"Polityczna poprawno¶æ" - grzeczno¶æ i kultura czy kaganiec i cenzura - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-09-23, 08:31   #1
Imperialista
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 919

"Polityczna poprawno¶æ" - grzeczno¶æ i kultura czy kaganiec i cenzura

Co s±dzicie o szero rozumianej "politycznej poprawno¶ci"? Jest to próba walki z wulgaryzacj± opinii publicznej czy próba narzucenia okre¶lonego sposobu mówienia? Czy to kolejna teoria spiskowa i jej tak naprawdê nie ma? Moim skromnym zdaniem dosz³o do tego, ¿e powsta³y tematy niewygodne, których lepiej nie poruszaæ, bo tak zwany "mainstream" rozszarpie za ich poruszanie b±d¼ zajmowanie "z³ego" stanowiska.
Imperialista jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-08, 23:13   #2
JaOna19
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: "Polityczna poprawno¶æ" - grzeszno¶æ i kultura czy kaganiec i cenzura

Cytat:
Napisane przez Imperialista Poka¿ wiadomo¶æ
próba narzucenia okre¶lonego sposobu mówienia.dosz³o do tego, ¿e powsta³y tematy niewygodne, których lepiej nie poruszaæ, bo tak zwany "mainstream" rozszarpie za ich poruszanie b±d¼ zajmowanie "z³ego" stanowiska.
To jest odpowiedz na twoje pytanie.

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-08 o 23:41
JaOna19 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 00:05   #3
_Mia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 121

Wed³ug mnie walka z wulgaryzacj±, która posz³a za daleko.
Przyk³adowo (moim zdaniem): nikt nie ma prawa powiedzieæ, ¿e homoseksuali¶ci to gorsi, g³upsi ludzie, zboczeñcy itd.
Natomiast je¶li kto¶ powie 'homoseksualizm nie jest dla mnie czym¶ naturalnym'- to niech siê obra¿a ten, kogo to dotyka osobi¶cie, ale nikt nie mo¿e takiej opinii zabroniæ.
_Mia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 06:33   #4
pankasztan
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 765

Cytat:
Napisane przez _Mia Poka¿ wiadomo¶æ
Wed³ug mnie walka z wulgaryzacj±, która posz³a za daleko.
Przyk³adowo (moim zdaniem): nikt nie ma prawa powiedzieæ, ¿e homoseksuali¶ci to gorsi, g³upsi ludzie, zboczeñcy itd.
Natomiast je¶li kto¶ powie 'homoseksualizm nie jest dla mnie czym¶ naturalnym'- to niech siê obra¿a ten, kogo to dotyka osobi¶cie, ale nikt nie mo¿e takiej opinii zabroniæ.
Zgadzam siê.
pankasztan jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 08:06   #5
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Wiadomo¶ci: 10 952

Mnie niszcza problemy jakie ma wlasciciel strony ndie. On po prostu przytacza przyklady konkretnych, realnych wydarzen- np ze komus niewiernemu scieto glowe maczeta, albo w jakiejs szkole nie mogla stac choinka(bo to obraza naszych islamskich kolegow) albo ze bekon chca wycofac z subwaya.

Wedlug niektorych ukazywanie jakiejs grupy w jednym swietle to juz zlo i nawolywanie do nienawisci.

Ale jakos po kosciele katolickim mozna sobie jechac- za strony przeciw Rydzykowi nic sie nie dzieje, mowienie o ciemnogrodzie czy tym, ze kazdy ksiadz to pedofil- zawsze spoko.

A jesli chodzi o mnie- im bardziej sie wola o tolerancje- tym bardziej staje sie nietolerancyjna

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2014-09-09 o 08:08
kobietasukcesu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-09, 10:19   #6
Imperialista
BAN sta³y

W Polsce jest jako tako z tolerancj±, bo wrêcz ludzie lubi± osoby, które mówi± konkretnie. Jednak na przyk³ad jak w USA powie siê co¶ o ¯ydach czy w Szwecji o Arabach mo¿na mieæ niez³e problemy ...
Stary 2014-09-10, 18:42   #7
_Mia
Zakorzenienie

Szkoda, ¿e w±tek siê s³abo rozkrêca, bo to wa¿ny temat, szczególnie na forum dyskusyjnym. Wielu osobom przyda³aby siê refleksja na ten temat, bo tutaj ju¿ nic nie mo¿na napisaæ.

