|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Krem półtłusty pod perfumy?
Witajcie
![]() Problem wygląda następująco - mam naturalną skórę, nie korzystam z żadnych balsamów itp. bo nie ma takiej potrzeby, skóra nie jest sucha po prysznicu (a używam zwykłego mydła) itp. ale mam poważny problem z trwałością perfum. Cartier Declaration Soir Intense, Valentino Uomo, Kenzo Homme Night, Thierry Mugler A Men Ultra Zest, Givenchy Gentelman Only Intense, Prada Amber pour Homme, Prada Luna Rossa Extreme, Tom Ford Noir, Burberry Touch For Men, Bentley For Men Intense - bogata kolekcja przetestowanych perfum znanych ze swojej tytanicznej trwałości, na mojej skórze utrzymują się ok. 2-3 godziny! Skandal! Postanowiłem coś z tym zrobić, przeczytałem w internetach, że perfumy bardzo dobrze trzymają się na tłustej skórze i w ekstremalnych sytuacjach można użyć wazeliny białej. No to szybka wyprawa do apteki, tubka wazeliny za złoty czterdzieści i ponowienie testów. Faktycznie, wydajność perfum skoczyła diametralnie, do 8 godzin! I dalej są wyczuwalne! Rekord należy do Kenzo Homme Night, które były dobrze wyczuwalne aż po 11 godzinach! Jednak testy testami, a praktyka... no właśnie. Jak wszyscy dobrze wiemy, wazelina NIE WCHŁANIA się. Tworzy warstwę na skórze, którą z łatwością można zetrzeć i czar perfum pryska jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki. Nie mogę ubrać żadnej koszuli, ba, nawet nie mogę ubrać kurtki, nic co mogło by wytrzeć wazelinę. Więc wniosek jest taki, że faktycznie wygląda na to, że moja skóra jest zbyt sucha do utrzymywania perfum. Zacząłem znowu szukać rozwiązania i w końcu stanąłem przed wyborem wynikającym ze śledztwa - albo kupić krem nawilżający, a następnie pokrywać go kremem tłustym (nawilżyć skórę i zrobić warstwę ochronną) ALBO kupić od razu krem półtłusty, który ma bardzo podobne właściwości. Jest jeden problem, polećcie mi jakieś kremy nawilżające, tłuste, półtłuste itp. przetestowane i sprawdzone, ale MUSZĄ być bezwonne, bo będą służyły jako baza pod perfumy. Tego niestety nie udało mi się znaleźć ![]() PS. Dziwne, że nikt nie zajął się tematyką przedłużenia trwałości perfum wcześniej za pomocą konkretnych kremów. Tylko ja mam taki problem? Edytowane przez gziemzik Czas edycji: 2016-01-17 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Krem półtłusty pod perfumy?
