![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Za wcześnie się budzę
Dobra, może dla niektórych problem z tyłka, ale mi bardzo przeszkadza.
Otóż, budzę się za wcześnie i potem już nie mogę zasnąć. Wstaje około 5, czasem 5:30 i juz nie mogę spać. Niezależnie o której się położę, to i tak wstanę około 5. Jestem padnięta i zasnę o 21 - wstanę o 5. Jestem na imprezie i położę się o 2 - wstanę o 5 i po południu będę zombie. Nie mam problemu z zasypianiem wieczorem, ale rano już nie zasnę. Lekarz stwierdził, że "taki już mój urok". Może ktoś tak miał i może mi coś poradzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Za wcześnie się budzę
A wcześniej nie wstawałaś o tej godzinie, np. do pracy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Mam tak od 2 lat, a na uczelnie musiałam wstawać tak wcześnie dopiero w poprzednim semestrze. Czyli już rok wstawałam "bez potrzeby" i dopiero wtedy zaczęłam wstawać raz w tygodniu na uczelnię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
za 2 tygodnie (chyba) zmieni się czas i z 5.30 zrobi się 6.30
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Mam ten problem, ale tylko latem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
ale popatrz jak dlugi masz dzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
cóż... skoro kładziesz się o 21 to jakoś mnie nie dziwi, że wstajesz o 5, bo to przecież 8h snu! zakładam, że imprezy są raz kiedyś a nie co drugi dzień, więc zwyczajnie tak masz "zaprogramowany" zegar biologiczny. możliwe, że gdybyś się trochę przemęczyła i kładła później spać to w końcu później byś się budziła.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Może idź pobiegać żeby ten czas wykorzystać.
Ja ostatnio miałam problem - ale z zasypianiem - zaczęłam ćwiczyć i teraz śpię dobrze. Ćwiczysz coś? Może zwiększ intensywność, będziesz wymęczona to organizm będzie potrzebował regeneracji. Przyjaciółka ma stresująca pracę, budzi się o 5 i myśli co zrobić. Przezywasz ciągły stres - to może mieć znaczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Idź spać o północy, nie o 21. Do tego kawa o odpowiednio późnej godzinie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzeniona
|
Ciężko się dziwić, że wstajesz o 5:00, skoro chodzisz spać o 21:00... Doradzam późniejsze chodzenie spać, bo ciężko w tej sytuacji spać do 9:00.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
a moze opaska na oczy ? Ja zauwazylam ,ze spie dluzej jak mam opaske(chyba organism sie troche oszukuje,ze jest ciemno=gleboka noc)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W normalne dni (w sensie nie impreza) postaraj się kłaść jednak nieco później. 21.00 to dosyć wcześnie. Możliwe, że masz tak, że nie potrzebujesz aż tak dużo snu i o 5-tej jesteś już wyspana na maxa. A że masz tak samo w inne "imprezowe" dni, to nie dziwota - po prostu taki rytm łapiesz. Ja również budzę się i byłabym w stanie wstać, niezależnie od godziny zaśnięcia, o stałej porze. Potrafię jednak po poleżeniu chwilę zasnąć ponownie (chociaż na ogół to już bardzo lekki sen, bardziej drzemka). A gdy po południu czujesz się czasami jak zombie, to po prostu pozwól sobie na półgodzinną drzemkę - odświeżysz umysł, pozwolisz ciału wypocząć. Nie każdego rytm dobowy = spanie w nocy. Słuchaj swojego organizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wczoraj położyłam się o 23 - wstałam o 5:30.
Niby mam dużo czasu, ale np. Mój chłopak wstaje późno i jak u niego śpię to nie mam co robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Uzależnienie
|
Ja też wstaje tak wcześnie, ale przyjmuje że tak mnie natura zaprogramowała. O 21 jestem już śpiąca, nie widzę powodu by na siłe nie iść spać i męczyć się wieczorem zamiast rano
![]()
![]() |
#18 |
.
|
Jak sie przemeczysz kilka dni to w koncu powinnas sie budzic troche pozniej. Organizm sam sie bedzie dopominal o wieksza ilosc snu. A rano jak jestes u chlopaka to mozesz czytac lub siedziec na wizazu :P
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Faktycznie, nie zrozumiałam twoich intencji. To pewnie dlatego, że jako naczelny argument skowronków słyszę ten tekst. A to nieprawda, że skowronki mają więcej czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- A po co ma go budzic? Jakby ktos mnie budzil i mowil :"nie śpij bo ja już nie spie!" to bym chyba go w łeb zdzielila od razu...
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój maz ma taki zegar biologiczny, klasyczny skowronek. Po prostu sie wybudza o tej 5 (czasami 4,30 oko otworzę on już nie śpi bo się wyspał ![]() Spać chodzi miedzy 21 a 22. Przesuwanie czasu zasypiania, ma się u takich osób tak samo sensownie, jak namawianie klasycznej sowy, żeby poszła spać o 22 to se wstanie... wcześniej ![]() Owszem, , jakoś da się na sobie wymóc zmiany długotrwałym postępowaniem, ale to jest zwyczajnie meczące. Mój mąż nawet regularnie kładąc się później i tak budził się o 5 i był na wysokich obrotach co uniemożliwiało dalsze zaśniecie. Za to koło 16 się słaniał i ucinał sobie drzemkę, odsypiając w dzień co nie dospał w nocy. Mój mąż wykorzystuje ten czas na wyleżenie się. Buszuje po internecie, czyta książki, ogląda filmy (lapek + suchawki)
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wygląda na to, że masz tak ustawiony swój biologiczny zegar i jesteś skowronkiem
![]() ![]() Gdybym była skowronkiem starałabym się rano wykorzystać czas na zrobienie rzeczy, które normalnie robiłabym po przyjściu z pracy/uczelni. Popołudniami z kolei po prostu się zdrzemnęła, żeby nabrać sił. Jako sowa nie mam tej opcji, bo jak wcześnie wstanę to i rano nic nie zrobię i jak wracam do domu to nie mam na nic siły, nawet drzemka nie pomaga, a na dodatek po takim dniu mam problem, żeby zasnąć - bywam zbyt zmęczona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() u mnie to chyba genetyczne wypisz wymaluj mial tak moj dziadek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
marianna144, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak mam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Powiedzialas co wiedzialas. Na bank budzisz CODZIENNIE faceta o 5.30 na seks,tylko dlatego,ze nie mozesz spać.
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Haha, mój facet to właśnie sowa
![]() Się budzę to on jest nieprzytomny. I tak budzę go o 9-10 bo już mi się nudzi, ale gdybym go obudziła o 6 to by nawet oczu nie otworzył. 21, a ja siedzę przed tv, już mam takie uczucie, że chętnie bym zasnęła, ale staram się wytrzymać do 22. ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Mieszka z mamą i siostrą i o ile wziąć prysznic da radę, to robić śniadanie w kuchni bez drzwi ( pokój mamy i siostry jest przechodni) już nie bardzo. Więc chcąc nie chcąc muszę czekać aż wszyscy wstaną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() T. nie mieszka ze swoim facetem z tego co wiem, a facet ma wścibską nastoletnią siostrę która mu robi co chwilę wjazd wieczorem do pokoju jak dziewczyna przyjdzie. Więc ranek jest Ok. Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.