|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Moda na wielokropek...
Mam nadzieję, że nie posypią się na mnie gromy za ten wątek i nie oberwie mi się za to, że zwracam komuś publicznie uwagę, jednak nie mogę powstrzymać się przed poruszeniem tematu zjawiska nagminnego używania znaku interpunkcyjnego o wdzięczej nazwie: WIELOKROPEK
![]() Ostatnio coraz częściej zauważam w postach Wizażanek (i nie tylko) stosowanie wielokropka po każdym napisanym zdaniu. I nie chodzi o to, że znak ten razi mnie, ponieważ trzy kropeczki nie są tak ładnie wywynięte jak znak zapytania, ale o to, że umieszczany po każdym zdaniu traci swój niezwykły (może nawet nieco magiczny) sens. Dla mnie to trochę tak, jakby podkreślić grubą krechą cały tekst. Naprawdę nie wiem czemu ma to służyć. Druga sprawą jest to, że koszmarnie trudno jest się przebić przez tekst nafaszerowany wielokropkami Może Wy dziewczyny będziecie w stanie wyjaśnić mi to zjawisko, ponieważ zarówno moja siostra korzystająca z gg (zakochana w tym znaku), jak i mój kolega (również namiętnie stosujący wielokropek) nie potrafili mi wyjaśnić skąd to się bierze. A na mnie zaczyna to działać niemal jak "poszłem" |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sama lubię wdzięczny wielkokropek.
Mam nadzieję, że nie przeginam w jego stosowaniu, ale przyznaję, że rozbraja mnie mniej więcej tak wyglądająca odpowiedź:jhoiheuih3w......khdoiwhd e.......jkhdwidh......kdh iewhdoiw......kwjhdwihdui..... khdiwh.....jhiewhdiehd... ...jhoiheuih3w......khdoiwhde.......jkhdwidh ...... kdhiewhdoiw......kwjhdwih dui.....khdiwh.....jhiewhdiehd... ...hdekhdiwhdknx....... bhjgdugdhjaguiwq......hdekhdiwhdknx.......bhjgd ugdhjaguiwq...... No jest to coś okropnego! Czy o taką formę wielokropkowania Ci chodziło w wypowiedziach?
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Moda na wielokropek...
Cytat:
Chetnie stosuję, gdy mi brakuje komentarza lub napisane zdanie wymaga kilku sekund zastanowienia się co by tu dalej
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie o to mi chodziło
Ja rozumiem, że można mieć chęć wywołania w kimś zamyślenia, zatrzymania się na chwilę nad którymś zdaniem, jednak w takiej formie, z jaką ostatnio się często spotykam, zupełnie to do mnie nie przemawia
|
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Ja uwielbiam wielokropek...
Dla mnie to takie niedopowiedzenie Strasznie lubie tego urzywac i w sumie nawet nie zauwazam kiedy go uzywam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
xre, mi chodzi dokładnie o coś takiego, jak zaprezentowała Pomadka...
(Chciałam wkleić tu cytat z mojej wypowiedzi z rozwinięciem kropek w wielokropki, ale zorientowałam się, że moje zdania nie należą do lapidarnych i nie uzyskałabym takiego efektu... |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Jest teraz moda na wielkoropek.Tez to zauważyłam.
Na Wizazu czy opisach gg. Mozna używać tylko bez przesady
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Ja tez lubie
. Chyba jakos mi to weszło juz w nawyk..
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
nie wydaje mi sie, ze na wielkorpoek jest "ostatnio" moda. po prostu teraz zaczelas to zauwazac i stalas sie wyczulona. odkad zaczelam uzywac internetu to pamietam, ze mialam znajomych, ktorzy naduzywali wielkropkow, widzialam takie wyopowiedzi na czatach i forach. a tez zwracam na takie rzeczy uwagi
kazdy ma swoje dziwactwa w stylu pisania, jedni uzywaja nagminnie wielokropkow, inni myslnikow itp. mam kolege, ktory co dwa slowa stosuje myslniki - i od tej pory bardzo jestem wyczulona na nie - zaczelam tez je wszedzie zauwazac ![]() |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
To chyba o mnie chodzi...??
Tak mam obsesje wielokropek...ale tylko w necie.. Normalnie to w ogole nie pisze, ale jak to komuś przeszkadza ![]() Kurcze amyślałam ze wtedy lepiej sie czyta taka wypowiedz,a tu... Pozdrawiam
|
|
#11 | |||
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Ja też lubię stosować wielokropek i nie widze w tym nic zlego,ot po prostu taki styl i juz .Jedni robią błędy ja piszę wielokropki.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez lubie wielokropek
kwestia przyzwyczajenia pewnie...
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Lubię wielokropek, ale z umiarem. Natomiast zgadzam się, że czytanie wypowiedzi, w których wielokropek jest jedynym stosowanym znakiem przystankowym, jest denerwujące. Mnie osobiście szlag trafia jak czytam coś na kształt przytoczonego przez Pomadkę przykładu, czyli:
jhoiheuih3w......khdoiwhd e.......jkhdwidh......kdh iewhdoiw......kwjhdwihdui ..... khdiwh.....jhiewhdiehd... ...jhoiheuih3w......khdoiwhde.......jkhdwidh ...... kdhiewhdoiw......kwjhdwih dui.....khdiwh.....jhiewhdiehd... ...hdekhdiwhdknx....... bhjgdugdhjaguiwq......hdekhdiwhdknx.......bhjgd ugdhjaguiwq...... A zauważyłam, że jest kilka osób na Wizażu, które nagminnie swoje wypowiedzi konstruują w wyżej przedstawiony sposób. |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
