|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Wrocław chrzestny bez ślubu kościelnego
Witam, mamy problem ze chrzcinami dzieciaczka naszego. Otóż potencjalna chrzestna nie ma ślubu kościelnego tylko cywilny. Nasz proboszcz się nie zgadza mówi ze chrzestny musi być nieskazitelny. I teraz pytanie czy ktoś z was chrzcił dziecko we Wrocławiu i ma chrzestnego bez ślubu kościelnego ? Jeśli tak to w którym kościele. Z góry ślicznie dziękuje za pomoc.
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wrocław chrzestny bez ślubu kościelnego
Może być świadkiem chrztu, temu proboszcz nie powinien się sprzeciwić.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Po co chrzcisz , skoro nie masz pojęcia o swojej religii?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
A skąd ksiądz wie, że ta potencjalna chrzestna nie ma ślubu kościelnego?
A raczej, skąd wie, że ma męża cywilnego, skoro nie ma tego w kościelnych papierach? Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2015-08-12 o 16:21 |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi o to, że według kościoła ślub cywilny nie jest ważny i osoby te żyją w ciągłym grzechu. Idąc dalej, ksiądz nie może udzielić rozgrzeszenia takiej osobie... Chrzestny przed chrztem musi udać się do spowiedzi razem z kartką do podpisu.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52391845]
A raczej, skąd wie, że ma męża cywilnego, skoro nie ma tego w kościelnych papierach?[/QUOTE] No właśnie? |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- lol, raczej musi Mój mąż musiał, kolega też tylko ten drugi sam sobie to podpisał |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
A jak to jest w przypadku gdy chrzestny/chrzestna mieli slub koscielny – rozeszli się ze swoim mezem/zona i obecnie zyja w nieformalnym związku z innym partnerem - wg kościoła w grzechu, wiec nie sa dobrym przykładem dla swojego chrzesniaka.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Wyjaśnicie mi jakos przystępnie- po co chrzcicie swoje didy albo zgadzacie sie na zostanie chrzestnymi, skoro odstawiacie z tym takie szopki? Podrabianie podpisów i szukanie księdza, który się nie skapnie, ze chrzestna sie nie nadaje, serio..? Moze jeszcze kłamanie przy spowiedzi i podrabianie papierów z bierzmowania?
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
strachajło
|
Ja nie musiałam mieć żadnej kartki z podpisem. Więc chyba zależy od parafii.
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Czy wyjaśniłam przystępnie? Przyszłemu chrzestnemu radzę wyspowiadać się z niesakramentalnej żony i obiecać poprawę - brak współżycia, aż wezmą kościelny. Wtedy będzie mógł trzymać dziecię do chrztu i wszyscy będą zadowoleni. A potem radośnie wróci do "grzeszenia" z własną żoną, która przez facetow w sukienkach za jego żonę nie jest uznawana. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
|
Widzę.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wuuuuuut ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Aa to ty kalina. To ja juz nie mam pytan w sumie ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- [offtop]Albo mam jednak, jedno Ty bralas kościelny z mężem? [/offtop]
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Skąd więc do mnie ten pogardliwy ton, skoro piszę o tym, co zauważam? Ilu rodziców chrzczonych dzieci tyle ma wspólnego z kościołem, że tam wcześniej ślub brali? Ale przecież wypada chrzcić, bo co by ludzie powiedzieli. Sądzisz, że im zależy, czy to naprawdę? Oni chcą ceremonii i tyle. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- [/COLOR][offtop]Albo mam jednak, jedno Ty bralas kościelny z mężem? [/offtop][/QUOTE]No, co ty. Na łańcuchu by mnie do kościelnego nikt nie zaciągnął, nawet, gdyby on nie był rozwodnikiem. Konwenanse mi wiszą. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja wiem ze ludzie tak robią... I gardzę takimi ludźmi. A w sumie to nawet bardziej mnie bawią takie przepychanki jak tutaj, podrabianie papierka ze spowiedzi, "gotowce" kalendarzyka na nauki i reszta xD cos cudownego. Ale skoro zgadzasz sie ze mną, to tym dziwniejsze, ze podpowiadasz, jak sprawę załatwić. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-08-13 o 12:03 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ogarniam. A jak ktoś jest niewierzący to po co chrzci? Dla szopki? A potem tacy się dziwią, że Kościół ma władzę w Polsce bo większość ochrzczona. W życiu tego nie pojmę. Moja znajoma na chrzestnego swojego dziecka wzięła przyjaciela geja, żyjącego w związku i planujacemu ślub za granicą i on w kościele obiecał pomóc wychować w wierze... taaa... Edytowane przez Villga Czas edycji: 2015-08-13 o 12:05 |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja staram się dać radę, która rozwiąże dany problem. Ta - rozwiązuje. W zależności od pytania - odpowiedź, konkret, a nie tylko "olaboga, jak tak można". |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
O RLY?
|
Farma, pytalas dlaczego.
znajomy z pracy ochrzcil pierworodnego poniewaz babcia pocieszki oznajmila, iz jesli chca aby majatek byl przepisany na pocieszke ma miec przyjety sakrament. malemu szatanowi bezboznemu nic nie da ![]() takze wiesz, sa i takie przypadki
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cudowna kobieta <3 a przepisala chociaż? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ludzie, ja tego nie rozumiem: przymusowa spowiedź z potwierdzającą rozgrzeszenie kartką. Niech mi ktoś to wytlumaczy: nieważne, że chrzestny, dajmy na to, alkoholik, żonobijca, byle by miał odpowiednią KARTKĘ? I już?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
BAN stały
|
I już. wyspowiadał się, obiecał, że już pić i bić nie będzie i dostał tę kartkę, chociaż wiedział, że zaraz zrobi to samo. I czym to się rózni od wskazanego przeze mnie sposobu na chrzestnego bez ślubu kościelnego?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.

Mój mąż musiał, kolega też tylko ten drugi sam sobie to podpisał 
[/offtop]