Spójrzmy chocia¿ na w±tek o 30-letnim prawiczku i postawione w nim pytanie, czy to dla kogo¶ dziwne. Kto¶ napisa³, ¿e tak, dla niego to dziwne, i spad³a na niego fala krytyki. Tak, dla mnie równie¿ to dziwne, czyt. niespotykane rzadkie, odstaj±ce od ¶redniej, wiêc dziwi- niekoniecznie z³e, tak samo jak dziwi mnie, jak spotka³am Japonkê w Lidlu w mojej mie¶cinie.

Tak samo homoseksualizm. Je¶li nie uwa¿asz, ¿e jest to rzecz wrodzona, a sk³aniasz siê ku temu, ¿e kszta³tuje siê w dzieciñstwie- zamilcz lepiej, bo bêdziesz zjedzony. Je¶li uwa¿asz, ¿e kobiety maj± tendencjê do posiadania innych cech ni¿ mê¿czy¼ni- ciemnogród. Straszna teraz dyktatura poprawno¶ci politycznej

Edytowane przez _Mia
Czas edycji: 2014-09-10 o 18:44

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-09-10, 20:09   #8
MsLizard
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 296

Poprawno¶æ polityczna to dosyæ ciê¿ki temat. Ka¿dy cz³owiek posiada w³asne pogl±dy, warto¶ci i powinien (o ile zechce) je wyra¿aæ ale równocze¶nie liczyæ siê z tym, ¿e kto¶ mo¿e je skrytykowaæ. I ma do tego prawo. W normalnym kraju powinno byæ miejsce na dyskusjê.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Szkoda, ¿e w±tek siê s³abo rozkrêca, bo to wa¿ny temat, szczególnie na forum dyskusyjnym. Wielu osobom przyda³aby siê refleksja na ten temat, bo tutaj ju¿ nic nie mo¿na napisaæ.
Dlaczego? Nie ma si³y na wiza¿u, która by ci zabroni³a a co najwa¿niejsze nie poniesiesz za to ¿adnej kary (no mo¿e nie licz±c ostrze¿eñ admina, ale to naprawdê rzadko). Wiêc taki "zakaz" tworzy siê jedynie w twojej g³owie ze strachu przed krytyk± (byæ mo¿e).
MsLizard jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-10, 22:09   #9
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLizard Poka¿ wiadomo¶æ

Dlaczego? Nie ma si³y na wiza¿u, która by ci zabroni³a a co najwa¿niejsze nie poniesiesz za to ¿adnej kary (no mo¿e nie licz±c ostrze¿eñ admina, ale to naprawdê rzadko). Wiêc taki "zakaz" tworzy siê jedynie w twojej g³owie ze strachu przed krytyk± (byæ mo¿e).
Zbyt dos³ownie to zrozumia³a¶. Ja nie mówiê, ¿e chowam swoje pogl±dy w kieszeñ, bo Wiza¿anki mnie skrytykuj±, tylko ¿e pewne wcale nie obra¼liwe opinie wywo³uj± burzê oraz falê epitetów i zarzutów o zacofanie i nietolerancjê. Za niepoprawno¶æ polityczn±.

Edytowane przez _Mia
Czas edycji: 2014-09-10 o 22:13
Stary 2014-09-10, 22:15   #10
201607111042
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 889

Cytat:
Napisane przez MsLizard Poka¿ wiadomo¶æ
Poprawno¶æ polityczna to dosyæ ciê¿ki temat. Ka¿dy cz³owiek posiada w³asne pogl±dy, warto¶ci i powinien (o ile zechce) je wyra¿aæ ale równocze¶nie liczyæ siê z tym, ¿e kto¶ mo¿e je skrytykowaæ. I ma do tego prawo. W normalnym kraju powinno byæ miejsce na dyskusjê.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Mia mówi o tym, ¿e jak siê na tym forum napisze co¶ innego, ni¿ ¿yczy³yby sobie najbardziej tolerancyjne u¿ytkowniczki, to rozpêtuje siê nagonka. Niestety. Nie mo¿esz na przyk³ad napisaæ, ¿e jeste¶ przeciwna aborcji (chocia¿ ja nie jestem), bo od razu "jak nie pomagasz takiej matce, to siê zamknij". Nie mo¿na w kulturalny sposób wyraziæ pogl±dów, je¶li nie s± ona wystarczaj±co nowoczesne, bo od razu "ciemnogród i hipokryzja".

