![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Dania z rybą
Witam Dziewczyny napiszcie mi jakiś pomysł na obiad z rybą, tylko że dla osoby która ryb nie je, nie lubi ale musi jeść (zalecenie lekarza)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dania z rybą
Świeży tuńczyk i miecznik (swordfish)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź. Bardzo ciężko coś wymyślić jak się samemu też ryb nie je
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moze w salatce z majonezem? czy ta osoba nie lubi tez pieczone pstragi?No i lososia to malo kto nie lubi. Moze w zapiekance ziemniaczanej? albo w lazanii ze szpinakiem (jesli lubi szpinak).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Często robie pasty rybne, ale ostatnio szukam fajnych przepisów na zapiekanki. Możecie cos polecić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Chodzi o to, że ta osoba starsznie nie cierpi nawet posmaku ryb, opowiadała mi, że jak była młodsza to zatruła się jakąś rybą i pech chciał, że to obrzydzenia do tej pory ją trzyma. Też myślałam, że może jakiegoś łososia zapiec. Kurczę najgorsze jest to, że ja też rzadko jadam bo miałam podobne doświadczenie co koleżanka ale trochę mi przeszło. Przynajmniej bardziej niż jej. Albo jakaś sałatka. Kurde sama nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
ja polecam sałatkę: ugotowana wcześniej kasza pęczak, łosoś wędzony (lub grillowany), mała czerwona cebulka, awokado, żółta papryka, pęczek szczypiorku, nasiona słonecznika - posolić, popieprzyć, wymieszać i gotowe
![]() Edytowane przez pigwa15 Czas edycji: 2017-01-11 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Łosoś po tajsku - pycha! http://wilczyapetyt.com.pl/losos-z-m...a-tajska-nute/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
może cos w smietanowym sosie, delikatny dorsz a nawet łosoś, pstrag. Można dodac czosnku, koperku, wystarczy przyrzadzic jak zapiekanke. A może cos na zasadzie rybnego leczo z pieczrkami i papryka. Przyprawa curry tlumi tez zapach ryby.
Mój znajomy przekonal się do ryb gdy sprobowal klasyczne fish and chips, rybe panierowana w puszystym ciescie piwnym, smazona i podawana z octem, ale smialo można dac sos czosnkowy czy pomidorowy. Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2017-01-12 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
o to może być całkiem fajne, mało ryby i dużo innych składników
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
zielony stworek
|
Jak już tuńczyk to na pizzy domowej roboty.
Najłatwiej dla osób nielubiących ryby podać dorsza. Może być duszony (przyprawiony m.in. tymiankiem), do tego kasza/ ziemniaki/ ryż i sos z zielonego groszku (gałka muszkatołowa, masło, majeranek do smaku). Te przyprawy nie są bez znaczenia, bo zmieniają smak potrawy, zapachu ryby nie czuć i poprawiają trawienie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jadłam kiedyś pizze z tuńczykiem i mimo, ze ogólnie lubię ryby to mi ten smak nie podpasowal. A może lepiej w jakiejś sałatce albo np. w tortilli? Sama niedawno jadłam świetnego łososia w tortilli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Lekarz kazal jesc ryby, bo? Podejrzewam, ze chodzi o zdrowe tluszcze i kwasy omega, które mozna zastapic suplementacja. Dobre, swieze ryby z ekologicznego zródła, tak naprawde, sa drogie i nie tak latwe do zdobycia, a tylko takie głównie warto jesc. Reszta nierzadko pochodzi z zasyfionych zródeł, albo ma duże ilosci rtęci. Po co ma sie zmuszac?
Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2017-01-17 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
hej tak dokładnie chodzi o kwasy omega
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
a moze tak jak sie maluchom robi? Zrób np krem warzywny i do tego dodaj gotowaną na parze rybę i zblenduj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
bardzo dobry pomysł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Może to niekoniecznie na obiad, ale na kolację idealne. Faceci przepadają, a robi się w bardzo szybko. Pyyyszne śledzie http://pojechanakuchnia.blogspot.com...zepakowym.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
mozesz tez zmielic mieso ryby maszynka do miesa lub blenderem, dodac jajko, bulke tarta i przyprawy. Zrob z tego kotleciki rybne. Niektorzy tez lubia paluszki rybne kupne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ah... kocham ryby i torturuje nimi mojego tz.
![]() Najmniej "rybne" sa wlasnie dorsz i losos ale tez mintaj wg mnie nie ma mocnego smaku. proponuje: ryba po grecku na cieplo (ryba marynowana i upieczona zamiast smazonej aby zmniejszyc zapach/smak i... kalorie ![]() kotlety/ pulpety/burgery rybne - mozesz samodzielnie dostosowac % ryby w pulpecie, a reszte wypelnic kasza jaglana, zmieniakami/batatami, ryzem, dodac suszone pomidory, szpinak, czerwona fasole itd ryba na parze/pieczona w sosie jogurtowym np. koperkowym/z suszonymi pomidorami/kurkowym/pieczarkowym/pomidorowym... zupa rybna - ja robie pomidorowke rybna - rowniez mozesz dostosowac % ryby ryba zapiekana pod beshamelem sosy beshamelowe mozna wzbogacic o dowolny smak np pomidowy, z brokulami, musztardowy zapiekanka rybna makaronowa albi inna np. ziemniaczana rybne quishe grilowany losos w sosie jack daniels ![]() roznego rodzaju sledzie mega prosta jest ryba w ciescie francuskim a moze owinac filet ryby np szynka parmenska? i ajkis sosik? mniam rybki... ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;69812756]Lekarz kazal jesc ryby, bo? Podejrzewam, ze chodzi o zdrowe tluszcze i kwasy omega, które mozna zastapic suplementacja. Dobre, swieze ryby z ekologicznego zródła, tak naprawde, sa drogie i nie tak latwe do zdobycia, a tylko takie głównie warto jesc. Reszta nierzadko pochodzi z zasyfionych zródeł, albo ma duże ilosci rtęci. Po co ma sie zmuszac?[/QUOTE]
zgadzam się, poza tym uczulają na potege wiele osob. Sama uwelbiam, ale np. mój trzyletni synek, choc chętnie je, ma silne reakcie alergiczne i mu nie wolno. Olej lniany jest zrodlem omega 3, to tłuszcz roślinny, zawsze gorzej tolerowany przez organizm (tak, tak), ale gdy ktoś nie znosi ryb... polecam. Poza tym jest mnóstwo suplementow pochodzenia rybnego, smak znośny i tylko troche odbija się rybą :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
dziękuje za fajny przepis
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- dzięki za podpowiedź może właśnie tak spróbuję ją zrobić ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
O super pomysł, sprawię sobie ten olej. My go dodajemy zawsze do kapusty wigilijnej ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
wow bomba tyle pomysłów ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
a ja ostatnio tak przyrządziłam stek z tuńczyka:
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Kiedyś też zajadałam się głównie łososiem i tuńczykiem. Niby najłatwiejsze w przyrządzaniu i najsmaczniejsze, ale postanowiłam znaleźć jeszcze inne smaczne ryby, które mają dużo wartości odżywczych i pani w sklepie poleciła mi flądrę. Na początku rozśmieszyła mnie jej nazwa, ale kupiłam na próbę. Potem poczytałam o niej trochę w domu, przy okazji szukania jakiegoś fajnego przepisu. Co się okazało? Mianowicie to, że flądra jest mega zdrowa, działa idealnie na wzrok, pracę serca, jest dobra dla alergików. Jak nie wierzycie to poczytajcie o tym tutaj: http://www.kobiety.pl//zdrowie/fladr...ra-dla-zdrowia
Ja już od dłuższego czasu serwuje w domu obiady z tą właśnie rybą i wszystkim o dziwo one smakują. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Warto dodać pieprz cytrynowy i tymianem do ryby
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Pasta rybna, ryba z kaszą, makrela :0
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Klopsiki rybne (robie z łososia) w sosie pomidorowym, najlepsze i bardzo delikatne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
W weekend chcę przetestować tę zapiekankę xxx nigdy czegoś takiego nie próbowałam, pieczony śledź brzmi ciekawie, mój tż uwielbia ryby i sledzie w każdej postaci więc liczę ze mu posmakuje
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2019-02-12 o 11:10 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Kopalnia pomysłów, będę tu zaglądać
![]()
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Zawsze mam problem żeby znaleźć jakiś ciekawy pomysł oprócz tradycyjnej smażonej ryby, na rybę po grecku się już patrzeć nie mogę, zarejestrowałam się na tej stronce i wyczaiłam jeszcze jedną zapiekankę z tuńczykiem i dynią, mam trochę dyni pomrożonej to sprobuję zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
W restauracji pod naszym mieszkaniem serwują łososia w sosie cytrynowo-miodowym. Wiem nie brzmi to najsmaczniej i nigdy bym na niego po nazwie uwagi nie zwróciła ale maz kiedyś przyniósł na spróbowanie i... bajka! Jak ja za rybami nie przepadam tak tego to jadłabym w każdy piątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:31.