![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 919
|
"Polityczna poprawno¶æ" - grzeczno¶æ i kultura czy kaganiec i cenzura
Co s±dzicie o szero rozumianej "politycznej poprawno¶ci"? Jest to próba walki z wulgaryzacj± opinii publicznej czy próba narzucenia okre¶lonego sposobu mówienia? Czy to kolejna teoria spiskowa i jej tak naprawdê nie ma? Moim skromnym zdaniem dosz³o do tego, ¿e powsta³y tematy niewygodne, których lepiej nie poruszaæ, bo tak zwany "mainstream" rozszarpie za ich poruszanie b±d¼ zajmowanie "z³ego" stanowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Dot.: "Polityczna poprawno¶æ" - grzeszno¶æ i kultura czy kaganiec i cenzura
To jest odpowiedz na twoje pytanie.
Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-08 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 121
|
Wed³ug mnie walka z wulgaryzacj±, która posz³a za daleko.
Przyk³adowo (moim zdaniem): nikt nie ma prawa powiedzieæ, ¿e homoseksuali¶ci to gorsi, g³upsi ludzie, zboczeñcy itd. Natomiast je¶li kto¶ powie 'homoseksualizm nie jest dla mnie czym¶ naturalnym'- to niech siê obra¿a ten, kogo to dotyka osobi¶cie, ale nikt nie mo¿e takiej opinii zabroniæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 765
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
zawsze mam racje
Wiadomo¶ci: 10 952
|
Mnie niszcza problemy jakie ma wlasciciel strony ndie. On po prostu przytacza przyklady konkretnych, realnych wydarzen- np ze komus niewiernemu scieto glowe maczeta, albo w jakiejs szkole nie mogla stac choinka(bo to obraza naszych islamskich kolegow) albo ze bekon chca wycofac z subwaya.
Wedlug niektorych ukazywanie jakiejs grupy w jednym swietle to juz zlo i nawolywanie do nienawisci. Ale jakos po kosciele katolickim mozna sobie jechac- za strony przeciw Rydzykowi nic sie nie dzieje, mowienie o ciemnogrodzie czy tym, ze kazdy ksiadz to pedofil- zawsze spoko. A jesli chodzi o mnie- im bardziej sie wola o tolerancje- tym bardziej staje sie nietolerancyjna ![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2014-09-09 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN sta³y
|
W Polsce jest jako tako z tolerancj±, bo wrêcz ludzie lubi± osoby, które mówi± konkretnie. Jednak na przyk³ad jak w USA powie siê co¶ o ¯ydach czy w Szwecji o Arabach mo¿na mieæ niez³e problemy ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, ¿e w±tek siê s³abo rozkrêca, bo to wa¿ny temat, szczególnie na forum dyskusyjnym. Wielu osobom przyda³aby siê refleksja na ten temat, bo tutaj ju¿ nic nie mo¿na napisaæ.
Spójrzmy chocia¿ na w±tek o 30-letnim prawiczku i postawione w nim pytanie, czy to dla kogo¶ dziwne. Kto¶ napisa³, ¿e tak, dla niego to dziwne, i spad³a na niego fala krytyki. Tak, dla mnie równie¿ to dziwne, czyt. niespotykane rzadkie, odstaj±ce od ¶redniej, wiêc dziwi- niekoniecznie z³e, tak samo jak dziwi mnie, jak spotka³am Japonkê w Lidlu w mojej mie¶cinie. Tak samo homoseksualizm. Je¶li nie uwa¿asz, ¿e jest to rzecz wrodzona, a sk³aniasz siê ku temu, ¿e kszta³tuje siê w dzieciñstwie- zamilcz lepiej, bo bêdziesz zjedzony. Je¶li uwa¿asz, ¿e kobiety maj± tendencjê do posiadania innych cech ni¿ mê¿czy¼ni- ciemnogród. Straszna teraz dyktatura poprawno¶ci politycznej ![]() Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-09-10 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 296
|
Poprawno¶æ polityczna to dosyæ ciê¿ki temat. Ka¿dy cz³owiek posiada w³asne pogl±dy, warto¶ci i powinien (o ile zechce) je wyra¿aæ ale równocze¶nie liczyæ siê z tym, ¿e kto¶ mo¿e je skrytykowaæ. I ma do tego prawo. W normalnym kraju powinno byæ miejsce na dyskusjê.