Poprawno¶æ polityczna moim zdaniem dotyczy coraz bardziej samych pogl±dów, ani¿eli sposobu, w jaki mia³yby zostaæ wyra¿one. I tu jest problem.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
pewne wcale nie obra¼liwe opinie wywo³uj± burzê oraz falê epitetów i zarzutów. Za niepoprawno¶æ polityczn±.
W³a¶nie.
201607111042 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-10, 22:15   #11
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Poka¿ wiadomo¶æ
Mia mówi o tym, ¿e jak siê na tym forum napisze co¶ innego, ni¿ ¿yczy³yby sobie najbardziej tolerancyjne u¿ytkowniczki, to rozpêtuje siê nagonka. Niestety. Nie mo¿esz na przyk³ad napisaæ, ¿e jeste¶ przeciwna aborcji (chocia¿ ja nie jestem), bo od razu "jak nie pomagasz takiej matce, to siê zamknij". Nie mo¿na w kulturalny sposób wyraziæ pogl±dów, je¶li nie s± ona wystarczaj±co nowoczesne, bo od razu "ciemnogród i hipokryzja".

Poprawno¶æ polityczna moim zdaniem dotyczy coraz bardziej samych pogl±dów, ani¿eli sposobu, w jaki mia³yby zostaæ wyra¿one. I tu jest problem.
Dok³adnie o to mi chodzi³o A pogrubione to ju¿ w ogóle

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-10, 22:17   #12
Kalini
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 134

A ja uwa¿am, ¿e bez poprawno¶ci politycznej mieliby¶my rynsztok. Wystarczy zobaczyæ co mówi± Ci "niepoprawni politycznie", aby j± doceniæ.
Kalini jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-10, 22:23   #13
201607111042
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Kalini Poka¿ wiadomo¶æ
A ja uwa¿am, ¿e bez poprawno¶ci politycznej mieliby¶my rynsztok. Wystarczy zobaczyæ co mówi± Ci "niepoprawni politycznie", aby j± doceniæ.
Ale co doceniæ? Zak³amanie? Bo to, ¿e kto¶ nie wyra¿a swoich pogl±dów g³o¶no, nie oznacza, ¿e takowych nie posiada.

Poza tym, co takiego strasznego mówi± ci niepoprawni politycznie?
Stary 2014-09-10, 22:30   #14
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co doceniæ? Zak³amanie? Bo to, ¿e kto¶ nie wyra¿a swoich pogl±dów g³o¶no, nie oznacza, ¿e takowych nie posiada.

Poza tym, co takiego strasznego mówi± ci niepoprawni politycznie?
Czemu zak³amanie? Naprawdê chcia³aby¶ s³yszeæ w mediach ci±gle wypowiedzi typu "kobiety maj± mniejsze mózgi od mê¿czyzn, wiêc s± g³upsze", "Hitler jaki by³, taki by³, ale dobrze, ¿e wykoñczy³ ¯ydów", "Murzyni, powinni mieæ mniejsze prawa ni¿ biali" itp. Tak, poprawno¶æ polityczna czasem jest przesadzona, ale my¶lê, ¿e w Polsce i tak zbyt wiele wypowiedzi, które nie powinny trafiæ do g³ównego nurtu tam trafia. Wspomnieæ nale¿y np. to co mówi siê o in vitro i dzieciach poczêtych dziêki tej metodzie. Ostatnio pani Godek porówna³a tê metodê do gwa³tu, w sumie zrównuj±c te dwie rzeczy i ja uwa¿am, ¿e za takie wypowiedzi, powinno siê byæ na marginesie. Tak jak za wypowiedzi np., ¿e kobieta jest sama sobie winna.

