Gdzie by¶cie umie¶ci³y 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomys³y? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-01-17, 08:20   #1
kamtumi
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 424

Gdzie by¶cie umie¶ci³y 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomys³y?

Co byscie zrobily z takimi pieniedzmi aby sie choc troszke wzbogacic? (Sa to pieniadze, ktorych nie zamierzam ruszac przez co najmniej dwa lata). Macie jakies pomys³y? Akcje i inne dziwne pomysly, które wprowadzaja duze ryzyko odpadaja.
kamtumi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 08:45   #2
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 060
Dot.: Gdzie by¶cie umie¶ci³y 20 tysiecy? Lokata, fundusz, inne pomys³y?

Z lokat te¿ trzeba ruszaæ te pieni±dze i przenosiæ na korzystniejsze W tej chwili zrobi³abym dwie lokaty - w Meritum i w Idea Banku proponuj± 5% rocznie na 3 miesi±ce ale tylko do 10.000 z³. Tylko ¿e w Meritum dodatkowo zak³adaj± Ci konto (bezp³atne)

Ilsa Lund jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 09:32   #3
wypad
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 966

z w³asnego do¶wiadczenia fundusz inwestycyjny, ale najlepiej na d³u¿szy czas, je¶li wiesz, ¿e te pieni±dze nie bêd± Ci mocno potrzebne przez kilka lat
wypad jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 09:35   #4
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wypad Poka¿ wiadomo¶æ
z w³asnego do¶wiadczenia fundusz inwestycyjny, ale najlepiej na d³u¿szy czas, je¶li wiesz, ¿e te pieni±dze nie bêd± Ci mocno potrzebne przez kilka lat
Co dokladnie polecasz? Mam obecnie fundusz Arka akcji polskich ale poki co nie mam zadnego zysku mimo ze juz 2 lata trzymam pieniadze.
Stary 2015-01-17, 09:54   #5
anekania
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 247

Ja siê nie bawiê w takie rzeczy, tylko konto oszczêdno¶ciowe.
Stary 2015-01-17, 09:57   #6
wypad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamtumi Poka¿ wiadomo¶æ
Co dokladnie polecasz? Mam obecnie fundusz Arka akcji polskich ale poki co nie mam zadnego zysku mimo ze juz 2 lata trzymam pieniadze.
Kilka lat temu wrzuci³am(a w³a¶ciwie moja mama) na taki fundusz (w pko sa, chyba pionier to siê nazywa albo nazywa³o) 5 tysiêcy, nie pamiêtam ile ju¿ dok³adnie minê³o, my¶lê, ¿e ok. 5 lat, albo 4, naprawdê nie pamiêtam. Obecnie na koncie jest 6590z³, tak¿e 1,5ty¶ za kilka lat le¿enia pieniêdzy to chyba dobry wynik. Planowa³y¶my lokaty, ale w banku znajoma mamy doradzi³a fundusz, pocz±tkowo mia³ byæ na 2 lata, ale le¿± sobie te pieni±dze i ci±gle rosn±. Nie mam porównania z lokatami czy innymi funduszami, ale mnie wynik satysfakcjonuje i póki co nie wyjmujê tych pieniêdzy, niech sobie rosn±

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

A i dodam jeszcze, ¿e czasami sz³o siê przeraziæ, jak by³a jaka¶ nieciekawa sytuacja to pieni±dze potrafi³y mocno spa¶æ, ale po kilku miesi±cach wraca³o do normy i widaæ by³o ponowny spory przyrost, tak¿e tutaj wydaje mi siê, ¿e kluczem bêdzie spokój i oczekiwanie
Stary 2015-01-17, 10:30   #7
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Kilka lat temu wrzuci³am(a w³a¶ciwie moja mama) na taki fundusz (w pko sa, chyba pionier to siê nazywa albo nazywa³o) 5 tysiêcy, nie pamiêtam ile ju¿ dok³adnie minê³o, my¶lê, ¿e ok. 5 lat, albo 4, naprawdê nie pamiêtam. Obecnie na koncie jest 6590z³, tak¿e 1,5ty¶ za kilka lat le¿enia pieniêdzy to chyba dobry wynik. Planowa³y¶my lokaty, ale w banku znajoma mamy doradzi³a fundusz, pocz±tkowo mia³ byæ na 2 lata, ale le¿± sobie te pieni±dze i ci±gle rosn±. Nie mam porównania z lokatami czy innymi funduszami, ale mnie wynik satysfakcjonuje i póki co nie wyjmujê tych pieniêdzy, niech sobie rosn±

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

A i dodam jeszcze, ¿e czasami sz³o siê przeraziæ, jak by³a jaka¶ nieciekawa sytuacja to pieni±dze potrafi³y mocno spa¶æ, ale po kilku miesi±cach wraca³o do normy i widaæ by³o ponowny spory przyrost, tak¿e tutaj wydaje mi siê, ¿e kluczem bêdzie spokój i oczekiwanie
hm.. nie wiem jak to jest.. czy mam czekac i trzymac pieniadze na tym funduszu ktory mam..

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez anekania Poka¿ wiadomo¶æ
Ja siê nie bawiê w takie rzeczy, tylko konto oszczêdno¶ciowe.
czy to jest jakos oprocentowane?

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-01-17, 11:15   #8
201701300929
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 208

na funduszach tez mozna stracic - kwestia tego, jakie ryzyko akceptujesz,

ja jednak trzymalabym kase na lokatachalbo w jakis obligacjach/bonach skarbowych
201701300929 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 11:24   #9
Tutli
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 777

Rachunki oszczêdno¶ciowe zwykle s± oprocentowane, z odsetek przy
20 000 z³. bêdziesz mieæ ok. 20 z³.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makija¿, kuchniê i co-do-g³owy-przyjdzie.

Obiecujê, ¿e nie bêdzie statystyki.
Tutli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 11:26   #10
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tutli Poka¿ wiadomo¶æ
Rachunki oszczêdno¶ciowe zwykle s± oprocentowane, z odsetek przy
20 000 z³. bêdziesz mieæ ok. 20 z³.
miesiecznie 20 z³?
Stary 2015-01-17, 11:32   #11
wypad
Wtajemniczenie

Cytat:
hm.. nie wiem jak to jest.. czy mam czekac i trzymac pieniadze na tym funduszu ktory mam..
Moim zdaniem powinna¶ przej¶æ siê do oddzia³u banku i porozmawiaæ z kim¶ o tym, dziwne, ¿eby przez kilka lat nic siê nie ruszy³o

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-17, 12:38   #12
Pantegram
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 019

Cytat:
Co byscie zrobily z takimi pieniedzmi aby sie choc troszke wzbogacic? (Sa to pieniadze, ktorych nie zamierzam ruszac przez co najmniej dwa lata). Macie jakies pomys³y? Akcje i inne dziwne pomysly, które wprowadzaja duze ryzyko odpadaja.
Moim zdaniem lokaty krókoterminowe s± lepsze ni¿ te d³ugoterminowe i tym samym fundusze Realia rynku szybko siê zmieniaj±, nie warto wiêc zamra¿aæ swoich pieniêdzy na okres d³u¿szy ni¿ 3 msc.

Dodatkowym plusem krótkich lokat jest w³a¶ciwie sta³y dostêp do pieniêdzy bez utraty odsetek, minusem - konieczno¶æ ci±g³ego ¿onglowania funduszami, wyszukiwania najkorzystniejszych ofert itd.
Ja korzystam z rankingów lokat na stronach typu Bankier.pl - to do¶æ wydatnie upraszcza system poszukiwañ najkorzystniejszej lokaty na rynku w danym okresie.

Dobrze jest te¿ spróbowaæ handlu / inwestowania w konkretne dobra materialne, je¶li potrafi siê to robiæ. Mój T¯ np. interesuje siê mocno ogólnie pojêt± elektronik± (sprzêt audio/wideo, gad¿ety elektroniczne, a tak¿e np. gry komputerowe) i potrafi np. wy³owiæ okazje typu zakup sprzêtu za 20% jego warto¶ci rynkowej (który mo¿na potem sprzedaæ przecie¿ za 80% warto¶ci rynkowej i jeszcze na tym zarobiæ, a chêtnych na zakup bez problemu znale¼æ ). Nie jest to jednak droga dla ka¿dego, trzeba albo mieæ pomys³ na to, jak zainwestowaæ swoje pieni±dze tak, by siê zwróci³y, albo mieæ spor± wiedzê w danej dziedzinie i zainteresowanie ni±, albo zazwyczaj i jedno, i drugie

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Moim zdaniem powinna¶ przej¶æ siê do oddzia³u banku i porozmawiaæ z kim¶ o tym, dziwne, ¿eby przez kilka lat nic siê nie ruszy³o
Warto wiedzieæ, ¿e bezp³atne porady odno¶nie inwestycji mo¿na uzyskaæ od tzw. doradcy finansowego. Gorzej, ¿e taki doradca ma prowizje od polecenia pewnych produktów, tak wiêc zaoferuje nam umiarkowany, a nie maksymalny zysk z naszych pieniêdzy, jaki oferuje rynek, ale z drugiej strony, nie musimy siê tematem interesowaæ, a zysk bêdzie Co¶ za co¶ i sytuacja poniek±d win:win, aczkolwiek wiêcej mo¿na zarobiæ jak siê sam cz³owiek w³asnymi oszczêdno¶ciami zajmie
Pantegram jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 13:28   #13
dorka1980
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 627
GG do dorka1980

parê dni temu warto by³o kupiæ Franka
dorka1980 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-17, 14:01   #14
Azmika88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 107

