|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Przeproteinowanie, ale właściwie nie?
Półtora roku temu strasznie zniszczyłam sobie włosy. Zaczęłam wtedy używać samodzielnie robionych kosmetyków, niestety nigdy nie słyszałam o przeproteinowaniu. Po kilku miesiącach miałam na głowie jeden wielki kołtun jakby posklejanych, szorstkich włosów. Próba ich rozczesania skutkowała wypadaniem.
Było, minęło. Włosy odrosły. Proteiny zupełnie wykluczyłam z pielęgnacji. Ani szampon ani odżywki, których używam, nie mają w sobie protein. I teraz od 2 miesięcy włosy zachowują mi się identycznie jak wtedy. Są jakby posklejane, nie da rady ich rozczesać. Jeden wielki kołtun. Po myciu używam odżywek olejowych, ale nawet one nie dają rady ich wygładzić i ułatwić rozczesywania. Włosy strasznie wypadają. Pomysły co to może być? Jestem na 100% pewna, że w żadnym ze stosowanych przeze mnie kosmetyków do włosów nie ma protein, używam ich też niewiele, więc proteiny nie bardzo miałyby gdzie "się schować". Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2015-08-08 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przeproteinowanie, ale właściwie nie?
Napisz jakich konkretnie kosmetyków używasz, jak dbasz o włosy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Używam super prostych szamponów, zwykle bez silikonu. Przebywam aktualnie poza domem, więc nie jestem w stanie podać marek, ale sprawdzałam INCI i pytałam nawet kiedyś na tym forum, gdzie potwierdzono, że nie ma tam protein.
Miałam dłuższą przerwę w używaniu odżywek. Teraz kupiłam ISANA oil care: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...e-spulung.html oraz ISANA repair nutrition https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...n-spulung.html . Oprócz tego przechodzę obecnie stresujący etap i nie mam czasu na inną pielęgnację... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Hmm, co w takim razie jest w Twoich kosmetykach do wlosow? Moze im czegos brakuje? Rozwazalas dodanie choc troche silikonow, zwlaszcza do odzywek? Nie musisz rezygnowac z innych skladnikow, a silikony jednak pomagaja rozczesac wlosy i pelnia troche funkcje ochronna. Poza tym napisalas ze przechodzisz stresujacy okres. Stres wplywa na wlosy i moze powodowac wypadanie i oglone pogorszenie ich stanu. Mialam kiedys sama okazje sie przekonac niestety
![]() Edytowane przez Rainberry Czas edycji: 2015-08-05 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym używam wymiennie szamponów z silikonami i bez i wydaje mi się, że nakładanie odżywki po szamponie z silikonem nie ma sensu. Czy się mylę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak tam z Twoim zdrowiem? Przy kłopotach hormonalnych (sama takowe mam, więc i u innych się ich zawsze doszukuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Mroczny Elf św. Mikołaja
|
Cytat:
![]() Myślę, tak jak weegirl, że przyczyna może leżeć głębiej i rzeczywiście Twoje włosy mogły zmienić się i/lub swoje upodobania z powodu jakichś zaburzeń albo niedoborów. No i dalej chciałabym wiedzieć, co jest w Twoich kosmetykach. Pamiętam, że niedawno używałam szamponu który bardzo zmiękczał włosy. Do tego stopnia, że zrobiły się takie cienkie i wiotkie, a potem strasznie suche, może stało się coś podobnego? Za dużo składników zmiękczających? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak do tego nie uzywasz szamponow z SLSem to te quaternium moglo sie nadbudowac na wlosie, dajac taki efekt. Poza tym ja na Twoim miejscu psotawilabym przede wszystkim na nawilzanie wlosow. W Rosmanie jest fajna odzywka z Alterry z owocem granatu, nie ma silikonow. Emolientowe odzywki nie nawilza wlosow, one dzialaja bardziej okluzyjnie, ochronnie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:19.