Dla mnie jedn± z funkcji poprawno¶ci politycznej, jest chronienie wielu grup przed krzywd±.

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-09-10 o 22:32
Stary 2014-09-10, 22:33   #15
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Mieliby¶my rynsztok bez kultury. To co innego.
Stary 2014-09-10, 22:36   #16
201607111042
Konto usuniête

Cytat:
Czemu zak³amanie? Naprawdê chcia³aby¶ s³yszeæ w mediach ci±gle wypowiedzi typu "kobiety maj± mniejsze mózgi od mê¿czyzn, wiêc s± g³upsze", "Hitler jaki by³, taki by³, ale dobrze, ¿e wykoñczy³ ¯ydów", "Murzyni, powinni mieæ mniejsze prawa ni¿ biali" itp. Tak, poprawno¶æ polityczna czasem jest przesadzona, ale my¶lê, ¿e w Polsce i tak zbyt wiele wypowiedzi, które nie powinny trafiæ do g³ównego nurtu tam trafia. Wspomnieæ nale¿y np. to co mówi siê o in vitro i dzieciach poczêtych dziêki tej metodzie. Ostatnio pani Godek porówna³a tê metodê do gwa³tu, w sumie zrównuj±c te dwie rzeczy i ja uwa¿am, ¿e za takie wypowiedzi, powinno siê byæ na marginesie. Tak jak za wypowiedzi np., ¿e kobieta jest sama sobie winna.

Dla mnie jedn± z funkcji poprawno¶ci politycznej, jest chronienie wielu grup przed krzywd±.
Szczerze? Je¿eli w Polsce s± politycy, którzy maj± takie zdanie o kobietach (a s±) i o dzia³alno¶ci Hitlera, to wolê o tym wiedzieæ. Wolê prawdê od mydlenia oczu poprawnymi politycznie k³amstwami. Bo to, ¿e siê czego¶ nie mówi, nie oznacza, ¿e to nie istnieje. A trudniej broniæ siê przed czym¶, bêd±c nie¶wiadomym zagro¿enia. Je¶li kiedy¶ trafi siê silna osobowo¶æ polityczna pragn±ca w Polsce totalitaryzmu, to ja chcê o tym wiedzieæ i na pewno na tê osobê czy jej partiê nie zag³osujê. A jak mi zamydli oczy pitu pitu o demokracji, to niestety mogê siê nabraæ.

Edytowane przez 201607111042
Czas edycji: 2014-09-10 o 22:37
Stary 2014-09-10, 22:36   #17
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Mieliby¶my rynsztok bez kultury. To co innego.
A jak kto¶ powie bardzo kulturalnie, ¿e kobietê czasem powinno siê uderzyæ i one w sumie to lubi±. Jest ok czy nie? Bo taka wypowied¼ pojawi³a siê w mediach i spotka³a siê wg mnie z s³usznym oburzeniem. I teraz wyobra¼my sobie, ¿e takie wypowiedzi to standard.
Stary 2014-09-10, 22:38   #18
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Co do pogrubionego to wyzwiska zwyk³e , a nie poprawno¶æ polityczna wg mnie.
Ja nie jestem za poprawno¶ci± polityczn±, bo to prowadzi do tego , ¿e inni nakazuj± ci co my¶leæ np.
1) Rosja-we¼ powiedz , ¿e lubisz gejów - nie ma ciê
2) Usa-we¼ powiedz , ¿e nie lubisz gejów-nie ma ciê