A mi przychodzą do głowy teraz, tylko takie słowa: "straszne rzeczy i co teraz będzie!!!"
Catch me If jou can... ...![]() --------------------------------------------------- 21 czerwiec 2014 r., godz: 15:00!! ![]() Nasz dzień!!!
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
aż sprawdzilam swoje ostatnie posty.uzywam ale chyba nie przesadnie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam wielokropek. Od zawsze. I nie zrezygnuję z niego.
Co do "mody" - u mnie trwa od dawna - można sprawdzić w archiwum...
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Śmiechowo. Nie wiem, ale wydaje mi sie ze denerwowanie sie na widok wielokropka (w sumie w szkole zawsze mowili na to trzykropek ) zwiastuje jakąs małą nerwicę (joke) i kolejne do kolekcji Wizażanek fobie Dla zasady: ........
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Mnie też denerwuje jak ktoś nadużywa tego wdzięcznego znaku, który, jak już wspomniano, ma skłaniać do refleksji. Ostatnio dostałam od koleżanki smsa "Kotka mi sie okociła..." - i powiedzcie mi nad czym w tym zdaniu można się dłużej zamyślić?
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ukrywam, że mam swoje zboczenia językowe, chociaż wiem, że sama nie jestem bezbłędna ![]() Co do szkoły, to w słowniku języka polskiego nawet nie ma słowa "trzykropek". Ale nie pierwszy raz spotykam się z niekompetentnymi nauczycielami. Mało kto wie na przykład, że poprawnie mówi się pisać coś wielką/małą literą a nie z wielkiej/małej czy też z dużej
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym zamiast wielokropka użyła wykrzyknika
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
mnie jakoś nie denerwuje wielokropek, jak ktoś chce to niech tak pisze
moze akurat ktoś ma taką chęc wyrazania swoich mysli pozdrawiam
Edytowane przez _Lina Czas edycji: 2005-11-16 o 09:10 Powód: literki mi się poprzestawiały :):):) |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Bo widzialam jak zwrocilas tej osobie uwagę. Z reszta ja czytam tez bloga tej osoby i wiem ze ona po prostu ma taki styl . Inna sprawa ze dosyc nieczytelny ![]() Ja tez czesto uzywam wielokropka, ale uzywany z taka czestotliwoscia o jakiej piszesz mnie tez on denerwuje, bo wypowiedz bardzo przez to traci na czytelnosci
Edytowane przez Ines1985 Czas edycji: 2005-11-16 o 09:38 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Fakt.
Z innego forum to zauwazylem. Piszacemu w ten sposob chodzi chyba o to zeby czytajacy albo doszukal sie drugiego dna albo w ten sposob chce przekazac ze cala wypowiedz jest bardzo przemyslana, wrecz refleksyjna. Ewentualnie chce na siebie zwrocic uwage. Mozna z wielokropkiem wypowiedzi takie jak: Poznalam dzisiaj fajnego faceta w autobusie, bardzo fajnie sie rozmawialo. Okazalo sie ze mamy wspolnych znajomych i bedziemy sie dzieki temu czesciej widywac Strasznie sympatyczny ten Piotrek, kto wie co bedzie dzialo sie dalej.... ?ale takie cos to juz jest razace: Pada dzis deszcze.... Nie wiem co ze soba zrobic... Hmmm.... Moze pojde do sklepu? Kupie sobie coca-cole.... Albo cos innego..... |
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
.
Edytowane przez barbi20 Czas edycji: 2007-10-26 o 13:25 |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez chcialam przerobic wypowiedz Vretki aby pokazac o co chodzi, ale ten post jest napisany zbyt czytelnie i poprawnie i nawet nie da sie go zepsuc wielokropkami .Jak ktos nie wie o co nam chodzi to odsylam np. do watku "Mezczyzna na cale zycie" na intymnym forum.
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja juz wiem i mimo ze do samych autorek absolutnie nic nie mam, to wypowiedzi wygladają zabawnie
|
|
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiscie chialam napisac wielokropek.Póżna była juz wczoraj godzina jak to pisała. I zamiast zwiedzać wizaz powinnam była juz chyba spać
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie gdy osoba przesadnie stosuje wielokropek w wypowiedziach kojarzy mi się z tym jakby nie potrafiła zebrać w pełni swoich myśli, nie umiała od razu dokończyć zdania, napisać o co jej dokładnie chodzi. Czasem wielokropek wygląda na " natchniony", jakby krzyczał" dopowiedzcie sobie sami sens wypowiedzi, dokończcie ją, macie pole do popisu."
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Ja również dość często stosuję wielokropek- choć wydaje mi się, że nie przesadnie. Przeważnie używam go wtedy, gdy chcę coś zaakcentować, wskazać refleksje, lub gdy czegoś nie dopowiem- to już wynika z kontekstu. Oczywiście też mnie razi przesadne użycie tegoż znaku interpunkcyjnego, ale to kwestia tego dla kogo dużo znaczy dużo i jak dużo...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

Mam nadzieję, że nie przeginam w jego stosowaniu, ale przyznaję, że rozbraja mnie mniej więcej tak wyglądająca odpowiedź:

. Chyba jakos mi to weszło juz w nawyk..

) zwiastuje jakąs małą nerwicę (joke) i kolejne do kolekcji Wizażanek fobie
Oczywiscie chialam napisac wielokropek.