![]() |
#1 |
BAN stały
|
"Polityczna poprawność" - grzeczność i kultura czy kaganiec i cenzura
Co sądzicie o szero rozumianej "politycznej poprawności"? Jest to próba walki z wulgaryzacją opinii publicznej czy próba narzucenia określonego sposobu mówienia? Czy to kolejna teoria spiskowa i jej tak naprawdę nie ma? Moim skromnym zdaniem doszło do tego, że powstały tematy niewygodne, których lepiej nie poruszać, bo tak zwany "mainstream" rozszarpie za ich poruszanie bądź zajmowanie "złego" stanowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: "Polityczna poprawność" - grzeszność i kultura czy kaganiec i cenzura
To jest odpowiedz na twoje pytanie.
Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-08 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Według mnie walka z wulgaryzacją, która poszła za daleko.
Przykładowo (moim zdaniem): nikt nie ma prawa powiedzieć, że homoseksualiści to gorsi, głupsi ludzie, zboczeńcy itd. Natomiast jeśli ktoś powie 'homoseksualizm nie jest dla mnie czymś naturalnym'- to niech się obraża ten, kogo to dotyka osobiście, ale nikt nie może takiej opinii zabronić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
zawsze mam racje
|
Mnie niszcza problemy jakie ma wlasciciel strony ndie. On po prostu przytacza przyklady konkretnych, realnych wydarzen- np ze komus niewiernemu scieto glowe maczeta, albo w jakiejs szkole nie mogla stac choinka(bo to obraza naszych islamskich kolegow) albo ze bekon chca wycofac z subwaya.
Wedlug niektorych ukazywanie jakiejs grupy w jednym swietle to juz zlo i nawolywanie do nienawisci. Ale jakos po kosciele katolickim mozna sobie jechac- za strony przeciw Rydzykowi nic sie nie dzieje, mowienie o ciemnogrodzie czy tym, ze kazdy ksiadz to pedofil- zawsze spoko. A jesli chodzi o mnie- im bardziej sie wola o tolerancje- tym bardziej staje sie nietolerancyjna ![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2014-09-09 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
W Polsce jest jako tako z tolerancją, bo wręcz ludzie lubią osoby, które mówią konkretnie. Jednak na przykład jak w USA powie się coś o Żydach czy w Szwecji o Arabach można mieć niezłe problemy ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że wątek się słabo rozkręca, bo to ważny temat, szczególnie na forum dyskusyjnym. Wielu osobom przydałaby się refleksja na ten temat, bo tutaj już nic nie można napisać.
Spójrzmy chociaż na wątek o 30-letnim prawiczku i postawione w nim pytanie, czy to dla kogoś dziwne. Ktoś napisał, że tak, dla niego to dziwne, i spadła na niego fala krytyki. Tak, dla mnie również to dziwne, czyt. niespotykane rzadkie, odstające od średniej, więc dziwi- niekoniecznie złe, tak samo jak dziwi mnie, jak spotkałam Japonkę w Lidlu w mojej mieścinie. Tak samo homoseksualizm. Jeśli nie uważasz, że jest to rzecz wrodzona, a skłaniasz się ku temu, że kształtuje się w dzieciństwie- zamilcz lepiej, bo będziesz zjedzony. Jeśli uważasz, że kobiety mają tendencję do posiadania innych cech niż mężczyźni- ciemnogród. Straszna teraz dyktatura poprawności politycznej ![]() Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-09-10 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Poprawność polityczna to dosyć ciężki temat. Każdy człowiek posiada własne poglądy, wartości i powinien (o ile zechce) je wyrażać ale równocześnie liczyć się z tym, że ktoś może je skrytykować. I ma do tego prawo. W normalnym kraju powinno być miejsce na dyskusję.
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Dlaczego? Nie ma siły na wizażu, która by ci zabroniła a co najważniejsze nie poniesiesz za to żadnej kary (no może nie licząc ostrzeżeń admina, ale to naprawdę rzadko). Więc taki "zakaz" tworzy się jedynie w twojej głowie ze strachu przed krytyką (być może). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zbyt dosłownie to zrozumiałaś. Ja nie mówię, że chowam swoje poglądy w kieszeń, bo Wizażanki mnie skrytykują, tylko że pewne wcale nie obraźliwe opinie wywołują burzę oraz falę epitetów i zarzutów o zacofanie i nietolerancję. Za niepoprawność polityczną.
Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-09-10 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Poprawność polityczna moim zdaniem dotyczy coraz bardziej samych poglądów, aniżeli sposobu, w jaki miałyby zostać wyrażone. I tu jest problem. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że bez poprawności politycznej mielibyśmy rynsztok. Wystarczy zobaczyć co mówią Ci "niepoprawni politycznie", aby ją docenić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, co takiego strasznego mówią ci niepoprawni politycznie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie jedną z funkcji poprawności politycznej, jest chronienie wielu grup przed krzywdą. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-09-10 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-09-10 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A jak ktoś powie bardzo kulturalnie, że kobietę czasem powinno się uderzyć i one w sumie to lubią. Jest ok czy nie? Bo taka wypowiedź pojawiła się w mediach i spotkała się wg mnie z słusznym oburzeniem. I teraz wyobraźmy sobie, że takie wypowiedzi to standard.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie jestem za poprawnością polityczną, bo to prowadzi do tego , że inni nakazują ci co myśleć np. 1) Rosja-weź powiedz , że lubisz gejów - nie ma cię 2) Usa-weź powiedz , że nie lubisz gejów-nie ma cię Z obserwacji w mediach jak i na forum wizaż zauważyłam , że to ci co są tacy bardzo za tolerancją są jednocześnie za poprawnością , czyli najzwyczajniej w świecie cenzurą , tak jakby się bali usłyszeć coś złego na swój temat.Za to bardzo chętnie jadą po kimś kto ma konserwatywne spojrzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten polityk, który kłamie i jest obłudny i tak będzie kłamał. Brak poprawności politycznej to nie różdżka, która sprawia, że wszyscy zaczną wyjawiać swoje poglądy polityczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że zupełnie inaczej pojmujesz definicję poprawności politycznej. Mi chodziło o to, ze tutaj nie można napisać np. 'tak, dziwi mnie, że 30-latek wciąż jest prawiczkiem', albo 'owłosienie łonowe mnie odrzuca'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do USA i gejów, przecież Stany to bardzo konserwatywny kraj. Jedni owszem za negatywną wypowiedź o homoseksualistach znienawidzą, inni pokochają i staniesz się ikoną republikanów jak np. słynna miss kalifornia. I za wikipedią, choć to najlepsze źródło nie jest: Cytat:
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wolę żeby mi facet na pierwszej randce powiedział, że kobietę trzeba złoić raz na jakiś czas, a nie żeby mi to uświadomił prawym sierpowym. Wolę czyjeś poglądy znać zawczasu, aby z nimi dyskutować bądź uznać za na tyle krzywdzące, że nie chcę mieć z tą osobą nic wspólnego. Poprawność polityczna sprawia tylko tyle, że obraża się ludzi o bardziej konserwatywnych poglądach i że to, czego ludzie nie chcą widzieć, schodzi do podziemia. Wcale nie znika. Tak jak aborcja. Oficjalnie Polki jej nie dokonują, ale jakie są jej faktyczne rozmiary? Nie wiemy, bo nikt tego nie kontroluje. Czegoś, czego oficjalnie nie ma, nie można kontrolować i nie można z tym skutecznie walczyć. Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-09-10 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Pozwalamy funkcjonować o ile nie nawołuje do przemocy.
"A jak ktoś powie bardzo kulturalnie, że kobietę czasem powinno się uderzyć i one w sumie to lubią." To kulturalnie go olewamy , ale na siłe nie będę mu zatykać gęby.Takie jest zdanie tego kogoś i już. Bardziej mnie przeraża jak ktoś mówi: Bo to już powiewa totalitaryzmem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Polityczna poprawność jest czymś w rodzaju kagańca, ale na szczęście mam szczęście mieszkać w wolnym kraju między Zachodem i Wschodem, gdzie w zasadzie nie widzę represji na tle wolności słowa. Prawica mówi swoje, lewica mówi swoje, jest rynsztok - ale chyba tak powinno być w wolnym państwie.
Oczywiście próbują nam założyć ten kaganiec, ale niestety coś im nie wychodzi. Na Zachodzie też to się zmienia. Kiedyś we Francji można było mieć niezłe problemy za krytykę muzułmanów, niedawno zdelegalizowano dwie prawicowe organizacje za bójkę z lewackimi organizacjami, a teraz córka "neofaszysty" Le Pena jest liderką jeśli chodzi o sondaże prezydenckie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do przemyśleń czy kobieta nadaje się do ugotowania obiadów czy nie. To ja nie protestuję , tylko przełączam program i daję im negatywną opinie na necie. niech ludzie zadecydują czy chcą takie rzeczy oglądać czy nie.To jest właśnie wolność.Więc zdecydowanie nie jestem za poprawnością polityczną.To jest jak cenzura w PRL- u.Niby nikt nic nie mówi , a i tak każdy o tym gada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kalini idziesz w skrajności
![]() Ale nie może być też tak, że nie możesz wylać z pracy leniwego Murzyna, bo zaskarży Cię o rasizm od razu, albo w Anglii powiedzieć głośno, że trzeba rozwiązać problem muzułmanów. Nie od razu, ale od słowa do słowa tak. Raz napisałam właśnie, że dla mnie włosy łonowe są nieestetyczne a w czasie okresu wręcz wywołują lekką odrazę na którą nic nie poradzę, dlatego usuwam. Zostałam objechana od góry do dołu, bo 'każda kobieta ma prawo nosić jakie chce' i jedyna akceptowana w wątku odpowiedź to była 'to jest każdego indywidualna sprawa'. No jasne, Ameryki nie odkryto, czy ja komuś zabraniam albo szykanuję? Wygłosiłam tylko MOJĄ prywatną opinię, bo od tego jest forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak swoją drogą za chwalenie Franco i Pinocheta mieści się w politycznej poprawności, czy wręcz powinien być paragraf? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ja jestem zwolenniczką wolności słowa wręcz w stylu amerykańskim, bo nawet, jak ktoś powie, że kobiety są głupsze - nietrudno znaleźć argumenty, które tę tezę obalą i go z nimi skonfrontować. Zgadzam się z Elizą Michalik, że każdy powinien myśleć i mówić co chce, a społeczeństwo to oceni, zgadzam się też ze zdaniem "mówisz, że jestem kretynką, w porządku, ale jeśli nazywasz mnie złodziejką - udowodnij to". I tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=739297
Może ten wątek uda się jeszcze rozkręcić.Też uważam za ciekawy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.