|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tort bez użycia miksera
Hej! Znacie może jakiś sprawdzony przepis na tort, który mogę upiec bez użycia miksera? Nie dość, że kulinarym ekspertem nie jestem, to w dodatku miksera brak, a TŻ by się niezmiernie ucieszył, gdyby na jego urodzinach pojawił się jakiś torcik.
Dzięki!! ![]()
![]() |
#2 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: Tort bez użycia miksera
Tort to zazwyczaj połączenie biszkoptu+ kremu.
Moja babcia całe życie robiła biszkopt bez użycia miksera ale ja bym się na to nie porywała. Z kremem z kolei może być problem. Chyba, że upieczone ciasto przełożysz budyniem + na przykład konfitura porzeczkową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kisielova przypomniała mi o łatwej masie, którą robię do jednego z ciast.
Domowy budyń waniliowy, masło/margaryna w temperaturze pokojowej, i utrzeć to pałką do ucierania ![]() Sama używam miksera, bo szybciej, ale ta masa niewiele wymaga, więc można spróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Kupujesz gotowe spody na tort lub biszkopty i postępujesz dokładnie tak samo jak z Tiramisu. ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...18#post8597918 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
Z tiramisu jest w trzy pupy roboty bez miksera- najpierw jajka uciera/ ubija się z cukrem, później do tego mascarpone. W niektórych przepisach dodatkowo ubija się mega sztywną pianę z białek. Nie chciałabym tego robić bez miksera. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Moja mama po dziś dzień ubija białka na sztywno ręcznie i jest to wykonalne,ale oczywiście, że trochę trwa. Jak trzeba to się da. Wiadomo z mikserem szybciej,nawet takim prostym i tanim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zielony stworek
|
Aha to ja przyznam,że z czymś takim spotkałam się może jakieś 20lat temu, bo nikt już teraz się w domowe biszkopty nie bawi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak w wypadku Autorki pomyślalabym o takowym, lub poprosiłabym kogoś o upieczenie, bo faktycznie zabawa w biszkopt bez miksera to katorga. Autorko, a może zamiast tortu zrób muffinki z masą? Nie pamiętam, abym miała jakikolwiek przepis na babeczki, w którym do zrobienia ciasta jest potrzebny mikser. Można spróbować wykorzystać taki przepis do zrobienia dużego spodu, ale osobiście nie próbowałam, więc nie wiem jak i czy wyjdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Tort przecież nie musi być okrągły, nawet formy widziałam tortowe w formie kwadratu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio robiłam torcik czekoladowy, który by można było zrobić bez użycia miksera.
Ciasto na podkłady mieszałam łyżką, pomiędzy dwa położyłam wiśniową frużelinę, pomiędzy kolejna dwa bitą śmietanę (ubiłam sama, ale możesz kupić już gotową) i na to polewa czekoladowa. Jak chcesz to znajdę przepis i wkleję link.
![]() |
#13 | ||
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
![]() Co do tych małych, to zgadzam się. Ja też jestem fanką lady fingers. ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Cytat:
jeśli masz na myśli śmietanę w sprayu to ona kompletnie nie nadaje się do przekładania ciasta. Z prostego względu- bardzo szybko się "wypompowuje" i opada. Niektóre, te gorsze robią się też płynne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta zwykła też mi niejednokrotnie lubi opaść, ale w trakcie ubijania dodaję do niej rozpuszczoną żelatynę. Wtedy się trzyma. Nie zauważyłam, żeby zmieniała smak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bardziej martwiłabym się o krem, tutaj to pewnie tylko jakieś powidła albo budyń ucierany z masłem. Dziewczyny kiedyś nie było mikserów i nasze mamy i babcie świetnie sobie radziły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie krem martwiłby mnie najmniej, bo rzeczony budyń ucierany z masłem robię do jednego z ciast i bardzo lubię ![]() Z ciekawości: jak sposób ubijania [ręcznie, czy mikserem] wpływa na smak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Moja mama twierdzi że jak ubija ręcznie to lepiej wyrośnie etc., ja tam nie rozumiem tego no ale niech sobie mówi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
A dla mnie bez różnicy , i tak zawsze rośnie tak samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Da się, oczywiście ;D
Dla potwierdzenia przepisy video na proste rzeczy: https://www.youtube.com/watch?v=Sxfq60uxroY
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu. Składniki: Spód: 100g płatków kukurydzianych (corn flakes)* 50g migdałów w płatkach 250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)* Warstwa jogurtowa: 300g jogurtu greckiego 70g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku) 300g słodkiej śmietany 30- 36% wtorek, 19 czerwca 2012 08:09 Torcik z płatkami kukurydzianymi Delikatny, lekki i pyszny torcik w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietanową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka. Jest to przepis bezglutenowy, jeśli wybierzemy płatki kukurydziane i czekoladę bez dodatku glutenu. Składniki: Spód: 100g płatków kukurydzianych (corn flakes)* 50g migdałów w płatkach 250g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)* Warstwa jogurtowa: 300g jogurtu greckiego 70g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 listki żelatyny (= 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku) 300g słodkiej śmietany 30- 36% Dekoracja: 20g migdałów w płatkach 20g płatków kukurydzianych (corn flakes)* 50g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)* Dodatkowo: truskawki ok. 300g (lub inne owoce sezonowe) galaretka (u mnie truskawkowa) Sposób przygotowania: Przygotować spód ciasta. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę ugnieść i wyrównać w formie. Wstawić do lodówki. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki i migdały i dokładnie wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek (lub rąk) zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretką zalać truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Kolejno na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Tort naleśnikowy
Ciasto naleśnikowe: -3,5 szklanki mleka - 2,5 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - cukier - 3 łyżki oleju - 3 łyżki kakao Nadzienie- ser: - 1 kostka twarogu tłustego (3 krotnie mielonego) - 1 serek homogenizowany ( waniliowy ) - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - łyżka cukru pudru - owoce do dekoracji - dżem truskawkowy Ciasto : Wszystkie składniki mieszamy, smażymy naleśniki jasne. Następnie do części ciasta dodajemy 3 łyżki kakao - miksujemy, smażymy i ostawiamy je do ostygnięcia. Masa: wszystkie składniki łączymy na gładką masę. Teraz przekładamy naleśniki na przemian : masą / czekoladą. Warstwę dolną i górną przełożyłyśmy dżemem truskawkowym. Całość polecamy udekorować owocami ( kiwi, winogron, banan ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Składniki:
Ciasto z ananasem: 150g masła 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej) 2/3 szklanki cukru 80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 2 puszki ananasa 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody 500g jogurtu naturalnego 3 łyżki drobnych rodzynek Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. 2. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie). 3. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 4. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. 5. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki. 6. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. 7. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał. 8. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.