|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Niepewna praca a planowanie ciąży
Cześć
Zwracam się do Was z prośbą o opinie. Pracuję od ponad roku w pewnej firmie. Niedawno zaczęliśmy starania o dziecko (trochę problemów jest więc pewnie szybko się nie uda). Wiem jednak, że firma, w której pracuję średnio sobie radzi. Dostaliśmy poniekąd informację że albo poprawimy w 2016 roku wyniki albo nie wiadomo co będzie. Mam zatem przed sobą rok "pewnej" pracy a potem wielką niewiadomą. Jak myślicie, czy mając taką wizję, warto starać się o dziecko? Zaryzykować? Nie mam już 20 lat, nie chcę za bardzo przesuwać starań... Wiem, że po urodzeniu dziecka mogę po prostu poszukać nowej pracy ale raczej nie jest to łatwe wtedy... Czy gdyby firma rozpadła się w trakcie ciąży, przysługuje mi macierzyński? Jak to wygląda wtedy? Dzięki za wszelkie rady i opinie ![]() Edytowane przez axn22 Czas edycji: 2016-02-01 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niepewna praca a planowanie ciąży
A Twoj facet da rade utrzymać wasza trójkę w razie czego? Jezeli nie to ja bym odpuściła starania. Po co Ci stres i obawy czy dociągnięcie do 10-tego?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Utrzymamy się bez problemu z 1 wypłaty. Fakt, może nie będzie na super wakacje czy nowe komputery albo inne bajery ale o przeżycie do 1-go nie trzeba się martwić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja bym raczej skupiła się na poszukiwaniu nowej pracy zamiast zachodzeniu w ciążę. Jeśli twój partner nie zarabia wystarczająco to po urodzeniu dziecka będziesz miała tylko stress i smutek.brak kasy plus małe dziecko to praktycznie pierwszy krok do rozstania.
Poszukaj innej pracy a później myśl o dziecku. ps.lepiej zawsze polegać na sobie a nie na partnerze. W życiu nic nie wiadomo Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2015-12-17 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Napisałaś że są małe problemy z zajściem w ciążę i pewnie to jeszcze potrwa. Jestem w takiej samej sytuacji co Ty autorko.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
My z podobnego powodu odlozylismy starania
![]()
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Osobiście uważam, że nie ma czegoś takiego jak pewna praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
pomysl co zrobic mozesz gdy starcisz prace? mozesz dawac jakies korki? w jakis sposob w domu pracowac dorabiać? zarabianie kaski nie konczy sie na etacie , kokosow nie bedzie ale moze pomysl o czyms takim, jesli maz was utrzyma to nie widze problemu, zalezy ile masz lat i jak bardzo chcesz teraz dziecka itd. jaki jest maz-powinniscie razem podjac decyzje.
Edytowane przez smerfa22 Czas edycji: 2015-12-17 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-12-17 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Autorko, czy przekalkulowaliście sobie koszty utrzymania siebie plus dziecka? W sensie konkretnej rozpiski, nie "na oko". Bo dziecko = dodatkowa kasa wydana na pieluchy, odżywki, ubranka itd. Czy mąż dobrze czuje się psychicznie z myślą, że może zostać jedynym żywicielem rodziny? Czy masz jakieś umiejętności, które pozwoliłyby Ci dorabiać w wolnym czasie, nawet pracując w domu? Czy macie własny kąt / pewny wynajem, jakieś niewielkie oszczędności? Czy praca TŻ jest w miarę pewna i stabilna lub w razie czego byłby w stanie szybko znaleźć zatrudnienie (branża, struktura zatrudnienia w Waszym miejscu zamieszkania)?
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-12-17 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Are you talking to me?!
|
No to bym się starała.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Generalnie nigdy nic nie wiadomo. Nie odkładałabym starań.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jeżeli w razie czego dacie utrzymać się z 1 wypłaty, a Twój mąż da radę psychicznie wiedząc że cała odpowiedzialność spoczywa na nim, to rozpoczęłabym starania, szczególnie jeśli możesz mieć problemy z zajściem w ciąże. Praktycznie nigdy nie ma w 100% dobrego momentu, a jeśli jak sama mówisz najmłodsza nie jesteś, to nie widzę sensu dalszego odwlekania
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jak trzymacie się bez problemu, a bardzo zależy Ci (Wam) na dziecku, to ja bym się starała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jesli starczy wam jedna wyplata, to ja bym sie starala. Jak ktos wczesniej napisal, nie ma pewnej pracy. Nie wiadomo kiedy znajdziesz nowa prace, nie wiadomo czy bedzie to umowa o prace, mozesz rownie dobrze przegapic moment.
Teraz i tak przez rok niepracujace kobiety maja dostawac 1000 zł, wiec zawsze cos. Po roku bedziesz mogla zaczac czegos szukac. Zreszta jak sama mowisz masz problemy, wiec rownie dobrze mozesz byc w ciazy za 2 lat i miec inna stala prace. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() W mojej branży nie ma jakiegoś mega dużego problemu ze znalezieniem pracy (ostatnio jak szukałam znalazłam w 3tyg) więc myśle, że w razie czego do 3mc powinnam coś złapać. W zmianie pracy już teraz, tak "na zapas", widzę ale jeszcze inny problem... Jesli zmienie i zajdę akurat na okresie próbnym... to tak naprawdę mogę od razu się pożegnać a to trochę niefajna sytuacja... Ehh no nic, co będzie to będzie chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.