|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Wiedz o świecie, życiu i..?
Hey
Tak się zastanawiałyśmy ostatnio z kuzynką, co tak na prawdę powinien wiedzieć przeciętny człowiek, aby nie nazwać go "głupkiem", "idiotą" lub po prostu osobą, która w zasadzie mało wie o życiu, o ważnych wydarzeniach, co się właściwie wokół niego dzieje.. Więc pytanie do Was wszystkich, jakie rzeczy, wiadomości, umiejętności powinien człowiek wiedzieć, posiadać ? Kiedy wybuchła pierwsza wojna światowa ? Co oddziela Europę od Azji ? Gdzie leży Norwegia ? Czym charakteryzuje się Islam ? Wiedzieć, jak zachować się przy stole podczas posiłku ? Że lagunę otacza atol ? Jestem bardzo ciekawa Waszych pytań a zarazem odpowiedzi na postawione własne pytanie! P.S Proszę, nie pisać ogólnikowo a szczegółowo oraz nie pisać rzeczy typu "gotować" ( jeśli już, to co dokładnie i w zasadzie dlaczego? [ ponieważ np. jest to tradycyjne polskie danie ] ) etc. No to up
|
|
|
|
|
#2 |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Wiedz o świecie, życiu i..?
To co wymieniłaś, często spotykam w... krzyżówkach. I tak sobie myślę, że krzyżówki są przecież dla wszstkich, bez rozgraniczenia płciowego, wiekowego czy ze względu na wykształcenie, czyli zakładają, że ludzie powinni takie informacje znać. Oczywiście nie każda krzyżówka jest słusznie skonstruowana
ale podsumowując - to wiedza podstawówkowa, którą chyba każdy powinien opanować. Ale z drugiej strony, można być specjalistą z geografii, a nogą z historii. I czy można nazwać taką osobe głupią? Trudne pytanie zadałaś ale zarazem ciekawe
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że jest kanon:
1) literacki 2) filozoficzny 3) matematyczny 4) z zakresu sztuk pięknych 5) i nauk przyrodniczo-geograficznych... ... który każdy człowiek powinien znać. Pewnie zapytasz, jaki to kanon. Odpowiem ogólnie, ale ta ogólna odpowiedź, jeśli zechcesz, odkryje przed Tobą mnóstwo szczegółów; to kanon stworzony przez dwa i pół tysiąclecia istnienia kultury europejskiej.
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oglądając na youtubie program Matura to bzdura, czułam się zażenowana poziomem wiedzy o świecie przepytywanych młodych ludzi, świat mamy teraz na wyciągniecie ręki w dobie internetu więc warto jest z tego korzystać. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
- co jest większe, gmina czy powiat? - gmina, oczywiście, że gmina. ![]() i gdzie taki człowiek pójdzie sprawy urzędowo-administracyjne załatwiać? do urzędu powiatowego chyba, skoro powiat jest najmniejszy, a jak się nie uda to się odwoła "do wyższej instancji" jaką jest gmina. no aż się chce
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie wiem skąd oni tych przygłupów biorą
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
na przekór do celu
|
Pamiętam, jak jakaś para pochwaliła się, że byli na wakacjach w Hiszpanii. Prowadzący pokazał im mapę Europy i poprosił o wskazanie Hiszpanii. Wskazali. Francję.
Troszkę zeszłyśmy z tematu, ale wracając - te przykłady pokazują, że jednak wypada posiadać podstawową wiedzę z każdego kanonu, jak to ktoś ładnie ujął
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Z miast, w których my mieszkamy i to jest najgorsze... aż się chce powiedzieć "I don't want to live on this planet anymore"...
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Fajnie, że wątek zaczął pomału się rozwijać
![]() Tak, no właśnie ten program pokazuje wiedzę, niektórych osób... Dlatego właśnie pytam, co ludzie tak naprawę powinni wiedzieć ? ![]() Ale dziewczyny, proszę jednak o szczegółowe pytania dla innych Ja np uważam, że ludzie powinni znać Państwa i Stolice przynajmniej EUROPY ( nie idąc dalej, że niektóre ze świata również ) i gdzie one leżą( jak mi kiedyś koleżanka powiedziała, że Polska leży w Afryce to się załamałam ) tak więc może na początek jeszcze gdzie leżą kontynenty...
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
wiesz, moim zdaniem z samej wiedzy nic nie ma, jeśli jej posiadacz/ka nie potrafi jej sobie przypomnieć, a tym bardziej użyć...
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
W zdobyciu wiedzy o świecie, coś co charakteryzuje człowieka jest czytanie książek to ona najbardziej rozwijają nasz mózg.
A takich konkretnych przykładów to ciężko szukać, no np wypada wiedzieć kto namalował Monę Lisę, albo kto to jest Michał Anioł. Albo w którym roku rozpoczeła się II wojna światowa, jak już wcześniej pisałam |
|
|
|
|
#12 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Może to troszkę nie w temacie ale przypomniało mi się ,że mój TŻ w odpowiedzi na moje słowa ",że spadło mi libido" odpowiedział ,żebym zjadła sobie batonika - dla niego nie było różnicy między libidem a spadkiem cukru - glukozą
![]() Wydaje mi się ,że na chwilę obecną mało ludzi jest dość obytych z wiedzą współczesną a co dopiero tym co było kiedyś.