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Dlaczego? Nie ma si³y na wiza¿u, która by ci zabroni³a a co najwa¿niejsze nie poniesiesz za to ¿adnej kary (no mo¿e nie licz±c ostrze¿eñ admina, ale to naprawdê rzadko). Wiêc taki "zakaz" tworzy siê jedynie w twojej g³owie ze strachu przed krytyk± (byæ mo¿e). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zbyt dos³ownie to zrozumia³a¶. Ja nie mówiê, ¿e chowam swoje pogl±dy w kieszeñ, bo Wiza¿anki mnie skrytykuj±, tylko ¿e pewne wcale nie obra¼liwe opinie wywo³uj± burzê oraz falê epitetów i zarzutów o zacofanie i nietolerancjê. Za niepoprawno¶æ polityczn±.
Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-09-10 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 889
|
Cytat:
Poprawno¶æ polityczna moim zdaniem dotyczy coraz bardziej samych pogl±dów, ani¿eli sposobu, w jaki mia³yby zostaæ wyra¿one. I tu jest problem. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 134
|
A ja uwa¿am, ¿e bez poprawno¶ci politycznej mieliby¶my rynsztok. Wystarczy zobaczyæ co mówi± Ci "niepoprawni politycznie", aby j± doceniæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Poza tym, co takiego strasznego mówi± ci niepoprawni politycznie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie jedn± z funkcji poprawno¶ci politycznej, jest chronienie wielu grup przed krzywd±. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-09-10 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-09-10 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A jak kto¶ powie bardzo kulturalnie, ¿e kobietê czasem powinno siê uderzyæ i one w sumie to lubi±. Jest ok czy nie? Bo taka wypowied¼ pojawi³a siê w mediach i spotka³a siê wg mnie z s³usznym oburzeniem. I teraz wyobra¼my sobie, ¿e takie wypowiedzi to standard.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Ja nie jestem za poprawno¶ci± polityczn±, bo to prowadzi do tego , ¿e inni nakazuj± ci co my¶leæ np. 1) Rosja-we¼ powiedz , ¿e lubisz gejów - nie ma ciê 2) Usa-we¼ powiedz , ¿e nie lubisz gejów-nie ma ciê Z obserwacji w mediach jak i na forum wiza¿ zauwa¿y³am , ¿e to ci co s± tacy bardzo za tolerancj± s± jednocze¶nie za poprawno¶ci± , czyli najzwyczajniej w ¶wiecie cenzur± , tak jakby siê bali us³yszeæ co¶ z³ego na swój temat.Za to bardzo chêtnie jad± po kim¶ kto ma konserwatywne spojrzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten polityk, który k³amie i jest ob³udny i tak bêdzie k³ama³. Brak poprawno¶ci politycznej to nie ró¿d¿ka, która sprawia, ¿e wszyscy zaczn± wyjawiaæ swoje pogl±dy polityczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzê, ¿e zupe³nie inaczej pojmujesz definicjê poprawno¶ci politycznej. Mi chodzi³o o to, ze tutaj nie mo¿na napisaæ np. 'tak, dziwi mnie, ¿e 30-latek wci±¿ jest prawiczkiem', albo 'ow³osienie ³onowe mnie odrzuca'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do USA i gejów, przecie¿ Stany to bardzo konserwatywny kraj. Jedni owszem za negatywn± wypowied¼ o homoseksualistach znienawidz±, inni pokochaj± i staniesz siê ikon± republikanów jak np. s³ynna miss kalifornia. I za wikipedi±, choæ to najlepsze ¼ród³o nie jest: Cytat:
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Wolê ¿eby mi facet na pierwszej randce powiedzia³, ¿e kobietê trzeba z³oiæ raz na jaki¶ czas, a nie ¿eby mi to u¶wiadomi³ prawym sierpowym. Wolê czyje¶ pogl±dy znaæ zawczasu, aby z nimi dyskutowaæ b±d¼ uznaæ za na tyle krzywdz±ce, ¿e nie chcê mieæ z t± osob± nic wspólnego. Poprawno¶æ polityczna sprawia tylko tyle, ¿e obra¿a siê ludzi o bardziej konserwatywnych pogl±dach i ¿e to, czego ludzie nie chc± widzieæ, schodzi do podziemia. Wcale nie znika. Tak jak aborcja. Oficjalnie Polki jej nie dokonuj±, ale jakie s± jej faktyczne rozmiary? Nie wiemy, bo nikt tego nie kontroluje. Czego¶, czego oficjalnie nie ma, nie mo¿na kontrolowaæ i nie mo¿na z tym skutecznie walczyæ. Edytowane przez 201607111042 Czas edycji: 2014-09-10 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN sta³y
|
Pozwalamy funkcjonowaæ o ile nie nawo³uje do przemocy.
"A jak kto¶ powie bardzo kulturalnie, ¿e kobietê czasem powinno siê uderzyæ i one w sumie to lubi±." To kulturalnie go olewamy , ale na si³e nie bêdê mu zatykaæ gêby.Takie jest zdanie tego kogo¶ i ju¿. Bardziej mnie przera¿a jak kto¶ mówi: Bo to ju¿ powiewa totalitaryzmem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN sta³y
|
Polityczna poprawno¶æ jest czym¶ w rodzaju kagañca, ale na szczê¶cie mam szczê¶cie mieszkaæ w wolnym kraju miêdzy Zachodem i Wschodem, gdzie w zasadzie nie widzê represji na tle wolno¶ci s³owa. Prawica mówi swoje, lewica mówi swoje, jest rynsztok - ale chyba tak powinno byæ w wolnym pañstwie.
Oczywi¶cie próbuj± nam za³o¿yæ ten kaganiec, ale niestety co¶ im nie wychodzi. Na Zachodzie te¿ to siê zmienia. Kiedy¶ we Francji mo¿na by³o mieæ niez³e problemy za krytykê muzu³manów, niedawno zdelegalizowano dwie prawicowe organizacje za bójkê z lewackimi organizacjami, a teraz córka "neofaszysty" Le Pena jest liderk± je¶li chodzi o sonda¿e prezydenckie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Co do przemy¶leñ czy kobieta nadaje siê do ugotowania obiadów czy nie. To ja nie protestujê , tylko prze³±czam program i dajê im negatywn± opinie na necie. niech ludzie zadecyduj± czy chc± takie rzeczy ogl±daæ czy nie.To jest w³a¶nie wolno¶æ.Wiêc zdecydowanie nie jestem za poprawno¶ci± polityczn±.To jest jak cenzura w PRL- u.Niby nikt nic nie mówi , a i tak ka¿dy o tym gada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kalini idziesz w skrajno¶ci
![]() Ale nie mo¿e byæ te¿ tak, ¿e nie mo¿esz wylaæ z pracy leniwego Murzyna, bo zaskar¿y Ciê o rasizm od razu, albo w Anglii powiedzieæ g³o¶no, ¿e trzeba rozwi±zaæ problem muzu³manów. Nie od razu, ale od s³owa do s³owa tak. Raz napisa³am w³a¶nie, ¿e dla mnie w³osy ³onowe s± nieestetyczne a w czasie okresu wrêcz wywo³uj± lekk± odrazê na któr± nic nie poradzê, dlatego usuwam. Zosta³am objechana od góry do do³u, bo 'ka¿da kobieta ma prawo nosiæ jakie chce' i jedyna akceptowana w w±tku odpowied¼ to by³a 'to jest ka¿dego indywidualna sprawa'. No jasne, Ameryki nie odkryto, czy ja komu¶ zabraniam albo szykanujê? Wyg³osi³am tylko MOJ¡ prywatn± opiniê, bo od tego jest forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Tak swoj± drog± za chwalenie Franco i Pinocheta mie¶ci siê w politycznej poprawno¶ci, czy wrêcz powinien byæ paragraf? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Ale ja jestem zwolenniczk± wolno¶ci s³owa wrêcz w stylu amerykañskim, bo nawet, jak kto¶ powie, ¿e kobiety s± g³upsze - nietrudno znale¼æ argumenty, które tê tezê obal± i go z nimi skonfrontowaæ. Zgadzam siê z Eliz± Michalik, ¿e ka¿dy powinien my¶leæ i mówiæ co chce, a spo³eczeñstwo to oceni, zgadzam siê te¿ ze zdaniem "mówisz, ¿e jestem kretynk±, w porz±dku, ale je¶li nazywasz mnie z³odziejk± - udowodnij to". I tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN sta³y
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=739297
Mo¿e ten w±tek uda siê jeszcze rozkrêciæ.Te¿ uwa¿am za ciekawy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.