Z obserwacji w mediach jak i na forum wiza¿ zauwa¿y³am , ¿e to ci co s± tacy bardzo za tolerancj± s± jednocze¶nie za poprawno¶ci± , czyli najzwyczajniej w ¶wiecie cenzur± , tak jakby siê bali us³yszeæ co¶ z³ego na swój temat.Za to bardzo chêtnie jad± po kim¶ kto ma konserwatywne spojrzenie.
Stary 2014-09-10, 22:41   #19
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze? Je¿eli w Polsce s± politycy, którzy maj± takie zdanie o kobietach (a s±) i o dzia³alno¶ci Hitlera, to wolê o tym wiedzieæ. Wolê prawdê od mydlenia oczu poprawnymi politycznie k³amstwami. Bo to, ¿e siê czego¶ nie mówi, nie oznacza, ¿e to nie istnieje. A trudniej broniæ siê przed czym¶, bêd±c nie¶wiadomym zagro¿enia. Je¶li kiedy¶ trafi siê silna osobowo¶æ polityczna pragn±ca w Polsce totalitaryzmu, to ja chcê o tym wiedzieæ i na pewno na tê osobê nie zag³osujê. A jak mi zamydli oczy pitu pitu o demokracji, to niestety mogê siê nabraæ.
Ja nie chcê, aby debata polityczna zosta³a sprowadzona do takiego poziomu. Nie chcê, aby w telewizji ¶niadaniowej rozprawiano, czy kobieta jest zdolna do czego¶ wiêcej, niz do ugotowania obiadu. Niektóre pogl±dy po prostu nie powinny byæ przyjmowane, a kto¶ kto je g³osi powinien byc od razu wyrzucany poza margines.
A ten polityk, który k³amie i jest ob³udny i tak bêdzie k³ama³. Brak poprawno¶ci politycznej to nie ró¿d¿ka, która sprawia, ¿e wszyscy zaczn± wyjawiaæ swoje pogl±dy polityczne.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-10, 22:41   #20
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:

Hej, my tu nie postulujemy, ¿eby schowaæ do kieszeni kulturê, dobry smak i tolerancjê na rzecz rasizmu, seksizmu i chamstwa.

Widzê, ¿e zupe³nie inaczej pojmujesz definicjê poprawno¶ci politycznej.
Mi chodzi³o o to, ze tutaj nie mo¿na napisaæ np. 'tak, dziwi mnie, ¿e 30-latek wci±¿ jest prawiczkiem', albo 'ow³osienie ³onowe mnie odrzuca'.
Stary 2014-09-10, 22:51   #21
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Poka¿ wiadomo¶æ
Co do pogrubionego to wyzwiska zwyk³e , a nie poprawno¶æ polityczna wg mnie.
Ja nie jestem za poprawno¶ci± polityczn±, bo to prowadzi do tego , ¿e inni nakazuj± ci co my¶leæ np.
1) Rosja-we¼ powiedz , ¿e lubisz gejów - nie ma ciê
2) Usa-we¼ powiedz , ¿e nie lubisz gejów-nie ma ciê

Z obserwacji w mediach jak i na forum wiza¿ zauwa¿y³am , ¿e to ci co s± tacy bardzo za tolerancj± s± jednocze¶nie za poprawno¶ci± , czyli najzwyczajniej w ¶wiecie cenzur± , tak jakby siê bali us³yszeæ co¶ z³ego na swój temat.Za to bardzo chêtnie jad± po kim¶ kto ma konserwatywne spojrzenie.
Albo zgadzamy siê na odrzucenie ca³kiem poprawno¶ci politycznej, albo j± w mniejszym czy wiêkszym stopniu akceptujemy. I cytaty nie s± poprawne politycznie, ale z pewno¶ci± mnóstwo osób ma takie pogl±dy. I pytanie czy pozwalamy takim pogl±dom funkcjonowaæ czy nie.
Co do USA i gejów, przecie¿ Stany to bardzo konserwatywny kraj. Jedni owszem za negatywn± wypowied¼ o homoseksualistach znienawidz±, inni pokochaj± i staniesz siê ikon± republikanów jak np. s³ynna miss kalifornia.

I za wikipedi±, choæ to najlepsze ¼ród³o nie jest:
Cytat:
Poprawno¶æ polityczna ma w zamierzeniu polegaæ na unikaniu w dyskursie publicznym stosowania obra¼liwych s³ów i zwrotów oraz zastêpowaniu ich wyra¿eniami bardziej neutralnymi. Obejmuje równie¿ samoograniczanie w pos³ugiwaniu siê symbolami i okre¶leniami, które potencjalnie mog³yby naruszaæ uczucia niektórych grup spo³ecznych.
Jej celem jest obni¿enie poziomu antyspo³ecznych uprzedzeñ i dyskryminacji danych grup spo³ecznych. U¿ywanie zwrotów bardziej neutralnych mo¿e byæ tak¿e motywowane chêci± unikniêcia protekcjonalno¶ci i respektowania godno¶ci osób, do których odnosz± siê pejoratywne okre¶lenia.
I co w tym z³ego.

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Hej, my tu nie postulujemy, ¿eby schowaæ do kieszeni kulturê, dobry smak i tolerancjê na rzecz rasizmu, seksizmu i chamstwa.

Widzê, ¿e zupe³nie inaczej pojmujesz definicjê poprawno¶ci politycznej.
Mi chodzi³o o to, ze tutaj nie mo¿na napisaæ np. 'tak, dziwi mnie, ¿e 30-latek wci±¿ jest prawiczkiem', albo 'ow³osienie ³onowe mnie odrzuca'.
Ale przecie¿ Wiza¿ normalnym ¶rodowiskiem nie jest. Choæ nie uwa¿am, aby te wypowiedzi mia³y spotkaæ siê z nagonk±.I w³a¶nie brak poprawno¶ci politycznej zak³ada odrzucenie tego co piszesz na pocz±tku tej wypowiedzi. To sytuacja kiedy ¿art:
Cytat:
¯yd i Murzyn skacz± z 20 piêtra, za³o¿yli siê który spadnie szybciej? Kto wygrywa? Spo³eczeñstwo
jest zupe³nie ok i mo¿na bez skrupu³ów odpowiedzieæ go w telewizji ¶niadaniowej. A je¶li tego nie chcemy, to jeste¶my za poprawno¶ci± polityczn±,
Stary 2014-09-10, 22:53   #22
201607111042
Konto usuniête

Cytat:
Ja nie chcê, aby debata polityczna zosta³a sprowadzona do takiego poziomu. Nie chcê, aby w telewizji ¶niadaniowej rozprawiano, czy kobieta jest zdolna do czego¶ wiêcej, niz do ugotowania obiadu. Niektóre pogl±dy po prostu nie powinny byæ przyjmowane, a kto¶ kto je g³osi powinien byc od razu wyrzucany poza margines.
A ten polityk, który k³amie i jest ob³udny i tak bêdzie k³ama³. Brak poprawno¶ci politycznej to nie ró¿d¿ka, która sprawia, ¿e wszyscy zaczn± wyjawiaæ swoje pogl±dy polityczne.
A poprawno¶æ polityczna to nie ró¿d¿ka, która sprawia, ¿e wszyscy nagle lubi± gejów i uwa¿aj± kobiety za równe mê¿czyznom. Poza tym, poprawno¶æ polityczna powa¿nie ogranicza wolno¶æ s³owa, która zak³ada, ¿e ka¿dy mo¿e mówiæ, co my¶li. Ja jestem zwolenniczk± ca³kowitej swobody w wyra¿aniu swoich pogl±dów, dlatego ¿e je¶li nawet jaki¶ facet powie, ¿e kobiety s± z natury g³upsze - mogê go pokonaæ w walce na argumenty, w debacie, która powinna byæ istot± demokracji. Teraz jest tak, ¿e jak kto¶ nie mo¿e czego¶ powiedzieæ publicznie, powie to anonimowo w Internecie. Oficjalnie takie pogl±dy nie bêd± istnieæ, a faktycznie bêd± siê szerzyæ w sieci.

Wolê ¿eby mi facet na pierwszej randce powiedzia³, ¿e kobietê trzeba z³oiæ raz na jaki¶ czas, a nie ¿eby mi to u¶wiadomi³ prawym sierpowym. Wolê czyje¶ pogl±dy znaæ zawczasu, aby z nimi dyskutowaæ b±d¼ uznaæ za na tyle krzywdz±ce, ¿e nie chcê mieæ z t± osob± nic wspólnego. Poprawno¶æ polityczna sprawia tylko tyle, ¿e obra¿a siê ludzi o bardziej konserwatywnych pogl±dach i ¿e to, czego ludzie nie chc± widzieæ, schodzi do podziemia. Wcale nie znika. Tak jak aborcja. Oficjalnie Polki jej nie dokonuj±, ale jakie s± jej faktyczne rozmiary? Nie wiemy, bo nikt tego nie kontroluje. Czego¶, czego oficjalnie nie ma, nie mo¿na kontrolowaæ i nie mo¿na z tym skutecznie walczyæ.

Edytowane przez 201607111042
Czas edycji: 2014-09-10 o 22:55
Stary 2014-09-10, 22:54   #23
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
I pytanie czy pozwalamy takim pogl±dom funkcjonowaæ czy nie.
.
Pozwalamy funkcjonowaæ o ile nie nawo³uje do przemocy.

"A jak kto¶ powie bardzo kulturalnie, ¿e kobietê czasem powinno siê uderzyæ i one w sumie to lubi±."

To kulturalnie go olewamy , ale na si³e nie bêdê mu zatykaæ gêby.Takie jest zdanie tego kogo¶ i ju¿.

Bardziej mnie przera¿a jak kto¶ mówi:

Cytat:
Niektóre pogl±dy po prostu nie powinny byæ przyjmowane, a kto¶ kto je g³osi powinien byc od razu wyrzucany poza margines.
.
Bo to ju¿ powiewa totalitaryzmem.
Stary 2014-09-10, 22:56   #24
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Poka¿ wiadomo¶æ
Pozwalamy funkcjonowaæ o ile nie nawo³uje do przemocy.

"A jak kto¶ powie bardzo kulturalnie, ¿e kobietê czasem powinno siê uderzyæ i one w sumie to lubi±."

To kulturalnie go olewamy , ale na si³e nie bêdê mu zatykaæ gêby.Takie jest zdanie tego kogo¶ i ju¿.

Bardziej mnie przera¿a jak kto¶ mówi:

Bo to ju¿ powiewa totalitaryzmem.
Serio uwa¿asz, ¿e np. pogl±dy nawo³uj±cy np. do eksterminacji pewnych grup nie powinny byæ na marginesie? Ja uwa¿am, ¿e jak kto¶ pie***y g³upoty powinien byæ na marginesie.
Stary 2014-09-10, 23:01   #25
Imperialista
BAN sta³y

Polityczna poprawno¶æ jest czym¶ w rodzaju kagañca, ale na szczê¶cie mam szczê¶cie mieszkaæ w wolnym kraju miêdzy Zachodem i Wschodem, gdzie w zasadzie nie widzê represji na tle wolno¶ci s³owa. Prawica mówi swoje, lewica mówi swoje, jest rynsztok - ale chyba tak powinno byæ w wolnym pañstwie.

Oczywi¶cie próbuj± nam za³o¿yæ ten kaganiec, ale niestety co¶ im nie wychodzi.

Na Zachodzie te¿ to siê zmienia. Kiedy¶ we Francji mo¿na by³o mieæ niez³e problemy za krytykê muzu³manów, niedawno zdelegalizowano dwie prawicowe organizacje za bójkê z lewackimi organizacjami, a teraz córka "neofaszysty" Le Pena jest liderk± je¶li chodzi o sonda¿e prezydenckie.
Stary 2014-09-10, 23:12   #26
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Serio uwa¿asz, ¿e np. pogl±dy nawo³uj±cy np. do eksterminacji pewnych grup nie powinny byæ na marginesie? Ja uwa¿am, ¿e jak kto¶ pie***y g³upoty powinien byæ na marginesie.
Przecie¿ pisa³am , ¿e "Pozwalamy funkcjonowaæ o ile nie nawo³uje do przemocy."

Co do przemy¶leñ czy kobieta nadaje siê do ugotowania obiadów czy nie. To ja nie protestujê , tylko prze³±czam program i dajê im negatywn± opinie na necie. niech ludzie zadecyduj± czy chc± takie rzeczy ogl±daæ czy nie.To jest w³a¶nie wolno¶æ.Wiêc zdecydowanie nie jestem za poprawno¶ci± polityczn±.To jest jak cenzura w PRL- u.Niby nikt nic nie mówi , a i tak ka¿dy o tym gada.
Stary 2014-09-10, 23:13   #27
_Mia
Zakorzenienie

Kalini idziesz w skrajno¶ci Jest poprawno¶æ polityczna i 'poprawno¶æ polityczna'. Oczywi¶cie, ¿e nie mo¿na pozwalaæ na swobodne g³oszenie nawo³ywania do przemocy czy obra¿aæ ('kobiety s± g³upsze' to obraza).
Ale nie mo¿e byæ te¿ tak, ¿e nie mo¿esz wylaæ z pracy leniwego Murzyna, bo zaskar¿y Ciê o rasizm od razu, albo w Anglii powiedzieæ g³o¶no, ¿e trzeba rozwi±zaæ problem muzu³manów.

Cytat:

Choæ nie uwa¿am, aby te wypowiedzi mia³y spotkaæ siê z nagonk±.
Nie od razu, ale od s³owa do s³owa tak.
Raz napisa³am w³a¶nie, ¿e dla mnie w³osy ³onowe s± nieestetyczne a w czasie okresu wrêcz wywo³uj± lekk± odrazê na któr± nic nie poradzê, dlatego usuwam. Zosta³am objechana od góry do do³u, bo 'ka¿da kobieta ma prawo nosiæ jakie chce' i jedyna akceptowana w w±tku odpowied¼ to by³a 'to jest ka¿dego indywidualna sprawa'. No jasne, Ameryki nie odkryto, czy ja komu¶ zabraniam albo szykanujê? Wyg³osi³am tylko MOJ¡ prywatn± opiniê, bo od tego jest forum.
Stary 2014-09-10, 23:14   #28
Imperialista
BAN sta³y

Cytat:
Zale¿y gdzie jest granica. Dla lewaków pogl±dy Korwina-Mikke powinny ju¿ byæ zakazane.

Tak swoj± drog± za chwalenie Franco i Pinocheta mie¶ci siê w politycznej poprawno¶ci, czy wrêcz powinien byæ paragraf?
Stary 2014-09-10, 23:22   #29
201607111042
Konto usuniête

Cytat:
Kalini idziesz w skrajno¶ci Jest poprawno¶æ polityczna i 'poprawno¶æ polityczna'. Oczywi¶cie, ¿e nie mo¿na pozwalaæ na swobodne g³oszenie nawo³ywania do przemocy czy obra¿aæ ('kobiety s± g³upsze' to obraza).
Ale nie mo¿e byæ te¿ tak, ¿e nie mo¿esz wylaæ z pracy leniwego Murzyna, bo zaskar¿y Ciê o rasizm od razu, albo w Anglii powiedzieæ g³o¶no, ¿e trzeba rozwi±zaæ problem muzu³manów.
Rozumiem o czym piszesz. Skrajna poprawno¶æ polityczna doprowadzi³a do tego, ¿e na Zachodzie nie mo¿esz ju¿ powiedzieæ, ¿e jeste¶ za zwi±zkami partnerskimi ale nie za adopcj± dzieci przez homoseksualistów - bo media Ciê zjedz±. W imiê wolno¶ci systematycznie siê tê wolno¶æ tak naprawdê ogranicza, bo tylko jedne pogl±dy s± s³uszne (czyt. nikogo nie dyskryminuj±) i koniec.

Ale ja jestem zwolenniczk± wolno¶ci s³owa wrêcz w stylu amerykañskim, bo nawet, jak kto¶ powie, ¿e kobiety s± g³upsze - nietrudno znale¼æ argumenty, które tê tezê obal± i go z nimi skonfrontowaæ. Zgadzam siê z Eliz± Michalik, ¿e ka¿dy powinien my¶leæ i mówiæ co chce, a spo³eczeñstwo to oceni, zgadzam siê te¿ ze zdaniem "mówisz, ¿e jestem kretynk±, w porz±dku, ale je¶li nazywasz mnie z³odziejk± - udowodnij to". I tyle.
Stary 2014-09-10, 23:56   #30
JaOna19
BAN sta³y

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=739297

Mo¿e ten w±tek uda siê jeszcze rozkrêciæ.Te¿ uwa¿am za ciekawy
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-02-17 20:27:47

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.