|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wkurza mnie wszystko
Długo się zastanawiałam, czy pisac na forum, czy nie... Ale może świeże spojrzenie na mnie, odświeży i mnie...
Wkurzają mnie drobne rzeczy. Drobne dla innych, mnie przyprawiają o podniesienie ciśnienia do 300. Mianowicie: wkurza mnie jak mojemu mężowi lata noga. No po prostu nie mogę na to patrzeć. Wkurza mnie jak moja mama na zakończenie rozmowy przez telefon mówi "no no no no no no no no", albo jak mówię jej, że coś mnie wkurza, a na jej twarzy pojawia się uśmiech... (?) czemu?? nie słucha mnie? Wkurza mnie jak mnie nie słucha. Wkurza mnie jak mój syn, zanim uśnie, kilka razy uderza nogami w materac. Albo jak pies liże się po tyłku i taki dźwięk wydaje (język, nie tyłek). To są tak drobne rzeczy, że przez innych są niezauważane. A ostatnio rekord wkurzania pobija dźwięk wypluwanego smoka z ust mojej córy. Jak kółeczko uderza o resztę smoczka, grrrrrr. Powiecie wyluzuj. No nie mogę! Nie umiem. Starałam się. Liczyłam do 10, wychodziłam z pokoju, jakieś ziołowe gówno na wyciszenie łykałam. I nic. Kiedyś taka nie byłam. Nie aż taka. Zauważyłam, że nasiliło się to odkąd "siedzę i nic nie robię" w domu z dziećmi. Czyli od dwóch lat. Do pracy wrócić nie mogę, bo jej nie mam. Chciałabym się gdzieś zaczepić na pół etatu, ale mąż pracuje zmianowo, a grafik układany jest co piątek. Mało dyspozycyjna jestem. Moja mama pracuje wciąż, a teściowa... po moim trupie. Kiedyś coś słyszałam, że jest taka przypadłość, która definiuje takie wkurzania. A może, któraś z Was też jest taką choleryczką? Może znacie jakieś sposoby na radzenie sobie z tym, bo psuję krew i sobie i najbliższym. Bo wkurzanie to nie wszystko, dochodzi jeszcze wybuchanie. Ale tego już się za bardzo wstydzę... Przepraszam za błędy, nie chcę tego czytać dla sprawdzenia, bo się wkurzę... Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wkurza mnie wszystko
Piszesz tu niemal wyłącznie o dźwiękach. Poczytaj o mizofonii
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja piernicze... Jestem w szoku. Przecież to o mnie. Tylko dlaczego musi mnie tak denerwować płacz moich dzieci...
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Proponuję odwiedzić dobrego psychoterapeutę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A jesz pozadnie? Wysypiasz sie? Bo taka drazliwosc moze byc spowodowana wycienczeniem organizmu, ale oczywiscie terapeuta nie jestem
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że nie. Przy dwójce dzieci nie da się regularnie jeść i się wysypiać :/
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Jeśli kiedyś taka nie byłaś, to pewnie ta agresja jest oznaką depresji albo chociaż niesamowitej frustracji. Przemyśl swoje życie, czy jesteś szczęśliwa i co zmienić jeśli nie jesteś.
Ja tak miałam w poprzedniej pracy. Miałam chorego szefa, który był niesamowicie passive-aggressive i obrażał ludzi, zachowywał się jak ostatni cham i chociaż wierzyłam, że "daję sobie radę", zauważyłam, że zachowywałam się dziwnie. Pamiętam, że byłam wtedy za granicą w hotelu, był jakiś problem z rezerwacją a ja zaczęłam się drzeć na faceta, że ma się ââ☠ââ☠ââ☠ââ☠a nauczyć angielskiego, mój poziom frustracji był tak wielki. Fakt, że słabo mówił po angielsku i trudno było się z nim porozumieć, ale zazwyczaj jestem super uprzejma a tu po prostu straciłam kontrolę. Nie wyrabiałam psychicznie z tą pracą. Rzuciłam ją w końcu. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2015-07-12 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie no, rozumiem oczywiscie, ale moze popros faceta, zeby posiedzial troche z dzieciakami i dal ci chwile dla siebie, na drzemke, albo ksiazke. Moze uda ci sie zaplanowac troche czasu dla siebie chociazby raz w tygodniu.
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ps. sama o sobie mówisz, że "siedzisz w domu i nic nie robisz", czy tak krzywdzącą opinię słyszałaś od kogoś ze swojego otoczenia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
To jak pisały dziewczyny wyżej: może być oznaka frustracji, która zżera Cię od środka. Sama zaskakujesz siebie, bo najpierw wkurzają Cię rzeczy i sprawy kompletnie błahe (parę lat temu taka nie byłaś, nie rozumiesz skąd aż tak duża zmiana, nie chcesz taka być), a potem ni stąd ni zowąd wybuchniesz krzykiem w - znowu - banalnej sytuacji (i będziesz sobą jeszcze bardziej zaskoczona). Niektórzy dochodzą nawet do momentu wyzwisk, podnoszą na kogoś rękę.