Zdecydowanie konto oszczêdno$ciowe lub lokata krótkoterminowa. Z lokatami ostatnio by³y jakie¶ cyrki w jednym z bsnków, nie pamiêtam nazwy, ale du¿o osób zosta³o namówionych na podpisanie jakiego¶ ubezpieczenia, które skutkowa³o tym, ¿e przy szybszym wyp³aceniu pieniêdzy ludzie potracili du¿e kwoty. Kojarzycie tê sytuacjê? Ja osobi¶cie wybra³abym konto oszczêdno¶ciowe z nieograniczonym dostêpem do pieniêdzy, ró¿ne wypadki chodz± po ludziach, mo¿e akurat bêdziesz potrzebowaæ tych pieniêdzy.

Edytowane przez Azmika88
Czas edycji: 2015-01-17 o 14:04
Azmika88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-01-26, 21:09   #15
anekania
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 247

Cytat:

czy to jest jakos oprocentowane?
Jasne, ale ile Ci nie powiem, ja po prostu wiem, ¿e to kasa nie do ruszenia w sensie oszczêdzam sama dla siebie nie po to by wywaliæ na szmaty/perfumy, a z ka¿dym miesi±cem co¶ tam ro¶nie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 06:43   #16
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Wiadomo¶ci: 27 440

Placa ci za zakladanie watkow na wizazu panno tutmirlajt, sory kamtumi?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jeste¶ wiza¿anko
khloe jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-12-08, 17:01   #17
alasrokaa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Ja w³o¿y³abym tak± sumê na lokatê. Jest bezpieczna, nie ponosisz ¿adnego ryzyka, a kapita³ siê pomna¿a.
alasrokaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-12-09, 14:42   #18
201706190936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 164

Nie bawi³abym siê w fundusze ani lokaty. Naby³abym co¶. Kawa³ek ziemi np.
201706190936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-12-09, 15:57   #19
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Poka¿ wiadomo¶æ
Za 20 000 to troche ciezko nabyæ co¶ z sensem, w dodatku trzeba ja mieæ 5 lat, zeby po sprzedazy nie p³aciæ podatku. Albo od razu kupiæ za to co sie uzyska³o kolejn± ziemiê.
Ogólnie bardzo dobry pomys³, te¿ wychodzê z za³ozenia, ze na ziemi nie da siê straciæ o ile sie pomyslich choæ 5 minuti zerknie wpalny na zagospodarowanie danego terenu. Ale to przy wiekszych kwotach i ¶wiadomosci, ze to inwestycja na d³uzej i nie da siê czêsto zbyc od rêki.

Sami kiedys kupili¶my dzia³kê, która po oko³o 10 latach sprzedali¶my za ponad trzykrotnosc w³ozonych pieniedzy. Watpie, zeby jakaklowiek lokata da³a takie przebicie w takim czasie.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 17:06   #20
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Poka¿ wiadomo¶æ
Trochê bez sensu. U mnie za 20 000 z³ 10 lat temu mo¿na by³o mieæ dwa ary, mo¿e trzy. Z tym siê nie da nic zrobiæ.

Za wiêksz± sumê pewnie nakupi³abym z³ota, ale 20 000 pewnie podzieli³abym na pó³, po³owê na lokatê, a po³owê na fundusz inwestycyjny.

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2015-12-09 o 17:15
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-12-09, 18:38   #21
crippled
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 829

Najbezpieczniej lokata/konto oszczêdno¶ciowe, ewentualnie fundusze pieniê¿ne/obligacji. Wiadomo, ¿e zarobek bêdzie niewielki ale jakie ryzyko...taka kasa
Stary 2015-12-09, 18:52   #22
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 50 575

Znajomy kupuje dzia³ki rolnicze i przekszta³ca na budowlane.. ale to siê trzeba na tym znaæ cokolwiek.
Ja bym pewnie kupi³a jak±¶ walutê a pó¼niej j± sprzeda³a i znowu kupi³a
Poczeka³abym a¿ euro spadnie do 3z³ z groszami kupi³a a pó¼niej jakby podros³o na 4 z groszami to bym sprzeda³a
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-12-09 19:52:54

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.