też mam ten problem, może nawet nie chodzi mi o przedłużanie trwałości perfum, tylko po prostu staram się chronić skórę balsamem, ale chciałabym, żeby był bezzapachowy, a takich jest niewiele
na razie mój typ to krem Vaseline http://www.vaseline.us/product/inten...nd-lotion.html jest w Rossmanie ale szukam dalej i chętnie skorzystam z porad innych ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam skórę normalną, regularnie się balsamuję, więc skóra nie jest przesuszona a wspomniany A*men(Angel też) trzyma się góra 2-3godziny. Dałam sobie spokój z poszukiwaniami 'przedłużacza' trwałości, widać taki mój urok, na dłuższe wypady biorę atomek do torebki i się dopsikuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Twojego pytania. Obecnie większość kremów albo jest bezzapachowa, albo ma bardzo delikatny zapach. Nawet jak krem ma jakiś zapach, to ulatnia się on błyskawicznie. W każdym razie nigdy nie miałam takiego problemu, by zapach jakiegokolwiek użytego kosmetyku gryzł mi się z zapachem perfum. Co do skuteczności, to osobiście uwielbiam balsamy Neutrogena (w butelce z pompką) - to najdłużej utrzymujące nawilżenie skóry produkty, jakie znam. Coś tam pachną, ale delikatnie i zapach ten nie gryzie się z zapachem perfum. Oczywiście są to balsamy do ciała, nie kremy do twarzy, ale podejrzewam, że twarzy nie perfumujesz, więc coś takiego powinno dać radę. ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja używam zwykłego Dove w białym opakowaniu, na skórze (u mnie) nie ma zapachu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Polećcie mi po prostu krem natłuszczający (półtłusty), który nie wytrze się w zwykłą koszule i będzie się utrzymywał na ciele tak czy siak. To rozwiąże wszystkie problemy ![]() W sumie, to może być nawet jakiś olejek do ciała albo oliwa. Wszystko, co się nie wytrze w koszule, a jest tłuste. Nawet mogę się świecić w ultrafiolecie i tak psikam tylko nadgarstki, zgięcia łokci, nad obojczykami i włosy (hihi tak, uwielbiam pachnieć! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Juz od paru lat w ogóle nie używam balsamów ( no, czasem sie skuszę na jakiś ze względu na zapach). Przerzuciłam sie na oleje, zwłaszcza migdalowy i kokosowy, po prostu rewelacja! Nie dość, żę moja skóra jest wspaniale nawilżona (żegnajcie suche łydki
![]() Polecam spróbować, do celów kosmetycznych spokojnie mozecie używać olej kokosowy rafinowany, który jest tańszy i bezzapachowy. Ten nierafinowany zresztą, który pachnie kokosem, też nie przeszkadza perfumom, bo zapach szybko się ulatnia. No i jest wspaniały do gotowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Więc sztuką po prostu jest natłuścić skórę w taki sposób, aby była tłusta nawet po wytarciu chusteczką, wtedy zapach perfum powinien się utrzymywać baaardzo długo - tylko jak to zrobić? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Skoro masz suchą skórę, to musisz ją nawilżyć. Nie jest to proces szybki, tym bardziej, nie jest jednorazowy. To trwa miesiącami ![]() Rodzaj smarowidła ma znaczenie. Wazelina nie jest dobrym pomysłem - pochodne ropy naftowej nie są dobre dla skóry i jej nie nawilżają. Tworzą jedynie film zatrzymujący wodę, która jest w skórze. Na początku efekty są świetne, ale przy dłuższym stosowaniu - wysuszają. Zdecydowanie lepsze są mazidła oparte na glicerynie lub tłuszczach naturalnych, a im mniej składników - tym lepiej. W związku z powyższym: 1. idziesz do sklepu, zapominasz o wazelinie, kupujesz masło do ciała, np jednoskładnikowe masło shea - bezapelacyjnie najlepsze 2. smarujesz się nim (lub łyżeczkę takiego masła dodajesz do gorącej kąpieli i wtedy masz film na całym ciele, ale polecam stosować raczej latem, bo nie można się wycierać) 3. czekasz aż masło się wchłonie - z balsamami i oliwkami też trzeba odczekać 4. perfumujesz się 5. ubierasz się. Za kilka tygodni 5-8 powinieneś poczuć różnicę. A co do materiałów, to niektóre utrzymują dobrze zapachy - inne nie. Jedwab, wełna, anilana, polar - trzymają perfumy dobrze. Wiskoza i niektóre poliestry - wcale. Bawełna różnie - zależy od dodatków i barwników. A z mieszankami różnie bywa ![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie mam. Ty mylisz nawilżenie z natłuszczeniem, tłuszcz nie nawilża ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez gziemzik Czas edycji: 2016-01-17 o 21:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja oleju uzywam tylko na noc, po prostu po pewnym czasie skóra jest generalnie w lepszym stanie i zapachy dłużej się trzymają. Bezpośrednio przed ubraniem się nie polecam, gdyż oleje zostawiaja na pewien czas tłusty film na skórze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie płacz, człowiek uczy się całe życie, jeszcze zdążysz się doksztłcić : )
w temacie: u mnie wazelina ani olejki się nie sprawdziły, nie widzę(nie czuję) różnicy w trwałości Edytowane przez Iryska75 Czas edycji: 2016-01-17 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do Anioła na Tobie - moja Mam ma z nim, jak i z całym Muglerem, tak samo ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Ironizuj ironizuj, a dzisiaj już 7h w garniturze i Mistero di Roma Uomo na samym olejku kokosowym nałożonym praktycznie 15 min przed ubraniem się (nadgarstki, zgięcia łokci i nad obojczykami - nie perfumowałem włosów, żeby być trochę rzetelny), nadal jest świetnie wyczuwalne
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
spróbuj tego: http://www.ceneo.pl/23273079
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dzięki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja też polecam oleje choć nie lubię efektu bezpośredniej tłustości na skórze, więc moim patentem jest dodawanie olejków do kąpieli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Obiecałem, że zdam relację więc Thierry Mugler A*Men Ultra Zest prezentował się tak:
- nałożony o godzinie 8:00 (po prysznicu, nałożony tylko olej kokosowy) - zapach otwarcia (potężne owoce, zwłaszcza czerwone pomarańcze!), utrzymały się z ogromną projekcją przez ok. 4-5 godzin (ok. godziny 12 zaczepiła mnie protokolantka z zapytaniem o "nazwę tych owocowych perfum" ![]() - po ok. 4-5 godzinach zapach się wytłumił i przeszedł w stronę kawy i słodkości bobu tonka - znikła projekcja - zapach utrzymywał się przez kolejne ok. 4 godziny (dobrze wyczuwalny), ale po osiągnięciu ok. 7-8h zaczął się szybko tłumić - teraz, godzina 20:15 niby też jeszcze jest gdzieś kawa wspomagana wanilią, ale już przy skórze i trzeba się solidnie obwąchać (;p) - zawód, w ogóle nie czuć cynamonu :/ Także, zapach utrzymuje się bardzo długo ![]() Ale mam też nowego rekordzistę w trwałości, uwaga, przed państwem: Cerruti 1881 Bella Notte Man! Dostałem wczoraj od mojej przyszłej (;p) 15 ml, bo dostała w jakiejś perfumerii internetowej jako prezent. Spadłem z krzesła - perfumy są bardzo monotematyczne, od początku do końca pachną dokładnie tak samo, ale nałożyłem je tylko na jeden nadgarstek (w ramach testów) i pachną... aż do teraz! Czuć je! Wyraźnie! Nie dawały żadnej projekcji cały dzień, ale są niesamowicie trwałe! Prawie 12.5h trwałości i DALEJ je czuć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
dla mnie kremy półtłuste czy wazelina zupełnie nie wchodzą w grę. Ale mam rozwiązanie: po prostu noszę ze sobą flakonik z torebce i od czasu do czasu się psiknę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U mnie sprawdza się tylko masło shea, ale wzmocniona projekcja niektórych perfum, to "efekt uboczny" codziennego smarowania się nim. Namaszczanie się punktowo olejami (lub wazeliną - tip rodem z czasów Wielkiego Kryzysu, PRL, obecnych sklepów typu "lane perfumy" i blogerek, i to akurat nie tych, które znają się na perfumach ![]() ![]() Oczywiście, należy się paścić i namaszczać w celu: 1. uszczelnienia płaszcza hydrolipidowego i posiadania nawilżonej, a tym samym, jak i również, cieplejszej skóry (skrót myślowy - nieogarniających odsyłam na lekcje biologii w szkole średniej ![]() 2. zabezpieczenia skóry przed alkoholem, który ją wysusza - koło zamknięte, patrz punkt 1. I to by było na tyle z mojej strony w tym temacie ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.