Ja wiem, że mając dwójkę dzieci, męża i Waszych rodziców na głowie, mega trudno będzie Ci przystopować z zajęciami i stresem. Bo innym się zdaje, że od 2 lat nie pracujesz, ale Ty trzymasz to wszystko w kupie, zaharowujesz się gotując, sprzątając, dbając o rodzinę i dom. Dziewczyno, zacznij odpoczywać - |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Miałam tak, przeszlo mi na tabletkach anty, u mnie to byl ciężki pms.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
- i zacznij też żyć i robić różne rzeczy tylko i wyłącznie dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie, to tak ironicznie. Facet docenia to, co robię. Dzielimy się obowiązkami. Nie mogę na niego narzekać. Daje mi się wyspać, ale gdy wstaję i widzę, że to on się zajmuje dzieciakami zaczyna mnie zjadaw poczucie winy. "Zla matka, nie ma siły zajmo się dziećmi". Wiem, nikt z nas nie jest supermenem, ale mam ogromne poczucie winy. Mama mi wiele razy mówiła, że może z nimi zostać jak już pójdą spać, a my do kina, czy coś
Ale przecież to moim obowiązkiem jest opie nad moimi dziećmi. Moja mama swoje dzieci już wychowała, nie mogę jej obarczać swoimi. Stąd ta frustracja, nie potrafie odpuścić, wyluzować. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- [1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;52055464]- i zacznij też żyć i robić różne rzeczy tylko i wyłącznie dla siebie.[/QUOTE] Jakie to są rzeczy dla siebie? Pomalowanie paznokci? Robię takie drobnostki. Dzieci idą wcześnie spać, robię skalpel, czasem napije się wina. Może to stetryczenie zwykłe
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mąż zajmuje się synkiem po powrocie z pracy i w weekendy, oni są szczęśliwi, bo uwielbiają się nawzajem, a ja jestem zadowolona, bo mogę chwilkę odsapnąć. Czasem rodzice, mieszkający niedaleko, biorą młodego na spacer, i też jest super. Oni się cieszą, że mogą pobyć z wnukiem, a dla dziecka to dobrze, jak popatrzy od czasu do czasu na kogoś innego niż mama ![]() Każdy by chyba zwariował, zajmując się potomstwem 24/7 ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Robiłam decoupage. Może powinnam sobie przypomnieć techniki...
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Czasami z psem, po zmroku, jak już mniej ludzi i zwierząt na ulicy. Moja psa nie nadaje się do towarzystwa.
Czasami z meżen gramy na konsoli, jak za starych czasów. Chyba nie jest tak źle, muszę zmienić nastawienie
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Mi sie moja irytacja kojarzy z taka jedna tortua chińską - kapie na Ciebie kropla wody az zwariujesz od tego. Jak coś się powtarza cyklicznie to marzę o tym, żeby w końcu przestało. Może jesteś przeładowana tym wszystkim i po prostu marzysz o tym, zeby mama choc raz łaskawie nie zrobiła tego nonono, a syn zasnął bez uderzania nogami w materac? Z daleka to może brzmieć jako przesada, ale jak to jest twoje 3000 w życiu nonono, 1000 uderzanie nogami to mozna mieć z tym problem. I prosisz i prosisz, żeby przestali, a oni nie widzą w tym problemu i nie przestają, ba, nawet potrafia celowo to robić.
Może twoim problemem jest zwykłe zmęczenie materiału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
A kiedy gdzieś ostatnio byliście z mężem (ale nie zakupy, tylko wyluzowanie się w kinie, wizyta w restauracji, kręgle, rowery, czy cokolwiek takiego)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Autorko, mam IDENTYCZNIE. Mam to od kiedy pamiętam, więc trudno to zwalić na zmęczenie czy przepracowanie. Do wściekłości doprowadza mnie jak ktoś wciąga smarki, tłucze widelcem o talerz, siorbie, ciamka, obgryza paznokcie albo w ogóle wkłada bez przerwy łapy do ust. Irytuje mnie głośne walenie bosymi stopami o podłogę, dziwne ruchy jak np kręcenie nogą w powietrzu. Nie zmrużę oka śpiąc w jednym pomieszczeniu z osobą która chrapie. Nie wspominam już nawet o cmokaniu przy wydłubywaniu językiem resztek jedzenia z zęba. To jest najbardziej obrzydliwe, doprowadza mnie naprawdę do furii, wściekłości. Po spędzeniu 5 minut z osobą lub osobami które robią wyżej wymienione czynności, doprowadzona do ostateczności wychodzę z pokoju, nie mogę się skoncentrować na niczym innym, a w mojej głowie urasta to do olbrzymich rozmiarów.
Edytowane przez emma8 Czas edycji: 2015-07-12 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli rzeczywiście nie potrafisz odpuścić i zrobić czegoś dla własnej przyjemności, spróbuj spojrzeć na to jak na swój obowiązek - żeby być dobrą matką i żoną, MUSISZ się czasem rozerwać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Kochani, musicie sobie przypomnieć, że nie jesteście tylko rodzicami, ale też kochankami, partnerami. Randka obowiązkowo i to w miarę regularnie. Czas tylko dla Was, bez smoczków, pieluch, rachunków i innych tego typu atrakcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Zacznij od melisy na wieczor i dobrze wchłanialnego magnezu. Moze to poczatki depresji? Pomysl troche o sobie, wyluzuj troche. Moze jestes dla siebie zbyt surowa? Kazdy potrzebuje chwili dla siebie, zwłaszcza z małymi dziecmi. Odłoz na chwile obowiązki, dzieci przezyja, jesli nie bedzie Cie chwile przy nich. Znajdz chwile dla kolezanek, na jakies drobne przyjemnosci. Po troszeczkę. I nie mow, ze jestes zła matka, bo kazda ma swoje kryzysy, kazdy czuje sie czasami zmeczona wszystkimi obowiązkami. I mowi Ci to mam 2 dzieci, które sama wychowałam i wychowuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Płacz dziecka, który coś sygnalizuje, musi być denerwujący, bo ma zwracać na siebie uwagę.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy jestem świadkiem proszę aby ktoś się powstrzymał od tego w mojej obecności (np. mama, mąż) lub staram się odchodzić (np. w pracy, na przystanku). Ale słabo gdy to jest związane z dziećmi, bo jak tu odejść i zostawić malucha, który nic nie rozumie???
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.