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Przypomniała mi się właśnie scena z liceum, kiedy koleżanka z klasy nie potrafiła na mapie Europy wskazać Polski, a Europy na mapie świata...
Poza rzeczami, jakie wymieniłyście uważam, że człowiek powinien potrafić pisać poprawnie w swoim ojczystym języku - bo, jak się okazuje, to wcale nie jest takie oczywiste. Czasem można natknąć się na błędy, na których widok włos się jeży... Nierzadko autorami takich "kwiatków" są ludzie, których uważałam za naprawdę inteligentnych...
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ja uważam, że obecnie, kiedy wszyscy latamy po świecie na wakacje last minute, obciachem jest nieznajomośc geografii. Słyszeliście, jak Amerykanie komentowali przegraną swoich siatkarzy plazowych z Polakami? Dziwili się, bo wg nich w Polsce nie ma plaż...
Poza tym wiedza o świecie współczesnym innych, a raczej jej brak, nie zadziwia, ale może po prostu ja wiem za duzo albo rzeczy, które dla innych są nieistotne? Dla mnie oczywiste jest, kim jest Szewach Weiss czy kim był Marek Edelman, ale po znajomych widzę, że oni nie mają zielonego pojęcia... Ja za to nie kojarzyłam nazwiska Paula Allena, a to założyciel Microsoftu
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Do rzeczy, które ludzie powinni wiedzieć:
Z geografii: na przykład Watykan to państwo, a nie miasto. Wymienić kraje skandynawskie i wiedzieć gdzie leżą. Anglia to nie to samo co Wielka Brytania!!! Z historii współczesnej: Kim byli Kaddafi, Bin Laden, Kto jest prezydentem USA, Rosji i oczywiście Polski Z historii: Daty wojen światowych i jak się zaczęły Ostatni i pierwszy król Polski daty 'zaborów' I przypomniałaś mi o jednym odcinku Matura to bzdura, w którym padły pytania: Co to był blok sowiecki Kiedy rozpadł się ZSRR A biedna dziewczyna, dumna "studentka" nic nie wiedziała, chyba nawet na jedne pytanie nie odpowiedziała. I oczywiście KAŻDY powinien poprawnie pisać w języku ojczystym, a nawet na Wizażu w regulaminie jest, że nie wolno publicznie wytykać błędów, więc ktoś kto popełnia jakiś błąd nawet o tym się nie dowie i do tego może namieszać innym w głowie.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Mialam taka sama 'inteligentna' kolezanke, tyle ze w gimnazjum. Nie potrafila NIC pokazac na mapie. Pani od geografii, zrezygnowala, mowi: 'Aniu, to chociaz Polske mi pokaz'. A Ania stoi pod ta mapa i nie wie. W koncu na Niemcy padlo.... Aha, Morza Baltyckiego rowniez nie potrafila pokazac.
|
|
#18 |
|
na przekór do celu
|
esesmanem
![]() śmieje się, ale powinnam płakać. właśnie takie odpowiedzi, a raczej wypracowania pojawiały się gdy mój rocznik pisał maturę - mieliśmy "Zdążyć przed Panem Bogiem". autorka chce od nas konkretów, ale myślę, że jej samej trudno coś wskazać, więc chyba nie odbiegamy od tematu pisząc tak ogólnie ![]() pewnie moja lista będzie się powiększać, jednak na razie wygląda tak: - znać polityczną mapę Europy - dopasować chociaż do kontynentów państwa pozaeuropejskie - znać bieżącą historię (założmy, że od zakończenia II wojny) Polski i ogólnikowo świata (Korea Północna - skąd się wzięła? Wietnam, Afganistan, sytuacja Afryki, Bliski Wschód, ZSRR) - posługiwać się poprawną polszczyzną (potknięcia każdemu się zdarzają, ale nie notorycznie) - znać wielkie postacie polskie i zagraniczne (kim był Chopin, Churchill itp.) - z dalszej historii kojarzyć daty wojen światowych, wiek rozbiorów, wielkich przywódców, znaczących polskich królów - rozróżniać epoki historyczne (oraz kojarzyć ich granice) od epok w sztuce - posiadać wiedzę o samorządzie w Polsce - czym jest, jaki jest podział, co można gdzie załatwić - to prędzej lub później się przyda - kojarzyć nazwiska i równolegle dzieła wielkich poetów, malarzy, muzyków - znać największe religie i kilka ich zasad - savoir vivre przynajmniej przy stole - wiedzieć, że kura nie znosi pomarańczy, a jajka nie rosną na drzewach (czytałam gdzieś takie stwierdzenie) czyli skąd się bierze to co jemy - znać zasady obliczania procentów, umieć operować podstawowymi pojęciami ekonomicznymi jak brutto/netto - wiedzieć, co bardziej się opłaca: dwa małe słoiczki dżemu czy jeden duży - nie zastanawiać się pół godziny gdy w przepisie każą nam przygotować 3/5 szklanki mąki pewnie coś jeszcze wymyślę
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-08-07 o 20:00 |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy moja wypowiedź będzie dostatecznie szczegółowa
ale jak dla mnie pewną podstawę stanowi znajomość literatury, kultury na przestrzeni wieków i geografii. A także savoir vivre. Znajomość klasyków (Prus, Dostojewski np) to znajomość kolejnych epok, tego, jak rozwijała się ludzka myśl przez stulecia. A także opisy tego, że niezależnie od epoki ludzie odczuwali pewne rzeczy bardzo podobnie.Jeśli chodzi o kulturę, sztukę - nie wyobrażam sobie, przechodząc krakowską Grodzką, nie umieć powiedzieć, na jakim kościele wzorowany był kościół śś. Piotra i Pawła, albo w jakim stylu wybudowano Mariacki i czym się on charakteryzuje. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To akurat jest bardziej podchwytliwe, niz sie wydaje, bo ludzie nieraz wymieniliby kraje polwyspu skandynawskiego, albo nordyckie ![]() Dlaczego akurat te fakty/osoby ?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To chyba jakieś bananowe dzieci, dla których najistotniejszym punktem każdej wycieczki jest McDonalds? A jeśli nie, to nie ogarniam, po co w ogóle przyjeżdżają do miasta, które słynie głównie z zabytków. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
To są tylko przykłady, a ja uważam, że jedne z najważniejszych spraw w naszej historii.
Zapytaj się paru osób kto był pierwszym królem Polski, założę się że większość powie Mieszko
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takich przykladow sa dziesiatki - wg mnie znajomosc kilku dat/faktow, w izolacji, bez zrozumienia, jest funta klakow niewarta.Pragmatycznie na to patrzac - e tam. Mieszko byl a) wladca ktory zjednoczyl wiekszosc ziem zamieszkanych przez Polakow (w uproszczeniu), b) pierwszym chrzescijanskim, suwerennym wladca Polski. To, ze nie mial korony, to akurat szczegol. Ja bym wolal, zeby ludzie byli w stanie powiedziec kilka slow o dorobku tego czy innego wladcy, a nie wyklepac czy i kiedy mial koronacje...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale wg. mnie najważniejsza jest umiejętność myślenia i otwartość umysłu na wiedzę. Bo nadrobienie niektórych obszarów wiedzy jest szybkie, jak np. odpowiedź na pytanie, kto był pierwszym królem Polski. Ale już rozgraniczenie pewnych chorób psychicznych za pomocą wikipedii będzie trudne do znalezienia. Cytat:
Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2012-08-05 o 09:31 |
||
|
|
|
|
#26 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
nie oceniaj mnie po jednym błędzie.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-08-07 o 20:02 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
super, dziewczyny ;D fajnie, że wątek się rozwija
![]() heh, ja na razie nie podaję, bo chcę wiedzieć co inni myślą, ale parę rzeczy muszę się dowiedzieć dzięki Wam ;D hehe taak, co do pisowni się zgodzę, choćby wspomnieć pana prezydenta... Edytowane przez aleksandra_3 Czas edycji: 2012-08-06 o 21:13 |
|
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
to może ja wymienię kilka:
- wiedzieć, kto to był Galileusz - umieć przypisać poszczególne państwa do regionów kontynentów (no, te mini państewka na Pacyfiku można odpuścić) - wiedzieć, że wbrew pewnej reklamie pierwszym królem Polski był Bolesław Chrobry, a nie Mieszko I ani Piast - wiedzieć, kto to Pol Pot - znać przyczyny i konsekwencje rewolucji francuskiej - odróżniać Krzysztofa Kolumba, Vasco da Gama, Amerigo Vespucciego - wiedzieć, że to, co opisał Sienkiewicz to nie fakty historyczne - wiedzieć, co powoduje ciążę - że zabawy rączkami i wytrysk na pępek nie kończy się dzidziusiem (tak, znalazłam kiedyś takie dramatyczne pytanie na jakimś forum) - wiedzieć, że krowy są białe / czarne / brązowe, a nie fioletowe jak na opakowaniu Milki - wiedzieć, że Finlandia nie leży w Skandynawii... - znać ustroje politycznie większości europejskich państw i ważniejszych na świecie - wiedzieć, że komunizm i nazizm to nie są skrajne przeciwieństwa (moja niegdysiejsza nauczycielka języka niemieckiego tak myślała...) - rozróżniać komunizm, socjalizm, faszyzm, nazizm, seksizm, nacjonalizm - wiedzieć, co to jest feminizm |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Umieć odróżnić feminizm od feminazizmu
![]() Tak mi się nasunęło po poście Noane. |
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.

ja nie wiem skąd oni tych przygłupów biorą

) i gdzie one leżą