłabym kogoś o upieczenie, bo faktycznie zabawa w biszkopt bez miksera to katorga.

Autorko, a może zamiast tortu zrób muffinki z masą? Nie pamiętam, abym miała jakikolwiek przepis na babeczki, w którym do zrobienia ciasta jest potrzebny mikser. Można spróbować wykorzystać taki przepis do zrobienia dużego spodu, ale osobiście nie próbowałam, więc nie wiem jak i czy wyjdzie.
Polecam wypróbować włoskie biszkopty w kształcie kocich języczków. Wg mnie lepsze niż te polskie, okrągłe. Idealne do tiramisu
Tort przecież nie musi być okrągły, nawet formy widziałam tortowe w formie kwadratu.

Jestem
tutaj
Stary 2015-04-23, 13:58   #12
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Ostatnio robiłam torcik czekoladowy, który by można było zrobić bez użycia miksera.
Ciasto na podkłady mieszałam łyżką, pomiędzy dwa położyłam wiśniową frużelinę, pomiędzy kolejna dwa bitą śmietanę (ubiłam sama, ale możesz kupić już gotową) i na to polewa czekoladowa.
Jak chcesz to znajdę przepis i wkleję link.
Stary 2015-04-24, 22:12   #13
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Polecam wypróbować włoskie biszkopty w kształcie kocich języczków. Wg mnie lepsze niż te polskie, okrągłe. Idealne do tiramisu
Tort przecież nie musi być okrągły, nawet formy widziałam tortowe w formie kwadratu.
Aimee pisała o biszkoptowym spodzie do tortów, nie o małych ciasteczkach- biszkopcikach
Co do tych małych, to zgadzam się. Ja też jestem fanką lady fingers.

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ostatnio robiłam torcik czekoladowy, który by można było zrobić bez użycia miksera.
Ciasto na podkłady mieszałam łyżką, pomiędzy dwa położyłam wiśniową frużelinę, pomiędzy kolejna dwa bitą śmietanę (ubiłam sama, ale możesz kupić już gotową) i na to polewa czekoladowa.
Jak chcesz to znajdę przepis i wkleję link.

jeśli masz na myśli śmietanę w sprayu to ona kompletnie nie nadaje się do przekładania ciasta. Z prostego względu- bardzo szybko się "wypompowuje" i opada. Niektóre, te gorsze robią się też płynne.
Stary 2015-04-24, 22:32   #14
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Aimee pisała o biszkoptowym spodzie do tortów, nie o małych ciasteczkach- biszkopcikach
Co do tych małych, to zgadzam się. Ja też jestem fanką lady fingers.
Tak, miała ma myśli spód do ciasta - bo mowa była o tortach

Cytat:

jeśli masz na myśli śmietanę w sprayu to ona kompletnie nie nadaje się do przekładania ciasta. Z prostego względu- bardzo szybko się "wypompowuje" i opada. Niektóre, te gorsze robią się też płynne.
Ta zwykła też mi niejednokrotnie lubi opaść, ale w trakcie ubijania dodaję do niej rozpuszczoną żelatynę. Wtedy się trzyma. Nie zauważyłam, żeby zmieniała smak.
Stary 2015-04-28, 07:45   #15
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Katorga? No bez przesady , ja przez 26 lat w domu rodzinnym robiłam biszkopt bez użycia miksera , bo moja mama twierdzi że taki ubijany ręcznie jest lepszy i zabraniała Teściowa mi pokazała że jednak się da mikserem, ale mamy i tak nie przekonam Kupnego biszkopta - nigdy w życiu
Bardziej martwiłabym się o krem, tutaj to pewnie tylko jakieś powidła albo budyń ucierany z masłem. Dziewczyny kiedyś nie było mikserów i nasze mamy i babcie świetnie sobie radziły
nunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-28, 12:44   #16
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Katorga? No bez przesady , ja przez 26 lat w domu rodzinnym robiłam biszkopt bez użycia miksera , bo moja mama twierdzi że taki ubijany ręcznie jest lepszy i zabraniała Teściowa mi pokazała że jednak się da mikserem, ale mamy i tak nie przekonam Kupnego biszkopta - nigdy w życiu
Bardziej martwiłabym się o krem, tutaj to pewnie tylko jakieś powidła albo budyń ucierany z masłem. Dziewczyny kiedyś nie było mikserów i nasze mamy i babcie świetnie sobie radziły
Dobra, dla mnie katorga. Nienawidzę ubijać ręcznie i uważam to za stratę czasu i większe prawdopodobieństwo, ze wyjdzie mi zakalec.

Właśnie krem martwiłby mnie najmniej, bo rzeczony budyń ucierany z masłem robię do jednego z ciast i bardzo lubię

Z ciekawości: jak sposób ubijania [ręcznie, czy mikserem] wpływa na smak?
Stary 2015-04-29, 12:12   #17
nunny
Wtajemniczenie

Moja mama twierdzi że jak ubija ręcznie to lepiej wyrośnie etc., ja tam nie rozumiem tego no ale niech sobie mówi dla mnie to żaden problem ubić białka trzepaczką.
Stary 2015-04-30, 19:49   #18
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Moja mama twierdzi że jak ubija ręcznie to lepiej wyrośnie etc., ja tam nie rozumiem tego no ale niech sobie mówi dla mnie to żaden problem ubić białka trzepaczką.
Mnie właśnie lepiej rośnie jak ubijam mikserem
Stary 2015-05-02, 19:31   #19
nunny
Wtajemniczenie

A dla mnie bez różnicy , i tak zawsze rośnie tak samo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-03, 14:33   #20
NattiTt
Wtajemniczenie

Da się, oczywiście ;D
Dla potwierdzenia przepisy video na proste rzeczy:
https://www.youtube.com/watch?v=Sxfq60uxroY

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-16, 22:30   #21
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro spody są fuj to z czego robicie te torty

Cytat:
ty tak na serrio ?
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 15:06   #22
McCandida1807
Przyczajenie

Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu.
Składniki:
Spód:
100g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
50g migdałów w płatkach
250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*
Warstwa jogurtowa:
300g jogurtu greckiego
70g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300g słodkiej śmietany 30- 36%

wtorek, 19 czerwca 2012 08:09

Torcik z płatkami kukurydzianymi

Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu.
Składniki:
Spód:
100g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
50g migdałów w płatkach
250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*
Warstwa jogurtowa:
300g jogurtu greckiego
70g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300g słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
20g migdałów w płatkach
20g płatków kukurydzianych (corn flakes)*
50g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)*
Dodatkowo:
truskawki ok. 300g (lub inne owoce sezonowe)
galaretka (u mnie truskawkowa)
Sposób przygotowania:
Przygotować spód ciasta. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę ugnieść i wyrównać w formie. Wstawić do lodówki.
Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek (lub rąk) zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretką zalać truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Kolejno na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.
McCandida1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 15:18   #23
Czechon2293
Przyczajenie

Tort naleśnikowy
Ciasto naleśnikowe:

-3,5 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao

Nadzienie- ser:

- 1 kostka twarogu tłustego (3 krotnie mielonego)
- 1 serek homogenizowany ( waniliowy )
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- łyżka cukru pudru

- owoce do dekoracji
- dżem truskawkowy

Ciasto : Wszystkie składniki mieszamy, smażymy naleśniki jasne. Następnie do części ciasta dodajemy 3 łyżki kakao - miksujemy, smażymy i ostawiamy je do ostygnięcia. Masa: wszystkie składniki łączymy na gładką masę. Teraz przekładamy naleśniki na przemian : masą / czekoladą. Warstwę dolną i górną przełożyłyśmy dżemem truskawkowym. Całość polecamy udekorować owocami ( kiwi, winogron, banan ).
Czechon2293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-23, 15:12   #24
OneRoslyn2458
BAN stały

Składniki:
Ciasto z ananasem:
150g masła
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasa
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
500g jogurtu naturalnego
3 łyżki drobnych rodzynek

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.

2. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie).

3. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
4. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.

5. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki.

6. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.

7. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał.

8. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin.
OneRoslyn2458 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości