Gdzie byście umieściły 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomysły? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-17, 08:20   #1
kamtumi
Raczkowanie

Gdzie byście umieściły 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomysły?

Co byscie zrobily z takimi pieniedzmi aby sie choc troszke wzbogacic? (Sa to pieniadze, ktorych nie zamierzam ruszac przez co najmniej dwa lata). Macie jakies pomysły? Akcje i inne dziwne pomysly, które wprowadzaja duze ryzyko odpadaja.
kamtumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 08:45   #2
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: Gdzie byście umieściły 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomysły?

Z lokat też trzeba ruszać te pieniądze i przenosić na korzystniejsze W tej chwili zrobiłabym dwie lokaty - w Meritum i w Idea Banku proponują 5% rocznie na 3 miesiące ale tylko do 10.000 zł. Tylko że w Meritum dodatkowo zakładają Ci konto (bezpłatne)

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 09:32   #3
wypad
Wtajemniczenie

z własnego doświadczenia fundusz inwestycyjny, ale najlepiej na dłuższy czas, jeśli wiesz, że te pieniądze nie będą Ci mocno potrzebne przez kilka lat
wypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 09:35   #4
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wypad Pokaż wiadomość
z własnego doświadczenia fundusz inwestycyjny, ale najlepiej na dłuższy czas, jeśli wiesz, że te pieniądze nie będą Ci mocno potrzebne przez kilka lat
Co dokladnie polecasz? Mam obecnie fundusz Arka akcji polskich ale poki co nie mam zadnego zysku mimo ze juz 2 lata trzymam pieniadze.
Stary 2015-01-17, 09:54   #5
anekania
Zakorzenienie

Ja się nie bawię w takie rzeczy, tylko konto oszczędnościowe.
Stary 2015-01-17, 09:57   #6
wypad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamtumi Pokaż wiadomość
Co dokladnie polecasz? Mam obecnie fundusz Arka akcji polskich ale poki co nie mam zadnego zysku mimo ze juz 2 lata trzymam pieniadze.
Kilka lat temu wrzuciłam(a właściwie moja mama) na taki fundusz (w pko sa, chyba pionier to się nazywa albo nazywało) 5 tysięcy, nie pamiętam ile już dokładnie minęło, myślę, że ok. 5 lat, albo 4, naprawdę nie pamiętam. Obecnie na koncie jest 6590zł, także 1,5tyś za kilka lat leżenia pieniędzy to chyba dobry wynik. Planowałyśmy lokaty, ale w banku znajoma mamy doradziła fundusz, początkowo miał być na 2 lata, ale leżą sobie te pieniądze i ciągle rosną. Nie mam porównania z lokatami czy innymi funduszami, ale mnie wynik satysfakcjonuje i póki co nie wyjmuję tych pieniędzy, niech sobie rosną

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

A i dodam jeszcze, że czasami szło się przerazić, jak była jakaś nieciekawa sytuacja to pieniądze potrafiły mocno spaść, ale po kilku miesiącach wracało do normy i widać było ponowny spory przyrost, także tutaj wydaje mi się, że kluczem będzie spokój i oczekiwanie
Stary 2015-01-17, 10:30   #7
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Kilka lat temu wrzuciłam(a właściwie moja mama) na taki fundusz (w pko sa, chyba pionier to się nazywa albo nazywało) 5 tysięcy, nie pamiętam ile już dokładnie minęło, myślę, że ok. 5 lat, albo 4, naprawdę nie pamiętam. Obecnie na koncie jest 6590zł, także 1,5tyś za kilka lat leżenia pieniędzy to chyba dobry wynik. Planowałyśmy lokaty, ale w banku znajoma mamy doradziła fundusz, początkowo miał być na 2 lata, ale leżą sobie te pieniądze i ciągle rosną. Nie mam porównania z lokatami czy innymi funduszami, ale mnie wynik satysfakcjonuje i póki co nie wyjmuję tych pieniędzy, niech sobie rosną

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

A i dodam jeszcze, że czasami szło się przerazić, jak była jakaś nieciekawa sytuacja to pieniądze potrafiły mocno spaść, ale po kilku miesiącach wracało do normy i widać było ponowny spory przyrost, także tutaj wydaje mi się, że kluczem będzie spokój i oczekiwanie
hm.. nie wiem jak to jest.. czy mam czekac i trzymac pieniadze na tym funduszu ktory mam..

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez anekania Pokaż wiadomość
Ja się nie bawię w takie rzeczy, tylko konto oszczędnościowe.
czy to jest jakos oprocentowane?
Stary 2015-01-17, 11:15   #8
201701300929
Konto usunięte

na funduszach tez mozna stracic - kwestia tego, jakie ryzyko akceptujesz,

ja jednak trzymalabym kase na lokatachalbo w jakis obligacjach/bonach skarbowych
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 11:24   #9
Tutli
Zadomowienie

Rachunki oszczędnościowe zwykle są oprocentowane, z odsetek przy
20 000 zł. będziesz mieć ok. 20 zł.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 11:26   #10
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Rachunki oszczędnościowe zwykle są oprocentowane, z odsetek przy
20 000 zł. będziesz mieć ok. 20 zł.
miesiecznie 20 zł?
Stary 2015-01-17, 11:32   #11
wypad
Wtajemniczenie

Cytat:
hm.. nie wiem jak to jest.. czy mam czekac i trzymac pieniadze na tym funduszu ktory mam..
Moim zdaniem powinnaś przejść się do oddziału banku i porozmawiać z kimś o tym, dziwne, żeby przez kilka lat nic się nie ruszyło
Stary 2015-01-17, 12:38   #12
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Co byscie zrobily z takimi pieniedzmi aby sie choc troszke wzbogacic? (Sa to pieniadze, ktorych nie zamierzam ruszac przez co najmniej dwa lata). Macie jakies pomysły? Akcje i inne dziwne pomysly, które wprowadzaja duze ryzyko odpadaja.
Moim zdaniem lokaty krókoterminowe są lepsze niż te długoterminowe i tym samym fundusze Realia rynku szybko się zmieniają, nie warto więc zamrażać swoich pieniędzy na okres dłuższy niż 3 msc.

Dodatkowym plusem krótkich lokat jest właściwie stały dostęp do pieniędzy bez utraty odsetek, minusem - konieczność ciągłego żonglowania funduszami, wyszukiwania najkorzystniejszych ofert itd.
Ja korzystam z rankingów lokat na stronach typu Bankier.pl - to dość wydatnie upraszcza system poszukiwań najkorzystniejszej lokaty na rynku w danym okresie.

Dobrze jest też spróbować handlu / inwestowania w konkretne dobra materialne, jeśli potrafi się to robić. Mój TŻ np. interesuje się mocno ogólnie pojętą elektroniką (sprzęt audio/wideo, gadżety elektroniczne, a także np. gry komputerowe) i potrafi np. wyłowić okazje typu zakup sprzętu za 20% jego wartości rynkowej (który można potem sprzedać przecież za 80% wartości rynkowej i jeszcze na tym zarobić, a chętnych na zakup bez problemu znaleźć ). Nie jest to jednak droga dla każdego, trzeba albo mieć pomysł na to, jak zainwestować swoje pieniądze tak, by się zwróciły, albo mieć sporą wiedzę w danej dziedzinie i zainteresowanie nią, albo zazwyczaj i jedno, i drugie

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Moim zdaniem powinnaś przejść się do oddziału banku i porozmawiać z kimś o tym, dziwne, żeby przez kilka lat nic się nie ruszyło
Warto wiedzieć, że bezpłatne porady odnośnie inwestycji można uzyskać od tzw. doradcy finansowego. Gorzej, że taki doradca ma prowizje od polecenia pewnych produktów, tak więc zaoferuje nam umiarkowany, a nie maksymalny zysk z naszych pieniędzy, jaki oferuje rynek, ale z drugiej strony, nie musimy się tematem interesować, a zysk będzie Coś za coś i sytuacja poniekąd win:win, aczkolwiek więcej można zarobić jak się sam człowiek własnymi oszczędnościami zajmie
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 13:28   #13
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

parę dni temu warto było kupić Franka
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 14:01   #14
Azmika88
Zadomowienie

Zdecydowanie konto oszczędno$ciowe lub lokata krótkoterminowa. Z lokatami ostatnio były jakieś cyrki w jednym z bsnków, nie pamiętam nazwy, ale dużo osób zostało namówionych na podpisanie jakiegoś ubezpieczenia, które skutkowało tym, że przy szybszym wypłaceniu pieniędzy ludzie potracili duże kwoty. Kojarzycie tę sytuację? Ja osobiście wybrałabym konto oszczędnościowe z nieograniczonym dostępem do pieniędzy, różne wypadki chodzą po ludziach, może akurat będziesz potrzebować tych pieniędzy.

Edytowane przez Azmika88
Czas edycji: 2015-01-17 o 14:04
Azmika88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 21:09   #15
anekania
Zakorzenienie

Cytat:

czy to jest jakos oprocentowane?
Jasne, ale ile Ci nie powiem, ja po prostu wiem, że to kasa nie do ruszenia w sensie oszczędzam sama dla siebie nie po to by wywalić na szmaty/perfumy, a z każdym miesiącem coś tam rośnie
Stary 2015-01-27, 06:43   #16
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Placa ci za zakladanie watkow na wizazu panno tutmirlajt, sory kamtumi?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-08, 17:01   #17
alasrokaa
Przyczajenie

Ja włożyłabym taką sumę na lokatę. Jest bezpieczna, nie ponosisz żadnego ryzyka, a kapitał się pomnaża.
alasrokaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-09, 14:42   #18
201706190936
Konto usunięte

Nie bawiłabym się w fundusze ani lokaty. Nabyłabym coś. Kawałek ziemi np.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-09, 15:57   #19
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Za 20 000 to troche ciezko nabyć coś z sensem, w dodatku trzeba ja mieć 5 lat, zeby po sprzedazy nie płacić podatku. Albo od razu kupić za to co sie uzyskało kolejną ziemię.
Ogólnie bardzo dobry pomysł, też wychodzę z załozenia, ze na ziemi nie da się stracić o ile sie pomyslich choć 5 minuti zerknie wpalny na zagospodarowanie danego terenu. Ale to przy wiekszych kwotach i świadomosci, ze to inwestycja na dłuzej i nie da się często zbyc od ręki.

Sami kiedys kupiliśmy działkę, która po około 10 latach sprzedaliśmy za ponad trzykrotnosc włozonych pieniedzy. Watpie, zeby jakaklowiek lokata dała takie przebicie w takim czasie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 17:06   #20
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Trochę bez sensu. U mnie za 20 000 zł 10 lat temu można było mieć dwa ary, może trzy. Z tym się nie da nic zrobić.

Za większą sumę pewnie nakupiłabym złota, ale 20 000 pewnie podzieliłabym na pół, połowę na lokatę, a połowę na fundusz inwestycyjny.

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2015-12-09 o 17:15
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-09, 18:38   #21
crippled
Wtajemniczenie

Najbezpieczniej lokata/konto oszczędnościowe, ewentualnie fundusze pieniężne/obligacji. Wiadomo, że zarobek będzie niewielki ale jakie ryzyko...taka kasa
Stary 2015-12-09, 18:52   #22
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Znajomy kupuje działki rolnicze i przekształca na budowlane.. ale to się trzeba na tym znać cokolwiek.
Ja bym pewnie kupiła jakąś walutę a później ją sprzedała i znowu kupiła
Poczekałabym aż euro spadnie do 3zł z groszami kupiła a później jakby podrosło na 4 z groszami to bym sprzedała
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości